Gość: geo Re: Geodeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 22:36 Jestem geodetą na etacie od 10 lat i mój rekord zarobków to obecna wypłata - 1800 zł netto. ŻAŁOSNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Geodeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 23:40 Zarobki geodetów to nie żadna tajemnica, statystycy się nimi zajęli. www.wynagrodzenia.pl/moja_placa.php Geodeta zarabia przeciętnie 1800 netto, a widełki to 1400-2500. O 200 zł mniej wg tych samych statystyk zarabia kierowca kat. B. Powinien być obowiązek pokazania takich danych kandydatom na studia, rujnujących sobie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks652 Re: Geodeta 16.04.10, 13:28 Czytałam o podobnych zarobkach geodetów na innym serwisie więc jednak może to prawda. Pewnie zależy gdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adamlodz Geodeta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.10, 09:54 to są bzdury o zarobkach w ofertach pracy dla absolwentów są najniższe lub trochę wyższe zależy czy w delegacji czy na miejscu i tak do uprawnień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzel Geodeta IP: 81.15.235.* 05.05.10, 21:04 Nosz kur... mac ja nie wiem o co tu chodzi czy to jakis zart.. niech jeden odpowiedzialny ziomek napisze ile zarabia dorzuci skana lub screena swoich zarobkow a nie jeden pisze ze 1500 jeden 6000 w miesiac... to jedna wielka klotnia zrobcie tak jak mowie i bedzie najlepiej... bo ja mam zamiar wybrac sie na ten zawod tylko nie moge znalezc tych walonych zarobkow.. wszedzie sie kloca.. "ja tyle on tyle kto to pisal ze 10000 itd"....... to niech te kozaki wstawia te screeny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marki Geodeta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.10, 09:14 Ja napiszę z pozycji klienta o pracy geodety - działka siedliskowa - duża 20000 m2 w kształcie trójkąta; z jednej strony droga powiatowa, z drugiej gruntowa,z trzeciej granica z sąsiadem: 1. mapa do celów projektowych - 800,00 zł ( cztery) ; niestety geodeta pomylił się i narysował mi jedną z linii granicznych w innym miejscu niż powinien ( kilkanaście metrów przesunięcia a co tam ....., podobno nie chciałem pierwotnie wznowienia granic i dlatego mogło dojść do takiej pomyłki ! - no jasne , to, że są dokumenty źródłowe nie takie stare całkiem z mapami , odległościami plus trwałe punkty z kamieni na granicach ( nie mające statusu graniczników ale zgadzamy się z sąsiadem, żeby dokładnie w tych miejscach postawić graniczniki- tak zresztą wynika z dokumentów źródłowych) itd . to już nie ważne. ). 2. tyczenie budnku jednorodzinnego 700,00 zł - już inny geodeta- ; niestety nie wykrył poprzedniego błędu a moim zdaniem mógł i powinien; wystarczyło zmierzyć odległości od innych granic działki w terenie, które były pewne a są takie ( mierzy się podobno tylko od najbliższej - wyszło, że akurat tej źle narysowanej ....) . 3. wznowienie granic ( 2000,00-2500,00 zł ze słupami granicznymi ) , jeszcze się nie dokonało ale mam nadzieję, że tu już nie będzie jakiś rewelacji; nie wiem czy dużo , czy mało chcę po prostu żeby było dobrze. 4. ewentualnie rozgraniczenie 5000,00 zł ( bo trzeba ewentualnie po sądach biegać- fakt) 5. szukanie przez dwa dni przeze mnie, brata i moją narzeczoną błędów - bezcenne. Wierzę w profesjonalizm wielu geodetów ale po swoich doświadczeniach czuję się , że coś nie jest tak jak powinno być (czuję się trochę jak klient z programu "Usterka"). Dodatkowo sam się machnąłem o ok . 7 m przy tyczeniu ( którego tak na prawdę nie ma bo brak wpisu do dziennika budowy) zdenerowany , kiedy kazałem gedecie mimo wszystko tyczyć tam gdzie "ja chcę" bo wg. jego wyliczeń - patrz na podstawie błędnej mapy budynek miał stanąć w miejscu w którym w największych moich wyobrażeniach nie mógł być usytuowany !. Może dobrze , że to teraz wszystko wyszło ; a nie po wybudowaniu budynku ale ekipę musiałem odwołać na co najminiej 1,5 miesiąca, bo muszę wystąpić o zmianę pozwolenia na budowę ( zmiana zagodpodarowania działki ), dokończenie wnowienia granic - które zainicjowałem ( przed wykryciem błędów) z myślą nie taką żeby tych granic szukać bo one są wyraźne ! ale na stałe ustabilizować na przyszłość ( żeby nie musiały się tym np. zajmować moje dzieci), nowe mapki do celów projektowych....; jednak marne to pocieszenie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geoakjdf Re: Geodeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 01:27 Kolego jestem Geodetą i powiem ci z doświadczenia że błędy się wychwytuje ale jeżeli są dokumenty. a jeżeli miałeś błędną mapę to jak miał ci wytyczyć człowiek prawidłowo. powinieneś poprawić mapę. zaczynając od wznowienia (dla własnego bezpieczeństwa) i na tak poprawionej mapie projektant powinien wkreślić i zwymiarować budynek. Przy robieniu mapy nie odnajduje się granic. Jest to mapa syt-wys. to co geodeta widzi na gruncie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fd Re: Geodeta IP: *.olsztyn.vectranet.pl 23.06.13, 13:25 Pytanie dlaczego była błędna mapa wcześniej? Przecież to obłęd robić za każdym razem wznowienie granic, bo poprzedni geodeta mógł się pomylić. Gdzie tu profesjonalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anana Stanowczo odradzam dziewczynom!!! IP: *.jmdi.pl 15.05.10, 12:42 Jestem absolwentką dziennych studiów na geodezji. Nędza. Praca w biurze - zarobki niewiele ponad 1tys. do ręki. Praca w terenie może bardziej opłacalna (ok.2tys), ale w błocie i zimnie - raczej dla wielkiego silnego chłopa, który kliny wbije, sprzęt będzie dźwigał przez cały dzień i jeszcze coś dobrze policzy. Ja nie pracuję w tej branży, zarabiam normalne pieniądze, idę na podyplomówkę i staram się zapomnieć o geo. Stanowczo odradzam ten kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ml Geodeta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.10, 22:36 Pracuje nie cały rok po studiach, mam mgr inż. zarabiam 1600 brutto na szczęście ostatni miesiąc. Znalazłem przyjemna i lepiej płatną pracę, oczywiście nie w geodezji. Do ludzi, którzy wybierają się na studia: geodetów jest po prostu za dużo, jest źle a będzie gorzej, szkoda czasu i pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Geodeta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.05.10, 18:14 witam ja mam 2800netto jestm na probnym i bede mial podwyzke do ok 3200netto, to moja pierwsza praca w geodezji, jestem inzynierem, pracuje dla duzej firmu budowlanej jako asystent, wiec nie piszcie glupot ze w geodezji nie zarabia sie kasy PS. o samochodzie, laptopie i komorce nie wspominam bo to dostalem na starcie ozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: Geodeta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.10, 19:10 Nie pracujesz w typowej firmie geodezyjnej, tylko firmie budowlanej, tam są inne pieniądze. W firmie geodezyjnej zarobiłbyś połowę tego albo i nie, zależy od regionu Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
matrixx91 Geodeta 23.05.10, 17:04 Witam :) Czy ktoś może się orientuje w sprawie studiowania geodezji i kartografii w Toruniu ( zamiejscowym ośrodku Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego? Czy studia są ciężkie? Czy po tym kierunku można znaleźć pracę ? Czy w pobliżu tej szkoły w Toruniu są może jakieś akademiki? Proszę o odpowiedź Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matrixx91 Geodezja w Toruniu - studia 23.05.10, 17:05 Witam :) Czy ktoś może się orientuje w sprawie studiowania geodezji i kartografii w Toruniu ( zamiejscowym ośrodku Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego? Czy studia są ciężkie? Czy po tym kierunku można znaleźć pracę ? Czy w pobliżu tej szkoły w Toruniu są może jakieś akademiki? Proszę o odpowiedź Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lex153 Re: Geodezja w Toruniu - studia IP: *.agh.edu.pl 06.06.10, 10:57 Generalnie w Polsce jest bardzo trudno praktycznie w każdej branży. Jeżeli się zaraia jakieś większe pieniążki, no powiedzmy od 4 klocków do góry to już trzeba wiele z siebie dać. Sam pracuję w górnictwie, jestem zatrudniony jako osoba dozoru wyższego i uważam, że stopień ponoszonej odpowiedzialności zawodowej jest zbyt wysoki w stosunku do otrzymywanej kasy. Z wykształcenia jestem też inżynierem geodetą, ale zawodu tego nie wykonuję, korzystam z drugiego kierunku, tj. budownictwo górnicze. Jednak geodezja pomaga mi w pracy zawodowej, nabyte umiejętności wykorzystuję w pracach projektowych, które wykonuję. Wydaje mi się, że geodezja jest dobra jako drugi kierunek studiów dla inżyniera budowlanca, górnika, geologa... Mam jeszcze jedno pytanie ... Podobno szykuje się zmiana prawa... uprawnienia geodezyjne będzie można uzyskać jedynie po studiach magisterskich ... Czy to jest prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3w4 Re: Geodezja w Toruniu - studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 01:11 Toruń to jest nieporozumienie!!!!!! jak 10 % zostaje po pierwszym roku to max!!!!! Lepiej śmigaj do bydgoszczy!! papierek ten sam!!!! a o wiele łatwiej!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdg Re: Geodezja w Toruniu - studia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 16:57 w bydgoszczy uczą sami debile i ciekaw gdzie cie ztrudnia z dyplomem z KPSW Odpowiedz Link Zgłoś
donmirku Geodeta 28.06.10, 10:12 Witam. Poszukujemy osoby z doświadczeniem - geotekstylia. www.marma.com.pl/pl/20,50/50/ Miejsce pracy - nieokreślone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cygi Geodeta IP: 91.195.112.* 30.06.10, 16:48 No to teraz posłuchajcie. Kończyłem jeszcze swego czasu Rolniczą we Wrocławiu, pracowałem kilka lat i jak się nadarzyła okazja wyjechałem do Szkocji. No i tak: brak Ośrodków, żaden Pan mi nie mówi, że coś źle narysowałem, JA tutaj jestem inżynier i się podpisuję pod wykonaną pracą, nie jestem uczniem w szkole, żeby mnie ktoś oceniał i jeszcze brał za to kasę. Nie ma kolesiostwa jak w Polsce, jak nie ma daleko w teren to można w jeden dzień pomierzyć, a w drugi już wysłać mapę do klienta (czyli 2 dni, a nie 2 miesiące). Mapa wykonana zawsze w 3D z numerycznym modelem terenu, którego się nie da zrobić jak się zasuwa tuszem po starych mapach. I najważniejsza rzecz - to klient jest dysponentem danych, które zamówił, a nie starostwo. Bądźmy szczerzy, socjalizm się skończył, ale jak wyobrażam sobie płacz ludzi z ośrodka to jakoś nie chce mi się wierzyć, że coś się zmieni. Chciałbym kiedyś wrócić do kraju, ale im więcej czytam forów i przeglądam oferty pracy, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu iż to nie nastąpi. No chyba że do innej profesji. Życzę jednak wszystkim geodetom w kraju powodzenia i miejmy nadzieję, że przyjdzie dzień, gdy znajdzie się ktoś z jajami i rozwali to wszystko od środka Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geo Re: Geodeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 01:15 Kolego a podasz meila mam kilka pytań co to twojej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cygi Re: Geodeta IP: 91.195.112.* 30.07.10, 17:22 A z miłą chęcią mogę porozmawiać. Do mojego nicka dopisz cyfrę 6, później małpa i poczta jest na wp.pl. Sorki za taki opis ale nie chcem zostawiać adresu mailowego wprost. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student_geodezji Geodeta IP: *.internetia.net.pl 22.07.10, 11:07 Witam. Wy chya kpine sobie robicie. Jak ktoś jest dobrym geodetą, ma uprawnienia i głowę na karku to można spokojnie żyj z tego fachu. Mój ojciec ma 1-osobową firmę i kosi okolo 200tys brutto rocznie za ekspertyzy, projekty. No, do tego dorabia jako biegły sądowy ale to raczej zarobek rzędu ~2000zł mesiecznie- na dodatkowe wydatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student_geodezji Re: Geodeta IP: *.internetia.net.pl 22.07.10, 11:12 Acha, poprawka. Ojciec jest po budownictwie ale ma wszelkie uprawnienia na geodezje. A co do zarobku 1500zł w 2 dni to jest baaaardzo mozliwe. Przyklad - tremin realizacji projektu ojciec mial 2 miesiace. Zrobil to w 5 dni - 45tyś brutto. Przeliczcie sobie sami. TRZEBA MIEC GLOWE NA KARKU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Re: Geodeta IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.07.10, 13:15 Widać kolego, że jesteś jeszcze studentem (pytanie tylko czy studentem na wydziale geodezji)... skoro nie rozróżniasz różnicy pomiędzy robotami geodezyjnymi, a budowlanką (ekspertyzy, projekty)- HAHAHA No ale na bank musisz być w temacie i masz GŁOWĘ NA KARKU skoro twój ojciec zgarnia takie kokosy Weź mi jeszcze wytłumacz co to są - "wszelkie uprawnienia na geodezje"(??) hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: Geodeta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.05.12, 11:16 trzeba miec znajomoscui Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matis Re: Geodeta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.12, 14:59 Chyba sobie kpisz takie zarobki to były pięc lat temu dopóki fala mlodych geodetów nie pojawila sie na rynku i nie poschodzili z cenami nawet o 80%. Jeżeli twój ociec ma takie zarobki chwała jemu. Geodezja w Polsce się skończyła. To jest zawód na wymarci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz geodeta:) Re: Geodeta IP: *.finemedia.pl 03.04.13, 15:43 Pracowałem w geodezji 1,5 roku zaczynałem oczywiście od stażu za 680 zł potem był równy 1000 zł na rękę normalnie szał:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student_geodezji Geodeta IP: *.internetia.net.pl 22.07.10, 11:14 Sam dorabiam czesto u ojca, jak potrzebuje troche gotówki. Praca w terenie jest w porządku, gorzej z tzw. 'opisówką'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Geodeta IP: *.chello.pl 30.07.10, 17:47 geodezja jest już na wielu prywatnych uczelniach wasze dni na tym rynku pracy są policzone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Geodeta IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.10, 21:30 moj tata pracuje w geodezji i bez uprawnien zarabia 3 tys na ree a jak jeadzi za granice to kilkanascie ja sama jestem na pierwszym roku i jestem asystentem i zarabiam 1600 i wogole mam pytanie bo studiuje w bydgoszczy i zabardzo ta szkola mi nie odpowiada jaka polecacie szkole gdzie w miare sie czegos nauczycie i nie bedzie azzz taaak cieszko:P pozdrawiam i slyszaam ze jest szkola gdzie przedmiotem jest praca poza krajem:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Geodeta IP: 195.116.213.* 05.09.10, 12:46 No najlepsza studia geodezyjne są w Krakowie na Rolniczej, duży nacisk na Fizykę i jest bardzo wysoka matematyka wyższa, Jest wyższa niż ci którzy idą na matematykę wyższą, Ale po tej szkole i zdobytych uprawnieniach czekają cię duże pieniądze,,, Niestety ale tam jest tak że przychodzi 300 Ludzi potem zostaje 150 potem 100... A na koniec ukończyć może 80 osób, szkoła trudna... Ale prawda jest taka że nauczysz się najlepiej geodezji w praktyce... porobisz kilka lat u kogoś i będziesz wszystko wiedziała. A to nie jest wcale takie trudne na jakie wygląda... Gorzej jak np. nie ma osnów i trzeba ciąg poligonowy robić np. Który będzie miał kilka KM z tym że teraz już weszedł układ 2000 i GPS nie jest źle robota robi się coraz łatwiejsza ... Ale w geodezji dewizą jest "robota robocie nie równa" :D. Ja dopiero jestem w 2 Technikum geodezyjnego i zamierzam albo iść do kielc na 3 letnią (jak matura słabo pójdzie) albo na rolniczą do Krakowa (na maturze Fizyka i MAtematyka musiały by być dobrze zaliczone)... Bo nie wiem czy wiecie ale ma być teraz wprowadzone że tylko geodeta po studiach będzie mógł robić uprawnienia a technicy nie będą mogli :( czyli studia mnie nie ominą... + jest też to że rodzice mają własną firmę geodezyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Geodeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.10, 21:49 Jeśli sie dostaniesz na rolnicza to po 1. roku porownaj pogadaj sobie z nomen omen sasiadujaca AGH i popatrz na twoj egzamin z matematyki i jego Pewnie zmienisz zdanie - ale co ja ci tu bede mowil jak bylem w szkole sredniej to gdyby mi ktos wtedy powiedzial ze bede pracowal w geodezji to bym mu pokazal zeby sie popukal w czolko a do tego w o gorniczej to juz jakis absurd a tak juz 3 lata minely na dole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruczuś Re: Geodeta IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.13, 23:34 Na AGH egzamin z matmy jest trywialny, w porównaniu z tym, co przerabia się na UR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Geodeta IP: *.ksi-system.net 16.08.12, 19:35 Weź ludziom takich bajek nie opowiadaj bo aż mi się nóż w kieszeni otwiera. Srał nie zarabiał, skończyłem to gó... i dobrze wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Geodeta IP: 195.116.213.* 05.09.10, 12:28 To jest tak że niektórzy po technikum będą zarabiać więcej niż ten po studiach. Dlaczego? ponieważ na przykład mają rodziców w geodezji i oni go w to wkręcą a co to dla nich będzie za problem żeby podbić mu pieczątkę :D... Najważniejsze jest w tym zawodzie, robić na siebie a nie u kogoś bo tak to nie zarobisz. Przyjmijmy że masz na miesiąc średnio z 1-2 podziały, 2-3 sytuację, i sobie pracując powoli na siebie zarobisz z 4000 tysie a jak zaczniesz się reklamować otworzysz firmę w mieście i zatrudnisz ludzi to zarobki skoczą nawet do 20000zł, (konkurencyjna cena) . Oczywiście w sezonie, bo w zimie ciężko się robi, osnowy się nie da znaleźć a te opisy to se mogą w d*pę wsadzić ;). Chcesz zarabiać: To musisz mieć na start; 1.Uprawnienia albo w rodzinie geodetę 2. Na początek Tachimetr- 5000zł kupisz. 3.Samochód to podstawa 4.kompa i winkalka, mikromape jakieś 1000zł za licencję... 5.Niwelator z 1000zł Ogółem licząc bez kapitału min. 15000zł nie rozpoczniesz własnej firmy i będziesz musiał pracować u kogoś za marny grosz. Zawsze jak nie masz kasy to możesz kupić za grosze taśmę i teodolit i mierzyć metodą ortogonalną :) Przecież nie jest zabroniona co więcej to jej uczą: Strata czasu, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: decadent Re: Geodeta IP: *.um.kielce.pl 10.11.10, 11:22 Generalnie w geodezji zarabia się bardzo marnie - dokładnie tak jak piszecie, ale są wyjątki: - jesteś szefem małej firmy, która zaczęła działalność w okresie zmian ustrojowych - jesteś szefem większej firmy - jesteś z rodziny powyższych - pracujesz przy obsłudze inwestycji, a więc tak naprawdę w budownictwie, zakres IV (wtedy rzucają Cię po całym kraju i mieszkasz na walizkach) Zarobki są zalezne także od regionu kraju. Wiele osób nie może pracować w powyższych okolicznościach, nie mają w rodzinie geodetów, nie mają zdolności kredytowych na zakup sprzętu (bo zarabiają w urzędzie lub małej firmie 1500 zł), nie mogą byc rzucani po kraju bo mają żone, dzieci, albo po prostu chcą mieć... Tak to wygląda... stanowczo odradzam geodezję osobom bez zaplecza finansowego, chyba że pójdą od razu na obsłudze inwestycji - muszą liczyć się jednak z delegacja non stop. W każdym zawodzie, żeby być szefem trzeba długiej męczarni za marny grosz. W geodezji nie da się zarobić na etacie ! Odpowiedz Link Zgłoś
forum-geodezyjne Geodeta 10.10.10, 15:57 Artykuły napisany merytorycznie. Zapraszamy na Forum geodezyjne, które jest częścią portalu geodezyjnego, gdzie każdy może stworzyć swój profil, dodawać zdjęcia, filmy, artykuły, pisać blogi , komentować i dyskutować na forum geodezyjnym. Dostępne są darmowe ogłoszenia i katalog firm i instytucji związanych z geodezją, kartografią, gis, cad, szkolnictwem geodezyjnym , sklepami i serwisami geodezyjnymi. Nowością jest możliwość założenia przez każdego użytkownika lub dołączenia do grupy użytkowników tzw. grupa wsparcia , np. Uczący się do uprawnień, studenci PW 2005-2010, grupa II itp. Serdecznie zapraszamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: decadent Geodeta IP: *.um.kielce.pl 10.11.10, 11:19 Generalnie w geodezji zarabia się bardzo marnie - dokładnie tak jak piszecie, ale są wyjątki: - jesteś szefem małej firmy, która zaczęła działalność w okresie zmian ustrojowych - jesteś szefem większej firmy - jesteś z rodziny powyższych - pracujesz przy obsłudze inwestycji, a więc tak naprawdę w budownictwie, zakres IV (wtedy rzucają Cię po całym kraju i mieszkasz na walizkach) Zarobki są zalezne także od regionu kraju. Wiele osób nie może pracować w powyższych okolicznościach, nie mają w rodzinie geodetów, nie mają zdolności kredytowych na zakup sprzętu (bo zarabiają w urzędzie lub małej firmie 1500 zł), nie mogą byc rzucani po kraju bo mają żone, dzieci, albo po prostu chcą mieć... Tak to wygląda... stanowczo odradzam geodezję osobom bez zaplecza finansowego, chyba że pójdą od razu na obsłudze inwestycji - muszą liczyć się jednak z delegacja non stop. W każdym zawodzie, żeby być szefem trzeba długiej męczarni za marny grosz. W geodezji nie da się zarobić na etacie ! Odpowiedz Link Zgłoś
trini70 Re: Geodeta 04.03.11, 21:46 polecam warto przeczytac artykuł muratora: muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/koszt-budowy-domu-ile-zaplacisz-za-geodete-nadzor-na-budowa-i-przylacza,132_7085.html?cat=13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel :) Przyszly Geodeta z działdowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 22:14 Pracuje w geodezji ucze sie geodezji myslalem ze to lekki chleb i dobra kasa ;) grubo sie przejechalem super w szkole nie jest w robocie tez praca od +50 do -35 po lasach pustyniach i bagnach. tez wiele zalezy od szefa akurat ja mam takiego co roboty wybiera bardzo slabe wznowienia ogolnie nie polecam lepiej zostac top szpadel na budowie niz w geodezji :) ludzie z uprawnieniami maja cie za bydlo a nie ludzi :) moja skromna opinia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boss Geodeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 16:40 To jest zawód dla twardzieli,głównie psychicznych. Pracuję już 16 lat,sześć we własnej firmie i jest raczej ok. Ale bez kontaktów i wcześniej zarobionej kasy nikt samodzielnie się nie utrzyma na rynku. Apel do młodych - nie wierzcie w to,co pieprzą wam na uczelniach - jesteśmy tylko kosztem w całym cyklu produkcyjnym (budowlanym,projektowym), a koszty się minimalizuje,więc resztę sobie dopowiedzcie. Te całe rzesze nie znajdą pracy albo będą mięsem do roboty. Czołem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulawy Geodeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 19:45 studia nie były najlepszym czasem w życiu:) teraz po upływie 2 lat od uzyskania dyplomu i przepracowaniu 4 lat w geodezji szczerze mogę powiedzieć ze to była dobra decyzja która jak najbardziej w przyszłości zaprocentuje. pozdrawiam i życzę Wesołych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Geodeta IP: *.toya.net.pl 28.01.11, 20:55 witam. to prawda ze uprawnienia geodezyjne będzie można uzyskać jedynie po studiach magisterskich?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukasz Geodeta IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.11, 21:20 Nie ma tu chyba żadnej normlnej wypowiedzi. Ja jestem w trakcie 2-klasy technikum geodezyjnego, po pierwszej klasie technikum wyciągałem 2 tys na miesiąc, i wiem że jak ktoś ma ambicje i dużo umie to nawet pracujac u kogoś w małej firmie może zarobić spokojnie 3-4tys, chyba że się nic nie potrafii, zapłaci się za studia itp... W sumie po 1 roku w geodezji można się juz wszystkieog nauczyc :) W szkole-na studiach jest mało potrzebnych rzeczy - np wypełnianie dzienników itp... - nikt juz tego nie robi od dekady;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geodeta uprawniony Re: Geodeta IP: *.x66.x22.104.jaskom.pl 16.02.11, 00:17 taaa ,nikt Ci w to nie uwierzy kto orientuje sie co jest grane w Geodezji ;P chyba ze pracujesz u kogos w rodzinie kto ma firme geodezyjna :P -pewnie u ojca:P ,jezeli nie to poprostu sciemniasz :P osoby z po studiach zarabiaja mniej ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geodetka Re: Geodeta IP: *.waldex.3s.pl 04.04.11, 23:20 Co racja to racja, poza tym na studiach też tyle wyciągałam ale po skończeniu edukacji jakoś nikt specjalnie nie chciał mnie zatrudniać na umowę o pracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K_aNdZiA Re: Geodeta IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.03.11, 12:20 K_aNdZiA Hej. Ja studiowałam i skończyłam AGH w Krakowie, więc sporo na ten temat wiem. Jeśli ktoś by chciał więcej informacji opisuje je na swoim blogu. Dla chętnych posiadam mnóstwo materiałów na studia w formie elektornicznej, więc pytajcie o co chcecie i czytajcie: wszystkoogeodezji.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Zatrudnimy Geodetę z uprawnieniami IP: *.96.80.74.telemedia.pl 24.03.11, 12:12 Zatrudnimy Geodetę z uprawnieniami Miejsce pracy: Bydgoszcz, Katowice, Kielce, Kraków, Lublin, Łódź, Poznań, Radom, Szczecin, Warszawa Wymagania: - wykształcenie wyższe geodezyjne - doświadczenie w pracy na stanowisku geodety - uprawnienia geodezyjne 1 - bardzo dobra znajomość oprogramowania geodezyjnego, - prawo jazdy kat. B - bardzo doba organizacja pracy - samodzielność w podejmowaniu decyzji Oferujemy: - pracę w stabilnej firmie - możliwość rozwoju i zdobywania doświadczeń - pracę w profesjonalnym zespole - atrakcyjne wynagrodzenie - praca od zaraz Mile widziane: - własny środek transportu - własny sprzęt geodezyjny. Zainteresowane osoby proszone są o przesłanie swojego CV na adres praca.w.budownictwie@gmail.com z tematem “Geodeta” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czolem frajerzy Re: Zatrudnimy Geodetę z uprawnieniami IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.11, 01:08 heh ciekawe co znaczy te "atrakcyjne wynagrodzenie" :) do wszystkich 11000 frajerów co zaczeli w tym roku studia na intratnym kierunku "geodezja i kartografia" na roznych uczelniach "cuda niewidy" - w HUJA was robia Pracy nie bedzieta mieli pajace, a jak bedzieta mieli to za najnizsza krajowa. Pewnie myslicie ze zrobicie po 3 latach uprawnienia, ale sie mylicie, rynek geodezyjny juz jest rozepchany do granic mozliwosci, ale przekonacie sie za kilka lat sami o tym , jak wypiepszycie resztki wyciulanych pieniedzy na egzaminy 800zl za podejscie na jeden zakres uprawnien , a to i tak GÓWNO wam da. Obudzicie sie w wieku 30 kilku lat z reka w nocniku, bo juz nie bedzie odwrotu a jedyne co bedziecie potrafili robic to byc murzynem i dzi... geodezyjną za pieniadze za ktore sprzataczka by nawet nie chciala pracowac. Sami zobaczcie na www.gumtree.pl ilu geodetow sie reklamuje, czy widzieliscie kiedys zeby lekarz, albo chodzby mechanik samochodowy reklamowal swoje uslugi na takim portalu???????? to znaczy ze to jest DNO i wstyd byc geodetą. Poczytajcie troche opinii starszych kolegow co sie juz przjechali na tej geodezji, a przy tym dostepie do internetu jak ktos teraz wybiera sie na ten kierunek studiow to jest dla mnie zwyklą szmatą i piz...... , ktora wypina dupe i pozwala sie w nią kopac Pozdrawiam wszysttkich przyszlych milionerow , rekinow geodezji a co roku przybywa 11000. Swoja drogą , w takim tempie w Polsce niedlugo bedzie wiecej milionerow niz w USA:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruczuś Re: Zatrudnimy Geodetę z uprawnieniami IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.13, 23:38 Co, nie przyjęli Cię? Czy wywalili z uczelni? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czołem frajerzy Re: Zatrudnimy Geodetę z uprawnieniami IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.13, 15:09 mruczuś skończyłem studia na wydziale geodezji i zakończyłem karire a zawodzie. nie bede biegał po bagnach i pokrzywach za 1,500 brutto. Obrałem inna droge, po ktorej jestem kims, mam szacunek i kase. A ty jestes teraz pewnie psem i biegasz jak bumerang po polach za 1500. I chyba masz jakis kompleks, bo studia dla ciebie za ciezkie:) kształc sie w tej geodezji i badz dumny. takich psow jak ty co roku wychodzi 5 tys:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Geodeta IP: *.cdma.centertel.pl 13.05.11, 17:00 czy orientuje się ktoś ile zarabia geodeta w regionie radomskim? Z góry dziękuję za odpowiedź :d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: Geodeta IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.11, 09:54 1-2 tys , oczywiscie jak uda cisie znalesc robote Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhhhhhhhhhhh Re: Geodeta IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.11, 09:59 Śmiać mi sie z was chce, myslicie ile to nie bedziecie zarabiali po tych studiach, jeszcze nie zdajecie sobie sprawy z tego ze podpisujecie na siebie wyrok niewolnictwa Bedziecie jeszcze plakali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Geodeta IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.11, 15:19 zapie...c dzi... geodezyjne do roboty za 10zl/h za delegacje. A Panowie z kasiorą beda ruchali wasze zony, jak wy bedziecie zasuwali z łopatą na "autostradach":) . Ale co z was moze miec kobieta.... nic , wiecznie poza domem, konto puste. Nieudacznicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hegemoth Re: Geodeta IP: 188.137.83.* 12.07.11, 17:47 Oj pie...sz... Trzeba LUBIĆ zawód a nie lubić jego zarobki. Z takim nastawieniem (studiami na dobrej uczelni i przynajmniej jednym zakresem uprawnień) zarobki same przyjdą (nie mówię, że prędko). Jeśli chodzi o pracownika fizycznego bez studiów, który tylko mierzy, a nie potrafi wyrównywać, nie wie, dlaczego ma mierzyć tak a nie inaczej, nie zna instrukcji technicznych a wszystkiego nauczył się "na żywca", to sam sobie jest winien takich a nie innych zarobków. Znam takich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Geodeta IP: *.mtm-info.pl 09.06.11, 13:20 a technik geodeta ? co o tym sądzicie? znajde prace po tym? oczywiscie nie chce kokosów ale po prostu mieć z czego zyć na początek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfrds Re: Geodeta IP: *.devs.futuro.pl 10.06.11, 15:50 śmiało... pracy w brud, kolega technik geodeta 8 ty/miesiac zaraz po szkole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mustafa Re: Geodeta IP: 94.42.109.* 22.09.11, 20:58 Jeśli na początek wystarczy 1800zł na rękę to nie masz się o co martwić, pamiętaj tylko że od samego kopania graniczników się nie dorobisz, trzeba stale podwyższać kwalifikacje i nie patrzeć na kasę tylko lubić to co się robi, co z tego że zarobisz jak rano wychodzisz do pracy za karę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś