salezja 09.10.07, 13:12 Jaki jest dobry sposób na zapamiętanie artykułów i paragrafów? Staram się o pracę i muszę zapamiętać ustawę. Dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fan Re: Pytanie do prawników:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.07, 13:21 sto razy przeczytac! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 13:22 A najlepiej jeszcze zrozumiec:))). Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 17:17 annajustyna napisała: > A najlepiej jeszcze zrozumiec:))). Zrozumieć nie musi. Musi zapamiętać. ;))) S. Odpowiedz Link Zgłoś
salezja Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 14:25 czytam i na szczęście rozumiem, ale zapamiętać, który paragraf do której treści jest mi ciężko. Dlatego szukam sposobu. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 15:43 Innego sposobu nie ma...Dobrze by bylo, gdybys mial komentarz do tej ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 17:19 salezja napisał: > czytam i na szczęście rozumiem, ale zapamiętać, który paragraf do której treści > jest mi ciężko. Dlatego szukam sposobu. Jesteś pewna, że musisz znać na pamięć numery paragrafów ??? S. Odpowiedz Link Zgłoś
salezja Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 20:32 Tak mi się wydaje. Przez rozmowę przyszły pracodawca powiedział, żeby sobie zarezerwować półtorej godziny, będzie kilka osób i będzie pisało " sprawdzian" z materiałów, których wymaga. Wydaje mi się, że powinnam to znać, oprócz samej treści oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 20:47 salezja napisał: > Tak mi się wydaje. Przez rozmowę przyszły pracodawca powiedział, > żeby sobie zarezerwować półtorej godziny, będzie kilka osób i > ędzie pisało " sprawdzian" z materiałów, których wymaga. Wydaje mi > się, że powinnam to znać, oprócz samej treści oczywiście. Mnie się wydaje, że będą sprawdzać umiejętność "używania" ustawy i innych aktów, ale w końcu wszystko jest możliwe... S. Odpowiedz Link Zgłoś
garraretka Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 20:48 To bardzo amatorskie będzie to sprawdzenie wiedzy ;) Jedno z pierwszych zdań jakie profesor kazał nam na wykładzie z cywilnego zapisać było: "Prawnik ma mieć palec w kodeksie a nie kodeks w palcu". Czyli ma wiedzieć gdzie szukać, a nie znać na pamięć ;) Najlepszym sposobem jest zrozumieć. Pamiętać trzeba treść a nie numerki. Jeśli rozumiesz zagadnienie to numer artykułu nie będzie Ci potrzebny, bo będziesz potrafiła się obronić. Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 20:59 Niestety mnostwo profesorow prawa wciaz wymaga, aby sypac numerami artykulow jak z rekawa:/. Odpowiedz Link Zgłoś
garraretka Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 21:05 Ja na szczęście miałam mądrych wykładowców. Bo jak sobie pomyślę, że miałabym zapamiętywać numerki to mnie ciarki przechodzą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 21:09 Numerki i tak sie czesciowo zapamietuje... Odpowiedz Link Zgłoś
garraretka Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 21:17 No tak. Ale nie na zasadzie: "A to mi pani powie co jest napisane w art. 276 § 2 zdanie drugie ordynacji podatkowej" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 21:20 Nie, to juz by trzeba chyba karetke wezwac;))) Odpowiedz Link Zgłoś
garraretka Re: Pytanie do prawników:) 09.10.07, 21:26 Hehe :) Miłego wieczoru :) Odpowiedz Link Zgłoś