Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Miejsce pracy

IP: *.chello.pl 24.02.07, 18:35
    Pytanie kieruję do kogoś kto BARDZO DOBRZE zna prawo pracy - doświadczona
    kadrowa lub prawnik od prawa pracy.
    Od ponad roku pracuję w firmie w Warszawie. W umowie o pracę jako miejsce
    pracy mam - Warszawa, ulica i numer. Firma jednak planuje przeprowadzkę do
    Piaseczna - a właściwie prawie do Góry Kalwarii...
    Mi ta przeprowadzka BARDZO nie pasuje ( jestem z prawobrzeżnej Warszawy).
    Proszę mi odpowiedzieć czy firma musi tę przeprowadzkę ze mną " uzgodnić "
    tzn. czy powinna dać mi wypowiedzenie zmieniające miejsce pracy, a ja mam
    prawo się na nie nie zgodzić, a wtedy to firma wypowiada mi umowę? W kadrach
    mówią , że nic takiego nie trzeba bo to ta sama firma.
    Chcę zaznaczyć, że wiem, że zawsze mogę sama rozwiązać umowę, ale nie chcę bo
    ma podpisaną umowę szkoleniowa i firma może chcieć zwrotu kasy za jakieś
    głupie szkolenie , które nigdzie indziej mi się nie przyda ( z gamy produktów
    sprzedawanych przez firmę ).
    CO ma robić , gdy firma rzeczywiscie mi nie da żadnego dokumentu i każe
    jeździć do pracy do Piaseczna ( a tam nawet nie dojeżdza komunikacja miejska
    a ja nie mam samochodu )
    Prosze o rzeczowe odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • 0tdr0 Re: Miejsce pracy 24.02.07, 18:48
        To juz kwestia firmy. W wiekszosci przypadkow nie podpisuje sie nowej umowy,
        tylko klauzule do starej (z informacja o zmianie miejsca pracy). Nie musisz jej
        podpisywac. Wtedy pracodawca ma trudny orzech do zgryzienia. Zmiana miejsca
        wykonywania pracy jest niezaprzeczalnie zmiana warunkow umowy o prace. Moge sie
        mylic, ale wg mnie to z winy firmy moze nastapic zerwanie umowy o prace z tego
        powodu, wiec kwestia powolywania sie na lojalke jest mocno kontrowersyjna i
        wydaje mi sie, ze sad pracy uznalby Twoje racje.
        • Gość: Ania Re: Miejsce pracy, mnie to też dotyczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.07, 20:37
          Otóż pracuję w pewnej firmie. Szef otworzył sobie w innym mieście drugą firmę,
          ale tamta to jest filia tej w której ja pracuję. I obie firmy są jak gdyby
          jedną firmą. Czy szef może zażądać ode mnie czasami pracy też w tej drugiej??
          • lilithh Re: Miejsce pracy, mnie to też dotyczy 25.02.07, 15:16
            Może - ale każdorazowo praca w innej filii powinna być rozliczana jako
            delegacja. Przysługuje zwrot kosztów dojazdów oraz, w niektórych przypadkach -
            dieta.
      • Gość: ik Re: Miejsce pracy IP: *.magma-net.pl 24.02.07, 20:52
        proponuję zadać pytanie na forum www.prawo-pracy.pl - tam na pytania
        odpowiadają eksperci od prawa pracy.
      • lilithh Re: Miejsce pracy 25.02.07, 15:13
        Zmiana miejsca pracy jest NIEWąTPLIWIE zmianą istotnego warunku umowy.

Pracodawca może oczywiście zaproponować pracownikowi taką zmianę w trybie
        porozumienia stron - ale pracownik NIE MUSI się na to zgodzić.

Jeśli pracownik nie zgadza się dobrowolnie - jednym wyjściem dla pracodawcy
        jest wręczenie pracownikowi "wypowiedzenia warunków pracy". Jeśli do upływu
        połowy okresu wypowiedzenia pracownik nie złoży na piśmie oświadczenia o
        nieprzyjęciu warunków - nowe warunki uprawomacniają się. jeśli natomiast
        pracownik takie oświadczenia złoży - wtedy "wypowiedzenie warunków pracy" z mocy
        prawa zamienia się w "wypowiedzenie umowy". Ale uwaga: jest to w dalszym ciągu
        wypowiedzenie ZłOżONE PRZEZ PRACODAWCę.

To istotne, gdyż w takim przypadku sprawa automatycznie podpada pod "ustawę z
        dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami
        stosunków pracy z przyczyn nie dotyczących pracowników" - a więc w pewnych
        przypadkach pracownikowi będzie należeć sie odprawa.
        (no i zasiłek z UP bez okresu karencji)
        • krzysztofsf Re: Miejsce pracy 25.02.07, 15:34
          Tylko pytanie - jak pracownik ma sie zachowac, gdy pracodawca "rznie glupa" delikatnie mowiac, i po prostu w ktoryms dniu dokonuje przeprowadzki zamykajac stara siedzibe, bez zadnej korespondencji z pracownikami?

W ten sposob to sie odbywa, gdy przeprowadzka jest w ramach jednej miejscowosci.

Pracodawca moze, dajmy na to, uznac, ze jest tu sytuacja podobna jak przy ofertach pracy z up, gdzie chyba 2-godzinny dojazd jest jeszcze uwazany za normalny i nie stanowiacy przyczyny do odrzucenia oferty?

Pozostaje chyba tylko zglosic sie do PIP? Tylko pytanie ktorego - wg starej lokalizacji czy nowej? Moze z jakims wyprzedzeniem, gdy jeszcze praca odbywa sie w starej siedzibie a jest cisza na temat wreczenia nowych warunkow pracy?
          • lilithh Re: Miejsce pracy 25.02.07, 15:59
            hm - wszystko właściwie zależy od tego,czy pracownik chce/musi nadal pracować
            dla tego pracodawcy, czy też nie.

Gdyby mój pracodawca postąpił tak jak piszesz, a ja i tak nie brałabym pod uwagę
            możliwości dojazdów do nowej siedziby, to po prostu rozwiązałabym umowę bez
            wypowiedzenia z powodu ciężkiego naruszenia obowiązków pracodawcy (art. 55 kp) i
            bardzo grzecznie poprosiłabym (byłego już) pracodawcę o wypłacenie wszystkich
            należnych odpraw, ekwiwalentów i odszkodowań.
            • krzysztofsf Re: Miejsce pracy 25.02.07, 16:16
              lilithh napisała:

> hm - wszystko właściwie zależy od tego,czy pracownik chce/musi nadal pracować
              > dla tego pracodawcy, czy też nie.
              >
              > Gdyby mój pracodawca postąpił tak jak piszesz, a ja i tak nie brałabym pod uwag
              > ę
              > możliwości dojazdów do nowej siedziby, to po prostu rozwiązałabym umowę bez
              > wypowiedzenia z powodu ciężkiego naruszenia obowiązków pracodawcy (art. 55 kp)
              > i
              > bardzo grzecznie poprosiłabym (byłego już) pracodawcę o wypłacenie wszystkich
              > należnych odpraw, ekwiwalentów i odszkodowań.

A moze jednak lepiej wczesniej kontakt do pip?
              Poprzedzony moze pismem (z kopia dal siebie) do pracodawcy "W zwiazku z dochodzacymi mnie pogloskami o planowanej przeprowadzdzce firmy do innej miejscowosci, prosze o przedstawienie w formie pisemnej nowych warunkow pracy i placy".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka