Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CV Europass - opinie

IP: *.toya.net.pl 12.08.07, 09:58
    Jak powszechnie wiadomo dobrze napisane CV to podstawowy produkt marketingowy
    kandydata ubiegającego się o pracę. Aplikuję już od prawie 3 miesięcy za
    sprawą CV napisanego w formule Europass i moje odczucia są mieszane...

Dlaczego Pana CV jest takie długie? Po co nam adresy firma gdzie Pan pracował
    skoro wszyscy je znają? To najobszerniejsze CV jakie widziałam. 7 stron??? Kto
    to będzie czytał?... i tym podobne narzekania.

Szukając pracy postarałem się i napisałem nowe, wydaje mi się ciekawe CV
    Europass w formule, którą posługują się największe agencje rekrutacyjne w UE.
    Fakt normalne CV zmieszczę na 2-3 stronach, jednak Europass z uwagi na swoją
    formułę zwiększa zasadniczo objętość. Byłem nawet poradzić się w tej sprawie
    do doradcy personalnego w Urzędzie Pracy i stwierdził że za 5 lat wszystkie
    firmy w Polsce będą żądać Europass.

Skąd więc takie rozbieżności? Jak wygląda Wasze CV, które wysyłacie w
    aplikacji? Spotkaliście się z podobnymi nieprzychylnymi opiniami?

Kto nie wie na czym Europass polega, polecam fajną stronkę, skąd można nawet
    ściągnąć wzór takiego CV:
    europass.cedefop.europa.eu/europass/home/hornav/Downloads/EuropassCV/CVTemplate/navigate.action
    Obserwuj wątek
      • iberia.pl Re: CV Europass - opinie 12.08.07, 12:16
        wsrod kilkudziesieciu cv, ktore wczoraj czytalam jedno bylo w formie
        Europass- faktycznie baaardzo rozbudowane kilkustronicowe.zle sie to
        czyta, zdecyodwanie wole forme bardziej zwiezla.
        • Gość: Messi Re: CV Europass - opinie IP: *.toya.net.pl 12.08.07, 19:25
          Iberia - piszesz w taki sposób jakbyś była ignorantką i nie wiedziała po co komu
          Europass i do czego to służy :-) (mam nadzieję że taką osoba nie jesteś)

Na chłopski rozum:
          Europass działa w dwie strony - pracownikowi pozwala w szerszy sposób
          zaprezentować swój profil, wskazać mocne strony osoby, doświadczenia zawodowego,
          opisać zakres obowiązków i wykonywanych zadań (to chyba mega ważne!!!)

pracodawcy - pozwala dokonać lepszej selekcji kandydatów. Pracodawca może
          zapoznać się z zakresem obowiązków pracownika, wykonywanych zadań - czyli
          standardowych pytań które i tak potem padają zawsze na rozmowie. Pod tym
          względem pracodawca skraca czas rekrutacji i nie zaprasza na rozmowę kandydatka,
          którego doświadczenie jest niewielkie.

Spójrz: co innego napisać, powiedzmy, "sprzedawca" a co innego "sprzedawca -
          obsługa klienta hurtowego, detalicznego, fakturowanie, inwentaryzacja towarów,
          raportowanie, etc. czyli wszystkie inne czynności które wykonuje sprzedający w
          sklepie"

Fakt, faktem że Europass w Polsce dopiero raczkuje, ale jak słyszałem od
          specjalistów taka formuła CV na świetlaną przyszłość. Nawet na stronie
          Parlamentu Europejskiego w Strasbourgu, gdzie rekrutuje się personel na
          najwyższe stanowiska publiczne, napisane jest że wymaga się CV Europass i podany
          jest nawet link do strony Europass tak aby kandydaci mogli lepiej poznać zasady
          napisania CV.

Kolejny uważam, genialnie opracowany punkt Europass to autoocena znajomości
          języków obcych, która radykalnie poprawia profil kandydata. Co innego bowiem
          napisać: angielski komunikatywny (co tak na prawde nie oznacza nic i nie jest
          stwierdzeniem w żaden sposób pertynentnym) - co innego "angielski - rozumienie:
          dobrze, czytanie: dobrze, udział w samodzielnym wystąpieniu: słabo, szybkość
          reakcji językowej: dobrze, itd...dalej zgodnie z formułą". Skoro na przykład
          pracownik ma wiele doświadczenia a w pracy ma np. tylko odpisywać po angielsku
          na maile, po co mu dobra znajomość choćby "samodzielnego wystąpienia"? W teki
          sposób pracodawca, jak już wspomniałem ma możliwość lepiej, dokładniej i szerzej
          zapoznać się z zaletami kandydata.

Rozumiem, że proces wdrożenia formuły Europass na polski rynek pracy, to ok. 5
          lat, ale uważam że jest to świetna formuła pozwalacjąca lepiej opisać
          doświadczenia zawodowe, a pracodawcy lepiej poznać kandydata zanim zaprosi go na
          rozmowę. To że komuś nie chce się czytać 3-4 stron więcej to dla mnie zwykłe
          lenistwo...

A zresztą, skoro Europass ma ściśle określoną formułę redakacyjną to chyba i tak
          łatwiej się je przegląda i czyta niż zwykłe CV które każdy pisze jak chce i nie
          uważa na rozkład strony, podpunkty itd.

Nie przekonują mnie z tego powodu Twoje określenia "źle się je czyta" - bo jak
          widzisz akurat lepiej. Są bardziej klarowne i przejrzyste.
          • baerenfang w Niemczech też europass jest nieznany. 12.08.07, 19:53
            a ponadto to pracodawca dyktuje formę "bewerbung" - aplikacji.
          • iberia.pl Re: CV Europass - opinie 12.08.07, 19:58
            domyslam sie, ze forma europass jest po to zeby pracodawca na dzien
            dobry dostal maksimum informacji o kandydacie.Ok, ale czesc z tych
            informacji nie jest mi niezbedna .Poza tym jeszcze troche a w cv
            bedzie sie podawalo numer buta i grupe krwi....
            Moze jakbys mial do przeczytania kilkadziesiat cv w tej formie tez
            mialbys inne zdanie.Uczciwosc wymaga, aby kazde CV +Lm przeczytac
            dokladnie a nie po lebkach i gdyby wczorajsze aplikacje wszystkie
            byly w tym formacie to albo czytanie zabraloby mi znacznie wiecej
            czasu albo czytalabym je niedokladnie.

Dlatego uwazam, ze CV powinno miec forme zwiezla.Jak bede miala
            pytania dot.informacji z cv to na pewno zadam je kandydatowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka