Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

3 dni próby

01.03.07, 18:04
    Za kilka dni mam się stawić w pewnej firmie (fabryka) w celu przepracowania 3
    dni (okres próbny).
    - czy po tym czasie pracodawca może mi podziękować? czy jest to często
    stosowana praktyka?
    - czy pracodawca zapłaci mi za te 3 przepracowane dni?
    Obserwuj wątek
      • annajustyna Re: 3 dni próby 01.03.07, 18:07
        Pierwszego dnia pracodawca ma obowiazek podpisac z Toba umowe, chocby 3-dniowa.
        Nie daj sobie wmowic, ze te dni maja byc darmowe!!!
      • Gość: ssa Re: 3 dni próby IP: 194.146.250.* 01.03.07, 18:08
        musi zgodnie z prawem zapłacic -ale ogolnie to skandal 3 dni proby- tak nie ma
        nawet w afganistanie co to za rynek pracy siasc i plakac polscy pracodawcy pod
        noż
      • 0tdr0 Re: 3 dni próby 01.03.07, 18:50
        Nie ma prawa Ci nie zaplacic. Najlepiej postaw sprawe nastepujaco: za te 3 dni
        dostane 3/22 miesiecznej, potencjalnej pensji i moze mnie Pan testowac.

Jesli mimo wszystko pojdziesz na uklad "praca za darmo", to o ile bedziesz mial
        swiadkow, ze pracowales (moga Cie w pracy znajomi odwiedzic w roznych porach),
        to w sadzie pracy wygrasz te czesc pensji, nawet jesli Cie pracodawca twierdzi,
        ze to byla "darmowy okres probny"). Tylko czy warto zachodu? Lepiej od razu
        posatwic sprawe jasno.
      • rybitwa4 Re: 3 dni próby 01.03.07, 19:14
        dzięki za info,

tak mi się wydaje, że pracodawca nie chce zatrudnić nowych pracowników tylko
        szuka jeleni do pracy za free,
        za jakiś czas napisze jak to wszystko się skończyło,
        • 0tdr0 Re: 3 dni próby 01.03.07, 19:23
          Napisz. Ale nie zostan jeleniem. Za 3 dni to sie pewnie ksiegowej nie bedzie
          chcialo Pita wypelniac, wiec za tak krotki okres mozan naet dostac kase do reki.
          Tylko jesli zdarzy sie wypadek, to bedziesz sie miala nieciekawie.

Aha umowe moze byc zawarta ustnie, papierek jest tylko potwierdzeniem. Z tym, ze
          pracodawca moze sie wszystkiego wyprzec, a jesli nie bedziesz miec swiadkow, to
          niczego nie wskorasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka