Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

staż absolwencki a II filar

IP: *.petrus.com.pl 02.07.07, 23:04
    Czy kiedy zacznę staż absolwencki muszę wybrać wtedy swój fundusz emerytalny,
    czy tylko kiedy mam umowę o pracę, dzieło, zlecenie?
    Zupełnie się nie orientuję w tym temacie, a nie chciałabym w razie czego, żeby
    mnie wylosowali :)
    Obserwuj wątek
      • markus.kembi Re: staż absolwencki a II filar 02.07.07, 23:22
        No jeśli nie wybierzesz, to dolosują. Ale też nie tak od razu - mnie najpierw
        postraszyli pismem, a już w kilka dni później do moich drzwi zapukała pani z
        PZU, która akurat jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności dowiedziała się, że mogę
        akurat być obywatelem, który nie wybrał jeszcze funduszu emerytalnego.
        Odpowiedziałem przekornie, że to widocznie jakaś pomyłka, bo przecież ja od
        dawna mam podpisaną umowę z jednym z towarzystw ubezpieczeniowych, na co pani
        odpowiedziała "Aha, dobrze, to pana już odhaczam i idę dalej". "Odhaczyła" moje
        nazwisko z dość długiej listy i zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią poszła dalej.
      • snajper55 Re: staż absolwencki a II filar 03.07.07, 00:00
        Gość portalu: blue napisał(a):

> Czy kiedy zacznę staż absolwencki muszę wybrać wtedy swój fundusz emerytalny,
        > czy tylko kiedy mam umowę o pracę, dzieło, zlecenie?
        > Zupełnie się nie orientuję w tym temacie, a nie chciałabym w razie czego, żeby
        > mnie wylosowali :)

Tak, musisz wybrać. Fundusz emerytalny wybierasz wtedy, gdy podlegasz
        ubezpieczeniu emerytalnemu. Czyli w przypadku umowy o pracę, umowy zlecenia,
        stażu absolwenckiego, itd. Nie masz takiego obowiązku w przypadku umowy o dzieło.

S.
      • Gość: blue Re: staż absolwencki a II filar IP: *.petrus.com.pl 03.07.07, 15:38
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!
        Teraz tylko jeszcze muszę wybrać ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka