Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Opisy stanowisk w firmie

IP: *.jasna.tarnow.pl 04.08.03, 14:33
    Właśnie za opisy stanowisk zabrała się nasza p. psycholog ds kadr. Po kolei
    przeprowadza długie rozmowy z każdym z pracowników. NIestety nie znam
    szczegółów bo jestem na urlopie i narazie mnie to jeszcze nie dotyczy.
    Jakich pytan powinnam się spodziewać, i wogule co ma na celu taki opis
    stanowisk??
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gargamel Re: Opis stanowiska w firmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.03, 18:29
        Stanowisko pracy składa się z biurka, krzesła lub fotela czasem komputera
        służącego do rozmów i czatowania a jak znikną jakieś dane lub nazwa ulicy jest
        błędna to winien jest komputer bo on sam tak jakoś sobie to wymyślił.
        Ale jaja.
      • Gość: Martin Re: Opisy stanowisk w firmie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.03, 16:05
        Mysle ze szykują się zwolnienia a p. psycholog pyta o szczegóły pracy aby
        połączyc pewne stanowiska i zredukowac zatrudnienie. Gdzies to juz widziałem.
        Ale życzę powodzenia.
      • oban Re: Opisy stanowisk w firmie 05.08.03, 16:33
        Istnienie Opisu Stanowiska Pracy w normalnej firmie to coś
        normalnego.
        Chodzi o to, żeby dla każdego stanowiska (stanowiska a nie osoby)
        określić takie rzeczy jak np. komórke organizacyjną (np Biuro Marketingu),
        podległość służbową (np Dyr Pionu Marketingu), cel stanowiska pracy,
        zakres działania (np tylko Oddział Gdańsk, Tylko województwa X Y X, Cała
        działalnośc Firmy w kraju itp), to z kim będziesz współpracować i przede
        wszystkim odpowiedzialność, obowiażki i uprawnienia wynikające z pracowania
        na danym stanowisku.

Taki dokument jest dokumentem przypisanym do stanowiska a nie osoby (chociaż
        mogą być minimalne indywidualne modyfikacje) a chodzi o to, aby pracownik
        podpisujacy takiego OSP-a wiedział dokładnie w którym miejscu w firmie się
        znajduje, czego od niego firma oczekuje, co w tej firmie może, za co odpowieada
        i czego od firmy może oczekiwać. Musi to wiezdieć nie tylko pracownik
        ale też jego bezpośredni przełożony (podpisują obaj)

W momencie gdy przyjmowany jest na dane stanowisko pracy nowy człowiek
        to taki OSP bardzo ułatwia sprawę.

Dziwi mnie tylko że Kadry biorą się za indywidualne Opisy Stanowiska Pracy
        Powinny wypracować pewien wzór takiegi opisu a szczegóły powinny być '
        ustalane przez bezpośredniego kierownika działu czy biura (oczywiście w
        porozumieniu z Kadrami, żeby się z polityką firmy zgadzało)

Takie Opisy mają firmy albo b.duże i dobrze zorganizowane, alebo jest
        to związane z wpraowadzaniem ISO (czyli też duże i zorganizowane)

Ale co raz więcej małych i średnich ale dobrze zarządzanych firm
        zaczyna sięgać po OSP-y

Pozdrawiam
        Oban

• Gość: syla Re: Opisy stanowisk w firmie IP: *.jasna.tarnow.pl 05.08.03, 17:13
          Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Zastanawia mnie tylko to, czy np. mogą
          poszerzyć mi zakres obowiązków i będę musiała to podpisać? Bo np. przyjmowali
          mi przy mniejszych obowiązkach niż będę musiała podpisać teraz..?
          Przeraża mnie ta firma, jest tragiczna.
          • oban Re: Opisy stanowisk w firmie 05.08.03, 20:33
            mogą to zrobić. Teoretycznie powinno się to odbywać na drodze
            negocjacji ale to tylko teoria. Możesz oczywiście nie podpisywać ;)
            Z drugiej strony podejdź do tego spokojnie. To zależy od firmy w jakim stopniu
            będzie cię rozliczać z poszczególnych obowiązków - z jednych pewnie bardziej
            z innych pewnie troszkę mniej (zakładam że firma jest w miarę "normalna" jeśli
            chodzi o relacje z pracownikami, ale też dużo zależy od twojego szefa).

• Gość: syla Re: Opisy stanowisk w firmie IP: *.fema.pl / 192.168.2.* 06.08.03, 14:51
              Właśnie firma nie jest normalna i dlatego tak się boję co może wyjść z tych
              opisów stanowsk.
              Dam znac co i jak jak już będzie "po" :)
              • meandmyself Re: Opisy stanowisk w firmie 06.08.03, 15:39
                nie wiem jakie stanowisko zajmujesz i w jakie firmie pracujesz, ale jesli
                potrzebujesz jakieś przykładowe opisy stanowisk ( podstawa: duża firma posiada
                swoje oddziały na całym świecie - headquarter w USA ) to daj znać, prześlę Ci
                jakiś wzór z chęcią - mam nadzieję, że nie jest za późno,

pozdrawiam i głowa do góry !!!
                • Gość: syla Re: Opisy stanowisk w firmie IP: *.fema.pl / 192.168.2.* 07.08.03, 10:19
                  Praucje jako sekretarka w firmie zajmującej się telefonią komórkową.
                  Jestem od zajęć "przynieś, podaj pozamiataj" i boje się ze po tym opisie
                  stanowisk zdegradują mnie jeszcze bardziej :(
        • Gość: Zosia Re: Opisy stanowisk w firmie IP: *.acn.waw.pl 05.08.03, 19:43
          oban napisał:
          > Takie Opisy mają firmy albo b.duże i dobrze zorganizowane, alebo jest
          > to związane z wpraowadzaniem ISO (czyli też duże i zorganizowane)
          Witam,
          u nas tak jest, kazde stanowisko ma swoj opis oraz wycene jesli to mozna tak
          nazwac, stanowisko ma tez swoj grade i od tego gradu sa zalezne rozne inne
          rzeczy, np jaki telefon sluzbowy przysluguje, jaki samochod itp. Do stanowiska
          jest tez przypisany standard sprzetu komputerowego. Wszystko jest dokladnie
          opisane w procedurach.

Zosia
          • Gość: Gargamel Re: Opisy stanowisk w firmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.03, 07:54
            Gość portalu: Zosia napisał(a):

> oban napisał:
            > > Takie Opisy mają firmy albo b.duże i dobrze zorganizowane, alebo jest
            > > to związane z wpraowadzaniem ISO (czyli też duże i zorganizowane)
            > Witam,
            > u nas tak jest, kazde stanowisko ma swoj opis oraz wycene jesli to mozna tak
            > nazwac, stanowisko ma tez swoj grade i od tego gradu sa zalezne rozne inne
            > rzeczy, np jaki telefon sluzbowy przysluguje, jaki samochod itp. Do
            stanowiska
            > jest tez przypisany standard sprzetu komputerowego. Wszystko jest dokladnie
            > opisane w procedurach.
            >
            > Zosia

Witam!
            To świat już tak zwariował?
      • filut Re: Opisy stanowisk w firmie 07.08.03, 09:48
        Opisy stanowisk są materiałem pomocniczym dla zaprojektowania ew. zmian
        organizacyjnych. Wg mnie, jest to robota dla projektanta/analityka systemu
        zarządzania. Nie bardzo widzę tu pole do popisu dla psychologa.
        Psycholog raczej jest przydatny do przetestowania delikwenta - czy jego
        osobowość nadaje się do pracy na konkretnym stanowisku.
        Chyba, że ten konkretny psycholog jest uniwersalny, czyli wszechstronny jak ...
        Pozdrawiam
        Fil
        • Gość: syla Re: Opisy stanowisk w firmie IP: *.fema.pl / 192.168.2.* 07.08.03, 10:20
          Jak tylko będzie już po, to dam znać jak to wyglądało u nas i co to zmieniło:)
        • oban Re: Opisy stanowisk w firmie 08.08.03, 00:03
          pocieszę cię : opisy stanowiska pracy to sprawa dość prosta i jasna i tym samym
          niegroźna w porównaniu z czymś co się nazywa "określenie profili
          kompetencyjnych"
          Otóż jak już będziecie mieli wszyscy opisy stanowis pracy
          (czyli to czego od was się wymaga) to firma - o ile będzie ją na to stać, bo
          własna pani psycholog, nie ma szans się z tym sama uporać, robią to
          wyspecjalizowane firmy doradcze - może wpasc na pomysł, że trzeba by określić
          jakie kto musi mieć na dane - juz opisane - stanowisko : kwalifikacje, wiedzę,
          predyspozycje, umiejętności i w jakim stopniu to wszystko opanowane
          i rozwinietę. Zaczynając np od stopnia np rzeczy najprostszych typu komunikacja
          przez telefon poprze stopień znajomości języka a np na umiejętności motywowania
          dużych zepołw kończąc (oczywiście wszystko w zależnoścoi od stanowiska)

W razie zaintersowania szczegółami służę pomocą.

Oban
          • Gość: Doświadczony Re: Opisy stanowisk w firmie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.03, 14:32
            oban napisał:

> pocieszę cię : opisy stanowiska pracy to sprawa dość prosta i jasna i tym
            samym
            > niegroźna w porównaniu z czymś co się nazywa "określenie profili
            > kompetencyjnych"
            > Otóż jak już będziecie mieli wszyscy opisy stanowis pracy
            > (czyli to czego od was się wymaga) to firma - o ile będzie ją na to stać, bo
            > własna pani psycholog, nie ma szans się z tym sama uporać, robią to
            > wyspecjalizowane firmy doradcze - może wpasc na pomysł, że trzeba by określić
            > jakie kto musi mieć na dane - juz opisane - stanowisko : kwalifikacje, wiedzę,
            > predyspozycje, umiejętności i w jakim stopniu to wszystko opanowane
            > i rozwinietę. Zaczynając np od stopnia np rzeczy najprostszych typu
            komunikacja
            >
            > przez telefon poprze stopień znajomości języka a np na umiejętności
            motywowania
            > dużych zepołw kończąc (oczywiście wszystko w zależnoścoi od stanowiska)
            >
            > W razie zaintersowania szczegółami służę pomocą.
            >
            > Oban

A gdy już tak uzdolniona osoba się znajdzie to i tak spieprzy robotę.
            • oban Re: Opisy stanowisk w firmie 08.08.03, 19:39
              :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka