Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

MBA skraca drogę do kariery

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 10:11
    Gadanie - kilka lat temu skończyłem te studia na wrocławskiej AE, po roku od
    ich zakończenia straciłem pracę. Co gorzej miałem duże kłopoty ze
    znalezieniem nowej ( za mądry ? ). Co do praktycznych umiejętności, to nie
    wiem jak jest teraz, ale ja odczułem duży niedosyt pewnych rzeczy, właśnie
    praktycznych. Tak więc studia wcale nie pomogły mi w karierze, wręcz przeciwnie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Obi-Oba Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.pl 25.01.07, 11:16
        > Gadanie - kilka lat temu skończyłem te studia na wrocławskiej AE, po roku od
        > ich zakończenia straciłem pracę. Co gorzej miałem duże kłopoty ze
        > znalezieniem nowej ( za mądry ? ). Co do praktycznych umiejętności, to nie

Trochę kasy wtopiłeś :)
        Marcinkiewicz mógłby np. zrobić MBA,zostałby natychmiast prezesem banku
        • Gość: Kruder76 Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:42
          Ja też mam dyplom MBA zrobiony na UMK (dyplom Dominican University of Chicago).
          Obecnie szukam pracy i wielu miejscach dyplom jest przeszkodą. Nieraz jest tak,
          że idę na rozmowę najpierw z kimś z HR i jest super, widać że haerowiec jest pod
          wrażeniem rozmowy i przychodzi kolejny etap czyli rozmowa z bezpośrenim
          przełożonym i już nie jest miło i profesjonalnie, tylko nieprzyjemnie i wrogo.
          Najbardziej jaskrawy przykład to była rozmowa w TP, gdzie spotkanie z
          przełożonym odbywało się też w obecności haerowca i przyszły przełożony
          zachowywał się jak ostatni palant, byle wytrącić mnie z równowagi. Na szczęście
          są też firmy, gdzie taki dyplom stanowi atut. Idealnie jest, gdy w firmie ludzie
          z menedźmentu mają takie dyplomy i ta część życiorysu nie stanowi problemu.
      • Gość: MBA-owiec MBA skraca drogę do kariery IP: 193.194.132.* 25.01.07, 11:49
        Ja mam studia MBA z pierwszej trojki Business Schools w Europie i uznawanych
        jednej z najlepszych na swiecie. To bylo niesamowite przezycie, taka szkola
        zycia, ze niewiele rzeczy mnie nie zaskoczy, oprocz jednej, ktorej doswiadczam.
        Na MBA wszyscy sa rowni, w pracy fakt, ze jestem kobieta z MBA sytuacji nie
        ulatwia, wywoluje zazwyczaj podejrzenie i konsternacje, ze cos ze mna jest nie
        tak. Czy zaluje? Nidgy w zyciu, bo co moje, to moje, ale rzeczywistosci sie nie
        przeskoczy i to jest dopiero case study!
        • Gość: rozczarowany Re: MBA skraca drogę do kariery IP: 83.238.142.* 25.01.07, 13:39
          oczekiwałem praktyki,studiów przypadków, wskazywania błedów, dyskusji...
          w rzeczywistości najważniejsze było pozyskanie jak największej liczby słuchaczy
          (kasa) i opowiadanie osób wykładających jaki to i dla kogo projekt zrobili;
          wykłady takie same jak na akademii ekonomicznej, jednak z racji czasu
          skondensowane i ograniczone; wykładowcy latający z jednej uczelni na drugą a w
          związku słabo przygotowani; w sumie marne, mierne, niekiedy wręcz żałosne i
          najgorsze że za ciężką kasę; może poza Polską ... ale u nas (nie chcę
          generalizować) jak cały kraj - jedna wielka improwizacja z zadęciem i
          pretensjami...
          • zabieganab Re: MBA skraca drogę do kariery 25.01.07, 14:05
            a czy kto coś wie na temat MBA w krakowie?...

bo ja się zastanawiam nad tymi studiami,
            tylko ze... właśnie boje sie, ze dostane znów nastepny dyplom-papierek, a nie
            wiedzę, która pomoze mi w pracy z ludźmi.
            Nie mam ochoty na bla, bla, blaaa...
            Widzę, ze również sama umiem wymóżdżyć rzeczy, które potem mówią mi moi
            szefowie mający MBA...
            • Gość: Obi-Oba Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.pl 25.01.07, 14:18
              bo ja się zastanawiam nad tymi studiami,
              > tylko ze... właśnie boje sie, ze dostane znów nastepny dyplom-papierek, a ni
              Będziesz miał rok w plecy,..gwarantowane :)
              • zabieganab Re: MBA skraca drogę do kariery 25.01.07, 14:26
                to znaczy, tak bym mie miała, bo zajecia mają być 2-letnie w weekendy,
                ale to oznacza dla mnie - zajechanie na maxa: od pon do pia praca, a od pia
                popołudniu do niedz- (nudne /) studia...

wiec nie o to mi chodzi, zeby sie zajechac na własne zyczenie...
                ;-((
                • Gość: Obi Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.pl 25.01.07, 14:47
                  > ale to oznacza dla mnie - zajechanie na maxa: od pon do pia praca, a od pia
                  > popołudniu do niedz- (nudne /) studia...

Jeżeli jesteś na stanowisku kierowniczym ,to MBA może sie to przydać
                  Według mnie ,robią MBA ludzie np. po fizyce albo historii ,i jakimś cudem, ten
                  ktoś (np. historyk) został kierownikiem ,albo dyrektorem zakładu
                  metalowego,wtedy ,żeby mieć podkładkę robi coś takiego .
                  Nie ma co ściemniać :)
                  • palec1 Re: MBA skraca drogę do kariery 12.02.07, 08:36
                    Nie wierze, ze np. biolog albo teolog czy psycholog po MBA
                    jest potem nagle wielkim managerem. Nie wierze.
            • Gość: sapphire Re: MBA skraca drogę do kariery IP: 217.161.1.* 25.01.07, 17:58
              MBA w Krakowie - nie polecam z własnego doświadczenia uważam że to pieniądze
              wyrzucone w błoto - dobry MBA to tylko na uczelniach zagranicznych i to o
              dobrej renomie inaczej nie warto płacić ciężko zarobionych pieniędzy na to co
              człowiek ma po mgr czy podyplomowych studiach. Może są i po angielsku ale
              akurat ten język powinno się tak czy owak mieć opanowany bez studiów.
          • Gość: Wiedźmin Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 15:05
            No właśnie, coś takiego było i tam. Krótko mówiąc, to, co na ekonomicznej, tylko
            wciśnięte w 2 lata.
        • Gość: m Re: MBA skraca drogę do kariery IP: 217.153.174.* 26.01.07, 11:32
          a co to za "pierwsza trójka" szkół biznesowych w Europie??? Dobrze byłoby
          wiedziec ;)

pozdrawiam
          m
          • palec1 Re: MBA skraca drogę do kariery 12.02.07, 08:38
            np. Fontainbleau kolo Paryza
            (za pisownie nie gwarantuje)
      • tarura Re: MBA skraca drogę do kariery i to całkowicie 25.01.07, 14:28
        Podobnie było i w moim przypadku, tyle że po dwóch latach.
        Widać że szefostwo obawia się o swoje stołki i zwyczajnie
        pozbywa się konkurencji jak może

C'est la vie!

Gość portalu: Wiedźmin napisał(a):

> Gadanie - kilka lat temu skończyłem te studia na wrocławskiej AE, po roku od
        > ich zakończenia straciłem pracę. Co gorzej miałem duże kłopoty ze
        > znalezieniem nowej ( za mądry ? ). Co do praktycznych umiejętności, to nie
        > wiem jak jest teraz, ale ja odczułem duży niedosyt pewnych rzeczy, właśnie
        > praktycznych. Tak więc studia wcale nie pomogły mi w karierze, wręcz
        przeciwnie
      • Gość: gosc Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 14:33
        Sorry, nie moge sie powstrzymac...

Przypomniala mi sie rozmowa z moim ojcem jak mialem 12 lat (czy cos kolo tego):
        Tato, kup mi motorynke! -Co? Syn XXX z jakiegos miasteczka YYY mial motorynke i
        sie na niej zabil!

Czego wlasciwie dowodzi Twoj post? Statystycznie MBA pomaga, ale duzo zalezy od
        skonczonej uczelni, tego co sie wczesniej umialo i wreszcie szczescia (w Twoim
        przypadku jego braku).

Pozdrawiam
        • zabieganab Re: MBA skraca drogę do kariery 25.01.07, 14:46
          oczywista! zgadzam sie z Tobą,
          ze w swoich planach należy uwzglednic tzw. wsp. szczęścia życiowego!

tylko, ze np, ja wiem, że jestem w firmie, w której dyrektory sie o swoje
          stołki nie boją. Najwyzej będą klać na siebie samych, gdy przemądrzała zechce
          odejść, bo bede chciała więcej kasy, niż oni będą w stanie mi zapłacić.

W moim przypadku, chodzi mi o Wasze wypowiedzi,
          czy polskie szkoły MBA sa sensowne. Czy one faktycznie uczą konkretów?...
          Bo poukańczałam już tyyyyle kursów.... i nie mam ochoty uwiazac sie finansowo i
          czasowo zobowiazaniem, które bedzie mi mało pomocne...
          • Gość: aa Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.customer.be.colt.net 25.01.07, 15:29
            MBA to tylko w stanach!!1
            MBA w Europie to jakas pomylka
            po co to robic?
            • zabieganab Re: MBA skraca drogę do kariery 25.01.07, 15:32
              no to ładnie...
              ;-((

moze sie zdecyduje na MBA, ale poruszam sie tylko po Europie.

A co takiego mają te studia w USA???
              GDzie jest różnica??
              • Gość: Piotr Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.lon3.uk.aecom.com 25.01.07, 16:01
                Ja kończę w tej chwili Koźmińskiego i to w jezyku polskim. Czy to mi pomaga w
                karierze? czy to mi pomoże? któż to wie..., na pewno na tych studiach jest tak,
                że aby z nich miec pozytek, to musisz juz pracować na stanowisku kierowniczym i
                na bieżaco przekuwać swoją pracę w case study (finanse, zarządzanie,
                motywowanie, budowanie zespołów, sytuacje kryzysowe, negocjacje). Jak nie masz
                pola do praktyki to nawet najwieksze zakuwanie nie pomoże..

dla mnie osobiście najwieksza zaleta tych studiów jest wtłoczenie w nasze
                mózgowia wiary w siebie - wiary w posiadane umiejętności i wiary w skuteczne
                nabywanie umiejętności. Generalnie ostatnie półtora roku to była bardzo
                przyjemna intelektualna gra wyzwań i zadań...

az szkoda , że to juz sie kończy...

a na pytanie czy to sie przełoży na awans /podwyżkę? Statystycznie TAK. Ale
                Statystycznie to jak matka wychodzi z dzieckiem w wózku na spacer , to jedno i
                drugie maja po dwa koła- tyle statystyka..

tak jak juz było tu powiedzianie -osobowośc, dotychczasowe doswiadczenia,
                niezakomplesiały managment i jak zwykle odrobina szczęścia
              • Gość: Kruder76 Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 16:42
                zabieganab dużo zależy od ciebie. Jak będziesz chciała się nauczyć, to się na
                pewno dużo nauczysz. Na moich studiach (UMK) najcenniejsze były właśnie zajęcia
                z wykładowcami z USA - amerykanie prowadzą zajęcia w zupełnie inny sposób, a
                poza tym zazwyczaj są to równocześnie praktycy biznesu (pracowali albo pracują w
                biznesie) i potrafią natychmiast pokazać zastosowanie teorii, którą wykładają w
                praktyce. Niestety przedmioty prowadzone przez amerykanów ograniczały się do
                dwóch morderczych weekendów (zajęcia bez przerwy od piątku do niedzieli).
                Natomiast polska kadra to jest tragedia. Większość prowadzi zajęcia nieciekawie
                i brakuje im wiedzy praktycznej. Zazwyczaj jedyne do czego potrafią się odwołać,
                to swoja praca doktorska sprzed wielu lat o zakładzie, którego już dawno nie ma.
        • bmatt Re: MBA skraca drogę do kariery 25.01.07, 16:19
          > Czego wlasciwie dowodzi Twoj post? Statystycznie MBA pomaga, ale duzo zalezy od
          > skonczonej uczelni, tego co sie wczesniej umialo i wreszcie szczescia (w Twoim
          > przypadku jego braku).

Sorry, nie moge sie powstrzymac: Czy mozesz podac mi link do tych statystyk,
          potwierdzajacych, ze osoby z MBA szybciej osiagaja stanowiska top-menagerskie od
          tych bez? Chetnie sie zapoznam...

Pzdr.
          • Gość: xxxw MBA na super uczelni daje CI kontakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 08:50
            MBA na super uczelni daje CI kontakty
            MBA na marnej nie daje CI NIC, a wartosc MBA samego w sobie jest niewielka

polecam calabora.com jesli szukasz pracy przez kontakty
            • Gość: goldi Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.pou.pl 06.02.07, 15:32
              Polecam ranking programów MBA magazynu Home & Market 2007. Znajduje się w
              styczniowym numerze. Są tam też ciekawe wypowiedzi o MBA, m.in.Witolda
              Orłowskiego.
      • Gość: gość Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.icpnet.pl 25.01.07, 16:12
        to we wrocławi jest AE ??? - nie widziałam jejw rankingach, moze dlatego ze
        wybrałeś zła uczelnie, trzeba było iśc do prestiżowej (ale to pewnie za daleko i
        za drogo) - mnie MBA pomógł
        • Gość: Wiedźmin Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 20:37
          Pewnie, że we Wrocławiu jest AE. Z tego, co pamiętam, jako całość plasuje się na
          4 pozycji wśród państwowych Akademii Ekonomicznych. Nie wiem, jak jest oceniany
          program MBA, ale już kilka lat temu dostali akredytację PAKI - państwowej
          komisji, oceniającej programy nauczania. A co do rankingów - różnie może to być,
          bo trzeba też wziąć poprawkę na to, kto robi ranking i do czego ma służyć.
      • Gość: goldi Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.pou.pl 25.01.07, 16:37
        Witam, jestem absolwentem studiów MBA na uczelni, która bardzo różni się pod
        względem kształcenia. Różnica polega na tym że uczyliśmy się praktycznie.
        Uczelnia bowiem prowadzi studia w systemie modułowym - podobnie jak w Wilekiej
        Brytanii. O ile mi wiadomo jest to jedyna uczelnia, która kształci w tym
        systemie w Polsce. Myślę o POU. Obecnie pracuję w jednej ze znanych firm
        zajmujących się oprogramowaniem i jestem członkiem zarządu. Studia nauczyły
        mnie jak patrzeć strategicznie na różne aspekty zarządzania firmą, przygotowały
        do samodzielności i nie zgodzę się, że nie pomagają w karierze, choć oczywiście
        jest to napewno kwestia tego jakie studia się skończyło. Studia opłaciłem sobie
        sam, ale po 3 latach od ich ukończenia myślę, że było warto. Myślę że to duży
        atut, ale od każdego zależy czy potrafi się go wykorzystać. Nic nie dzieje się
        samo.
        • bmatt Re: MBA skraca drogę do kariery 25.01.07, 17:02
          Stary, a co to za wynalazek to POU? Jezeli MBA w Polsce, to przynajmniej na
          renomowanej uczelni...

Pzdr.
          • Gość: Kruder76 Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 17:11
            Tutaj o POU: www.pou.pl/

Jeśli chodzi o renomę, to lepiej kierować się renomą uczeli zagranicznej, która
            jest partnerem kursu. Polskie uczelnie i tak nic nie znaczą w Europie, nie
            mówiąc o świecie. Ja kończyłem studia na UMK, ale mam dyplom Dominican
            University - identyczny z tym, który dostają absolwenci studjujący na tym
            uniwersytecie w USA) i z mojego wywiadu wynika, że jest to rozpoznawalna
            uczelnia w Ameryce Północnej (chociaż nie ma jej w 100 najbardziej prestiżowych
            kursów MBaA opublikowanych niedawno przez Finacial Times).
          • Gość: goldi Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.pou.pl 25.01.07, 17:24
            Stary...jakbyś wiedział o czym mówimy, to byś nie pytał.
            Ta uczelnia (Wyższa Szkoła Zarządzania / Polish Open University) już
            wykształciła ponad 1200 absolwentów spośród ok. 10 000 absolwentów studiów MBA
            w Polsce. Nie zadawaj więc głupich pytań, jak ze skrótów znasz tylko UW.
            • bmatt Re: MBA skraca drogę do kariery 25.01.07, 18:54
              Kolego, wiedzialem ze bedziesz bronil tej szkoly jak niepodleglosci, w koncu
              nawet adresu IP Ci uzycza :-/ Moje pytanie nie jest glupie - istotne jest, aby
              partnerem uczelni zagranicznej byla renomowana uczelnia polska. Renomowana to
              nie tylko panstwowa - jest kilka liczacych sie niepanstwowych. Taki np.
              Kozminski albo Nationalu-Louis University maja dobra marke.
              • Gość: goldi Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.pou.pl 26.01.07, 10:12
                Tak, bo miałem okazję poznać tę uczelnię od środka. Dobrze, że zauwazyłeś, że
                są uczelnie niepaństwowe, które się liczą. W Polsce ciągle chyba panuje jakieś
                dziwne przekonanie, że uczelnie państwowe są najlepsze. Nie w każdej dziedzinie
                niestety tak jest. A co do poziomu, to zachęcam do przejrzenia ostatniego
                rankingu Wprost. Wśród niepublicznych uczelni klasy między narodowej są m.in.
                (od najwyższ.miejsca):91,5 punktu-SWPS, Collegium Civitas,Wyższa Szkoła
                Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie, 91 punktów-Koźmiński, Polish
                Open University, National Louil Univesrsity, Łazarski,Polsko Japońska Wyższa
                Szkoła Technik Komputerowych w Warszawie, Wyższa Szkoła Informatyki i
                Zarządzania w Rzeszowie, Wyższa Szkoła Humanistyczna w Pułtusku itd. Wśród
                szkół, gdzie poleca się studiowanie zarządzanie biznesem np. na 2.miejscu, a w
                klasyfikacji generalnej szkół biznesowych na 1. właśnie z Kozminskim i NLU.
                Chciałbym jednak powiedzieć, że nie reklama czy ranking mówi wszystko. Poza
                tzw.rozpoznawalnością uczelni ważne jest to, jakie umiejętności wynosi się po
                studiach. Nazwa uczelni ważna jest w momencie rekrutacji na dane stanowisko,
                ale potem liczą się już umiejętności i trzeba udowodnić, że się coś potrafi.A
                IP dlatego, że należę do klubu MBA na tej uczelni i stąd korzystam z ich kompa.
                • Gość: M&M Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.mentorg.com 26.01.07, 11:39
                  W Polsce panuje takie przekonanie... bo to prawda. Jest kilka wyjatkow, ale POU
                  niestety dla Ciebie dobrej marki nie ma...

Wystarczy przyjrzec sie profilowi absolwentow ktorzy wybieraja w Polsce
                  uczelnie prywatne.... To studenci determinuja w duzej mierze poziom uczelni.
                  To nie USA... a POU nie nalezy do ligi bluszczowej :)

• Gość: goldi Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.pou.pl 26.01.07, 12:50
                    Niestety mam inne doświadczenie jeśli chodzi o uczelnie państwowe. Polscy
                    absolwenci są bowiem przygotowywani zbyt teoretycznie. Polecam:
                    biurokarier.umcs.lublin.pl/TFPage.html?kat=58&doc=2901
                    podobne artykułów jest więcej. Ci "dobrzy studenci" z wielu państwowych uczelni
                    nie spełniają po studiach oczekiwań pracodawców. Są dobrzy tylko teoretycznie,
                    ale gdy zaczynają pracę muszą się często uczyć niemal wszystkiego. Na szczęście
                    na poziomie MBA kilkuletnia praktyka jest wymagana na wszystkich sensownych
                    uczelniach, ale po magisterskich wielu jest bezrobotnych teoretyków. Tak,
                    studenci rzeczywiście determinują poziom uczelni...
                  • Gość: max Re: MBA skraca drogę do kariery IP: 83.238.160.* 26.01.07, 13:05
                    Chciałbym zapytać na czym polega partnerstwo takiego łazarskiego z National
                    Louil Univesrsity lub AE we Wrocławiu z jakimś tam Univerity of Chicago. Skoro
                    nauka jest po polsku, a warunki dla robienia bizezu zupełnie odmienne, dla mnie
                    jest to chwyt matektingwy, niewypełniopny żadna treścia, ale ja nie robiłem
                    MBA, więc mogę się mylic.
                    • Gość: kwiatek Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.olsztyn.mm.pl 06.02.07, 21:25
                      Witam wszystkich
                      Jestem absolwentem uczelni prywatnej z zakresu biznesu oraz państwowej z zakresu
                      inforatyki. Teraz popracowałem troche na stanowisku meneżerskim i zastanawiam
                      sie nad MBA. Chyba przekonało mnie to, że jeśli pracuje się jakiś czas na
                      wyższym szczeblu to zdobyta wiedza bezpośrednio się przydaje. Co do POU to
                      wszedłem na stronie i zdziwiło mnie że łączą studia mgr z mba (osoba
                      zachwalająca chyba jest poprostu pracownikiem, bo to bez sensu łączyć te
                      studia). Są tylko jakieś certyfikaty, które nic nie znaczą. Co do wykładów to
                      słyszałem, ze w Koźminskim sa po polsku, czyli prowadzą je w większości Polacy
                      (może to grozić nudą:) jak ktoś zauważył ) Co do uczelni to osobiści
                      przyglądałem się SGH. Koszt około 70 tys zł (jedyne co w tych studiach może
                      przerazić:) ). Ale chyba jest warto, bo podejście jest profesionalne (test z
                      jezyka, wyjazd do USA do uczelni współpracującej) Uczelnia współpracująca (z
                      której otrzymuje sie dyplom) ma 23 miejsce wsród uczelni amerykańskich (bez
                      podziału na prywatne, panstwowe :) ) tok nauczania to głównie case study,
                      symulacje komputerowe, na tym chyba te studia mają polegać Na studia zamierzam
                      wyłożyć własne pieniążki, mam nadzieje ze dadzą przede wszystkim wiedzę, którą
                      można wykorzystać. Napiszcie co sądzicie.
                    • Gość: daria Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.ny325.east.verizon.net 19.05.07, 18:13
                      jakims University of Chicago????????????? UChicago to najlepsza i ekonomia na
                      swiecie i jedne z najlepszych MBA! Ludzie poczytajcie cos zanim piszecie.
                • palec1 Re: MBA skraca drogę do kariery 12.02.07, 08:45
                  No to próbuj w Londynie albo Berlinie
                  po (np.) Rzeszowie.....

Moze Cie przyjma, ale napewno nie z powodu "renomy" :)
            • palec1 Re: MBA skraca drogę do kariery 12.02.07, 08:43
              > w Polsce

dziwna logika Twojej "argumentacji"

gryzie sie we wlasny ogon.......
        • Gość: dirlewanger Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 14:59
          Ale nowomowa...:/. Jak za Gomułki, albo oficjalne statesments. Co Ty, jesteś PR
          z uczelni i bronisz jej jak niepodległości?
      • Gość: Gosc Gadanie... IP: *.europe.hp.net 25.01.07, 18:53
        Zrobilem jakis czas temu MBA na Politechnice Warszawskiej. Owszem, fajnie,
        owszem masa wspanialych ludzi, ale nijak, NIJAK, nie przelozylo sie to na
        polepszenie kariery. Teraz planuje kolejne MBA, tym razem za granica. Po prostu
        wydaje mi sie, ze nasz kraj jest bardzo specyficznym krajem - tutaj tak
        naprawde nie licza sie umiejetnosci, tylko znajomosci.
      • grasshopper Wybierz świadomie swoją przyszłość! 25.01.07, 22:06
      • Gość: rok MBA po studiach ekonomicznych ? IP: 212.180.165.* 25.01.07, 22:12
        Zastanawiam się nad sensownością MBA po skończeniu uczelni ekonomicznej (AE/SGH). Może się ktoś podzieli doświadczeniami ?

Patrzę całkowicie praktycznie - szkoda mi czasu i wyrzeczeń (przy stałej pracy) żeby klepać jeszcze raz to samo, być może nieco lepiej podane...
        Czy to że współpracuje się z różnymi ludźmi i "strona pratktyczna" studiów rekompensuje to, że wiedza która być może dla np. inżyniera będzie jakąś nowością to dla mnie niekoniecznie ?

• Gość: Wiedźmin Re: MBA po studiach ekonomicznych ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 23:00
          Moim skromnym zdaniem, jeżeli jesteś po takiej uczelni, to nie pchaj na MBA,
          zwłaszcza w wykonaniu tej samej lub podobnej szkoły. Przykład z moich studiów -
          przedmioty marketingowe były skrócone do połowy semestru - np. przez pół
          semestru były podstawy marketingu, drugie pół badania marketingowe itp. Sądzę,
          że na SGH każdy z tych przedmiotów trwa co najmniej semestr ( mam na myśli
          studia dzienne ) , a więc 28 godz. ćwiczeń i tyleż wykładów. Jeżeli już
          wybierasz się na MBA, to może rzeczywiście jakieś renomowane, a co najważniejsze
          takie, które by nie powtarzały programu SGH.
          Pozdrowienia i powodzenia w poszukiwaniach.
          • palec1 Re: MBA po studiach ekonomicznych ? 12.02.07, 08:49
            Widzialem juz niejednego "baranskiego" absolwenta SGH.
            :)
      • Gość: &POD wam tylko kariera w glowie, a zrobiliscie juz IP: *.nsw.bigpond.net.au 26.01.07, 02:51
        w zyciu cos pozytecznego?
        • Gość: Zdzisiek Re: wam tylko kariera w glowie, a zrobiliscie juz IP: 84.40.217.* 31.05.07, 09:15
          no np czy macie juz rodziny? żone dziecko? życie prywatne? czas na piwo z
          kimplem, kumpela?
      • Gość: :)minka Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 17:58
        Pomaga nie pomaga, warto nie warto... Myślę, że nie warto rozmyślać, czy
        debatować nad tym czy warto sie uczyć... tylko gdzie warto się uczyć? Sama
        jeszcze nie mam możliwości rozpoczęcia studiów MBA (jeszcze studjuję, ale już
        pracuję), mimo to już rozważam tą ewentualność i szukam wszelkich informacji.
        Jak na razie bardzo pomocny jest dość obszerny dział poświęcony MBA w serwisie
        Pracuj.pl. Dla tych którzy już są bliżej podjęcia takich studiów podsyłam link.
        Dość ciekawa jest moim zdaniem wyszukiwarka umożliwiająca weryfikację
        poszczególnych uczelni pod względem kwalifikacji zawodowych i miejsca.
        www.pracuj.pl/edukacja/MBA-kwalifikacje-zawodowe.htm
        Pozdrawiam wszystki,a w szczególności tych bezwzględnie łaknących wiedzy ;)
      • palec1 MBA skraca drogę do kariery 12.02.07, 08:30
        > Tu jest wiele dobrych studiów MBA.

Buaaaaahahahaha!

w ogóle nie ma !
      • palec1 Re: MBA skraca drogę do kariery 12.02.07, 08:53
        Jesli w ogóle, to orientujcie sie
        tylko i wylacznie renoma partnera zagranicznego.

W Ameryce nie znaja nawet....St.Gallen! itp.,
        - to chyba nie myslicie, ze slyszeli o jakims tam
        N.Saczu czy Kuzmienie warszawskim. :))
        • Gość: LACS Re: MBA "skraca" drogę w karierze IP: 80.51.235.* 12.02.07, 13:11
          Napisze jeszcze raz to co napisalem w oddzielnym temacie jako przestroge!!
          MBA to mit, skończenie tego typu studiów, oprócz dyplomu, oznacza w karierze
          zawodowej nic, nie pomaga w znalezieniu pracy, wręcz utrudnia. Nie popieram
          robienia tego typu studiów na własny koszt, jak zrobiłem to ja!! Przełożeni
          odczytali to jako próbę ataku na nich z mojej strony /będę za mądry/ i
          straciłem pracę. Wydałem ponad 30 tys, a efekt tego to obecna moja praca z
          gorszą pensją i warunkami pracy niż wcześniej.
          Jedyna słuszna decyzja o podjęciu takich studiów to skierowanie Cię na nie
          przez samego pracodawcę.
          Przyszli studenci MBA nie wierzcie w propagandę sukcesu kreowaną przez
          organizatorów takich studiów. Składając papiery spytajcie ilu im absolwentom
          udało się awansować po skończeniu u nich studiów i kogo z nich kierowani na
          nie ich pracodawcy a ilu z tej grupy opłaciło studia sami!!!
          Pamiętajcie kompetencje i praktyka zawodowa są najważniejsze!!!!!
          Lepiej skupić się na rozwoju w pracy niż rozwoju na takich studiach.
          • Gość: kwiatek Re: MBA "skraca" drogę w karierze IP: *.olsztyn.mm.pl 15.02.07, 17:39
            A mozesz napisac gdzie pracujesz? Bo jak tak piszesz ze przełożeni odebrali to
            jako atak na nich więc wnioskuje ze są sami za bardzo nie wykształceni. Ja
            pracuje w Szwedzkiej firmie i cokolwiek bede robił aby podnieść swoje
            kwalifikacje będzie bardzo dobrze widziane, właśnie przymiarzam się do zapytanie
            o dofinansowanie mojej edukacji, nawet jeśli nic mi nie dorzucą, to w momencie
            podjęcia, a co bardziej ukonczenia MBA szefowie będą bardzo szczęśliwi, bo część
            ludzi jakoś tego nie pojmuje, ale rzeczywiście nikt na MBA nie nauczy filozofa
            jak być managerem. Studia te mogą podać dawke informacji, którą można przerzucić
            na prowadzone przez siebie sprawy. Nie dziwie sie, ze jak padały w komentarzach
            słowa o kopii studiów na AE, bo te studia powinny z założenia inaczej wygladac.
            Nie wykłady a casy, symulacje i projekty. No i kwestia wyłożenia pieniążków,
            nawet bede je wykładał z własnej kieszeni to wolę do kwoty 20 tys PLN dołożyć
            następne 20 tys, niż stracić czas i nie mieć efektów. To moje zdanie.
      • Gość: kathi Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.02.07, 16:29
        jestem absolwentką wrocławskiej AE, wiesz... nasze MBA jest bardzo słabe i
        bardzo tanie... jak komuś szef zasponsoruje, to można pójść, ale samemu kasy
        wydawać nie warto... to nie jest dobra szkoła... są lepsze... nawet AE w Poznaniu
        • Gość: Wiedźmin Re: MBA skraca drogę do kariery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.07, 23:24
          A kiedy skończyłaś studia, jeśli to nie tajemnica ? Czy MBA też zaliczyłaś na
          wrocławskiej AE ?
          • Gość: tear Re: MBA skraca drogę do kariery IP: 194.146.250.* 30.05.07, 16:12
            na co wam mba i inne bzdety za które trzeba płacic mase kasy .rynek pracy w
            polsce to europejska 4 liga jest nastawiony na tania siłe robocza .bez sensu
            tyle w siebie inwestowac i tak bedziecie zbierac szparagi w niemczech poki co
            bezrobocie spada tylko w mediach i programach przedwyborczych
            • Gość: MBA Re: MBA skraca drogę do kariery IP: 84.40.217.* 31.05.07, 09:13
              Zgadzam się w 100%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka