Gość: walduś IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.11.01, 13:37 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: walduś Re: ...a czym wyższe stanowisko tym glupszy pracownik IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.11.01, 13:41 Gość portalu: walduś napisał(a): na wstępie - sorki za puszczenie pustego postu. Ale już to nadrabiam: Miałem dziś rozmowę z prezesem. Napisałem duże pismo do jednego z naszych klientów będące analizą sytuacji w ich firmie. Prezes skwitował to tak: "Idee sa bardzo słuszne. Wreszcie jakis raport z rozsadnymi wnioskami. Tylko ma pan problem z przekazywaniem informacji. Ja wiem ze pan rozumie ten tekst, wiem ze ksiegowa tej firmy rozumie ten tekst, ale ja nie rozumiem, i dyrektor finansowy koncernu do ktorego trafi panski tekst tez tego nie zrozumie!" - cudem powstrzymalem sie od sarkazmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafik Re: ...a czym wyższe stanowisko tym glupszy pracownik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.02, 15:11 Cóż może awans to naturalny sposób na eliminowanie idiotów z ciągu produkcyjnego firmy, jat to stwierdził Scott Adams w jednej ze swoich książek Rafik Odpowiedz Link Zgłoś
wpich Re: ...a czym wyższe stanowisko tym glupszy pracownik 23.02.02, 17:20 Przecież to naturalne. Ludzie awansują tak długo aż osiągają swój poziom niekompetencji. Nawet jeśli coś jescze umieli, to po osiągnięciu odpowiedniego szczebla umieć już nic nie muszą. Och gdyby tak udało się awansować.... Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator3 Re: ...a czym wyższe stanowisko tym glupszy pracownik 24.02.02, 18:26 Swięta racja. Ogarnia ich analfabetyzm wtórny. Odpowiedz Link Zgłoś
wpich Re: ..a im wyższe stanowisko tym glupszy pracownik 02.03.02, 20:01 W pewnej firmie jak co roku ustalano plany na rok następny. Ozywiście Szef Najwyższy postanowił włączyć się osobiście do mobilizowania załogi. Jednym z ustalanych czynników było jednostkowe zużycie ciepła na wyprodukowanie energii elektrycznej. Wielkość 5000 kJ/ kWh wydała się Najwyższemu mało ambitna. Wziął długopis i napisał: 3200 kJ/kWh. Tym sposobem wymyślił perpetum mobile. (dla słabiej zorientowanych w fizyce ze szkoły średniej wyjaśniam: kJ i kWh to jednostki energii. 1kWh = 3600 kJ - zatem Najwyższy chciał włożyć do turbiny 3200 i wyjąć z niej 3600). Dilbertyzm w czystej postaci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: ..a im wyższe stanowisko tym glupszy pracownik IP: *.kwidzyn.msi.pl 02.03.02, 21:47 Wraca mi ochota do budowania "ogólnej teorii buractwa" jaką jest ta moja lista o sposobach zostania Burakiem.Miała być kompilacją tego, z czym zmagał się i spotykał Dilbert i tego,co Amerykanie nazywają bycie redneck'iem.(prostactwo)+ brak wyczucia pewnych norm moralnych walduś,wpich pozwolicie, ze wpiszę na listę kolejne punkty: aby zostać burakiem,wystarczy uważać, ze: Za jakość przekazu odpowiada wyłącznie nadawca informacji,odbiorca może być idiotą. Prawa fizyki można zawsze zmienić,wystarczy mieć władzę,ołówek i kawałek papieru Cieszę się zatem,ze mam coś z tej właściwej klasyki tego forum. Z tym przekazem informacji to prawda ( jest taka teoria ),ale myślę,ze istnieją pewne granice dostosowywania przekazu do możliwości odbiorcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafik Re: ..a im wyższe stanowisko tym glupszy pracownik IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 22:14 Nie tylko prawa fizyki mozna zmieniac, nawet czas moze zmienic swoj kierunek i przebieg. Wystarczy kierownikowi powiedziec ze na projekt potrzebujesz pol roku. On posapie, posapie i okresli twoj projekt na dwa tygodnie, bo tyle obiecal swojemu szefowi. Rafik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: ..a im wyższe stanowisko tym glupszy pracownik IP: *.kwidzyn.msi.pl 03.03.02, 15:54 Gość portalu: Rafik napisał(a): > Nie tylko prawa fizyki mozna zmieniac, nawet czas moze zmienic swoj kierunek i > przebieg. Wystarczy kierownikowi powiedziec ze na projekt potrzebujesz pol > roku. On posapie, posapie i okresli twoj projekt na dwa tygodnie, bo tyle > obiecal swojemu szefowi. > Rafik Rafiku,dopisuję punkt w "teorii ogólnej buractwa:" czas c niezbędny do wykonania projektu oblicza się wg wzoru: c= a/b b<ɬ gdzie a = nr kołnierzyka koszuli szefa, b = obwód w pasie sekretarki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: .słowko do Rafika. IP: *.kwidzyn.msi.pl 03.03.02, 17:26 Miałam tu juz nie zglądać,ale takie forum działa jak narkotyk. Ciekawa jestem swoją drogą, jaką metodą oszacowałeś czas trwania twego projektu- stosujesz wykresy Gantta?.MS Project wydaje sie tu być dobrym narzędziem.Moze znasz cos lepszego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafik Re: .słowko do Rafika. IP: 213.11.39.* 04.03.02, 14:44 To proste. 1 miesiac na wykonanie zadania a 5 miesiecy na granie w Quake, wypelnianie "progress report" i aktualizacja MS project. Rafik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: .słowko do Rafika. IP: *.kwidzyn.msi.pl 04.03.02, 18:31 Gość portalu: rafik napisał(a): > To proste. 1 miesiac na wykonanie zadania a 5 miesiecy na granie w Quake, > wypelnianie "progress report" i aktualizacja MS project. > Rafik Rozumiem w MS Project te pięć miesięcy wpisałeś rozsądnie np jako testowanie oprogramowania i rozwój własny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafik Re: .słowko do Rafika. IP: 213.11.39.* 04.03.02, 19:05 Opisy zadan trzeba tak skaplikowac aby kierownik sie wstydzil zapytac co one znacza. Powinno byc jakos tak: 1. Optymalizacja procesow integracyjnych w konfiguracji podstawowej 2. Pro-aktywne ukierunkowanie systematycznej analizy danych na wymagania klienta 3. Uzgodnienie wynikow z analiza korelacji O'Briana poprzez miedzywydzialowe I interdyscyplinarne podejscie systemowe 4. Implementacja procesów biznesowych w szeroko rozumianym spektrum dzialalnosci wytwórczej I dystrybucyjnej 5. Interaktywna prezentacja zintegrowanego lancucha dostaw w interpolowanym modelu jakosciowym Rafik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: .słowko do Rafika. IP: *.kwidzyn.msi.pl 04.03.02, 19:44 Gość portalu: Rafik napisał(a): > Opisy zadan trzeba tak skaplikowac aby kierownik sie wstydzil zapytac co one > znacza. Powinno byc jakos tak: > 1. Optymalizacja procesow integracyjnych w konfiguracji podstawowej > 2. Pro-aktywne ukierunkowanie systematycznej analizy danych na wymagania klient > a > 3. Uzgodnienie wynikow z analiza korelacji O'Briana poprzez miedzywydzialowe I > interdyscyplinarne podejscie systemowe > 4. Implementacja procesów biznesowych w szeroko rozumianym spektrum > dzialalnosci wytwórczej I dystrybucyjnej > 5. Interaktywna prezentacja zintegrowanego lancucha dostaw w interpolowanym > modelu jakosciowym > > Rafik Taki szef burak to w gruncie rzeczy skarb.Nie należy więc go demaskować.Pewnie nie słyszał sierota,ze ma prawo domagać się jaśniejszego przekazu i np wykonania interaktywnej prezentacji z przedstawieniem założeń co do przyjętych parametrów interpolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: ...wyjasnienie......... IP: *.astercity.net / 10.131.129.* 16.03.02, 02:02 Gość portalu: walduś napisał(a): To dlatego, ze najwyzsze stanowiska rzadko obsadzane sa w wolnej konkurencji, lecz najczesciej po znajomosci. Natomiast najnizsze stanowiska ktorych nikt ze znajomych juz nie chce sa wystawiane w ogloszeniach i to o nie bija sie najlepsi absolwenci i inni pracownicy na wolnym rynku pracy... Dlatego im wyzsze stanowisko, tym glupszy pracownik... C`est la vie ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
lastka Re: ...wyjasnienie......... 25.03.02, 15:00 Dokładnie ostatnio miałam taki problem z szefem. Wyjeżdzał za granicę trzeba mu było zarezerwować bilet na samolot. Uprzejma pani z LOT-u wyjaśniła mi że jeżeli niedziela wlicza się w pobyt to bilet jest tańszy ponieważ jest to klasa ekonomiczna (fakt że bilet był kilka razy tańszy) natomiast jeżeli wylatuje w niedzielę to klasa biznes. Mój przełożony nie mógł tego zrozumieć więc kazał mi dzwonić codziennie do LOT-u i pytać o cenę tego biletu. Odpowiedz Link Zgłoś