Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sprzedawanie na allegro

IP: *.elb.vectranet.pl 30.09.07, 10:22
    Witajcie. Czy mozna legalnie sprzedawac kosmetyki na allegro nie zakladajac
    dzialalnosci? Chciałabym kupować perfumy w sklepach bezclowych i pozniej
    sprzedwac je na allegro. Jako konsultantka firmy kosmetyczne, zastanawiam sie
    czy moge sprzedawac kosmetyki z katalogu przez internet. Czy musze zakładac
    dzialalność? Bede wdzieczna za pomoc
    Obserwuj wątek
      • Gość: aaaaa Re: Sprzedawanie na allegro IP: *.srg.vectranet.pl 30.09.07, 11:03
        no genialny pomysl,nie rejestruj dzialalnosci zaoszczedzisz jeszcze
        na podatkach,powodzenia
        • Gość: M Re: Sprzedawanie na allegro IP: *.elb.vectranet.pl 30.09.07, 11:27
          Zastanwiam sie tylko czy jest sens rejestrować działalnośc, żeby sprzedać kilka
          flakonów perfum na miesiąc. Nie mialam na mysli sprzedazy jakiejś wielkiej
          ilosci kosmetykow.
      • Gość: erwin Re: Sprzedawanie na allegro IP: *.tvgawex.pl 30.09.07, 11:31
        gdzies ost pisali ze aby sprzedawac na allegro i nie placic podatkow
        fiskusowi trzeba sprzedawac jako osoba fizyczna rzeczy uzywane i
        tylko do max wartosci 1000 pln inaczej allegro zglosi fakt lub urzad
        skarbowy sam zglosi sie do allegro i dostaniesz... ;p
        • Gość: M Re: Sprzedawanie na allegro IP: *.elb.vectranet.pl 30.09.07, 11:37
          Czyli jezeli dostane cos w prezencie, nie spodoba mi sie to i bede chciala
          sprzedac to musze to najpierw użyc tak??
          Dzieki za odpowiedzi :)
          • Gość: bibi Re: Sprzedawanie na allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 13:14
            Gość portalu: M napisał(a):

> Czyli jezeli dostane cos w prezencie, nie spodoba mi sie to i bede
            chciala
            > sprzedac to musze to najpierw użyc tak??
            > Dzieki za odpowiedzi :)

Nie.
            Recz uzywana to wg US taka rzecz, ktora masz ponad 6 miesiecy, nawet
            jesli uzywana nie byla. Dlatego musisz zbierac paragony zakupu ktore
            sa dowodem na to, ze sprzedalas rzecz ktorej okres od daty zakupu do
            sprzedazy w twoim domu wynosil ponad 6 miesiecy.
            Takze rzecza uzywana moze byc nawet to co uzywane nie bylo (nowa
            rzecz sprzedana po 6 miesiacach od jej daty zakupu), a nieuzywana -
            rzecz uzywana (np kupujesz w lumpeksie uzywana rzecz i sprzedajesz
            ja przed minieciem 6 miesiecznego okresu od daty zakupu)

Podatki placi sie wiec za kazda rzecz nowa lub uzywana ktora
            sprzedalas w przeciagu 6 miesiecy od daty jej zakupu.

Jeżeli sprzedajesz prywatnie
            Nie zapłacisz podatku, ani dochodowego, ani od czynności
            cywilnoprawnych, jeżeli: sprzedałeś rzecz używaną ponad 6 miesięcy.
            Nie masz też wtedy obowiązku doliczania dochodu do rocznego PITa. Od
            1 stycznia 2007r. nie ma już znaczenia kwota 1.000 zł - ewentualny
            podatek PCC rozlicza bowiem kupujący.

Jeżeli jednak sprzedaż rzeczy nowe (posiadane krócej niż 6 pełnych
            miesięcy kalendarzowych), zapłacisz podatek dochodowy od zysku
            według skali podatkowej: 19 %, 30 %, albo 40 %. Transakcję taką -
            nawet zrealizowaną ze stratą - musisz wykazać w zeznaniu rocznym PIT-
            36.

Szczególy: www.ehandel.pit.pl/

• Gość: ja Re: Sprzedawanie na allegro IP: 82.160.117.* 02.10.07, 23:44
              Olej to co napisał bibi. Po prostu sprzedawaj. Nie będziesz robiła tego na
              masową skalę to pies z kulawą nogą się tym nie zainteresuje. Poza tym przepisy
              absurdalne należy mieć w dupie. kto to słyszał że nie mogę sprzedać dopiero co
              nabytej rzeczy (mojej!!!)???????? Jak biznes się rozwinie to sobie wtedy
              założysz tą działalność - będzie cię stać na płacenie haraczy do US.
              No chyba że interesuje się wyłącznie działalność czysto charytatywna. Sprzedasz
              kilka flakoników perfum i akurat starczy ci na podatek. ZUS zapłacisz biorąc
              kredyt w banku.;-)
              • snajper55 Re: Sprzedawanie na allegro 03.10.07, 00:51
                Gość portalu: ja napisał(a):

> Olej to co napisał bibi. Po prostu sprzedawaj. Nie będziesz robiła
                > tego na masową skalę to pies z kulawą nogą się tym nie
                > zainteresuje.

A w razie czego trzy latka przelecą jak z bicza strzelił. Potem tylko kredyt na
                zapłacenie mandatu...

"W całej Polsce trwa kontrola podatkowa osób, które sprzedawały przedmioty na
                aukcjach internetowych. - Urzędy skarbowe żądają od nas danych niektórych
                naszych użytkowników. Dajemy im nazwiska i adresy - informuje Bartek Szambelan z
                serwisu Allegro. (...)

W sprawach karno-skarbowych sąd może nałożyć na nieuczciwego podatnika mandat od
                kilkuset do kilku milionów złotych. Gdy niezapłacony podatek jest duży, podatnik
                może trafić do więzienia nawet na trzy lata."
                www.webinside.pl/news/1026

S.
                • Gość: ja Re: Sprzedawanie na allegro IP: 82.160.117.* 03.10.07, 13:11
                  tia, 3 lata więzienia, kilka milionów grzywny za sprzedanie 50 flakoników
                  perfum. daj sobie siana. Kontrole dotyczą tych, którzy robią prawdziwy handel -
                  maja kilkaset albo więcej przeprowadzonych transakcji
                  • snajper55 Re: Sprzedawanie na allegro 03.10.07, 16:24

> Kontrole dotyczą tych, którzy robią prawdziwy handel -maja kilkaset
                    > albo więcej przeprowadzonych transakcji

A ile transakcji chce przeprowadzić autorka wątku, która pisze:

"Chciałabym kupować perfumy w sklepach bezclowych i pozniej
                    sprzedwac je na allegro."

Kilkadziesiąt ?

S.
                    • Gość: ja Re: Sprzedawanie na allegro IP: 82.160.117.* 03.10.07, 22:55
                      Toteż napisałem że jak się biznes rozwinie to sobie działalność założy. na razie
                      nie ma sensu bo może się okazać że na tych kilkudziesięciu transakcjach się
                      skończy. Napisałem to w kontekście tych wywodów autorstwa niejakiego bibi'ego,
                      który strzelił wykład o rzeczach używanych i nieużywanych i z powagą pruskiego
                      urzędnika doradzał żeby firmę zakładać od razu, nie sprzedawszy jeszcze niczego.
                      • snajper55 Re: Sprzedawanie na allegro 04.10.07, 02:26

> z powagą pruskiego urzędnika doradzał żeby firmę zakładać od razu,
                        > nie sprzedawszy jeszcze niczego.

Ma całkowitą rację, ponieważ firmę się zakłada przed rozpoczęciem działalności
                        gospodarczej, a nie w trakcie. I nie zrobił tego z powaga pruskiego urzędnika,
                        tylko z powagą uczciwego Polaka. Ale cóż, dla niektórych uczciwość jest rzeczą
                        śmieszną.

S.
                        • Gość: ja Re: Sprzedawanie na allegro IP: 82.160.117.* 04.10.07, 22:58
                          dla mnie śmieszne jest takie purytańskie podejście jakie prezentujesz. A
                          pomyślałeś sobie co będzie jak jej się nic nie uda sprzedać. co?? będzie
                          likwidować firmę??? może wtedy, w swojej nieprzebranej uczciwości, zwrócisz jej
                          koszty z tym związane?
                          Dalej podtrzymuję to co powiedziałem - najpierw niech spróbuje na allegro
                          posprzedawać sobie a jak się okaże że to dobry biznes to wtedy sobie firmę otworzy.
                      • Gość: bibi do " ja " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 07:39

>Napisałem to w kontekście tych wywodów autorstwa niejakiego
                        bibi'ego,
                        > który strzelił wykład o rzeczach używanych i nieużywanych i z
                        powagą pruskiego
                        > urzędnika doradzał żeby firmę zakładać od razu, nie sprzedawszy
                        jeszcze niczego
                        > .

Sorry ale jedyna osoba ktora powinna dac sobie siana jestes ty sam.
                        Po 1 nie jestem zaden on tylko ona.

Po 2 nie dalam zadnego wykladu tylko wyjasnilam dziewczynie na czym
                        polega pojecie rzeczy uzywanej dla allegro i US, wszak o to pytala,
                        prawda?? Wiec co ci nie pasuje?

Po 3 kłamiesz, histeryzujesz i nadinterpretujesz. Pokaz mi GDZIE
                        napisalam, ze zalozycielka tego watku ma zakladac firme-teraz,
                        pozniej czy od razu?

Wyjasnilam problem o ktory pytała, podparlam to linkiem do
                        przepisow, ty natomiast siejesz ferment, jestes nieprzyjemny,
                        zgryzliwy i najwyrazniej stetryczaly.
                        • Gość: ja Re: do " ja " IP: 82.160.117.* 04.10.07, 23:02
                          ad.1 sory
                          ad.2 moze ale brzmi jak wykład.
                          ad.3.wynika to z kontekstu; poza tym mam prawo do własnej interpretacji
                          ad.4. faktycznie jestem nieprzyjemny ale na pewno nie stetryczały. po prostu nie
                          lubię "pruskich" urzędasów, którzy do wszystkiego się przypie..ją i nie
                          pozwolą człowiekowi sprzedać bez podatku paru flakoników perfum a tak
                          zinterpretowałem twoją wypowiedź (może jestem przewrażliwiony na tym punkcie).
                      • Gość: bibi Re: Sprzedawanie na allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 07:43
                        ja napisal(a):

>doradzał żeby firmę zakładać od razu, nie sprzedawszy jeszcze
                        niczego

Zacytuj ten fragment w ktorym tak radze.
                        • Gość: ja Re: Sprzedawanie na allegro IP: 82.160.117.* 04.10.07, 22:55
                          wynika to z formy w jakiej napisałaś posta.
        • Gość: bibi Re: Sprzedawanie na allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 13:16
          Gość portalu: erwin napisał(a):

> gdzies ost pisali ze aby sprzedawac na allegro i nie placic
          podatkow
          > fiskusowi trzeba sprzedawac jako osoba fizyczna rzeczy uzywane i
          > tylko do max wartosci 1000 pln

Nieprawda.
          Od 1 stycznia 2007r. nie ma już znaczenia kwota 1.000 zł -
          ewentualny podatek PCC rozlicza bowiem kupujący.
      • Gość: M Re: Sprzedawanie na allegro IP: *.elb.vectranet.pl 04.10.07, 08:32
        Dzieki za odpowiedzi :)

A ile transakcji chce przeprowadzić autorka wątku, która pisze:

"Chciałabym kupować perfumy w sklepach bezclowych i pozniej
        sprzedwac je na allegro."

Kilkadziesiąt ?

Nie wiem czy kilkadziesiat. Ciezko powiedziec. Po prostu przy okazji pobytu
        (mojego czy kogoś znajomego)za granica chcialabym kupić kilka flakonow perfum i
        sprzedac. Nie wiem dokladnie ile bo nie wiem tez, jak czesto bede za granicą.
        Średnio 2-3 na miesiac. W jednym miesiacu wiecej, w innym wcale. dzialalnosci na
        pewno nie placa mi sie zakladac. Ewentualnie zrezygnuje z tego pomyslu. W koncu
        to nie zaden wielki zarobek :)
      • Gość: carl Re: Sprzedawanie na allegro IP: *.eranet.pl 04.10.07, 23:09
        Nowy projekt internetowy..
        masz możliwość zarobienia dodatkowych pieniędzy dzięki innowacyjnej inicjatywie
        firmy NetPress Digital Sp. z o. o.
        W projekt ten zainwestowano ponad 1 mln PLN.
        Wystarczy dokonać darmowej rejestracji, po niej otrzymacie Państwo dodatkowe i
        bardziej wyczerpujące informacje.

www.otwieramy.pl/?p=39926
        Ps. To nie jest strona do klikania w banery albo wypełniania ankiet, rejestracja
        nie wiąże się z otrzymywaniem spamu. Każdy kto się zarejestruje staje się
        partnerem firmy NetPress.

Pozdrawiam i życzę sukcesów:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka