Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mechatronik

IP: 80.48.210.* 31.10.06, 18:38
    Uczę sie w technikum mechatronicznym 2 rok z4 i jestem zadowolony z wybranego kierunku.
    Obserwuj wątek
      • Gość: robo Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 16:43
        witam Romek mam pytanko :) oczym się uczycie w szkole bo się zastanawiam
        gdzie iść poradzi mi i czy ?? się zajmiemy po tej szkole
        odp!!!!!!!
        • Gość: Wojats Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 21:32
          Ucze sie w technikum pierwszy rok na tym kierunku i powiem ci że nie jest to
          najprostsza dziedzina;) Narazie mamy samą teorię ale w drugim roku zaczną sie
          praktyki...;) Jeśli uda mi sie zdobyć ten zawód to będzie sukces, można znaleźć
          wszędzie prace tam gdzie jest zaawansowana technika, a na zachodzie jest sie
          traktowanym jak pan<lol>
        • Gość: łukasz Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 17:21
          Czy mógłby mi ktoś wyjasnic gdzie pracuje mechatronik i czym dokładnie sie zajmuje prosze o odp na mój mail vanluke@op.pl
      • Gość: Krystian Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 17:30
        ja chce iść do takiego technikum bo to mnie ciągnie ,poprostu super zawód mysle
        że będe zadowolony z tego kierunku
      • Gość: Krystian Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 19:11
        Cześć Romek czy powiesz mi co to za sie robi gdy jest sie mechatronikiem?napisz
        na gg 9060464
      • Gość: Kandydat Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 20:26
        Witam ....Mógłbyś mi dac swoje gg bo chce z tobą porozmawiac o szkole
        mechatronicznej...Byłbym bym ci bardzo wdzieczny....Tu jest moje gg
        10907714.....Pozdrawiam ....
      • Gość: S.W.A.T Mechatronik IP: *.aster.pl 27.06.07, 22:41
        Właśnie skończyłem 3 rok Mechatroniki na Wacie i powiem wam że jest to kierunek
        studiów dla ludzi z otwartą głową na naprawdę różne zagadnienia techniczne. Ale
        jak sie człowiek postara to nie będzie miał problemu z pracą po studiach.
        • Gość: bezrobotny Re: Mechatronik IP: *.tktelekom.pl 04.08.09, 21:36
          na dzień dzisiejszy praca w tym kierunku jest tylko dla ludzi z doświadczeniem
          (min.2 lata)a kierunek jest fajny i daje dużo możliwości gdyby jeszcze kryzysu
          nie bylo:(
      • Gość: u303 Re: Mechatronik IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 27.06.07, 23:43
        PO prostu teraz pracodawca bedzie mial 1 uniwersalnego czlowieka zamiast mechanika/elektryka/elektronika/automatyka...itd czysta oszczednosc. Po prostu uniwersalny inżynier..... głównie do utrzymania (coraz szybszego) tempa dzialania zautomatyzowanych (coraz bardziej) lini produkcyjnych.
        • Gość: gość Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 05:13
          I tu się mylisz. To nie będzie uniwersalny człowiek zastępujący
          mechanika/elektryka/elektronika/automatyka tego się po prostu nie da zrobić.
          Edukacja każdego z tych ludzi trwa co najmniej 3-4 lata, więc taki "mechatronik"
          jakim go widzisz musiałby się uczyć ze 12 lat, a potem i tak wszystko powtarzać
          bo jego wiedza będzie już nieaktualna..
          • Gość: Lab... Re: Mechatronik IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 12.07.07, 23:30
            Twierdze ze bedzie ...na szczeblu utrzymania ruchu w przecietnej fabryce taki ktos bedzie ( juz jest ) postrzegany jako gosc od wszystkiego.......w koncy fabryki i utrz ruchu to nie zadania w stylu rozwiazujemy podstawowe problemy techniki tylko zrob to i to i jeszcze to.........
            • Gość: gość Re: Mechatronik IP: 212.2.101.* 16.07.07, 23:33
              Widzę, że kolega jest teoretykiem:) zatrudnij pierwszego lepszego absolwenta
              mechaniki/automatyki/mechatroniki/elektrotechniki w utrzymaniu ruchu i
              zobaczymy jak długo da sobie radę (albo ile zakład wytrzyma:)) Utrzymanie ruchu
              to właśnie głównie łamigłówki techniczne (z serii co programista lub
              konstruktor miał na myśli..), a nie zadania typu zrób to czy to (wymień czujnik
              2 odkręcając śrubki 3 i 6)..Przynajmniej w tych zakładach, w których miałem
              okazję pracować (3 lata doświadczenia w UR). Poza tym stopień złożoności maszyn
              i procesów produkcyjnych stale rośnie i trudno wymagać by kto był jednocześnie
              programistą,mechanikiem i elektrykiem-moim zdaniem nie ma szans (w
              nowocześniejszych zakładach)
              • Gość: paweł Re: Mechatronik IP: *.greenlan.pl 07.03.08, 10:53
                Witam! Wyjaśnij mi proszę więc o jakie stanowisko pracy powinienem sie ubiegać biorąc pod uwagę ze ukończyłem l.p. o kierunku właśnie mechatronika oraz szkołę policealną...
                A, i jak sądzisz czy mam jakieś szanse zatrudnienia na dobrym stanowisku bez studiów
        • Gość: Marek Re: Mechatronik IP: 81.219.195.* 14.01.10, 20:49
          ucze sie w technikum mechatronicznym od wrzesnia i powiem ze nie jest to bardzo
          latwa szkola ale wystarczy miec checi i troche sie w tym orientowac i jakos to
          bedzie.Wiadomo przedmiotow jak w zwykłym LO plus zawodowe Technologi TKM i
          podstawy mechatroniki to pierwsze to macie d zrobienia pelno rysunków szkicy i
          itp a podstawy to narazie w pierwszym roku sama teoria ale jakos daje rady po
          zwyklym miejscowym gim jak ktos chce wiecej info to niech pisze na moje GG
          518864 bardzo czesto jestesm na nie widoku wiec sie nie krepowac:)
      • Gość: o nie Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 22:08
        od wrzesnia zaczyan uczyc sie w technikum! wybralem ten kierunek bo mysalem ze
        jest ciekawy, ale teraz kiedy przeczytalem ile trzeba sie tam uczyc to ju
        zaluje ze wybralem ten kierunek
      • Gość: Irza168 Mechatronik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 17:02
        Od września idę do technikum mechatronicznego. Wybrałam taki kierunek w zyciu
        bo choc mało ludzi wie w ogóle co to za zawód to jest on w rzeczywistości
        bardzo poszukiwany na rynku pracy. I choć bede jedyną dziewczyną w 37 osobowej
        klasie to nieprzeraża mnie to bo wiem że w przyszłości będe miała dobrze płatną
        prace. Jeśli ktoś interesuje sie techniką, oprogramiwaniem i ogólnie
        infirmatyką to gorąco polecam bo to wielka naprawde szansa.))
        • Gość: pw Re: Mechatronik IP: *.chello.pl 03.03.08, 18:48
          a ja poszedlem na wydzial mechatroniki na pw i bardzo zaluje.
          • Gość: kosa Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 20:59
            tjaaaaaa :) Mchtr to kierunek, na którym nie ma czasu na obijanie się ;p Studenci sggw (itp.) balangują, kiedy my kujemy. Po studiach sytuacja się zmienia :)
          • Gość: toldi91 Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 19:33
            bo co ???? uczyć się trzeba o ty bieeedny :P
      • Gość: kamil Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 23:38
        jestem uczniem 2 klasy na profilu mechatronik w torunskim ZSMEiE... w skrocie
        mowiac to jest wielka orka maxx
        • Gość: P@co Re: Mechatronik IP: *.cpe.marton.net.pl 06.06.08, 14:46
          Witam kamil ja tez wybieram sie na mechatronika w ZSMEiE i mam pytanko czy warto jak tam jest ? Slyszalem ze trzeba sie kuc troche , prosze o odp
          • Gość: Tollllldi Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 19:39
            Ja sie ucze w Kwidzyńskim technikum na profilu mechatronik.od wrzesnia zaczeli
            ksztalcic dopiero w tym zawodzie..niby na prośbę pewnych firm..niby jak mi sie
            uda wyjść z pierwszym rocznikiem to problemow z pracą nie bede mial....uczyć sie
            trzeba zawsze... w zasadzie teraz ide do drugiej klasy ale dla mnie mimo
            wszystko caly ten mechatronik to niewiadoma.. kierunek z tego co mowią
            nauczyciele bardzo dobry.. ale coz niczego nie ma za darmo i troche sie pouczyc
            trzeba jeli sie chce byc panem mechatronikiem..:D
            • Gość: stn Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 11:11
              ja idę na 3 rok mechatronika i to czego sie uczę to hydraulika pneumatyka
              sterowanie maszynami sterowanymi numerycznymi(cnc) robotyka
              (na klockach lego:P:P)a także automatyka i elektronika po zdaniu testu po
              technikum jesteś ustawiony do końca życia najlepsza praca jest na maszynach cnc
              15 minut wpisywania na kompie i 30 -45 min czekania aż część sie zrobi:P:P
              Jakby ktoś miał pytania zapraszam 1045357
              • Gość: Mazakboy Re: Mechatronik IP: *.chelmza.mm.pl 29.09.08, 16:47
                No czytam i mysle ze jest dobrze;) heheh
                Bo ja własnie pracuje na CNC (Mazak VTC 300) i zaczołem coprawda
                studium policealne ale kier Tech , Mechatronik;)
                Zeby tylko skaczyc bo materiału troche jest?
                Ale zato jak skoncze to ładnie bżmi - Panie techniku Mechatroniku
                heheheh;)
                • Gość: apsik Re: Mechatronik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 11:35
                  a przed studium policealnym jaka szkole konczyles? byly tam zajecia z jezyka polskiego?
      • Gość: Czaruś Mechatronik IP: *.elk.mm.pl 20.09.08, 09:57
        Jestem na pierwszym roku mechatroniki ( z czterech). Profil jest dosyć ciężki i
        tylko najbardziej kumaci lub "z drygiem do tego" mają szanse przejść. Największa
        mobilizacja to zarobki- na start może być ok.3 tys. Moja nauczycielka po mówiła,
        że na zachodzi zarobki mogą sięgnąć 10 tys. euro na tydzień (ale nie pamiętam
        szczegółów).
        • Gość: Taki jeden Re: Mechatronik IP: *.nat.student.pw.edu.pl 27.10.08, 21:54
          buhhhhhhhhaaaaaaaaaaaa
          ciekawe za co?
          • Gość: aspik Re: Mechatronik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 11:33
            chyba za wyniki na stanowisku inzynier mechatronik ds sprzedazy ;)
        • Gość: Taki jeden Re: Mechatronik IP: *.nat.student.pw.edu.pl 27.10.08, 21:55
          i ciekawe dlaczego sama tam nie pracuje i meczy sie z takimy matolkami jak Ty :)
      • Gość: apsik Mechatronik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.08, 09:58
        naopowiadali wam ze skonczycie mechatronike, to bedziecie zarabiac ze ho ho ho.
        tak samo gadali wszystkim zaczynajacym studia na wydzialach elektrycznych, mechanicznych... jakie to pieniadze mieli zarabiac absolwenci i przebierac w ofertach. pokonczyli studia i zycie pokazalo ze to co mowili wykladowcy, to mozna miedzy bajki wlozyc. poczytajcie forum ile osob po mechanicie, automatyce itp na problemy ze znalezieniem pracy w zawodzie, nie mowiac juz o sensownej pensji.
        moj wydzial zmienil nazwe z mechanicznego na mechatronike i co? nic poza nazwa sie nie zmienilo :)
        • Gość: Pieczar Re: Mechatronik IP: *.godula.net 08.12.08, 18:21
          Witam wszystkich!

Mam zadanie do zrobienia. Jestem w 1 klasie na kierunku mechatronika:

a dokladniej chodzi o wypisanie urządzeń mechatronicznych. Prosze o pomoc. Z
          gory dzieki.
          • Gość: szaman Re: Mechatronik IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.09, 21:32
            witam
            mam pytanie czy jak szliscie do technikum to były potrzebne jakies badania
            lekarskie???
            mój e-mail szaman997lech@op.pl
      • Gość: xxx Mechatronik IP: 195.116.203.* 05.01.09, 14:12
        skonczylem lp. mechatroniczne juz dawno i jeszcze takiej pracy zebym zarabial kokosy nie znalazlem. Owszem pracowalem w fabrykach ale na slabym stanowisku za lipną kase. Juz z niej zrezygnowalem i nie wiem czy ktorys z kumpli z klasy pracoje w zawodzie
      • Gość: gfrhgfhg Kolejny bezsensowny kierunek! IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.09, 15:49
        Nie wiem ale ostatnio mnoży się kierunków w stylu:
        - Informatyka i Ekonometria
        - Zarządzanie i Inżynieri Produkcji
        Mechatronika wydaje mi się kolejnym takim "wynalazkiem"

Co złego w tych kierunkach ? Bo są do wszystkiego i do niczego! Znam
        już paru bezrobotnych po IiE bo nie są ani finansistami, ani
        inormatykami. Kierunki ładnie się nazywają tylko nic z nich nie
        wynika...
        • Gość: ueghrfger Re: Kolejny bezsensowny kierunek! IP: 94.75.105.* 19.04.09, 17:52
          Co innego, że mechatronika nie jest nowym kierunkiem. Jest to po prostu mechanika precyzyjna rozszerzona o pare pierdół.

A do wszystkich co skończyli mechatronikę i nie mogą znaleźć pracy: co z tego, że nie możecie znaleźć pracy po technikum. Może pora pomyśleć o studiach?
      • Gość: mała Di Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 21:38
        Hej. Jestem dziewczyną i chciałabym iść do Technikum Mechatronicznego. Będzie
        łatwo.? ;> I czy wgl tam przyjmują dziewczyny.. ;]. Piszcie na dj512@wp.pl
        • Gość: Martin Re: Mechatronik IP: 87.204.108.* 16.05.09, 17:43
          jestem wprawdzie dopiero w gimnazjum, idę do LO (mat-fiz) i myślę o kierunku na
          politechnice i mechantronika wydaje się być bardzo atrakcyjna, jednak obawiam
          się , ze stanę się kims co umie "wszystko i gowno"...może ktoś się bardziej
          orientuje, czy się studiowanie mechatroniki opłaca, czy moze lepszym
          rozwiązaniem jest sprecyzowanie celow i pojscie naprzyklad na
          Robotyke/elektronike/Logistyke i rozwijanie się w konkretnym kierunku.

Proszę o pomoc ludzi, ktorzy są zapoznani z tematem, a nie którym "wydaje się"
          ze cos wiedzą... Pozdrawiam
          • Gość: K. Produkcja bezrobotnych i tyle. IP: *.mnc.pl 03.07.09, 18:02
            Ja jestem technikiem mechatronikiem i wierz mi, że całe to opowiadanie o
            zawodzie przyszłości i zapotrzebowaniu na mechatroników sprzed dwóch-trzech lat
            było tylko reklamą. Mechatronik to nie jest zawód przyszłości tylko bezrobotny
            przyszłości, właśnie dlatego, że na tym kierunku uczy się wszystkiego, czyli w
            efekcie absolwent nie umie nic i nie jest nikomu potrzebny. Dla mnie nauka
            mechatroniki to niestety lata stracone. Zdecydowanie lepiej wybrać coś
            konkretnego - np. elektromechanikę samochodową...
      • Gość: rysmis Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.09, 15:41
        moim zdaniem jak się człowiek czegoś uczy to wiadomo że jest tak: wiedza w
        szkole to około 10% poruszanych zagadnień pozostałą 90% trzeba samemu zdobyć,
        lutować składać, montować układy, żywo się tym interesować. Niestety wielu moich
        kolegów tylko skończyło szkołę poza tym nic zero własnej inwencji dlatego po
        takich 4 latach zostaje im tylko powiedzieć że to był czas stracony, być może
        dla nich tak ja jednak ,,wyssałem'' z tej szkoły te 10% a resztę 90 % sam
        dołożyłem dlatego dziś po kilku latach na zarobki nie narzekam bo jestem kilka
        kroków przed innymi. pozdrawiam wszystkich praktyków!
      • Gość: inż. z niemiec Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.09, 16:46
        Polecam ten kierunek, aczkolwiek z moich kontaktów z Polską wynika, że jeszcze jest sporo do zrobienia, żeby ta dziedzina była właściwie nauczana w technikach i na uczelniach wyższych, które nie są świadome jak wielki ogrom wiedzy inżynieryjnej ona porusza traktując go jak "zwykły" kierunek o standardowym wymiarze godzin. Trzeba być świadomym, że mechatronika to bardzo zaawansowana dziedziną techniki i ciężko jest mi wyobrazić sobie kształcenie w tym kierunku w polskich technikach, które nie posiadają odpowiedniego parku maszyn. Aczkolwiek trzymam kciuki za jej rozwój w Polsce i zapraszam do nas. Pozdrawiam
        • Gość: chcacy wyjechac Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.09, 19:24
          napisz lepiej, jaka kwote mam podawac aplikujac do firm w DE...
          jestem po AiR i slyszalem, zeby nie schodzic nizej, niz 36 ojro /
          rok.
          • Gość: chcacy wyjechac Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.09, 19:26
            oczywiscie 36.000 ojro :)
        • Gość: budziciel ze snu Re: Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 16:09
          Gość: inż. z niemiec
          IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
          w niemczech maja Noestrade ??

@up
          Ty myslisz ze takiego Ciebie, co niczego nie umie chca zatrudnic za 3k/msc ?? bo
          ty NIC nie umiesz po studiach i tak ...
      • Gość: Majster Mechatronik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 00:19
        Witam.Skończylem gimnazjum i myśle czy by sie nie przepisać z technikum
        samochodowego(technik pojazdów samochodowych) do tech. elektrycznego na
        mechatronika.
        W jakim stopniu mechatronik zajmuje sie samochodami??W przyszłości chciałbym
        otworzyć własny warsztat
        • Gość: tech mechatronik Re: Mechatronik IP: 57.90.36.* 05.08.09, 10:02
          to w jakim stopniu mechatronik zajmuje się samochodami zależy od
          specjalizacji jaką możesz wybrać w szkole.
          Ja jestem technikiem mechatronikiem ze specjalizacją systemów
          produkcji w przemyśle papierniczym - jak widzisz to nie ma nic
          wspólnego z samochodami, a też jestem mechatronikiem.

Myślę, że jeśli pasjonuje Cie motoryzacja to zainteresuj się
          mechatroniką samochodową ponieważ w Polsce ciągle brakuje
          specjalistów w tej dziedzinie, a to całkiem przyjemna i co
          najważniejsze rozwojowa i przyszłościowa praca.

powodzenia! pozdrawiam
      • Gość: bezrobotny Re: Mechatronik IP: *.chello.pl 15.01.10, 14:12
        wystarczy liceum skończyć i zapisać sie do PO
      • Gość: mechatronik Mechatronik IP: *.mmpnet215.tnp.pl 16.02.10, 12:54
        Ech ja skończyłem technikum mechatroniczne,zdałem egzamin zawodowy w
        najlepszej klasie mechatroników w małopolsce a i tak pracy nie ma ,nie łudzcie
        sie na piekne słowa nauczycieli przy wyborze technikum
      • Gość: Mechatron Mechatronik IP: *.icpnet.pl 20.07.10, 10:02
        Wszystko zależy miejsca zamieszkania i umiejętności. Jeżeli ktoś się łudzi, że robota sama mu wpadnie w ręce to nic dziwnego.

Przy okazji polecam www.mechatronika.eu - jak widać mechatronika się rozwija.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka