Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dekorator - czy ktoś pracuje?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 22:46
    Mam takie pytanie, do osób zajmujących się dekoratorstwem, czyli wystawami
    sklepowymi, aranżacją sklepów, doradzaniem klientom w zakresie aranżacji
    wnetrz itp. Czy do tej pracy trzeba miec wykształcenie kierunkowe czy
    wystarczy kurs?? W tym roku wybieram sie na studia podyplomowe z projektowania
    architektury wnętrz ale studia dopiero jesienią a ja chciałabym juz zacząć coś
    działąć w tej dziedzinie, nie chodzi mi o pracę projektanta wnętrz bo nie mam
    przygotowania ale własnie aranżacji, dekoratorstwa. Czy jest sens zrobić teraz
    2- 3 miesięczny kurs? Czy po nim dostanę pracę?
    Będe wdzięczna za porady.
    Obserwuj wątek
      • Gość: joanna777 Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: 62.233.224.* 23.01.07, 22:55
        Też mnie interesuje ten temat. Właśnie kończę studia ekonomiczne ale moją pasją
        od zawsze jest aranżacja wnętrz i zastanawiam się czy się nie przekwalifikować
        tylko nie wiem czy jest sens i jak to dokładnie zrobić.
      • Gość: Maja Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 11:57
        Up
      • Gość: Hmm Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 18:16
        ??
      • Gość: joanna777 Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: 62.233.224.* 24.01.07, 19:35
        Hej Maju, nikt nie odpowiada, chyba nie ma tu dekoratorów.
        Widziałam kiedyś ogłoszenie na pracuj.pl o pracy dla dekoratora i nie było
        wymagane wykształcenie tylko zmysł plastyczny i zamiłowania. Wysłałam tam swoją
        aplikację gdzie opisałam, wszystkie moje plastyczne osiągnięcia, programy
        graficzne jakie znam i dokładnie dzidzinę sztuki jaką w wolnym czasie się
        zajmuję ale mnie olali i nie raczyli odpowiedzieć...
        W jakim mieście i na jakiej uczelni są studia podyplowmowe z projektowania
        wnętrz?
        • Gość: Maja Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 19:44
          Hej, no szkoda :( Widac niewielu jest dekoratorów, ale może to i dobrze,
          mniejsza konkurencja :)
          W Łodzi, uczelnia prywatna ale z ambicjami, porównuje się do Bauhausu ;)
          Niewiele uczelni ma podyplomowy taki kierunek.
          • Gość: joanna777 Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: 62.233.224.* 24.01.07, 19:53
            no wlaśnie ja jestem z Łodzi i tylko o tej szkole wiem:)
            • Gość: Maja Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 19:56
              To może się tam spotkamy?;) Ja zdaję na pewno, rozmowy w czerwcu.
        • Gość: Olka Do Mai i Joanny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 16:45
          Hej dziewczyny! Ja również od dawna interesuję się wnętrzarstwem. Kończę teraz
          na ASP w Łodzi zaocznie licencjat na kierunku Projektowanie Tkaniny i Aranżacja
          Wnętrz. Niestety jest tak mało chetnych, że mój rok to juz ostatni rok. Chyba
          faktycznie mniej konkurencji ;)Ale tak poważnie to zgodzę się, że najważniejsze
          jest doświadczenie, które zdobywa się tylko w praktyce. Zatem róbcie swoje i
          dokumentujcie wszystko, co zrobicie.
          Wspomniałyście o ogłoszeniach z Pracuj.pl, chyba faktycznie jest ich tam
          najwięcej. Podsyłam stornkę z ofertami z wszystkich regionów, bo nie wiem skąd
          jesteście.
          pracuj.pl/oferty/261162.html
          Pozdrawiam i powodzenia życzę :)
          • Gość: Maja Re: Do Mai i Joanny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 18:55
            Dzięki :))) No jak kierunek pada to faktycznie coś mało chetnych, zdaje mi sie
            że wiele osób interesuje się projektowaniem wnętrz ale niewiele idzie tą ściezką
            zawodowo. Dzięki za ofertę, ja już ją widziałam, odpadam bo nie mam ani
            wykształcenia kierunkowego ani doświdczenia w pracy dekoratora :) Albo jedno
            albo drugie byłoby potrzebne.
            Ja myslę że jak już się w to trochę wdrożę to zrobię ze 2 projekty i aranżacje
            za darmoche do portfolio ;) Żeby coś miec.
            Powodzenia równiez życzę!
      • Gość: Wieszacz-dekorator Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 24.01.07, 20:16
        Gdyby wyksz kierunkowe było niezbędne do wykonywania tego zawodu 80% dekoratorów zmuszonych było by zmienić pracę. Warto mieć jakąś praktykę i wiedzę w temacie ale żadna ustawa nie wymaga od dekoratora wykszt kierunkowego. Jeśli chodzi o pracę w marketach uprawnienia na wózek sterowany z poziomu>3m dają wiecej niz skończenie ASP. W pewnych firmach rekl podstawa do pracy sa uprawniemnia do pracy na wysokosci/znajomosc technik alpinistycznych+upr bez ogr nap E1 ( neony )/prawo jazdy kat C (dzwig)+upr na podn kosz a to tylko po to aby cos gdzies powiesic w zgodzie z zasadami BHP...Wykształcenie kierunkowe......przejdz sie po agencjach reklamowych, drukarniach itp..... .
        GENERALNIE jeśli do czegos jest potrzebny kurs lub szkoła jest to dosyc wyraxnie zaznaczone w USTAWACH, w przeciwnym razie formalna wiedza moze byc mile widziana przez pracodawcę czy zleceniobiorcę i tylko tyle. Czym nieco odmiennym jest doradzanie w zakresie...... bez dorobku ktory mozna pokazac trudno o zlecenie, tutaj szkola moze byc punktem wyjscia ale przede wszystkim dorobek......
        • Gość: Maja Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 20:59
          Aha :) No ale w ogłoszeniach na dekoratora wymagają doświadczenia lub
          wykształcenia, sama widzialam. Gdzie to doświadczenie zdobyć jeśli się go nie
          ma. Papierek kursu czy szkoły to zawsze jakiś dowód wiedzy, jaką się zdobyło. Bo
          kto mi uwierzy że umiem na słowo??:)
          • Gość: Tola Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 22:07
            Nie żartuj. Najwaniejsze jest PORTFOLIO w tym biznesie i GŁÓWNIE to. Kurs nie
            zaszkodzi na pewno, dobrze mieć jakikolwiek papier.
            Doświadczenie?
            Zrób remont własnego domu/pokoju, chocby tylko na papierze/wirtualnie. Zrób
            projekt kolezance/znajomym. Robią wrażenie zdjęcia przed i po, a takze rysunki,
            wizualizacje. Żadne kurs nie da Ci wiedzy, jaką zdobedziesz po prostu coś
            robiąc - ale wiadomo, to nie takie proste;-)
            • Gość: Maja Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 23:03
              Robiłam ale nia mam dokumentacji :(( Zrobiłam remont własnego mieszkania ale nie
              mam zdjęć sprzed. Pomogłam w aranżacji wnętrza kogoś z moje rodziny.
              Zaaranżowałam łazienke byłego chłopaka. Niestety nic z tego nie mam
              udokumentowane :-/ Wiem że najwazniejsze jest doświdczenie. Mogę chyba tylko
              zrobić tak, że zrobić w programie komp aranżację czegoś co juz istnieje i
              dorobić zdjęcia, czyli tylko własne mieszkanie i mieszkanie mojej rodziny. (z
              chłopakiem nie mam już kontaktu)
          • Gość: Dekorator/wieszacz Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 25.01.07, 10:16
            Ze znanego mi przypadku. 1 ogloszenie szkoła wyzsza artystyczna i doświadczenie.....po 2 tygodniach średnie plastyczne i mile widziane doswiadczenie.......po nast 2 tyg srednie i "zmysl" plastyczny.....Co te "biedne firmy" maja zrobic jak artysci z dorobkiem jasno mowia ze nie nawykli do wstawania do pracy na 8 rano i generalnie za taka place to im na farbki nie starczy......... ( autentyczne ).Znam dziewcze ktore po "gastronomiku" zostało "space manager'em" w duzej miedzynarodowej firmie tylko/az dla tego, ze potrafilo sie sprawnie dogadac na szczeblu miedzynarodowym. Dobry angielski byl wiecej wart niz dorobek/szkoly itd. ....i tekst skandynawskiego manago w Polsce nie ma odpowiednich szkół, szkolenie 0.5 roku na koszt pracodawcy gdzies w skandynawi....teraz dziewcze klne, ze ma cyrograf bo nagle propozycje pracy ( po tym szkoleniu ) są bardzo necace przy czym nigdzie podan o prace nie składa......sztuka ukladania towaru -kto by pomyslal......
            • Gość: mariusy_robert Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.chello.pl 25.01.07, 19:36
              to wam powiem, że wiele lat temu, bo 7 wraz z kuzynką wysłaliśmy dla beki swoje
              CV do Ikea of Sweden na dekoratorów przestrzeni sklepowej, ja ukończyłem
              ekonomię i konserwację dzieł sztuki, a ona projektowanie graficzne i liceum
              plastyczne. Nie zaprosili nas nawet na rozmowę, jednak otrzymaliśmy od nich
              listem poleconym informację na papierze firmowym, że nasza wzajemna współpraca
              jest niemożliwa, bo "z pewnością nie będziemy mogli realizować swoich ambicji
              na tym stanowisku" Tak więc brak wykształcenia nie musi być przeszkodą, a jeśli
              masz wydumane wykształcenie to nawet przeszkadza, myslę, że wystarczy kurs.
              • Gość: ja Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 18:05
                w tej chwili jest jeszcze śmieszniej. W sklepach ekspozycją towaru itp zajmuja
                sie kierownicy sklepu a w niektórych nawet sami sprzedawcy, po krótkim
                przeszkoleniu przez kierownika. (wiem bo sama musiałam nauczyć sie roznych tych
                technik bedac sprzedawcą jakis czas temu)
                Baaardzo rzadko ukazują sie już tego typu ogłoszenia.
                Widac ze jest oszczędnośc kasy, po co zatrudniać dodatkowe osoby jak moze zrobić
                to inny pracownik.
                • Gość: tamara Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 19:40
                  Hej! Jestem po studiach plastycznych i równiez rozglądam sie za pracą w zawodzie
                  dekoratora. W ikei też nie potrzebowali takich jak ja, niedawno dostałam od nich
                  pismo. No cóż...
                  • Gość: Maja Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 01:05
                    Dostałaś pismo że masz za wysokie kwalifikacje?? Oj to ja chyba tam wystartuje
                    :)) Nie mam szkoły plastycznej, chociaż niestety mam mgr i może to też
                    przeszkadza ;)
                    • Gość: tamara Re: Dekorator - czy ktoś pracuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 16:58
                      Jestem mgr sztuki ale to chyba dla nich za mało ;) skoro mnie spławili. Może oni
                      szukają kogoś z wieloletnim doświadczeniem w tej branzy. Czasem wydaje mi się,
                      że większość tych ogłoszen to tak od picu a prawda jest taka, że oni już mają
                      swoich kandydatów np. siostra lub bratowa ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka