cerber80 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 30.11.06, 16:34 Tak czytam sobie te wasze wypowiedzi... Wielu z was podaje za powod wyjazdu nie tylko pieniadze ale kulture, sasiadow, chamstwo, narzekanie itp... A co wy wlasciwie tu robicie? Sami tacy jestescie w tych wypowiedziach... To moze juz lepiej jedzcie. Im mniej tych malkontentow w kraju tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivaldi ma Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.u.mcnet.pl 30.11.06, 16:36 Cerber - genialnie celne. Wszędzie chamstwo, obłuda, brud. Wszyscy dookoła są tacy, tylko nie autor opisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi-szpan Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.gruposantander.com 30.11.06, 16:44 10 tys. netto. Albo nie, 15 tys. netto, trzeba doliczyc 50% za zycie w beznadziejnych warunkach, gdzie nawet nie mozna miec dobrego samochodu, bo ukradna, gdzie nie ma fajnych knajp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivaldi ma Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.u.mcnet.pl 30.11.06, 16:46 I dolicz sobie jeszcze dodatek za oddychanie i wyrzucanie śmieci (no bo przecież nikt nie chce ich odebrać z domu)... Aha, a jeśli chodzi o dobre knajpy to gruba pomyłka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi-szpan Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.gruposantander.com 30.11.06, 16:53 Sorry, ale dobrych knajp w Polsce jest jak na lekarstwo. Trzeba sie naszukac. W Europie sobie idziesz do *dowolnej* knajpy i za przyzwoita cene zjesz dobry obiad. (np. dwa duze dania, butelka wina(na 2 os.), deser i kawa za 8€). W Polsce idziesz do jednej z dobrych knajp, która jest na drugim koncu miasta i placisz jak za zboze. Albo jakis badziewny fastfood. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivaldi ma Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.u.mcnet.pl 30.11.06, 16:57 Widzę, że mamy rozbieżność poglądów na temat znaczenia słowa "dobry". Otóż zapewniam, że knajpa gdzie za 8 euro zjesz dwa dania i deser i poprawisz kawką nie zasługuje na to miano! Ryzykowne jest także nazwanie tego czegoś restauracją - raczej bar (lub barek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi-szpan Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.gruposantander.com 30.11.06, 17:00 No wlasnie taka jest róznica miedzy Polska a Europa. W Europie za 8-10€ zjesz menu dnia w porzadnej restauracji, w Polsce co najwyzej jakis badziew w przydroznym barze z kielbasami z Constaru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivaldi ma Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.u.mcnet.pl 30.11.06, 16:59 Zapomniałem o winie.... skąd wziąłeś takie ceny, człeku? Chętnie będę tam jeździł z Polski na śniedanie (lub inny posiłek w ciągu dnia;->) Odpowiedz Link Zgłoś
cerber80 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 30.11.06, 17:06 Moze gosciu mowi o kanapce z kieliszkiem taniego wina w kiosku na rogu? Sam bym tam pojechal;) Chocby w Paryzu jedzenie w przyzwoitej restauracj, zadnej luksusowej, takie jak koles powiedzial dla dwoch osob to lekko liczac 50-60euro;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi-szpan Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.gruposantander.com 30.11.06, 17:16 Obiad czy kolacja? wbrew pozorom to *ogromna* róznica. Poza tym ja mówie o cenie za osobe. Kanapka na rogu z kieliszkiem taniego wina (czy raczej kieliszek wina i kanapka gratis), to raczej cos ok. 1-2€. Ja pisze o "menu del dia" czy innym "le menu du jour". W *restaturacji*. Odpowiedz Link Zgłoś
cerber80 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 30.11.06, 17:23 Stary, literowek sie nie czepiaj. Kazdemu sie zdarza. To po pierwsze. Drugie - cytuje "(...) idziesz do *dowolnej* knajpy i za przyzwoita cene zjesz dobry obiad. (np. dwa duze dania, butelka wina(na 2 os.), deser i kawa za 8€)." Jakbym nie chcial tego czytac, to mowa tu o dwoch posilkach za 8e:) A jesli mowisz o cenie 1-2e za kanapke... obawiam sie, ze w Paryzu nie byles;) Podrozuje sluzbowo pare miesiecy w roku i wiem jakie sa ceny w restauracjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STYRO Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.Red-83-40-77.dynamicIP.rima-tde.net 30.11.06, 17:27 "A jesli mowisz o cenie 1-2e za kanapke... obawiam sie, ze w Paryzu nie byles;) Podrozuje sluzbowo pare miesiecy w roku i wiem jakie sa ceny w restauracjach. " Nie rozmawiamy chyba o Paryzu - sorry, ze sie wtrace. Mieszkalem kupe lat w Madrycie i tam zeby zjesc zamowie kilka cañas - malych piw - kanapeczki dostane za friko, czasem nie kanapeczki a caly talerz krewetek, albo frytki z jajkiem sadzonym, albo salatke - 3-4 piwa i jestem najedzony. Hiszpania jest inna- nie zapominaj o tym... Oczywiscie nie w kazdej knajpce tak rozpieszczaja klienta, ale znam kilka takich zarowno w Madrycie jak i w Alcalá de Henares Pozdrawiam z teneryfy STYRO www.polishpub.net - polski IRC czat Odpowiedz Link Zgłoś
cerber80 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 30.11.06, 17:31 Z tego co zauwazylem autor watku nie napisal gdzie sie znajduje;) Ja niestety znowu przebywam w Paryzu i coz... 6-10e to mnie kosztuje lunch w firmowej kantynie i to bez wina zdecydowanie;) A wiec pozdrawiam z Paryza i wroce do Polski kiedy tylko szef pozwoli;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STYRO Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.Red-83-40-77.dynamicIP.rima-tde.net 30.11.06, 17:35 no nie napisal - ale nadaje z kompa grupo santander wiec podejrzewam, ze zajmuje sie bankowoscia - moze jest w Madrycie, moze w Cantabrii Pozdrawiam serdecznie z Afryki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
magazynio1 Czytajac Wasze klotnie nie wiem za ile wrocic 30.11.06, 17:28 tak tak Rodacy... Napiecie siega zenitu. Zawsze, przy byle okazji. asza polska beznadziejna durna mania bycia najmadrzejszym i najbardziej aroganckim jest tak glupiaaaaa. Jestem teraz w Irlandii i tu nie ma frustracji. Nie ma i juz. Dlatego na razie nie wracam. Tesknie bardzo - fakt. W Polsce jest moje miejsce, ale jeszcze sobie pozyje tutaj. Ponapawam sie spokojem i kultura ludzi. Za 7.000 miesiecznie bym wrocil. Tyle mniej wiecej tu zarabiam... Straszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi-szpan Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.Red-83-60-178.dynamicIP.rima-tde.net 03.12.06, 16:50 > Jakbym nie chcial tego czytac, to mowa tu o dwoch posilkach za 8e:) Bynajmniej, mowa o dwóch *daniach* za 8e. I o tym, że całą butelke wina dają na dwie osoby. Co do Paryża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi-szpan Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.gruposantander.com 30.11.06, 17:07 Wpisz sobie w google'a "menu del dia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STYRO Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.Red-83-40-77.dynamicIP.rima-tde.net 30.11.06, 17:18 Moze za 20.000 na reke - ale musialbym sie zastanowic - chyba nie ma takiej ceny, ktora sklonilaby mnie do dobrowolnego wyjazdu. Tutaj zyje na luzie, bogaty moze nie jestem, ale moge wyjsc o 4 rano na miasto bez strachu, ze mi ktos przylozy i mnie okradnie, moge przejsc o 2 w nocy przez park, moge zjesc menu w knajpce tak jak napisal hiszpan za 6-8 czy 10 euro, moge duzo wiecej niz moglbym w Polsce... Dobre drogi, normalni policjanci, usmiechajacy sie ludzie - po prostu zyje mi sie przyjemniej - co nie zmienia faktu, ze zawsze bede Polakiem - dumnym Polakiem... Co do tego co pisal hi-szpan: www.madridinsider.com/guppy/articles.php?lng=en&pg=83 Pozdrawiam z Teneryfy STYRO www.PolishPub.net - po prostu czat - poznaj Polakow z calego swiata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 25-latek Nie chodzi tylko o kase !!! IP: *.echostar.pl 30.11.06, 17:14 Ja zamierzam wyjechac do USA, Australii lub Anglii ale nie wyłacznie dla PIENIEDZY. Dla mnie kasa to 4-rzedna sprawa. Skonczylem studia, znam jezyki obce i jako piersze pokolenie Polaków mam okazje podrózowac sobie po calym swiecie bez wiekszych przeszkod !!!! I chce z tego skorzystac - to sie nazywa GLOBALIZACJA. Nie wiem czy zamieszkam w ktoryms z tych krajów na stale ale mam zamiar skonczyc kolejne studia zagranica, pomieszkac troche w innej kulturze, pracowac w innym srodowisku i moze sie zakochac w kobiecie innej narodowosci lub nawet kolorze skory :) - nie wiem jak sie zycie potoczy ale chce zyc tak aby NICZEGO NIE ZALOWAC, zeby za kilka lat nie "pluc sobie w twarz" ze czegos nie sprobowałem a mialem okazje itd. Zawsze pozostane POLAKIEM, zawsze POLSKA bedzie moja OJCZYZNA (POZNAN moim NAJUKOCHANSZYM MIASTEM !!) i nie zapomnie skad sie wywodze ale moze zycie potoczy sie tak ze juz nigdy nie wroce na stale do Polski. Nie potepiajcie Polaków co wyjechali, co chca wyjechac poniewaz nigdy nie wiadomo co nas w zyciu czeka ! Pozdrawiam wszytskich serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
magazynio1 Re: Nie chodzi tylko o kase !!! 30.11.06, 17:31 Brawo mlodszy kolego. Jedz wlasnie z takim nastawieniem. Serio zycze Ci powodzenia i udanych podrozy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pmx Re: Nie chodzi tylko o kase !!! IP: *.wroc.zigzag.pl 30.11.06, 21:40 Za ile? Temat rzeka... IMHO zalezy mocno od wieku. Ja mam 35 lat, zone i dziecko wiec dla mnie to musialby byc skok ogromny, zeby bylo warto. Tu mam ok 4-5 tys i luz w pracy, czasem ostro oram, czasem olewam. Totez zostane nad Wisla. Zreszta zawsze twierdze, ze ktos normalny musi tu zostac ;) Ale mlodemu koledze co chce jechac poznawac swiat pamietajac ze jest Polakiem - powodzenia. To najlepsze co moze zrobic. I z innej beczki - naprawde wydaje sie Wam ze nie mozna w Polsce sie dorobic? Ja mam wlasna DG, jakos leci i wyglada ze bedzie lepiej. Pomyslcie jakie perspektywy daje kraj, ktory mimo wsszystko jest na poczatku drogi, wiodacej w dobrym kierunku. UE naprawde daje kopa, moze w malych miastach tego nie widac, ale juz w wojewodzkich tak. Za komuny pisali na plotach - Ludzie myslcie, to nie boli! Dzis tez warto myslec, czy nie warto zrezygnowac z etatu i nie zaczac budowac czegos nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
cerber80 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 30.11.06, 17:17 Ja was prosze.. juz nie idealizujcie tak tego Zachodu. Miejcie oczy otwarte. To nie jest raj na ziemi. Moze nie ma Leppera czy Giertycha ale maja innych w zamian... Jak sie nie rozumie, co do was mowia, to juz ich nie ma? A pijanstwo np? Nie widzicie co sie dzieje chocby w Londynie wieczorami? Wech tracicie jadac na Wyspy? Kazda brama "obszczana"! A La Defense w Paryzu to moze szczyt czystosci? A byliscie w Czerwonej Dzielnicy w Amsterdamie? Jak jestem tolerancyjny.. to tam juz chyba przegiecie - brud, dziwki i zapach marihuany w jednym... Ja nie mowie, ze na Zachodzie nie jest lepiej pod wzgledem materialnym... Ale czy to jedyna wartosc, ktora ma dla was jakies znaczenie? Rodzine, znajomych, przyjaciol tam zabierzecie? Lubicie pic wino do lustra wieczorami kiedy ich zabraknie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PasQda Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.chello.pl 30.11.06, 17:30 Po pierwsze z emigracją jest jak z polityką: jak ci nie idzie w zawodzie, to uciekasz do polityki. Dobry lekarz, prawnikczy manager nie idzie na Wiejską, bo w zawodzie zarobi więcej.I nie uszarga nazwiska w szambie. Oczywiście nie każdy polityk to nieudacznik i nie każdy emigrant też. Żyjemy w świecie, gdzie granice zanikają, ale tych wszystkich którzy wyzywają Polskę od najgorszych ostrzegam: możecie zrobić na emigracji karierę, ale i tak zawsze będziecie postrzegani przez pryzmat polskości. Jeśli nie będziemy budować silnej Polski, to nie będziemy szanowani ani jako obywatele RP, ani jako mieszkańcy innych krain. A jeśli jeden z drugim zamierza wiać i zatrzasnąć za sobą drzwi to sorry, ale nie ma prawa wypowiadać się o Polsce, bo to tylko gnoje bez harateru, sprzedajna banda. Tam Ojczyzna gdzie dobrze. Tak właśnie myślą imigranci z Azji czy Afryki i robią np we Francji taki bajzel. To uż nie Afrykanin ale jeszcze nie Europejczyk. Tu się nie umie znaleźć, a tm już nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi-szpan Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.Red-83-60-178.dynamicIP.rima-tde.net 03.12.06, 16:56 Oczywiscie, że Francja nie jest czysta. Francuzi to najbrudniejszy naród świata. W końcu perfumy wymyślili w XV wieku po to, żeby się nie myć wodą i mydłem, jak "pospólstwo". Do tej pory im zostało i np. uważają, że dezodoranty do "dla pedałów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans red light district amsterdam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:31 generalnie to prawda co napisałes o tej dzielnicy Amsterdamu (jak i zapewne o innych które wymieniłeś) ale jest jedna zasadnicza róźnica: pomimo że są tam alfonsi, dziwki etc. to będąc tam czułem się...bezpieczny...znacznie bardziej niż na Długiej w Gdańsku w środku lata o godz. 20. Miałem okazję spędzić trochę czasu w Holandii i czywiśćie-są tam "jakieś tam" anomalia (zresztą jak w każdym kraju) jednakże to co jest według mnie "ogromną przepaścią" pomiędzy "ludźmi z zachodu" a polakami to brak stresu, depresji i przygnębienia. Zacząłem jednak pisać o bezpieczeństwie to już dokończę- chodząc nocnymi porami po Rotterdamie (ogromnie zróźnicowanym miastem pod względem kultur, ras itd) było....bezpiecznie-inaczej-miałem takie poczucie; tak samo jak we wspomnianym Amsterdamie (chociaż widoki były różne) nie wspominając już o małych miasteczkach/ wsiach. Belgia tak samo. Niemcy-podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mada 26 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.06, 17:32 Za tyle zeby mi starczylo-spłacic kredyt na mieszkanie i normalnie zyc a nie liczyc ile zostalo w portwelu do konca miesiaca,na renke chciala bym miec 2500- 3000 tys z premia. Odpowiedz Link Zgłoś
magazynio1 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 30.11.06, 17:36 Gość portalu: Mada 26 napisał(a): > Za tyle zeby mi starczylo-spłacic kredyt na mieszkanie i normalnie zyc a nie > liczyc ile zostalo w portwelu do konca miesiaca,na renke chciala bym miec 2500- > 3000 tys z premia. Z tym, ze normalnie zyc to wg naszych bogatszych sasiadow - co roku ablo 2 razy do roku jezdzic (latac oczywiscie) na wycieczki do roznych krajow, zmienic samochod co 2 lata (oczywiscie mowa o nowych). Na to 3.000 nie wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
rafalanders Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 30.11.06, 17:38 ok. 11-12 tyś. zł zapewnione miesięcznie i wysoka emerytura to móglbym się zastanowić czy mi się opłaca, aczkolwiek wątpie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Architectus Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.chello.pl 30.11.06, 18:17 Za 8K. Tyle właśnie mam po 2 latach pracy. Zostaje, chociaż mógłbym zarabiać 5x tyle dajmy na to w Szwecji (z full socjalem). Jako student bywałemw pracy za granicą (głównie UK i Benelux) i wrócę tam tylko jedynie w celach krajoznawczych. To prawda, Polska nie ma mądrych rządzących, Leppera przy władzy, śliniący się do naszych pieniędzy ZUS, jest biedna, ale ma POTENCJAŁ, którego erupcji będziecie świadkami za lat kilka, a kto w to nie wierzy, to może lepiej wyjedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barka Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.reverse.mdcc-fun.de 30.11.06, 18:30 Tak ,jooro masz racje ze to bardzo wazne ile sie za prace dostanie, zeby nie kombinowac do konca miesiaca (jak kon pod gore).Dlaczego za granica ludzie tak chetnie pracoja , beda wykonywac prace,do ktorych by ich nikt i nic nie zmusil/o w rodzinnym kraju, a tam o dziwo robia wszystko,z fakultetem myje toalety i jest dumna bo zarabia dolce albo eurusy.Czy to jest normalne?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.echostar.pl 30.11.06, 22:43 zostalabym w Polsce gdybym mogla zarobic 5000 tys.zl netto a nie 500zl .To co sie dzieje to jest SKANDAL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.elsnerow.waw.pl 01.12.06, 01:00 za 4000 tyś netto bym została.. Odpowiedz Link Zgłoś
miracle83 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 01.12.06, 09:27 chyba nie chodzi o kase...tu mam rodzine, przyjaciol, jestem u siebie. wyjezdzalam co roku na 3miesiace wakacji (bylam 4 razy) do Londynu. i wiecej tam nie wroce. tzn do pracy. tak naprawde niewielu Polakom udaje sie robic cos wiecej niz sprzatac, myc gary itp. to jest ok wlasnie na wakacje albo jesli ktos nie ma wyksztalcenia i szans na inna prace. Poznalam tam wielu Polakow. na poczatku fajnie, bo za kelnerowanie mozesz sobie spokojnie zyc, ale co z tego? jak dlugo to moze komus odpowiadac? zwlaszcza jesli np skonczyl studia. a do pracy innej ciezko sie dostac, Polacy sa dyskryminowani, mowia o nas z drwiacym usmiechem:( takze póki co w Polsce jest moje miejsce i caly czas mam nadzieje ze bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:17 mi wsytarczy 2500 zł netto. To wystarczyłoby mi na utrzymanie - kredyt, własne mieszkanie, potrzeby pociech, rachunki i jeśli by mój współmałżonek też tyle zarabiał to moglibyśmy pozwolić sobie na oszczędzanie na wypadek utraty pracy, czy do "emeryturki" lub jako zabezpieczenie. Moglibyśmy ubezpieczyć się dodatkowo oraz dom od kradzieży, włamania, wichur itp. Mi zależy na tym. Ale przy 1200 zł ja i 1300 zł mąż, plus wszytkie wydatki związane z życiem to jakoś dajemy radę ale nic ponadto. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.babka Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 01.12.06, 14:37 mi by wystarczyło na początek 1500- 2000zł netto , żeby się utrzymać we własnym mieszaniu. Tylko z czego zaoszczędzić na mieszkanie????? Odpowiedz Link Zgłoś
kixi Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 01.12.06, 20:19 Ja od niedawna szukam pracy.Nie mierzę wysoko jak na polskie warunki bo szukam pracy w sklepie jako sprzedawca.Płaca na jaką mogę liczyć w tej branży to ok.1000 netto w lepszym przypadku.Rozniosłam już stertę cv.Niby w papierach mam doświadczenie i wszystko co trzeba do tej pracy.Owszem miałam zaproszemia na rozmowy kwalifikacyjne.Co z nich wyniknęło? Niewiele.Dostałam propozycję na 3/4 etatu.Bo o pełnym etacie z tego co się zorientowałam mogę raczej pomarzyć.Pech chciał, że nie jestem studentką ,która by pracowała na umowę zlecenie.I tak szukam pracy za granicą choć jeszcze łudzę się resztkami nadzieji,że znajdę etat za te nędzne 1000 zł w Polsce bynajmniej na razie.Bo taka pensja owszem pozwala na miesięczną wegetację ale nie stwarza perspektyw na przyszłość i godne życie.Rodziny na razie nie zakładam bo mnie nie stać.Gdybym w Polsce zarobiła minimum 2500-3000 netto być może bym została. Odpowiedz Link Zgłoś
moli75 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 01.12.06, 22:27 Teraz mam 1.200-1.300, na utrzymaniu dziecko i sami wiecie, że za to trudno wyżyć. Dlatego za kilka miesięcy wyjeżdżam chyba na zawsze. A tutaj zostałabym z pewnością, gdybym zarabiała na rękę 2.500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 Re: za ile WYJEchalbym z Polski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 00:07 Myslalem o wyjezdzie, ale znalazlem dosc satysfakcjonujaca prace w IT, bardzo rozwojowa i ciekawa , dobrze platna (ok 9000K na reke) jak na moj wiek 27lat. Zona nie pracuje z wyboru. Myslalem o wyjezdzie, ale w takiej sytuacji nie bardzo mi sie to widzi. Wiec pytanie brzmi, za ile wyjechal bym z Polski? Mysle ze ok 18000-20000 na reke :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 007 Re: za ile WYJEchalbym z Polski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 00:08 PS: "Myslalem o wyjezdzie" mialo byc tylko raz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: za ile WYJEchalbym z Polski? IP: 193.60.167.* 03.12.06, 14:28 9k w IT? Mozna spytac, co dokladnie robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fineko Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.06, 19:06 Ja też za 3000 bym został ... euro ... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: area Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.06, 22:51 Czytając te posty utwierdzam się w przekonaniu – wyjechać !!! Nie mogę znieść myśli o emeryturze i godnym życiu na starość. Pracując w Polsce – oczywiście. Kto wypracuje kapitał stanowiący filar emerytur? Kapitaliści a może chory rząd. Z moim 1300 zł netto żadnych perspektyw na lepsze jutro. Chyba że się coś ZMIENI przede wszystkim podejście pracodawców i dostrzeżenie braku rąk do pracy co za tym idzie zachęcenie do pozostania w kraju za 3-4 tys zł netto. Za takie pieniądze można już żyć w naszym kraju, nawet odłożyć na III – filar dobrego FE . Na podjęcie decyzji daje sobie jeszcze pół roku - na pewno nie rok. Jestem przekonany że będzie tylko lepiej... Ps. Jestem żonaty i dzieciaty ( żona nie pracuje zawodowo-wychowuje dzieci ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.12.06, 19:56 jeżeli masz dobrą pracę za granicą to wyjeżdżaj polecam Odpowiedz Link Zgłoś
blacktea Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 03.12.06, 08:01 Mam 13tys/mc i wyjazd z kraju biorę pod uwagę tylko jeżeli będzie się wiązał z poważnym awansem zawodowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prog Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.bethere.co.uk 03.12.06, 15:19 Wiecie co, mi sie udalo za granica. Po dlugiej ciezkiej pracy znalazlem to czego szukalem i jestem oplacany tak jak powinienem. Mam delikatny kompleks Polaka, bo w UK JESTESMY porownywani z czarnymi i irlandczykami. Nie mozecie temu zapzeczyc bo jestem tu juz dlugo i opinii nasluchalem sie wiele. Wiec prozno bedzie wasze pisanie ze najadalem sie jakichs kompleksow. Pracuje dla wielkiej korporacji, mam kontakt z glowynym managerami i ich opinie na nasz temat znam. Anglicy cenia nas takze za nasz upor do pracy wiec na rowni z czarnymi nas jednak postawic nie mozna, ale za to jak nas anglicy lubie, niestety tak. Ale zmierzam do tego ze tesknie za Polska. Tesknie jak jestem tutaj. Kiedyy wracam juz nie tesknie....Warszawa jest ohydna. Praca malo platna a ludzie zazdrosni i ponurzy (za co ich w zaden sposob winic nie mozna) PS: Ludzie. Jesli wy myslicie ze tu za granica jest latwo i kokosy same spadaja wam na glowe, to wezcie na to poprawke. Trzeba si tutaj naprade nacharowac zeby cos miec. Nie ma samochodow i mieszkan ot tak. Okolo 5 lat trzeba przepracowac zeby kredyt wziac i kupic wlasne mieszkanie na przedmiesciach. Na poczatku to w pokojach malych i przemoknietych trzeba mieszkac. I to nie ma wyjatku. Pozatym tutaj nie ma czegos takiego jak zycie prywatne. ALbo pracuje sie szesc dni w tygodniu na rozne zmiany albo co szczesliwisi maja weekendy wolne a caaaale dnie pracuja.!!!! Pozatym jedzenie tu drogie i mieszkanie rowniez. Dziwi mnie opinia ludzi" bede mial samochod i mieszkanie"...skad ...z nieba??! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hose Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: 83.151.32.* 03.12.06, 21:22 prog klamiesz straszliwie. Nie trzeba mieszkac w przemoknietej dziurze, nie trzeba pracowac od rana do nocy, zycie prywatne? jak najbardziej i to nie tylko weekendy. Niewiem gdzie pracowales po przyjezdzie ale musiales chyba do jakiegos obozu pracy trafic. Niema samochodow i mieszkan od tak? - mieszkanie jest tak samo dostepne jak w polsce jesli tam zarabiasz, a samochod? kup ty w polsce jezdzacy samochod za tygodniowa wyplate - i niech to nie bedzie fiat 126p. Nie mowie ze tam jest raj ale zycie jakos bardziej przyjazne. Jednak na razie jeszcze posiedze w ojczyznie. elo Odpowiedz Link Zgłoś
qvintesencja prog ty jakies niezle hece odkryles 03.12.06, 22:09 Gość portalu: prog napisał(a): > Wiecie co, mi sie udalo za granica. Po dlugiej ciezkiej pracy znalazlem to > czego szukalem i jestem oplacany tak jak powinienem. Mam delikatny kompleks > Polaka, bo w UK JESTESMY porownywani z czarnymi i irlandczykami. Z Irlandczykami???? To znaczy ze mocno trzymaja sie w ukowie stereotypy historyczne bo przeciez Irlandia przegonila juz uk. Ty robisz w domach starcow? Odpowiedz Link Zgłoś
rixa Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 03.12.06, 18:53 Przemyślałam. Za zadne skarby swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.dsl.bell.ca 04.12.06, 03:36 Pytanie za ile zostalbys w Polsce,wbrew pozorom jest bardzo zlozone.Krotko mowiac,pieniadze to nie wszystko.Jak wyjechac to, na jak dlugo? Zeby odpowiedziec w przyblizeniu na to pytanie trzeba sluchac tych co zagranica byli albo sa.Ja jestem juz 20 lat w Kanadzie.Ciagle chce wrocic do Polski.Nie zachecam do wyjazdu na tak dlugo.Zwlaszcza teraz jak granice sa otwarte dla Polakow i zachodnie rynki pracy.Najlepiej jest wyjechac na 2 albo 3 lata do krajow w EUROPIE.Dobrze sie przygotowac pod wzgledem jaka prace wykonywac i jezyka.Zwlaszcza mlodzi powinni jechac i zarobic ale rowniez starsi dlaczego nie.Pamietac nalezy ze jak sie powiedzie na zachodzie w duzej mierze zalezec bedzie wiec od przygotowania do tego wyjazdu i dyscypliny.Jesli te warunki beda zachowane prawdopodobnie bedzie sukces.Jeszcze jedno,nalezy pracowac jak najlepiej,dzwonic czesto do kraju i na weekend wypic piwo albo ogladnac dobry film.Pieniedzy nie wydawac tylko ladowac do skarpety.Dzisiejsze czasy oferuja Polakom historyczna szanse na dobra przyszlosc,jednoczesnie bez ryzyka,pracy poswiecenia nie da sie tego zrobic.Aha, a dlaczego chce wrocic do Polski bo doszedlem do wniosku ze wole ten brud,chamstwo i inne epitety o jakich slysze na forum niz powazna gre w krajach rozwinietych, gre ktora nawet po 20 latach mnie dalej przeraza.Gra ktora opiera sie na materializmie i kontroli.Uwazam ze spoleczenstwo nie jednolite o roznych pogladach,celach i swiatopogladzie jest odpowiedzia dla mnie.W panstwie kapitalistycznym rozwinietym przynajmniej w Stanach i w Kanadzie dazy sie ciagle do integracji ludzi.Nie jest to nic innego jak metoda kontrolowania spoleczenstwa ale w zyciu codziennym trzeba sie okreslic i pozniej byc czescia maszyny ktora stanowi obraz spoleczenstwa.Co ma byc inne w Polsce?Fakt iz historia sprawila nam takie a nie inne doswiadczenia moze z Polakow zrobic tych wyzej wspomnianych ale rowniez bardzo ciekawych,romantycznych,towarzyskich,inteligientnych,pomyslowych. Jak juz sie najedzilem tymi samochodami,popodrozowalem po swiecie,najadlem i napilem tym malowanym swiatem doszedlem do wniosku ze te spoleczenstwo w Polsce jakie mamy dzisiaj,w tym momencie historycznym jest najbardziej fascynujace.Dlatego iz jest troche pogubione i zarazem smieszne ale fajne.Dlatego iz jest tak bardzo glodne(wiedzy,sukcesu) ciagle,przeciez dopiero wstapilismy do Unii i rynek pracy zachodni,dlatego iz tak bardzo chce jak reszta i rowniez dlatego iz jest to taki wielki sprawdzian dla dzisiejszej generacji.Czyz to nie jest fascynujace.Ja jestem pelen podziwu dla Polakow.Juz dzisiaj wiem ze chocby niewiem jakimi epitetami sie Polacy obrzucali przyszle pokolenia beda mialy szacunek dla was.Bez was moze dlugo nie bylo by tych pozytywnych zmian polityczno-gospodarczych.Chyba juz dawno zszedlem z tematu,sorry ale naprwde Polacy to jest nietuzinkowy narod.Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
szwagier_gpw Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 04.12.06, 19:11 szacun pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalunia Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.devs.futuro.pl 04.12.06, 13:43 za 4000 PLN netto ale praca od 8ej do 16ej jestem juz jakby blisko....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 13:45 za pół roku bronię pracy magisterskiej jeżeli do tego czasu nie będę miał podniesionej pensji do 3500 netto , to wtedy żegnaj kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieemerytka Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: 80.51.91.* 04.12.06, 14:40 Za wcześniejszą emeryturę pozwalającą godnie przeżyc do ostatnich dni!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remi Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.airnet.opole.pl 04.12.06, 15:01 ja pracowałem za granicą, zarabiałem 4 razy więcej niż teraz ale to nie o pieniądze chodzi. Na dłuższą mete to nie opłaca się wyjeżdżać, chyba że na stałe. obecnie jestem w polsce, zarabiam mało. Ale jestem z RODZINĄ. a tego brakuje po dłuższym pobycie tam. Byłem ponad 3 lata a wzesniej jkezdziłem okazjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kangur Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.tpgi.com.au 05.12.06, 05:28 Ups! Zadziwiajace rzeczy piszecie. Mieszkam od 25 lat w Australii. Nie chcialem nigdy emigrowac, zastal mnie tu stan wojenny, do powrotu pod wladze wrony nie mialem zamiaru wracac. Studia mialem, ale tzw "nierozpoznawalne" (prawo), chociaz pomoglo mi to sporo, bo zamiast studiowac od zera, po kilku latach zaczalem studia podyplomowe i je skonczylem. Zarowno mi jak i calej emigracji polskiej powodzi mi sie bardzo dobrze. Kilkunastu moich znajomych to juz multimilionerzy, sam nie jestem, ale biednym nazwac mnie tez nie mozna. Mimo tego zaluje ze nie wrocilem do Polski w 90. W ciagu dwoch lat przeniose sie do Polski na pewno. Kazdemu z Polski polecam wyjazd na 2, 3 lata. Ale wcale nie po pieniadze, a zeby otrzasnac sie z tych polskich nonsensow, z wplywu debilnych (czesto gesto) polskich nauczycieli, wyleczyc sie z tytulomanii, nauczyc sie bycia tolerancyjnym, i jeszcze dziesiatkow innych rzeczy. Jezeli sie jest mlodym iupartym to na calym swiecie mozna wiele osiagnac. Ja reszte zycia zamierzam spedzic w Polsce, chociaz Australia zawsze pozostanie moja druga ojczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.dsl.bell.ca 05.12.06, 10:05 Ja mieszkam 20 lat w Kanadzie i ze wszystkim ale ze wszystkim sie z toba zgadzam kolego.Oczywiscie ty i ja wiemy wiele na ten temat i do konca nie da sie tego zrozumiec dla tych co nie spedzili zagranica taki kawalek czasu.Dodam ze ani w Kanadzie ai w Australii nie jest zle a nawet i dobrze a w Polsce wiele spraw jest jeszcze do zrobienia jednak ja sie czuje obywatelem swiata ale z baza w Polsce.To jest optymalna dla mnie wersja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jermo Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.lanet.net.pl 05.12.06, 15:30 mam 21lat, denerwuje mnie juz praca za 5zl na godzine brutto - smiech na sali, wiec za pare miesiecy uciekam stad oczywiscie z dziewczyna zeby niechciec za szybko wracac i moge siedziec az mi sie nie znudzi tylko najpierw musze uzbierac na wyjazd, teoretycznie nic mnie tu nie trzyma jednak szkoda stad wyjezdzac Polska to piekny kraj tylko czasem ciezko sie tu nawet oddycha...a zostac moglbym za minimum 2000 na reke, moze jak juz naprawde duzo ludzi wyjedzie to sie cos zmieni ale nie sadze... Odpowiedz Link Zgłoś
kiciiaa Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 05.12.06, 09:29 mam 26 lat - skończylam prawo, pracuję w dużej firmie, w której zajmuję się kwestiami prawnymi (dostałam się bez znajomości, bo takowych nie mam). zarabiam srednio, ale spokojnie starcza mi na życie - może dlatego, że dla mnie szczytem szczęścia nie są wakacje za granicą dwa razy do roku i nowy samochód co 3 lata. wystarczy mi że robię w pracy to co lubie, że kocham i jestem kochana i mam grono cudnych przyjaciół, z którymi moge się spotkać wieczorem na piwku albo umówić u kogoś w domu na wspólne gotowanie. żeby było jasne, znam świetnie angielski i niemiecki, ponad rok studiowałam za granicą, przy okazji pracując i tez mi się nieźle wiodło - było sympatycznie ale wiecie - jakoś mi tu w Polsce lepiej. z ludźmi, z rodzina, z przyjaciólmi, którzy rozumieją mnie w pół słowa. a kasa? powtarzam, zarabiam wystarczająco dla mnie, mam zapowiedzianą niezłą podwyżkę, ale nawet bez tego da się zyć zamiast narzekać na ten kraj, poszukajcie jasnych stron - tu też bywa jak w raju jeśli się tego chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenka Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: 80.51.198.* 06.12.06, 12:56 Ja bylam w UK przez trzy lata, wrocilam trzy miesiace temu. Udalo mi sie znalezc prace za 1500zl netto, ale najwazniejsze jest to, ze robie to o czym marzylam, a czego nigdy nie moglabym robic za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: € fan Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.tekpolska.pl 06.12.06, 13:56 Za 3400 netto. Jestem fachowcem, piszę projekty , zarabiam dla firmy dużo, oczekuję części tortu którą można się najeść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KF Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.crowley.pl 06.12.06, 15:18 Zaczęłam czytać ten wątek, ale po dwóch stronach początku przeraził mnie trochę ten jad, widzę, że na końcu jest spokojniej ;). Nie mam studiów wyższych (byłam 3 lata na prawie), pracuję na stanowisku specjalisty, zarabiam... średnio ;). Nigdy nie miałam problemów ze znalezieniem pracy, więc nie robi na mnie wrażenia, kiedy słyszę, że do Polski wraca wielu ludzi, którym się "nie udało" - tutaj też jest praca, trzeba tylko umieć ją znaleźć, a ilu jest takich, którym się i tutaj nie udaje? i faktem jest, że ludzie wyjeżdżają nie "za pracą" ale "za pieniędzmi". Wylatuję niedługo do GB. Nie zmusza mnie do tego bezrobocie (bardzo lubię moją pracę) ale chęć spełnienia marzeń, na które tutaj po prostu mnie nie stać. Co z tego, że nie przymieram głodem? Mam zainteresowania, na których mogę sobie dorobić, ale nie stać mnie na kupno potrzebnego sprzętu. TAM będzie mnie na to stać. Nie liczę na mannę z nieba, wiem, że na początku może być ciężko, ale będę dążyć do tego, żeby robić to, co kocham i z czego będę mogła się utrzymać, w Polsce nie mam na to szans. Dziwią mnie ludzie, którzy krytykują się wzajemnie - chodzi mi o "zostajacy vs. emigranci". Wolny wybór - jeśli ktoś ułoży sobie życie "na obczyźnie" - tylko się cieszyć razem z nim. Nie potępiam również tych, którzy chcą zostać z takich, bądź innych względów. Wydaje mi się, że trzeba mieć dużo odwagi, żeby wyjechać z kraju, zostawić bezpieczną rodzinę, znane zwyczaje itd. - nie każdego na to stać - to tez trzeba zrozumiec. Nie wiem, co odpowiadać ludziom, którzy zadają pytanie: na jak długo jedziesz? Bo nie wiem, mogę zostać tam całe życie, mogę wrócić za jakiś czas. Chociaż z drugiej strony, kiedy myślę o powrocie tutaj, przychodzi mi do głowy taka myśl: jaki sens jest w wydawaniu pięniędzy np. na mieszkanie w kraju, który mi tych pieniędzy nie dał? Więc może nie wrócę tutaj ;) W tej chwili nie wiem, czy jest jakaś kwota wynagrodzenia, która przekonałaby mnie do zostania w kraju - nęci możliwość zakosztowania czegoś nowego, spróbowania swoich sił, itd. :) Pozdrawiam wszystkich - wyjeżdżających i tych, którzy zostają. Szczęście, jeśli ma się je w sobie można znaleźć i na końcu świata ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KlaunSzyderca Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.u.mcnet.pl 06.12.06, 16:52 "Szczęście, jeśli ma się je w sobie można znaleźć i na końcu świata ;))" cytat ładny, kawałek jednego z postów... I nigdy nie znajda szczęscia Ci, co zawsze patrzą na koniec świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KF Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.crowley.pl 07.12.06, 11:01 nie, to jest MÓJ cytat, poza tym nie jestem jedyną, która tak mówi szkoda, wychodzi tutaj (z Ciebie między innymi) jedna z naszych - Polaków - największych wad - pesymizm i wbijanie butem w ziemię :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KlaunSzyderca Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.u.mcnet.pl 07.12.06, 13:41 Droga KF, następnym razem napiszę, że cytuje cytat zamieszczony w innym poście (sprawa będzie wygladała bardziej skomplikowanie przy wielokrotnym cytowaniu) Poza tym jest pewna rzecz, która ze mnie wychodzi (?), ale nie jest to pesymizm. Jestem strasznym optymistą i ajk ktos mówi, że gorzej byc nie może ja zawsze dodaję, że może;-> A wbijanie butem w ziemię...? Chyba też nie bardzo wychodzi (ze mnie) Ogłaszam Konkurs na największą wadę Polaków - moim zdaniem gderanie (chociaż zastanawiam sie także nad przemożną chęcią "wiedzenia najlepiej") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kp Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 20:18 30000 - 40000 zł minimum na reke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.udn.pl 06.12.06, 22:34 za NIC :)))nie zostalbym w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
sunia2207 Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? 06.12.06, 23:33 Masz racje ja juz wyjechalala z polski , jestem w londynie od 98r . dziekuje bogu , ze mi i mojej rodzinie udalo sie i powodzi sie nam lepiej niz w tej zas.... polsce . pozdrawiam -sunia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KlaunSzyderca Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.u.mcnet.pl 07.12.06, 10:50 I bardzo dobrze sunia! (ciekawe, na ile nick oddaje osobowość) I nie wracaj do tej ... Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KF Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.crowley.pl 07.12.06, 11:02 no właśnie - nick dodaje... KLAUNIE :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KlaunSzyderca Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.u.mcnet.pl 07.12.06, 13:44 Aha, nick określa. Czy dodaje? Chyba tak. Zapomniałem napisać za ile zostałbym w Polsce. Za dużo i dlatego zostaję:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol Re: ZA ILE zostalbys w Polsce? IP: *.dsl.bell.ca 09.12.06, 19:07 Dziekujemy za twoje szczesliwe pozdrowienia.Dlaczego szczesliwe bo posrane od posranej z Anglii Odpowiedz Link Zgłoś