Gość: szczegół IP: *.gdynia.mm.pl 03.01.08, 14:34 w końcu ktoś zaczął dokopywać się do szczegółów, ale górnicy pewnie dobrze je znają, ale jak mogą 'podskoczyć' swojemu szefostwu(?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annieb i jeszcze im mało! 03.01.08, 18:22 już nikt nie da sie nabrać na "biednego" górnika, a jeszcze wypadałoby wspomnieć o wcześniejszych emeryturkach. niestety PRL ich rozpuścił i teraz nie sposób ukrucić ich wymagań. a czasy się zmieniają, podatnicy nie chcą dopłacac do 13 i 14 pensji góerników oraz ich emeryturek po 3-4 tysiące. ja na przykład wolałabym zapłacić lekarzom i pielęgniarkom, których pensje przy górniczych sa żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: i jeszcze im mało? 03.01.08, 19:03 annieb napisała: > już nikt nie da sie nabrać na "biednego" górnika, a jeszcze > wypadałoby wspomnieć o wcześniejszych emeryturkach. naprawde uwazqasz, ze gornik dolowy powinien pracowac do 65 roku zycia???Moze najpierw choc raz zjedz na dol na pol szychty a potem pisz takie brednie. Dziwne, akurat gornik to nie jedyny zawod gdzie sa wczesniejsze emerytury, a nauczyciele?a policjanci? >niestety PRL ich rozpuścił i teraz nie sposób ukrucić ich wymagań. czego im zazdroscisz?Ze mieli sklepy G?A wiesz, ze aby zrobic zakupy w takim sklepie gornik tyral swiatek piatek i niedziela?Dzieci widzial jak spaly?Itd?Nikt im nic nie dal. Skoro tak ci zal to trzeba bylo skonczyc szkole gornicza i wio na dol. A czy 13 i 14 pensje to sa tylko w gornictwie czy moze w innych branzach tez?A budzetowka? p.s. nie jestem z rodziny gorniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: i jeszcze im mało? 04.01.08, 09:44 zabys ty wiedzial jak pier...lisz... Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: i jeszcze im mało? 04.01.08, 11:03 "naprawde uwazqasz, ze gornik dolowy powinien pracowac do 65 roku zycia???" Ja nie uważam, ale nie znaczy to, że po 25 latach pracy na dole ludzie są wrakami. Niech pracują 20 lat na dole, a potem na powierzchni, przy przeróbce itp. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: i jeszcze im mało? 04.01.08, 11:45 reszta, czyli zwyczajni obywatele "banana-republik" gdy nie nadają się ze względów zdrowotnych do swojej pracy nie idzie na emeryturę. Idzie do innej pracy. albo won! zaś ich stan zdrowia i możność dalszej pracy na dotychczasowym stanowiesku ocenia lekarz, a nie sprzedajni i tchórzliwi politycy, czy szefowie mafii węglowych, zwanych związkami zawodowymi. Czy górnicy nie mają badań okresowych? Dlaczego górnik - niezależnie od oceny lekarza - po osiągnięciu określonego wieku nie może popracować POZA kopalnią? I kiedy wreszcie żony górników zaczną pracować, by uzupełnić ich budżety rodzinne. na razie całe społeczeństwa banana-republik musi udawać ... "żonę górnika" - zapewnia wikt i opierunek a jeszcze daje się .... Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: i jeszcze im mało? 04.01.08, 12:10 coś w tym jest - znam faceta, robi na dole, zarabia 2500 na rękę. Oczywiście ma też ekstra 2 wypłaty i deputat i pewnie też kartki na żarcie. Narzeka, że mu źle, podczas gdy wiele rodzin ma w sumie 2500 i zero dadatków. Acha - dodam, że do tej roboty - do pracy na dole "pod kopalnią" (a nie w prywatnej firmie, gdzie zarobiłby dużo mniej) dostał się dzięki znajomością i łapówce. Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: i jeszcze im mało? 04.01.08, 12:22 trzeba jednak też zauważyć, ze doświadczony górnik to zawód nieco deficytowy - to może ich skłaniać do rządań. Fakt - dostać się "pod kopalnię" w Polsce nie jest łatwo, ale są jeszcze kopalnie czeskie, które biorą wszystkich ze stażem, są kopalnie w RFN - koleś pracował i to bez znajomości języka, hiszpańskie, brytyjskie... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Strajkują: Sierpień 80 i chyba Kadra IP: *.chello.pl 04.01.08, 14:13 To są złodzieje, chamy i najgorszy element na kopalniach i jest to jakieś 5% ogóły, ludzie nie generalizujcie. Rząd już dawno powinien zdelegalizować te związki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamp [...] IP: *.chello.pl 04.01.08, 22:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwyAGH Re: i jeszcze im mało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 20:52 >Niech pracują 20 lat na dole, a potem na > powierzchni, przy przeróbce itp. jak bys sie czlowieku slyszal co ty mowisz to bys sam se pierdo..w łep..pracowales kiedys na powierzchni przy przerobce??jesli nigdy nie byles na kopalni to nie wypowiadaj sie na taki temat!!!cos ty myslal ze jak tos pracuje na pow to ma duzo lepiej od dolowego??wes ty sie zastanow..na kopalni nie zapierda..laja tylko panie w biurach i prezesi. Tyle ze na prezesach i dozorze pracujacym na pow spoczywa taka odpowiedzialnosc ze w życiu bys sie nie podjol takiej pracy. Tak ze nie wypowiadaj sie na tematy o ktorych nie masz zielonego pojecia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez Re: i jeszcze im mało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 21:22 ile jest w Polsce ludzi pracujących odpowiedzialnie i ciężko? Tylko budżet państwa nie dokłada do nich,bo są zatrudnieni w prywatnym sektorze,w którym nie ma związkowców rzucających kamieniami! Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: i jeszcze im mało? 05.01.08, 10:03 "jak bys sie czlowieku slyszal co ty mowisz to bys sam se pierdo..w łep..pracowales kiedys na powierzchni przy przerobce??jesli nigdy nie byles na kopalni to nie wypowiadaj sie na taki temat!!!cos ty myslal ze jak tos pracuje na pow to ma duzo lepiej od dolowego??wes ty sie zastanow..na kopalni nie zapierda..laja tylko panie w biurach i prezesi. Tyle ze na prezesach i dozorze pracujacym na pow spoczywa taka odpowiedzialnosc ze w życiu bys sie nie podjol takiej pracy. Tak ze nie wypowiadaj sie na tematy o ktorych nie masz zielonego pojecia!!!" Ile jest zawodów, których wykonawcy nie maja lekko, ale o wcześniejszej emeryturze za cudze pieniąde nie moze marzyć? Budowlańcy - zimno nie zimno, robić trzeba, czasem wisząc na czterdziestu mettrach na pasie monterskim. Chcesz wcześniejaszą emeryture - płać wyższe składki. Proste. Doplacac mogę, ale do czegoś, co wspomoże rozwój - nauka, edukacja, innowacyjne technologie - ale jak długo można dopłacać do branży rentownej tylko dzieki dopłatom właśnie oraz cłu na węgiel? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he Re: i jeszcze im mało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.08, 11:48 nie opowiadajcie, że na powierzchni jest ciężko:) Mój stary robił na powierzchni - rok przed emeryturą zawsze szedł do roboty nawalony jak bela i tam spał w tej robocie. A w tym czasie inni zapylają w niemieckich fabrykach po 12 godzin i nawet na L4 nie mogą chodzić, bo mają przerypane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Re: i jeszcze im mało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 08:39 Kolego a Ty byłeś kiedyś na przeróbce,czy tylko znasz z opowieści? Mam do Ciebie jedno pytanie:Jeżeli jest to tak ciężka praca,to dlaczego większość osób na przeróbce to kobiety???Są bardziej wytrzymałe od Panów Górników??????????? Poza tym moje bratowe jakoś nie palą się do pracy-A przecież górniczym rodzinom jest tak zle. Na marginesie,mam pare lat stażu na kopalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: i jeszcze im mało? IP: *.zory.msk.pl 23.01.08, 22:21 to pie..ij sie do tej kopalni i siedz tam na dole cały tydzien rylu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Re: i jeszcze im mało? IP: *.chello.pl 04.01.08, 09:49 Znowu nieśmiertelny argument o "ciężkiej doli górnika". Jak by równie niebezpiecznych a nie dofinansowywanych z budżetu zawodów nie było przynajmniej kilkanaście. Chcą górnicy podwyżek? Proszę bardzo - niech zapracują na nie zwiększoną wydajnością. Chcą górnicy wcześniejszych emerytur? Proszę bardzo - zebrany kapitał w ZUS podzieli się przez większą liczbę miesięcy do przeżycia. Chcą górnicy zachowania modelu rodziny z nie pracującą żoną? Proszę bardzo - niech na jej utrzymanie zapracują własną pracą. Niech w końcu wybuduje się w Polsce ze dwie elektrownie atomowe i kilka miliardów rocznie dopłat z budżetu dla górnictwa węglowego będziemy mieli na inne, ważniejsze wydatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewan Re: i jeszcze im mało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 10:05 A ciebie wsadzić w sam środek tej elektrowni żebyś służył za paliwo będzie dużo prądu bo twoja głupota ma w sobie dużo energii Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: i jeszcze im mało? 04.01.08, 11:48 podaj uzasadnienia. dopuki tego nie zrobisz to Twój tekst jest na razie tylko zbiorem inwektyw ze zbiornika aseptycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjuik123 Re: i jeszcze im mało? IP: 62.93.47.* 04.01.08, 13:36 Masz racje. Widze ze ludzie na poziomie linoleum beda krytykowac Twoje(i moje)zdanie kopletnie nie rozumiejac, ale chyle czola. w samo sedno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: i jeszcze im mało? IP: *.netcorp.pl 05.01.08, 14:21 2 elektrownie atomowe? Mało mało dużo za mało, a kasa? Chłopie Polski na to nie stać. Powiem więcej, obecnie nawet te cale prywatne firmy energetyczne nie inwestują w rozwój mocy. Przyszłaby teraz ostra zima i stałoby się to co parę lat temu w Ameryce. system by się przeciążył i zostałaby bez prądu. Dlatego póki co (20-30 lat zakładając , że w tej chwili zacznie się w tym kierunku coś robić), ten kraj jest skazany na energię z węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śląsk,pielęgniarka Proszę o węgiel z Chin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.08, 14:39 Bardzo proszę o umożliwienie mi zakupu węgla z Chin. Proszę też o to ( Pana Boga?) by dał mi, choć raz w życiu, rząd odważny a nie tchórzliwy. I jeszcze proszę, by każdego ( od wieku przedszkolnego ) uczono rachunku ekonomicznego ( ekonomii kapitalizmu też ). No i jeszcze przypominam, że górnicy ( i słusznie ) mocno walczyli z socjalizmem. To niech teraz kapitalizm mają ( w swojej kopalni też ). Czyli: spełnianie górniczych roszczeń jest efektem tchórzostwa rządu i przywiązania do stołków ( działaczy związkowych i decydentów z górnictwa ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marl57 Re: Proszę o węgiel z Chin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 00:08 walczyli z komunizmem, po latach pozostał im nawyk walki z rządem i nacisków płacowych, dlatego teraz też walczą z rządem. Taki to syndrom oblężonej twierdzy i mamienie poczuciem misji, trochę to jak roszczenia ze strony kościoła dla wykluczenia spod ustawy podatkowej, co zresztą im chyba konkordat jak narazie zapewnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: supergonzo Re: Proszę o węgiel z Chin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 14:20 Brawo ! Trafiłaś w samo sedno. Ciekaw jestem czy znajdzie sie kiedys taki rząd który powie - nie. Myślałem że to będzie rząd Tuska , ale to takie same tchórzliwe dupy jak poprzednie ekipy. A co sie tyczy związkowców to wogóle szkoda slów. W państwwych firmach dyrektorzy noszą ich w pierzynach włażą im w dupe dając intratne kontrakty ( a przeciez to są chyba spadkobiercy idei sierpnia 80-chcieli kapitalizmu, a żyja jak w komunie i tylko pilnuja a by broń boze nie sprywatyzowć ich firm) aby miec święty spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: i jeszcze im mało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 10:00 iberia, przestań teoretycznie pier...ić!!! Byłaś choć raz na dole? Ja akurat nie tylko byłem, pracowałem i cały czas twierdzę, że o ciężkiej pracy na kopalni to 99% obecnych górników mogłoby się dowiedzieć od ś.p. mojego dziadka górnika. Co do emerytur górniczych, niech mają tak jak policjanci nawet po 15 latach pracy, ale też obliczaną tak jak dla policjantów. A poza tym mnie to wali, niech sobie płacą ile chcą ale warunkiem że nie będą wsadzać łapy do mojej kieszeni aby sfinansować swoje przywileje. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: i jeszcze im mało? 04.01.08, 10:55 jesli chce pracować krócej to niech płaci większy ZUS. czemu górnik ma wczesniejszą emeryturę finansowaną moim kosztem? nauczyciel, policjan to zawody potrzebne państwu ale węgiel to przemysł, który powinien być wolnorynkowy Odpowiedz Link Zgłoś
norman_bates głupoty gadasz 04.01.08, 12:35 beria.pl napisała: > naprawde uwazqasz, ze gornik dolowy powinien pracowac do 65 roku > zycia???Moze najpierw choc raz zjedz na dol na pol szychty a potem > pisz takie brednie. > Dziwne, akurat gornik to nie jedyny zawod gdzie sa wczesniejsze > emerytury, a nauczyciele?a policjanci? Ależ społeczeństwo jest za tym, żeby ukrócić wszelkie "święte krowy". Niech każdy odkłada sam kasę a nie do ZUSu i idzie na emeryturę wtedy kiedy się czuje emerytem z tym, że ZA SWOJE ODłOżONE PIENIąDZE A NIE PODATKNIKóW. Ciekawe czy gdyby taki górnik gromadził pieniądze na koncie przez te 25 lat pracy, czy przeszedłby na emeryturę. > >niestety PRL ich rozpuścił i teraz nie sposób ukrucić ich wymagań. > > czego im zazdroscisz?Ze mieli sklepy G?A wiesz, ze aby zrobic zakupy > w takim sklepie gornik tyral swiatek piatek i niedziela?Dzieci > widzial jak spaly?Itd?Nikt im nic nie dal. Co za bzdury. Jak zwykle wyciągamy mit górnika - utracjusza, który tyra całymi dniami dla rodziny za miskę ryżu. A ja ci powiem, że jest dokładnie odwrotnie ! Bo górnicze rodziny stać na to żeby kobieta nie musiała tyrać na dwóch etatach (tj. w pracy i w domu), więc dzieci mają lepszą opiekę niż w innych rodzinach w których żeby można było jako tako żyć pracuje i matka i ojciec mając mniej czasu na wychowanie, więc mi tu nie pier..ol > Skoro tak ci zal to trzeba bylo skonczyc szkole gornicza i wio na > dol. > A czy 13 i 14 pensje to sa tylko w gornictwie czy moze w innych > branzach tez?A budzetowka? Kolejne bzdury. Ja ci odpowiem tak samo - skoro górnikom źle to won do innej pracy. W budownictwie spokojnie można zarobić podobne stawki . Fakt ! Nie ma tam wspomnianych trzynastek, dywidend, przydziałów węgla, sklepów zakładowych, wcześniejszych emeryturek etc. Z resztą niech sobie to wszystko mają, byle nie wyglądało to tak jak teraz, że to wszystko sponsoruje społeczeństwo które jest szantażowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januszr Re: i jeszcze im mało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 12:49 "naprawde uwazqasz, ze gornik dolowy powinien pracowac do 65 roku" Tak, a jeżeli zabraknie mu sił przesunąć na inne stanowisko. Jeżeli brakuje zdrowia to komisja decyduje i wypłaca się rentę inwalidzką a nie obligatoryjnie dla wszystkich emeryturę. "Dziwne, akurat gornik to nie jedyny zawod gdzie sa wczesniejsze emerytury, a nauczyciele?a policjanci" Nie jedyny ale najbardziej arogancki, krzykliwy, kłamliwy i najlepiej zarabiający. "aby zrobic zakupy w takim sklepie gornik tyral swiatek piatek i niedziela" Inni zasuwali świątek, piątek nie mając możliwości sklepu. "Skoro tak ci zal to trzeba bylo skonczyc szkole gornicza" Gdyby tak wszyscy postąpili po pierwsze płace w górnictwie spadłyby na łeb, po drugie górnik nie miałby co jeść i w co się ubrać, nie mówiąc już o tym, że za zarobione pieniądze mógłby sobie kupić swój węgiel, po trzecie zaś płaca jest wynikiem pracy. Jeżeli do każdego górnika dopłacamy to znaczy, że okradają nas z pieniędzy, których nie zarobili. "A czy 13 i 14 pensje to sa tylko w gornictwie czy moze w innych branzach tez?A budzetowka?" W budżetówce jest tylko 13, 14 nie ma nigdzie poza górnictwem. Poza tym wysokość tych świadczeń w budżetówce jest znakomiecie mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Górnicy = typowe polactwo ??? IP: *.icpnet.pl 04.01.08, 12:53 Tak mi się skojarzyło ze względu na: 1)ciągłe narzekanie na swój los 2)buraczane wąsy 3)grożenie szabelką 4)model rodziny 1 pracujący + żona bezrobotna + dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
norman_bates Re: Górnicy = typowe polactwo ??? 04.01.08, 13:00 Ze wszystkim się zgadzam oprócz > 4)model rodziny 1 pracujący + żona bezrobotna + dzieci Żona pracuje (ciężko) w domu, więc bezrobotna nie jest! Mówiłem już o tym, że zwykłych śmiertelników nie stać na taki luksus, problem w tym że jest on finansowany z naszych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasper68 Re: Górnicy = typowe polactwo ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 19:42 Nie wiem dlaczego pokutuje wciąż pogląd, że żony górników nie pracują. Nie pracowały zawodowo masze babcie ( z rocznika ok. 1922 ) i prababcie. Nie znam żadnej żony górnika z mojego rocznika, która by nie pracowała zawodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niehanys Re: Górnicy = typowe polactwo ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.08, 12:25 Ja za to znam kilkunastu górników, i żadna z żon nie pracuje. Jedyny ból to plan co zrobić z pięknie rozpoczetym dniem i gdzie iść na zakupy jakiś pierdółek, bo żarcie mają na kartki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Górnicy = typowe polactwo ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.08, 19:22 Kartka to miałeś się nazywać :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksówkarz Re: i jeszcze im mało? IP: *.lama.net.pl 04.01.08, 15:27 A w czym on jest lepszy ode mnie? ja też tyram. Nikt mi nie dał pieniędzy za porzucenie pracy( zmianę zawodu ok. 40tys.zł). Górnik miał to co chciał. Ja musiałem zamienić złotówki na dolary, aby iść do Pewex'u i dzieciom coś kupić. Górnik za to że był górnikiem szedł do Gewex'u( czy jak to było nazywane na Śląsku) i też to kupował, tylko, że ja w dolarach US lub w bonach PKO - On za złotówki. o niebezpieczeństwie w zawodzie nie będę wspominał.(patrz ostatnie wydarzenie. jechał taryfą, a nie miał czym zapłacić - tu giną ludzie i tu też). Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: i jeszcze im mało? 04.01.08, 18:33 Niech ktos wytlumaczy, dlaczego cale spoleczenstwo ma doplacac do pensji i emerytur gorniczych i ich rodzin? Na gornikow skladaja sie samotne matki z dziecmi, pielegniarki (tez ciezka praca, trzeba podnosic otylych pacjentow i ich myc na przyklad), szwaczki (psuja sie oczy, siadaja stawy i kregoslup) czy sprzataczki, ktore pracuja za pensje minimalna i nie maja co do garnka wlozyc. Gornikow utrzymuja rowniez emeryci, ktorzy maja glodowe emerytury. Argument, ze gornicy ciezko pracuja, jest po prostu smieszny. Kazdy uczciwy czlowiek musi ciezko pracowac, zeby zarobic na zycie i na dzieci. Pracownice biedronki ciagnely wozki, ktore wazyly tone, za pensje minimalna. Jesli jakis gornik uwaza, ze to ciezka praca, to moze dorzuci ze swojej pensji? Przeciez za ciezka prace pensja dobra sie nalezy. Kiedy rozwiazano PGR-y, mnostwo ludzi nagle znalazlo sie bez srodkow do zycia i bez zadnej pomocy. W tej chwili wsie popegeerowskie to synonim biedy dziedzicznej i beznadziei. Im nie dano odpraw, zeby odeszli z zawodu, mimo ze ich praca tez byla ciezka. Dlaczego tylko gornicy podlegaja ochronie? Dodam, ze pracownicom biedronki wczesniejsza emerytura sie nie nalezy. Normalni ludzie (tj. bez przywilejow, nie-gornicy) w przypadku problemow zdrowotnych zmieniaja prace lub ida na rente. Patologia sa 40-letni emeryci gornicy (ktorzy nagle znajduja sily na prace w Czechach) lub policjanci (ci z kolei na emeryturze zatrudniaja sie w firmach ochroniarskich). Emerytura panstwowa powinna byc podobnej wysokosci dla wszystkich obywateli, tj. pozwalajaca na normalne przezycie. Jesli ktos chce miec wyzsza emeryture, powinien oszczedzac indywidualnie. W tej chwili jest tak, ze niektorzy maja emerytury glodowe, a niektorzy dostaja wiele tysiecy zlotych, niezaleznie od tego, ile lat pracowali. Odpowiedz Link Zgłoś
qube Re: i jeszcze im mało? 04.01.08, 19:14 iberia.pl napisała: > annieb napisała: > ...A wiesz, ze aby zrobic zakupy > w takim sklepie gornik tyral swiatek piatek i niedziela?Dzieci > widzial jak spaly?Itd?Nikt im nic nie dal. > ja dzis tez duzo pracuje: wlasnie w swiatek, piatek i niedziela. dzieki temu mojej rodzinie nic nie brakuje. nie ma dzis przymusu pracy - nie chcesz to nie rob. ja nie strajkuje, nie protestuje, nie jezdze z kijami do warszawy. przywilejow nie mam zadnych: ani deputatow, ani 13, 14 pensji. jestem elektrykiem. jak tak zle gornikom to niech zmienia prace. amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imre Re: i jeszcze im mało? IP: *.net155.okay.pl 05.01.08, 09:39 Widzisz oni skończyli szkoły górnicze i poszli do kopalni. A więc sami wybrali tą pracę. Czemu gonisz do górnictwa innych??. Wielu moich znajomych zmieniło miejsce zamieszkania ( jestem z tarnowskiego ) i poszło na Śląsk aby lepiej zarabiać. I sobie chwalą. Problemem górników są Związki Zawodowe a raczej ich szefostwo. Muszą czyms sie wykazać przed załogami więc podskakują i namawiają do strajków. Zobaczcie jaka jest prawidłowość , zawsze strajk w zimie. Przypadek czy perfidia. W czasie lata nie strajkuja bo są na wczasach i jest mniejsze zapotrzebowanie na węgiel. Niestety płacimy na nich wszyscy. Zobacz ile pokoi w każdej kopalni zajmują zwiążki zawodowe. ( Opłacane z budżetu) Mnie sie marzą takie związki które utrzymują swoich działaczy ze składek, wtedy zobaczyli byśmy jaka jest ich siła. To ze górnik zarabia 1200 złotych jest mitem ( chyba że po odliczeniu pożyczek - to sie zgodzę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: i jeszcze im mało? IP: 81.219.121.* 05.01.08, 14:02 Nie uważam, że górnik powinien tak długo pracować pod ziemią, ale tez wielką przesadą jest pójście na emeryturę w wieku 45 lat za składki innych. Niech sobie i idzie,ale za swoje składki ZUS.Oczywiście nie tylko górnik idzie na wcześniejszą emeryturę, ale tylko on ma tak wielką jej kwotę. Sąsiadka emerytka nauczycielska otrzymuje 1080 zł i nie przeszła na nią mając 45 lat/a 54/, całe lata dokształcała się za własne pieniądze i uczyła przyszłych /co za kpina /górników języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
slazur2 Re: i jeszcze im mało? 05.01.08, 17:05 Tak uważam, dosyć z PRL-owskim pietyzmem i hołdem nad górnikami. Kto nie chce być górnikiem - to nie musi. Nikt siła nie trzyma- proszę bardzo..miejsca w budowlance i innych branżach czekają otworem. Mogą przejść na posadę policjanta - bo bić już umieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: i jeszcze im mało? IP: *.elpos.net 08.01.08, 09:49 Ja odnośnie nauczycieliJ moja matka, ojciec i siostra są nauczycielami i nie słyszałem o czymś takim jak wcześniejsze emerytury dla nauczycieli więc nie porównuj górników do nauczycieli a już na pewno do ich wynagrodzenia. Tak się składa że mam tez górnika w rodzinie który też narzeka na zarobki {przykładowo moja siostra ma skończone 2 fakultety z czego z jednego ma doktorat i zarabia prawie połowę mniej niż górnik o rodzicach już nie wspomnę bo ich zarobki po 35 letnim stażu są dosłownie żałosne} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grech Re: i jeszcze im mało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 17:07 nie mądrujcie tak bo niemacie pojęcia o pracy pod ziemią , dotyczy tych wszystkich osób co myślą że praca w górnictwie to wczasy. chociaż ja nie jestem górnikiem ale sądze by ci co pracują pod ziemią zarabiali więcej niż głupi poseł który ma gdzieś innych obywateli!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: i jeszcze im mało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.08, 06:30 Jasne.Mój wujek pracowała na dole.Sam utrzymywała rodzine...Hm...jakoś nie pamiętam jego nieobecności w domu...lub niedoststku...hmmm może to dlatego,że był sztygarem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: i jeszcze im mało? IP: *.zory.msk.pl 23.01.08, 22:15 bardzo dobrze trzeba wreszcie wziąść za pysk tych biednych górnków, sam mieszkam na Śląsku i widzę tych biednych ryli po każdej wypłacie jak cieliby bardzo wykupić wszystko w auchan a potem siedzą w barach i chleją to piwsko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anatol Re: i jeszcze im mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 10:03 debilko 13 pensji w górnictwie nie ma już od 15 lat a skoro w tabelce zarobki górników są w porównaniu ze służbą zdrowia takie wysokie to czemu nie ma biednych lekarzy skaro tak mało zarabiają czy widziałaś lekarza jeżdżącego przeciętnym lub starym autem jak oni mieszkają chyba że zazdrościsz górnikom ich familoków co najpierw się zastanówcie nad tym co wam podają dziennikarze,którzy chcą zarobić na temacie i piszą bzdury a najlepiej o górnikach bo to modne i zawsze można im dokopać więc radzę używać rozumu swego a nie dziennikarzyny , który pisze dyrdymały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartii Re: i jeszcze im mało! IP: *.chello.pl 04.01.08, 10:39 Wiekszosc lekarzy zarabia malo, a nowi nawet za psie pieniadze!! Skad lekarze zarabiaja wiecej? A no pracuja po 90 godzin tygodniowo, co daje 13 godzin łacznie z niedzielą. Niektorzy dorabiaja za doktoraty wykladajac na uczelniach, lecz sami sie uczyli i sami na to zapracowali, i pytanie gdzie i kiedy maja czas na rodzine? Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Pie*dolcie sie wszyscy! 04.01.08, 11:11 Ku*wa mac, jak chcesz zabrac gornikom, to krzycza, ze lekarzom sie nie zabiera, jak chcesz zabrac lekarzom, to krzycza ze przeciez policjanci dostaja, i tak w kolko. Co mnie, ku*wa, interesuje ciezka dola gornika? Praca prawnikow tez jest ciezka, tak jak informatyka, ksiegowej, taksowkarza, wiadrowego i kazdej innej, uczciwie pracujacej osoby. Tyle tylko, ze to IM ja musze doplacac dzisiaj, bo wegiel jest tani, a jak wegiel podrozeje, to ONI beda zbijac kokosy na MOIM rachunku z cieplowni. Odpie*dolcie sie wszyscy od publicznych pieniedzy, przestancie sie chowac nawzajem za swoimi plecami, nieroby i tchorze, a wezcie sie do pracy. Co ma myslec przecietny, mlody czlowiek po studiach, ktory w Polsce nie mogl znalezc pracy i kosztem wielu wyrzeczen wyjechal na Zachod, kiedy wokol niego tyle Swietych Krow, ktore tyle wyciagaja rece po wiecej, tlumaczac ze ktos inny tez dostaje. Rozpie*dolcie w drobny mak ten kraj, zlodzieje i nieroby, wymyslajcie sobie tysiace usprawiedliwien dla swoich roszczen, ch*j z wami, ja do tego ku*widolka juz nie wroce. Jak brzmi siodme przykazanie po polsku? NIE KRADNIJ WIECEJ NIZ INNI. I tyle, ku*wa, w temacie. Przepraszam za slownictwo, ale krew mnie zalewa kiedy po raz kolejny czytam: "ale oni tez maja przywileje", "pilnujcie swojego interesu", "im dajecie, nam tez dajcie". Czy wy, skonczeni debile, naprawde nie rozumiecie, ze to nie "Panstwo" wam daje, tylko kazda salowa, sprzataczka, dozorca, emeryt i rencista oraz cala armia biednych ludzi, ktorzy nawet nie moga pomarzyc o waszych warunkach zatrudnienia? ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Pisano ,że lekarze zarabiają 1 tyś zł IP: *.homenett.pl 04.01.08, 11:20 zapomnieli dopisać ,że dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qweta0 gdzie? daj linka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 14:48 bo może chodzi o lekarzy stażystów, którzy mają ministerialną pensję 1300 zł brutto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: gdzie? daj linka IP: *.homenett.pl 04.01.08, 17:21 W każdym artykule GW ,oczywiście to było za czasów PiS . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Pie*dolcie sie wszyscy! IP: 62.172.234.* 04.01.08, 11:26 W pełni popieram przedmówcę. Czas w końcu uświadomić obywatelom, że podwyżki dla górników i innych "deficytowych" państwowych gałęzi przemysłu to brak obniżki podatków a wręcz podwyżka podatków dla innych obywateli. To samo dotyczy wzrostu składki zdrowotnej. Każdy z pracujących na umowę o pracę płaci obecnie prawie 10% swojej pensji brutto na służbę zdrowia, a jak chce skorzystać z opieki medycznej to nie jest w stanie się zapisać na badania bo nie ma już miejsc. Dopóki pozwolimy, żerować tym wszystkim grupom na Państwie dopóty nie będzie lepiej w naszym kraju. Bo co z tego, że 80% a może nawet więcej obywateli pracuje w realiach gospodarki wolnorynkowej skoro pewna część została w socjalizmie (vide kopalnia Budryk. Nieważne, że nie wypracowujemy tak dużego zysku jak reszta grupy JAS-MOS. Ale za to chcemy takiej samej pensji jak górnicy z reszty grupy. Czas uzależnić pensję górnika od wydajności pracy i zysków kopalni. Jak kopalnia na siebie nie zarabia - to zamknąć kopalnię). A jak szantażują nas strajkiem generalnym? To może w końcu znieść cła na węgiel i sprowadzać tańszy zza granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Pie*dolcie sie wszyscy! IP: 80.51.236.* 05.01.08, 11:33 Mówisz o zniesieniu ceł i zaczęciu sprowadzenia węgla z zagranicy. To doprowadziło by pewnie do upadku polskiego górnictwa. Polska jest 6 państwem pod względem wydobycia węgla na świecie. Jeżeli zajechalibyśmy nasze górnictwo i doprowadzilibyśmy do zamknięcia... to jak myślisz zachowałby się rynek? Pomyśl co by się stało gdyby 6 eksporter ropy na świecie zamknął rynek, gwarantuje Ci, że ceny ropy podskoczyły by natychmiastowo do góry. Podobnie jest z węglem, co z tego, że na dzień dzisiejszy węgiel z dajmy na to chin jest tańszy. Doprowadzenie naszych kopalń do upadku wiązałoby się z tym, że podrożałby on(nie wiadomo jak mocno), i wcale nie byłoby to tak rentowne jak myślisz. No ale tak to jest gdy wypowiada się na jakiś temat nie mając zielonego pojęcia o nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przelotem Re: Pie*dolcie sie wszyscy! IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.08, 00:55 Polska jest na 8 miejscu, jesli chodzi o wydobycie wegla kamiennego. Tyle ze ilosc ta nie jest znowu taka duza. Chiny wydobywaja rocznie ponad 2100 milionow ton, USA ponad 1000, Australia ponad 290, Polska natomiast 96, czyli 4% tego co Kraj Srodka. Niemcy bedacy na 14 miejscu zamierzaja wogole zamknac w niedlugim czasie wszystkie kopalnie, wlasnie ze wzgledu na koszty wydobycia i chyba z tego powodu rynek swiatowy wegla nie przewroci sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2we3 duze moderowane bicie piany IP: 87.240.15.* 06.01.08, 12:17 Upadnie polskie gornictwo albo nie upadnie? ceny ropy podskoczyły by albo nie podskoczylyby? Polska jest na 8 miejscu albo na 6? Gornictwo weglowe na Slasku jest gwarantem niezaleznosci tzn bezpieczenstwa energetycznego Polski. Likwidujac (w mniejszym stopniu prywatyzujac) kopalnie okaze sie, ze czesc ludnosci Slaska bedzie musiala znalesc zatrudnienie poza gornictwem, poza Slaskiem. Jest oczywiste ze wiekszosc Slazakow wyjedzie na zmywak do znajomych do rodziny do Niemiec. Ich dzieci za 15-25 lat wroca do swojego fatherlandu i heimatu, ktory malo pawdopodobne, ze zechca nazywac Slaskiem, raczej beda nazywac Schlesien, Ober Schlesien, O/S. Wowczas nasze nieoplacalne gornictwo moze sie okazac nieoplacalnym gornictwem niemieckim, a wtedy Польша и Поляки nie budut bespokoitsya za SILESIU, potomu chto im prijdetsya bespokoit' za Polshu. To by bylo na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: duze moderowane bicie piany IP: 62.172.234.* 07.01.08, 10:08 Chyba nie wiesz o czym piszesz... Ilość osób utrzymujących się dziś z górnictwa na Śląsku to mniej niż 10% (i mówię tu nie tylko o górnikach i ich rodzinach, ale także o firmach kooperujących i żyjących z prac dla kopalni) mieszkańców Śląska. To po pierwsze po drugie. Jeśli są kopalnie w których wydobycie byłoby opłacalne to pojawią się prywatni inwestorzy którzy będą chcieli na tym zarobić i zainwestują w wydobycie. Po trzecie jeśli zasoby węgla to gwarancja niezależności energetycznej to po co teraz te zasoby zmniejszać? Nie lepiej kupować węgiel od innych dopóki jest on tani? USA mają swoje złoża ropy ale eksploatują je w stopniu jak najmniejszym bo lepiej jest kupić nawet w miarę drogą ropę za granicą a swoje zasoby utrzymywać na czas kiedy ropy będzie coraz mniej lub wcale. Po czwarte ludność obecnego Śląska to w większości element napływowy z innych regionów kraju. Popytaj znajomych gdzie ich dziadkowie żyli przed wojną a okaże się że były to kresy wschodnie i ogólnie wschodnia część kraju. Ci ludzie nie mają takich związków z Niemcami jak Ślązacy z XIX wieku. To są ludzie których ściągnęła na Śląsk władza ludowa PRL - mamiąc mieszkaniami, dobrym wynagrodzeniem. Bo w latach PRL głównym towarem za który mogliśmy otrzymać dewizy był właśnie węgiel. Poziom produkcji przemysłowej w większości przypadków nie był w stanie sprostać oczekiwaniom zachodu (więc eksportowaliśmy tylko nie przetworzone produkty). Tak więc nie strasz exodusem Ślązaków bo to nie prawda. A mój przedmówca który straszy wzrostem cen węgla. Gospodarka wolnorynkowa to takie zwierze które sobie z tym poradzi. Przykładem wzrost cen materiałów budowlanych rok temu. Rząd kaczyńskiego straszył, że będą kontrole dlaczego wzrosły ceny, że wprowadzi się ceny maksymalne... A rynek sam zlikwidował problem. Najpierw zaczęto importować materiały z zagranicy a potem polskie firmy zwiększyły produkcję i ceny spadły ponownie. Z kopalniami byłoby tak samo. Jeśli ceny węgla wzrosłyby do poziomu gwarantującego zyski, na pewno pojawiliby się inwestorzy gotowi do inwestycji w kopalnie. A na razie to mamy tak, że u nas do każdej tony węgla dopłacają i dopłacali podatnicy. Za pieniądze które od 1990 roku utopiono w tej branży można było w Polsce zbudować kilka jeśli nie kilkanaście tysięcy kilometrów autostrad. A to dałoby miejsca pracy w całym kraju (bo to właśnie logistyka blokuje wiele projektów). Można powiedzieć, że od 18 lat górnictwo węgla kamiennego na Śląsku pasożytuje na obywatelach z całego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaq-u Re: Pie*dolcie sie wszyscy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 12:28 Sama prawda. Ale jeszcze dużo czasu minie zanim prości robotnicy, którzy składają się na wszystko dowiedzą się jak wysokie płacą podatki, składki i na co to idzie. Bo system finansowy w Polsce jest tak pomyślany, że bogaty może uciec przed płaceniem ogromnych haraczy, a robotnik który dostaje 2000tys MUSI PŁACIĆ! Bogaty może kupić ziemię i być rolnikiem (preferencyjny system, mniejsze składki, podatków od dochodów można nie płacić!) lub założyć firmę i prawie wszystko wpisywać w koszt uzyskania przychodu, unikając zysków można uniknąć podatków dochodowych, odpisywać sobie wiele rzczy!!!!!! A co może robotnik którego dochody wynoszą ok 2500zł!? Nawet czasami nie ma pojęcia, że płaci jakieś podatki! Sprytny system. Odpowiedz Link Zgłoś
boulo Re: Pie*dolcie sie wszyscy! 04.01.08, 18:08 Popieram. Prosto i klarownie powiedziane. I nie przepraszaj za słownictwo, mnie (i pewnie niejednemu) sie ono tez na usta cisnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: i jeszcze im mało! IP: *.icpnet.pl 04.01.08, 12:41 Debilu lekarze mają bo pracują na kilku etatach, jakby górnik tak pracował to już po 5 latach by wołał o wcześniejszą emeryturę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest. Re: i jeszcze im mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.08, 10:54 Nieporozumienie polega na tym, ze gornikiem powinien byc nazywany tylko ten pracujacy na przodku i tyle. XIX w. juz dawno za nami, zeby nazywac gornikiem kazdego zjezdzajacego pod ziemie lub nawet tego, ktory nigdy nie zjechal na dol. Gornicy, podobnie jak lekarze, powinni najpierw zrobic porzadek miedzy soba. Co do lekarzy i ich pracy na wielu etatach. To najbardziej szkodliwy spadek, ktory pozostal po bylym ustroju. Przez to ci lekarze nie dopuszczaja do pracy innych, tworza narzekajaca kaste, ktora zabezpiecza sie blokowaniem miejsc pracy i ograniczaniem ilosci lekarzy. Dzieki temu staja sie niezbedni, bo nagle okazuje sie, ze brakuje ok. 30.000 lekarzy. Ale ja znam sposob na to, zeby nagle bylo za duzo o ok. 30.000 lekarzy. Wystarczy wprowadzic bezposrednia odplatnosc za swiadczenia medyczne. Ludzie docenia wtedy domowe sposoby leczenia, a do lekarza pojda wtedy, gdy nie beda juz mogli wytrzymac z bolu. Leczenie takich osob bedzie znacznie drozsze, choc w wielu przypadkach jedynie krotkotrwale, lecz za to rozwinie sie medycyna ludowa, no i wzrosnie konkurencja miedzy lekarzami, bo bedzie ich za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: i jeszcze im mało! IP: *.broadband.pl 06.01.08, 12:40 Przepraszam ale nie rozumiem. Jeżeli pracują na kilku etatach i jest ich o 30000 za mało, to jakim cudem jeżeli się zabroni pracować na wielu etatach to problem zniknie? Tak nawiasem mówiąc nie bardzo rozumiem skąd się wziął problem. Zawsze nam wmawiano, że lekarzy jest za dużo, aż tu nagle po dostosowaniu się do norm UE (czyli do normalności) jest ich za mało. Niestety chyba teraz zadziałały prawa wolnego rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl-ix Re: i jeszcze im mało! IP: *.chello.pl 04.01.08, 13:51 debilko 13 pensji w górnictwie nie ma już od 15 lat a skoro w tabelce zarobki g > órników są w porównaniu ze służbą zdrowia takie wysokie to czemu nie ma biednyc > h lekarzy skaro tak mało zarabiają czy widziałaś lekarza jeżdżącego przeciętnym > lub starym autem jak oni mieszkają chyba że zazdrościsz górnikom ich familoków może mają więcej bo nie przepijają połowy wypłaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: i jeszcze im mało! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 19:17 Gośiu anatol; bogaty ten, kto umie się gospodarzyć i oszczędza (pomijam oszustów i złodziei). Bogadztwo nie zawsze zależy to od wielkości pensji. No i w Polsce jest przyzwolenie na łapówki. A tak z ciekawości, jaką szkołę trzeba skończyć aby zostać górnikiem dołowym, ile godzin tygodniowo pracują pod ziemią i ile zarabiają tacy górnicy. Chyba wystarczy zawodówka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divak2 Re: i jeszcze im mało! IP: *.generacja.pl 04.01.08, 19:58 > czemu nie ma biednyc > h lekarzy? Bo wyjechali pracować gdzie im płacą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emhyr2 Re: i jeszcze im mało! IP: *.streamnet.pl 04.01.08, 12:20 gdybyś przyjżał sie choć raz płacą górnika a nie płacą w górnictwie to może byś sam nieuwieżył w to co napisałeś . niepatrz na zarobki uśrednione ale realne tam niema narzutu od prezesów i biurkowców a wiesz ze na jednego pracownika kopalni( włącznie z powierzchnią ) przypada 3 pracowników kopani węglowej i centra wydobywczego którzy zarabiają po 4 do 6 raza wiencej niż górnik na ścianie ?? a wiesz co to jest centróm wydobywcze ?? bo nazwa bardzo myli?? to taki wielgachny biurowiec w którym pracują ludzie przekazujący decyzje z kompani wenglowej . na 3 -4 kopalnie zatrudniające łącznie po 2- 3 tysiące ludzi przypada jedno takie centrum zatrudniające od 1500 do 2500 ludzi przekazujących decyje kolejnych 5000 tysięcy ludzi z kompani wendlowej , wienc teraz sobie policz ile ludzi pracuje na 1 górnika dołowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl-ix Re: i jeszcze im mało! IP: *.chello.pl 04.01.08, 13:54 No to niech ci górnicy wywiozą na taczkach paru prezesów i zmienią dystrybucję pieniędzy, które już dostają z budżetu, a nie żebrzą o więcej od reszty społeczeństwa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malysutek Re: i jeszcze im mało! 04.01.08, 15:40 > gdybyś przyjżał sie choć raz płacą górnika a nie płacą w górnictwie > to może byś sam nieuwieżył w to co napisałeś . niepatrz na zarobki > uśrednione ale realne tam niema narzutu od prezesów i biurkowców a > wiesz ze na jednego pracownika kopalni( włącznie z powierzchnią ) > przypada 3 pracowników kopani węglowej i centra wydobywczego którzy > zarabiają po 4 do 6 raza wiencej niż górnik na ścianie ?? a wiesz co > to jest centróm wydobywcze ?? bo nazwa bardzo myli?? to taki > wielgachny biurowiec w którym pracują ludzie przekazujący decyzje z > kompani wenglowej . na 3 -4 kopalnie zatrudniające łącznie po 2- 3 > tysiące ludzi przypada jedno takie centrum zatrudniające od 1500 do > 2500 ludzi przekazujących decyje kolejnych 5000 tysięcy ludzi z > kompani wendlowej , wienc teraz sobie policz ile ludzi pracuje na 1 > górnika dołowego No to dlaczego nie zrobią marszu na biurowiec tylko tradycyjnie na stolicę? Bo tak naprawdę są to koledzy, którzy wzajemnie bronią swoich przywilejów.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żona sztygara Re: i jeszcze im mało! IP: 85.14.91.* 04.01.08, 12:49 Kochani jestem żoną sztygara, który od 6 lat pracuje w górnictwie na dole (po studiach)jego pensja to ok. 2500 netto czy to dużo?! Uważam, że nie dlaczego bo nie mam męża w wekendy, święta - zamało kadry i ktoś musi pracować. Po drugie zapewne stwierdzicie, że ma płacone za nadgodziny i wekendy, a więc tłumaczę nadgodzin nie ma, płacone za soboty podwójnie, za niedziele wybrać muszą dzień wolny w ciągu tygodnia. Ja pracując 5 dni w tygodniu po 8 godzin zarabiam 1900 zł netto. Popołudnie mam wolne,spędzam czas z dzieckiem mój mąż pracuje na 4 zmiany. Ja jestem wyspana i zadowolona, on marudny i ciągle śpiący, wszystko go denerwuje. Uwieżcie że chętnie zamienił by się zemną na pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl-ix Re: i jeszcze im mało! IP: *.chello.pl 04.01.08, 13:56 Pytanie, dlaczego w takim razie szedł na studia górnicze? Niech zmieni zawód. To że skończył studia górnicze nie znaczy że musi pracować w górnictwie. Z 2 mln dzisiejszych studentów w zawodzie pracować będzie 15%, nie będzie jedyny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartii Re: i jeszcze im mało! IP: *.chello.pl 04.01.08, 14:25 takie problemy nie sa tylko w gornictwie, a tylko wy wolacie wiecej plac, plac i odbieracje nam pensje na ktora reszta spoleczenstwa (czyli my) zaslugujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: i jeszcze im mało! IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.08, 19:22 a ja kurna pracuje jako ksiegowy za 1500 brutto... i gdyby mnie nie bylo to gorniki by gowno mieli, nie wyplate.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Re: i jeszcze im mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 19:15 Skoro tak dużo pracują to dlaczego domagają się pieniędzy a nie zatrudnienia więcej ludzi, żeby mieli 2 dni w tygodniu wolne. Pracownicy hipermarketów też pracują w weekendy, ale im nikt nie płaci podwójnie za soboty, czy niedziele. Oni dostają minimalną krajową i też nie mają lekko, bo często muszą dźwigać, ciągnąć wózki ważące nawet 1,5 tony lub pracować w zimie w nieogrzewanym namiocie przed sklepem. Kolega pracuje z zakładzie produkcyjnym i też pracuje 6 dni w tygodniu, też na zmiany, też w szkodliwych warunkach i też ma ciężką pracę. Ale on zarabia 1300 netto i nie strajkuje. On nie przejdzie na wcześniejsza emeryturę, jak mu zdrowie padnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o0o Re: i jeszcze im mało! IP: *.ip-p15.gni.pl 04.01.08, 13:14 to zjedz na dol :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: im Re: i jeszcze im mało! IP: 194.169.126.* 04.01.08, 21:10 Czy wy jesteście naprawde tacy głupi, że potraficie zrozumieć że to są średnie płace? wiecie ile zarabia dyrektor kopalni, jego zastępcy itd. a ile zarabia górnik? i ile dostaje potem tej emerytury? cały problem polega na tym właśnie że większość kasy idzie do kilku nierobów w górze. a w Polske idzie plota ile to ci protestujący zarabiają. ale wystarczy troche matematyki żeby sie zorientować że ta cała średnia płaca ma niewiele wspólnego z rzeczywistą pensją GÓRNIKA (a nie prezesa spółki czy dyrektora) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: i jeszcze im mało! IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.08, 12:32 Myśl! Czy te płace podane dla porównania w służbie zdrowia i całej gospodarce nie obejmują dyrektorów i prezesów, a średnia wychodzi 40% w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafvonthorn Re: i jeszcze im mało! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.08, 13:53 Człowieku, przecież reszta danych w artykule to też średnie! Co za głąb! Odpowiedz Link Zgłoś
jantar15 Re: i jeszcze im mało! 06.01.08, 14:54 Święte słowa....To " PRL ich rozpuścił "....przecież to był pomysł PRLu trzykrotne wynagrodzenia za pracę w soboty, specjalne przywileje dla górników, niebotyczne podwyżki płac....I czego sie PRL wystraszył? Strajków, Solidarności? ....pomyśl na przyszłość trzy razy, nim jedno głupie słowo powiesz...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john Re: i jeszcze im mało! IP: *.k1.pl 24.01.08, 17:34 żałosna to ty jesteś ,dowiec się ile zarabia górnik a ile Bossowie w Kampani Węglowej i innych spółkach 3 -4 tysiące emerytury owszem ale na dwoje, inie pisz bzdur jak nie jesteś w temacie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaryska Re: i jeszcze im mało! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.08, 12:18 domyślam sie, że jesteśosobą, która nie ma w swoim otoczeniu ludzi praujących w branży górniczej... znajomośćtego środowiska pozwala na jaśniejsze spojrzenie na ich problemy... emeryturki o których piszesz to średnia... a jak pewnie wiesz średnia dyrektorskiej emeryturki i szereowego pracownika może wynosić akurta tyle... jeżeli to ważne, mój ojciec na górniczej emeryturce dostaje niecałe 900 zł. mam racuje ciężko i tyle samo dostaje wynagrodzenia... i niestety nie dostaje czekoledek za podanie basenu, czy inne drobne"grzecznośco" należące do obowiązków pielęgniarek... Odpowiedz Link Zgłoś
kxiadz Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 03.01.08, 18:37 Powidzmy ze jestem z rodziny gorniczej i znam temat: Narzekanie ze gornicy malo zarabiaja mozna w miedzy bajki wlozyc,a jak zarabiaja za malo to: Biedronka sie poleca!!! Nikt nikgo nie trzyma w gornictwie! A co do bezpieczenstwa to tez temat dlugi jak rzeka,ale dla przykladu rownie niezbiezpieczny jest zawodo kierowcy ciezarowki. (mam stycznosc z kierowcami co jezdza poludnie-polnoc-nie ma doby aby nie zgnial kierowca na drodze lub nie zabil kogos np poprzez "OSZCZEDNOSCI" wlasciela firmy przewozeowej!) Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 03.01.08, 19:00 kxiadz napisał: > Powidzmy ze jestem z rodziny gorniczej i znam temat: > Narzekanie ze gornicy malo zarabiaja mozna w miedzy bajki wlozyc,a > jak zarabiaja za malo to: > Biedronka sie poleca!!! to moze zdradz nam jakie to kokosy zarabia gornik dolowy??? > Nikt nikgo nie trzyma w gornictwie! nikt nikogo nie trzyma w : oswiacie, budzetowce, sluzbie zdrowia itd. > A co do bezpieczenstwa to tez temat dlugi jak rzeka,ale dla > przykladu rownie niezbiezpieczny jest zawodo kierowcy ciezarowki. > (mam stycznosc z kierowcami co jezdza poludnie-polnoc-nie ma doby > aby nie zgnial kierowca na drodze lub nie zabil kogos np > poprzez "OSZCZEDNOSCI" wlasciela firmy przewozeowej!) wiesz od ponad 6 lat mam stycznosc z ta branza i co?Jakos zaden z moich przewoznikow nigdy nie zglaszal, ze co miesiac maja wypadek... a jezdza chlopcy po calej Europie wlacznie ze Wschodem... Odpowiedz Link Zgłoś
glide22 Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 09:54 > wiesz od ponad 6 lat mam stycznosc z ta branza i co?Jakos zaden z > moich przewoznikow nigdy nie zglaszal, ze co miesiac maja wypadek... > a jezdza chlopcy po calej Europie wlacznie ze Wschodem... Iberia, zrozum wreszcie że świat nie ogranicza się do twojego malutkiego światka Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 10:12 glide22 napisał: >> Iberia, zrozum wreszcie że świat nie ogranicza się do twojego > malutkiego światka gliduś chcialbys miec taki malutki swiatek, prawda?I po raz kolejny z braku argumentow w dyskusji uskuteczniasz wyczieczki osobiste.... Odpowiedz Link Zgłoś
glide22 Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 10:17 > z braku argumentow w dyskusji ale to właśnie był argument, trzeba być tylko średnio inteligentną osobą żeby go zrozumieć. Napisałem że jeżeli w twoim otoczeniu nie było wypadków wśród kierowców, to nie znaczy że nie ma ich wcale. Proste, prawda? wystarczy pomyśleć, nie powinno boleć Iberia. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 10:37 a teraz jaki to ma zwiazek z pensjami gornikow?Bo jakos nie widze korelacji:wypadki w transporcie -zarobki gornikow. dla twojej wiadomosci:miesiecznie mam ok.20-40 transportow, rocznie obrot z transportowcami to setki tysiecy €, maly swiatek dla ciebie? To gratuluje, ze masz wiekszy. Odpowiedz Link Zgłoś
glide22 Re: Czy górnicy rzeczywi?cie zarabiajš za mało? 04.01.08, 10:41 > a teraz jaki to ma zwiazek z pensjami gornikow?Bo jakos nie widze > korelacji:wypadki w transporcie -zarobki gornikow. jeszcze raz: pomy?l! czytaj ze zrozumieniem! sama o tym pisała? a teraz nie wiesz o co chodzi? szkoda słów... > > dla twojej wiadomosci:miesiecznie mam ok.20-40 transportow, rocznie > obrot z transportowcami to setki tysiecy ?, maly swiatek dla ciebie? no to jestem pod wrażeniem! padam do nóg i obiecuje że codziennie będę się modlił żeby kiedy? być jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Czy górnicy rzeczywi?cie zarabiajš za mało? 04.01.08, 10:45 nie gadam z idiota bo najpierw sprowadzi mnie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem :-D. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
glide22 Re: Czy górnicy rzeczywi?cie zarabiajš za mało? 04.01.08, 10:48 > nie gadam z idiota bo najpierw sprowadzi mnie do swojego poziomu no to powinnaś mi być wdzięczna za podniesienie twojego poziomu. nic dziwnego że sobie z tym nie radzisz... druga rzecz to łamiesz zasady forum- obrażasz innych. kliknij teraz na czerwony kosz przy swoim poście- masz w tym ogromne doświadczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartii Re: Czy górnicy rzeczywi?cie zarabiajš za mało? IP: *.chello.pl 04.01.08, 10:46 Otoz ja wam pomoge, glide22 ma racje. A mianowicie, wiekszosc zawodow maja zbyt niskie zarobki, zarowno transportowcy, lekarze, nauczyciele, policjanci, mechanicy...itd, a gornicy narzekaja na swoje zarobki, choc maja WIEKSZE niz inne wymienione zawody i zyja w swoim malym swiecie. Dlatego nie lubie gornikow, a to ze ciezko pracuja to mozna wlozyc miedzy bajki, bo w innych zawodach tez ludzie ciezko pracuja, i to nawet wiecej niz 10 godzin. A jak narzekaja to niech ida pracowac w biedronce, gdzie nawet nikt nie dba o to z epracownik jest narazany na duze obciazenia fizyczne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Czy górnicy rzeczywi?cie zarabiajš za mało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.08, 12:30 Tak tylko że idąc do biedronki wiesz ze wrocisz do domu. Zjezdzając na dół nigdy nie wiesz czy kiedyś zobaczyzsz swoją rodzinę. Każdy zjazd może być ostatni. > WIEKSZE niz inne > wymienione zawody i zyja w swoim malym swiecie Wg ciebie górnik powinien zarabiać 1000 zl na rękę. Gratuluję szacunku dla ciężkiej pracy. >to ze ciezko pracuja to mozna wlozyc miedzy bajki Haha to już mnie totalnie powaliło. Praca górnika dołowego to wczasy wg Ciebie? Również gratuluję. Chłopczyku najpierw zjedź na dół, bo już nawet nie mówię żebyś szedł na przodek bo po 10 minutach byś błagał o wypuszczenie na powierzchnię > A jak narzekaja to niech ida pracowac w biedronce, gdzie > nawet nikt nie dba o to z epracownik jest narazany na duze > obciazenia fizyczne.. A czy kogoś ktoś zmusza do pracy w Biedronce? To dlaczego ludzie tam pracują mimo tego ze wiedzą co ich czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Czy górnicy rzeczywi?cie zarabiajš za mało? 04.01.08, 12:01 glide22 napisał: > > no to jestem pod wrażeniem! padam do nóg i obiecuje że codziennie będę się modlił żeby kiedy? być jak ty no widzisz na tobie to robi wrazenie a dla mnie to norma...i tym sie roznimy. Odpowiedz Link Zgłoś
glide22 Re: Czy górnicy rzeczywi?cie zarabiajš za mało? 04.01.08, 12:06 > no widzisz na tobie to robi wrazenie a dla mnie to norma...i tym sie > roznimy. ironia dziecko, ironia... jeśli nie wiesz co to znaczy to już twój problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rat Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: 81.219.116.* 04.01.08, 10:05 Najlepszym przykładem jest mój znajomy który skończył studia na Politechnice i pracuje jako górnik dołowy - hihihihi - kiedy stukałem się w głowe biadoląc na ciążka górnicza dolą - popatrzył na mnie z politowaniem i powiedział - idz se pracuje za te twoje 2200 pln. Do tej pory też uważałem że im się źle dzieje - zostałem skutecznie wyleczony. Najbardziej uprzywilejowana grupa zawodowa - ja się zastanawiam jak górnicy mogą innym składającym sie na ich przywileje spojżeć w oczy - np mojej matce emerytce która pracowała w ciżekich warunkach do 60 roku życia i otrzymuje 600 zł emerytury i swoimi podatkami wspiera tych 40-letnich górniczych emerytów, którzy pracuja dostając swoje kilkutysięczne emerytury. To jest po prostu skandal - przydała by się nam taka brytyjska Tacher, która wytrzymała ponad roczne strajki górników - rok siedzeli pod ziemią a ona i tak zreformowała górnictwo. Niech juz wreszcie sprywatyzują te kopalnie i bedzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brit-pop Thatcher IP: 84.203.168.* 04.01.08, 11:46 Popieram w stu procentach! Kiedy Gilowska byla w PO mialem nadzieje, ze to nasza polska Thatcher. Ze wreszcie jest baba z jajami, ktora pokaze wala gornikom i nie da sie im zaszantazowac. Ale niestety przeszla do PiSu i wszystko diabli wzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Thatcher 04.01.08, 12:24 mity o thatcher - na wyspach, zdaje się, są dla bezrobotnych zasiłki bezterminowe i to takie pozwalające przeżyć. Czy nasze państwo w takiej sytuacji byłoby stać na thatcher? Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Thatcher 04.01.08, 12:39 a poza tym myśmy mieli Thatcher i to w wersji hard - Balcerowicza i okolicę. W wersji hard, bo o ile w UK zbudowano mechanizmy pomocy państwa dla zwalnianych m.in. górników - to - u nas tylko coś tam było dla górnicków - konkretnie odprawy, które przepijali, albo tracili na nieudanych interesach, po czym przyjmowali się do pracy w Czechach. Za to całą resztę pracowników jakichś średnich zakładów wywalono na zbity pysk i w zasadzie na ulicę, przy okazji likwidując linie kolejowe i ograniczając dofinansowania do innych środków transportu publicznego (wiadomo - za PRL wszyscy pracowali "na miejscu", wiec n.p. z kolei sporadycznie korzystali, ale upadł jedyny duży zakład w jakiejś mieścinie i ta kolej by sie przydała teraz, no ale nawet takiej pomocy państwo polskie nie przewidywało, jedynie skromny zasiłek przez krótki czas). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januszr Re: Thatcher IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 13:28 "Czy nasze państwo w takiej sytuacji byłoby stać na thatcher?" Z pewnością, jeszcze na tym byśmy dużo zaoszczędzili. Dzisiaj dopłacamy do wydobywanego węgla. Płacimy dzisiaj, płaciliśmy przez ostatnie 17 lat, płacić będziemy zawsze. To tylko koszty wydobycia. Po przejściu na wcześniejszą emeryturkę nadal będziemy płacić na górnika, tylko że w formie dotacji do ZUSu a nie dopłat do węgla i górniczych płac. Poza tym ponosimy koszty z tytułu istnienia górnictwa. Czy kopalnie odprowadzają pieniądze np z tytułu strat w gospodarce wodnej, zasolenia wód itp.? Jedyne co nas trzyma przy górnictwie węglowym jest zasilanie elektrowni, które spalają 60 mln ton węgla rocznie (emisja CO2). Wniosek może byc tylko jeden. Sprowadzać tańszy węgiel zza granicy (oszczędności), wygasić kopalnie (oszczędności), w okresie przejściowym zasilać elektronie importem. Pieniądze przeznaczać nie jak dotychczas na kopalnie lecz na modernizację sektora energetycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Thatcher IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 23:01 no , masz pecha, oszołomie, bo kopalnie płacą za zanieczyszczenie środowiska spore sumy:) Pozdro dla oszołoma:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januszr Re: Thatcher IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.08, 01:41 Pytałem konkretnie o solankę w rzekach. Za szkody górnicze, hałdy, zniszczenie zasobów wód głębinowych to chyba nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: januszr Re: Thatcher IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.08, 01:43 Poza tym, ponieważ kopalnie są pod kreską finansową, za wyrządzone przez siebie szkody płacą między innymi naszymi pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Thatcher IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.08, 11:27 za sól w rzekach też płacą, pozdro dla ćwoka:) Odpowiedz Link Zgłoś
c355 Re: Thatcher 06.01.08, 21:16 burakpl4 napisał: > mity o thatcher - na wyspach, zdaje się, są dla bezrobotnych zasiłki > bezterminowe i to takie pozwalające przeżyć. > Czy nasze państwo w takiej sytuacji byłoby stać na thatcher? Stać pod warunkiem wprowadzenie brytyjskiego sytemu emerytalnego - czyli państwowa emerytura po osiągnięciu wieku minimum 60 lat dla kobiet i 6 lat dla mężczyzn, bez wyjątków dla górników, rolników, nauczycieli itp. Ta emerytura to.max 87 GBP tygodniowo pod warunkiem stażu składkowego 49 lat (bo przy mniejszym stażu emerytura odpowiednio mniejsza). Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 12:16 z tym kolegą po politechnice to przesada - on tam na dole zarobi duzo wiecej niż zwykły górnik i wcale się nie narobi. Tyle, że odpowiedzialność.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brunorc Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.Red-81-34-237.dynamicIP.rima-tde.net 05.01.08, 15:24 iberia.pl napisała: > kxiadz napisał: > > Nikt nikgo nie trzyma w gornictwie! > > nikt nikogo nie trzyma w : > oswiacie, budzetowce, sluzbie zdrowia itd. Jasne. Zlikwidujmy szkoły i szpitale. Węgiel nas nauczy i wyleczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca zawodowy Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.marsoft.net 04.01.08, 14:04 na pohybel gornikom.kot jak ru**a to tez placze.Ja mam 57 lat 40 lat pracy i nic mi sie nie nalezy!!!!!!.A na dodatek z koncem roku stracilem prace. Odpowiedz Link Zgłoś
kxiadz Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 03.01.08, 19:31 iberia odpowiedz mi na to jedno? Jesli "nam",a na pewno mi zle sie dzieje w pracy a przedewszystkim za malo zarabiam co robimy?Zmieniamy prace,czy tak? Dlaczeo zamiast narzekac gornicy nie zmienia pracodawce? Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 03.01.08, 19:54 odbijam pileczke:rownie dobrze "argument" o zmianie zawodu mozesz w odpowiedzi podac:lekarzom, pielegniarkom, nauczycielom, itd, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kxiadz Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 03.01.08, 19:58 "Pileczka pekla" 3li wniosek jest jeden,te grupy zawodowe wiedzia ze maja "cieple posady" wiec wiedza oco walcza. Pozdarwiam Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 10:59 wiesz jaka jest różnica między górnikami a ww. zawodami? bo bez górników na utrzymaniu byłoby nam lżej a służba zdrowia i edukacja to zadania państwa. może hutnikom też dopomóc? i stoczniowcom? i kierowcą? ktoś z nich lekko pracuje? to czemu oni wszyscy muszą składać się na pensję górnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.icpnet.pl 04.01.08, 13:01 iberia a czy wiesz, że żeby być górnikiem nie trzeba szkoły skończyć wystarczą znajomości. Żeby być lekarzem albo nauczycielem już tak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruski_czolg Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.chello.pl 04.01.08, 14:01 > odbijam pileczke:rownie dobrze "argument" o zmianie zawodu mozesz w > odpowiedzi podac:lekarzom, pielegniarkom, nauczycielom, itd, itp. Tylko że o ile państwo z prywatnymi kopalniami wyobrażam sobie bez problemu, to państwo bez edukacji i służby zdrowia - niekoniecznie :) Edukacja i służba zdrowia to zadania konstytucyjne RP, wydobywanie węgla - nie ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divak2 Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.generacja.pl 04.01.08, 22:39 > odbijam pileczke:rownie dobrze "argument" o zmianie zawodu mozesz w > odpowiedzi podac:lekarzom, pielegniarkom, nauczycielom, itd, itp. To ja odbiję piłeczkę tak: Zlikwidujmy nauczycieli - co z tego wyniknie okaże się po paru latach - nie ma rąk do pracy innych niż kopacze z bieda-szybów i zamiatacze ulic albo handlarze na stadionie 10-lecia. Pomału zaczyna ich zresztą brakować - wyjeżdżają, odchodzą z zawodu itp. Lekarze i pielęgniarki likwidują się w tej chwili sami - dostają za mało pieniędzy, rzucają kwitami i spadają tam gdzie płacą im adekwatnie do odpowiedzialności i nie każą pracować po kilkanaście godzin na dobę. Jakie są tego skutki każdy widzi - zamykanie oddziałów szpitali itd. A co się stanie jak zlikwidujmy górnictwo - zmuśmy górników do zmiany zawodu na taki jaki jest obecnie poszukiwany to źle im będzie? Będą być może mniej zarabiać, ale do np. informatyków w banku nikt nie dopłaca. Uprzedzając ewentualną odpowiedź - w miejsce węgla proponuję użycie np. elektrowni jądrowych. Jak wiadomo produkty spalania węgla również zawierają substancje promieniotwórcze - Uran 238 i Tor 232, które wylatją przez komin w powietrze. To można przeczytać tu: archiwum.wiz.pl/1996/96112500.asp wspomina się też o rym w wydawnictwach z górnictwem ściśle związanych: www.w-g.com.pl/?mod=Periodics&acn=exeArchWeek&month=2006-01&cid=4 Nie mówiąc już o szkodliwości prozaicznych tlenków siarki których filtracja jest bardzo kosztowna, dwutlenku węgla i tlenków azotu, których się nie filtruje, bo nie ma użytecznych technologii. Poczciwe elektrofiltry zatrzymują tylko pył. Po zaprzestaniu pracy elektrowni węglowych i reformie górnictwa byłoby sporo kasy na amortyzację elektrowni atomowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.08, 19:56 Re: Podwyżka pensji kxiadz 03.01.08, 16:18 Odpowiedz Wlasnie ujrzalem przelew:1013zl hehehe,mam nadzieje ze ten matrix nie potrwa dlugo ]:< > Jesli "nam",a na pewno mi zle sie dzieje w pracy a przedewszystkim > za malo zarabiam co robimy?Zmieniamy prace,czy tak? Jak widać z pensją 1013 zł jesteś KREZUSEM skoro jeszcze nie zmieniłeś pracy!! Może jednak zostań górnikiem - będziesz wreszcie dużo zarabiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcinek22PL Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 01:53 Praca państwowa pozwala im strajkować...gdyby w firmie prywatnej do tego doszło dawno by wypowiedzenia dostali..proste.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lep a co z nauczycielami IP: 80.48.41.* 04.01.08, 09:44 ktoś zapomniał w tej tabeli umieścić nauczycieli z 1200 na ręke smiech na sali dla żebraków w oswiacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AXL Re: a co z nauczycielami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 09:58 nauczyciel po studiach 850 na rękę.... - chore państwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos Re: a co z nauczycielami-zwiekszyc pensum do 40 IP: *.autocom.pl 04.01.08, 10:50 Ja w szkole prywatenej zarabiam 2100 brutto (1418 netto) ale za 40 godzin pracy tygodniowo a nie 18-scie!! i nie mam wolnych wakacji i ferii a urlop 20 dni. Sprawdziany poprawiam w domu i przynajmniej 1 lekce w miesiacu w danej klasie musze przeprowadzic po angielsku i tylez samo na komputerach- oczywiscie nie chodzi o informatyke Prywatyzacja szkół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojapierdziu Re: a co z nauczycielami-zwiekszyc pensum do 40 IP: *.net.autocom.pl 04.01.08, 14:52 "sprawdziany poprawiam w domu" a nauczyciele szkół publicznych to na przystanku w drodze do domu? Moja mama zawsze sprawdzała je w domu. Poza tymi 18stoma godzinami ma też dodatkowe niepłatne zajecia (bo uczniom są potrzebne). Nie masz wolnych wakacji i ferii? To w tej twojej szkole dzieciaki chodzą cały rok? O_o Czy może nauczyciele przychodzą wtedy do szkoł, zeby pooglądać ściany i sufit? Ja proponuję, żeby dzieci siedziały w szkole (razem z nauczcielami) od 8 do 18ej (8godz+przerwy), zeby chodziły w ferie i wakacje (żeby nauczyciele nie siedzieli tak bezczynnie), o to chodzi? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divak2 Ależ jest 40! Albo 18 na dobę :P IP: *.generacja.pl 04.01.08, 23:20 Hmm... Ja mam wątpliwości czy Ty w szkole uczysz... Zwykli nauczyciele też sprawdziany poprawiają w domu. A w szkole prywatnej to dzieci nie mają wakacji? Klasy w szkołach publicznych z maturą międzynarodową mają wszystkie lekcje po angielsku, a nie raz miesiąc, tak że wychodzi zwykle 2x w tygodniu dla nauczyciela. A nauki informatyki, nawet po polsku, nie wyobrażam sobie bez znajomości angielskiego. A prowadzenie lekcji, nawet w tym języku, "na komputerach" to chyba żadne novum - od 10lat kompy są powszechne i jak ktoś chce to się na nich zna, nie tylko "Dalej" klika. A tak w ogóle nie wyobrażam sobie, że Ty się kładziesz spać sprawdzając sprawdzając sprawdziany wygenerowane przez dzieci w ciągu tych 40 godzin. No chyba że uczysz w ciągu tych osławionych 40 godzin tyle osób ile nauczyciel na państwowym w ciągu 18. A tak na marginesie - w ustawie regulującej pracę nauczycieli stoi, że łączy czas pracy (lekcje w szkole i papiery w domu) nie powinien przekraczać 40 godzin. Nie powinien - dobre sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.chello.pl 04.01.08, 10:11 Od dawna to mówie - nieprawda,ze górnikom jest tak strasznie zle w Polsce.W swoich wystapieniach telewizyjnych jakos przemilczaja te 13 i 14 pensje, deputaty itd.Odrebna sprawa sa ich zony.Dlaczego w innych regionach Polski rodzina zeby jakos dobrze funkcjonowala musi mie model dwoje pracujacych rodzicow a na Slasku maz górnik tylko pracuje.Czy Slazaczki sa ulepione z innej gliny niz pozostale Polki.Poza tym slusznie jest podniesione w artykule iz problem w górnictwie bierze sie byc moze z nadmiernej rozbudowanej tzw. góry i to nie tylko administracyjnej. Sama mam w rodzinie tzw.górnika z kopalni Bogdanka, który tak naprawde jest elektrykiem, jak sam mówi na dól zjezdzal sporadycznie, przeszedl na emeryture jakos w wieku 43 lat, przeciez to paranoja.Mój maz i ja musimy natomiast nadal zapie..c do 60 i 65 roku zycia, oboje po studiach, i to dobrych, zarabiajac ich srednia.I jeszcze duzo osób uwaza , ze powodzi nam sie zupelnie dobrze, bo jakos wokól ludzie zarabiaja ponizej tej sredniej, a naprawde nie sa idiotami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiu Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: 80.50.238.* 04.01.08, 10:36 Witam ! Cóż - idąc za radami niektórych wypowiadających się na tym forum - radzę: zmień pracę.Głupki co nie ? Jeżeli chodzi o artykuł to zaledwie kilka osób zauważyło ,że problem polega ,jak zwykle w naszym kraju , na tym że ci co naprawde zap... maja najniższe płace a jak się odezwą to wszyscy kłują ich w oczy zarobkami i przywilejami.Szukacie oszczędności - proszę bardzo.Zabrać przywileje wszystkim którzy z urobkiem węgla nie mają nic wspólnego - łącznie z prezesami spółek. Co do kierowców zawodowych -to raczej oni zabijają niż są zabijani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasper68 Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 10:53 Trzeba coś wyjaśnić; na Śląsku nie ma już modelu górnik + niepracująca żona. Tak było w pokoleniu mojej babci, rocznik 1921. Nasze mamy i ich córki pracują (chyba że są na macierzyńskim). Niepracująca żona to na Śląsku też rzadki widok jak i w reszcie kraju. A pracują bo muszą a nie dla własnej satysfakcji. Pensja męża z reguły nie wystarcza na życie, rzadko przekracza 2000 zł, chyba że pracuje w dozorze lub na przodku, lub jest ratownikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enp Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 15:04 Hej! Proszę nie generalizować! Na Gornym Śląsku żyją nie tylko górnicy i ich żony (pracujące lub niepracujące). ŚLĄZAK NIE ZAWSZE MUSI BYĆ GÓRNIKIEM, A ŚLĄZACZKI TO RÓWNIEŻ POLKI. Odpowiedz Link Zgłoś
tajny_agentub Niech idą do innej pracy 04.01.08, 10:25 Skoro mało zarabiają na kopalni to niech idą do innej pracy! Nikt ich na siłę nie trzyma. Bezrobocie się skończyło - "Przyjmiemy pracownika" wisi na co drugim sklepie. Zwrócę uwagę na jeszcze jeden aspekt ich zarobków: górnicy płacą zwykłe składki ZUS, ale dostają wcześniejszą emeryturę, wyliczaną na normalnych zasadach. To znaczy, że część ich emerytury jest opłacana ze składek innych płatników. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl ile powinni zarabiac gornicy? 04.01.08, 10:33 w atkim razie jestem ciekawa ile powinni zarabiac waszym zdaniem gornicy: *gornik dolowy-prosto po szkole bez doswiadczenia *gornik dolowy -5lat doswiadczenia *gornik dolowy-15 lat doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: ile powinni zarabiac gornicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 10:52 Tyle na ile ich pracę wycenia pracodawca. A jeśli uważają że za mało to powinni sobie poszukać innego pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Problem taki jak z lekarzami IP: 213.241.46.* 04.01.08, 11:04 tylko że górnik jest pracownikiem niewykwalifikowanym z wykształceniem podstawowym.Węgiel można importować,co bardziej się opłaca niż ciągłe dofinansowywanie kopalń.Lekarzy z importu raczej się nie znajdzie,bowiem na całym świecie zarabiają lepiej niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shedows Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 10:38 Może z powodu złego zarządzania wynagrodzeniami zbyt duże pieniądze idą na wynagrodzenia osób na to nie zasługujących? I to jest sedno sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 10:48 Gość portalu: shedows napisał(a): > Może z powodu złego zarządzania wynagrodzeniami zbyt duże pieniądze idą na wynagrodzenia osób na to nie zasługujących? I to jest sedno sprawy. bingo, szkoda, ze nikt z pieniaczy powyzje nie pomyslal, o tym ile zarabiaja prezesi spolek weglowych..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LowMan Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.sbs.de 04.01.08, 11:03 Klasyka: winny jest prezes zarabiający za dużo. Tutaj nie o jednego prezesa (dla jednej spółki) się rozchodzi. Czy nawet o całą radę nadzorczą. Tu chodzi o osoby nie będące górnikami tylko ich wspomagające. Administracja, obsługa (elektrycy, mechanicy itp.). Jeżeli prawdziwi górnicy uważają, że zarabiają za mało, to nie łapa do podatników (tak, tak, to nie rząd, czy budżet daje, tylko, ja, Ty, oni ...) po więcej, tylko zająć się zmianą przepisów, kto jest górnikiem, a kto tylko wsparciem technicznym i administracyjnym. Skoro macie tak dobrych związkowców, znających się na prawie, to niech coś takiego opracują. Oops, zapomniałem, związkowcy nie przygotują czegoś takiego, bo to oznaczałoby zmniejszenie ich pensji i przywilejów. Górnicy, zobaczcie kto naprawdę robi Was w balona: Wasi związkowcy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.autocom.pl 04.01.08, 10:41 Prywatyzacja kopaln i import duzo tanszego wegla z Rosji oraz energetyka jadrowa (tania energia, wro zanieczyszczen) Odpowiedz Link Zgłoś
annafl Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 10:47 Wreszcie jakis glos rozsadku! Odpowiedz Link Zgłoś
seydlitz Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 10:53 Iberia.pl znowu bredzisz.Oczywiście ty najlepiej wiesz jak to na dole jest, bo kobiety masowo pracują na ścianach. Praca w górnictwie jest paskudna (ale tylko faktycznie przy wydobyciu) warsztat pod ziemią to już inna bajka. Emerytura po 25 latach pracy to zwykłe oszustwo pozostałej części populacji, bo przecież my dajemy kasę na tych darmozjadów. Dla mnie górnicy mogą zarabiać nawet 20 tys.miesięcznie. Jest tylko jeden warunek, oddać kopalnie pod prywatne władanie. Jak z powodu zbyt wysokich płac zaczęłyby bankrutować to wowczas ślepry poszłyby po rozum (o co u nich trudno)do głowy. Budżet nie powinien wspomagać górników. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 11:02 seydlitz napisała: > Iberia.pl znowu bredzisz.Oczywiście ty najlepiej wiesz jak to na dole jest, bo kobiety masowo pracują na ścianach. bez komentarza. > Emerytura po 25 latach pracy to zwykłe oszustwo > pozostałej części populacji, bo przecież my dajemy kasę na tych darmozjadów. a policjanci maja emerytury juz po 15 latach i co ? > Dla mnie górnicy mogą zarabiać nawet 20 tys.miesięcznie. Jest tylko jeden warunek, oddać kopalnie pod prywatne władanie. zgoda tylko kto to ma zrobic?Szeregowy gornik czy moze jednak ktos wyzej?I wszystko w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 11:31 iberia.pl napisała: > seydlitz napisała: > > > Iberia.pl znowu bredzisz.Oczywiście ty najlepiej wiesz jak to na > dole jest, bo kobiety masowo pracują na ścianach. > > bez komentarza. > > > Emerytura po 25 latach pracy to zwykłe oszustwo > > pozostałej części populacji, bo przecież my dajemy kasę na tych > darmozjadów. > > a policjanci maja emerytury juz po 15 latach i co ? i gó.. bo co ma jedno z drugim wspólnego? głupia próba znalezienia sensownego argumentu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.chello.pl 04.01.08, 11:45 Policjanci koleżko, jak chcą odejść ze służby po 15 latach pracy to otrzymują 40% emerytury. Zaproponuj to swym kolegom górnikom.Może cię nie zlinczują jeśli szybko będziesz przebierać nóżkami. Odpowiedz Link Zgłoś
seydlitz Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 12:46 iberia.pl napisała: > seydlitz napisała: > > > Iberia.pl znowu bredzisz.Oczywiście ty najlepiej wiesz jak to na > dole jest, bo kobiety masowo pracują na ścianach. > > bez komentarza. A szkoda, bo pewnie nigdy w kopalni może poza Wieliczką nie byłaś. > > > a policjanci maja emerytury juz po 15 latach i co ? Argument typu a u was biją negrów. Wskazówka, po ilu latach na emeryturę idą gornicy w znacznie bogatszych Niemczech? i dlaczego nie po 25? > zgoda tylko kto to ma zrobic?Szeregowy gornik czy moze jednak ktos > wyzej?I wszystko w temacie. Jak wiedzę niewiele wiesz Obecne zarządy poza nielicznymi wyjątkami idą ręka w rasię ze związkowcami.A i sami gornicy 9czytaj związkowcy) obawiają się prywatyzacji, bo takich lewizn jak obecnie by nie było. Reasumując. Jeżeli troszeczkę wgłębisz się w temat to będziemy mogli rzeczowo podyskutować. Na razie piszesz tylko banały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeniutek Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 10:49 Owszem, ale w tą średnią wlicza się pensje całej "góry" czyli zarządu, prezesów, itp., itd. A szary górnik pracuje na nich wszystkich i zarabia naj mniej z tego towarzystwa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartii Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.chello.pl 04.01.08, 10:55 Nie znam zarobkow prezesow kompani weglowych, i pewnie tu jest paranoja. Lecz to samo jest w innych zawodach, w ktorych menedzerowie, szefowie firm czy dyrektorzy szpitali zarabiaja 10x wiecej... ale wiem ze jesli chodzi i pensje dla pracownikow najnizszego szczebla to place gornikow sa wyzsze niz nauczycieli, lekarzy..itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 11:00 Gość portalu: Zeniutek napisał(a): > A szary górnik pracuje na nich wszystkich a ja pracuję na szarego górnika i na jego emeryturę. gdzie tu sprawiedliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturas Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.era.pl 04.01.08, 10:55 a moze ich tak napalmem? dla przykladu. jak kasy nie dostana to przejada do waw-y i znowu mi samochod spala, albo szyby w oknach powybijaja. dla bezpieczenstwa dziecko bede musial wywiezc z wa-wy. jakos od ostatniej rozpierduchy jaka w wa-wie zrobili nie darze ich zbytnia sympatia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nafets Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.pub.sarocom.net 04.01.08, 10:59 Niewątpliwie praca w kopalni to bardzo ciężka i niebezpieczna praca,ale myślę o pracy pod ziemią, i tych ludzi,którzy tam pracują uważam za górników i oni powinni dostać podwyżki wynagrodzeń,natomiast pracownicy obsługi,administracja i zarządu mają wystarczająco wysokie wynagrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprawiedliwy Skanda! Lekarz po 12 latach nauki dostaje 1000 zl IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.01.08, 11:01 Teraz drodzy pacjenci nie dziwcie sie, ze lekarze nie maja ochoty pracowac za glodowe pensje w publicznych szpitalach. Zanim powiecie zle slowo o lekarzach pomyslcie ile z waszych podatkow idzie na dofinansowanie zwyklych roboli, ktorych nauka zakonczyla sie po 3 latach zawodowki. Te pieniazki moglyby pojsc i na wynagrodzenia lekarzy i na sprzet, co oznaczaloby lepsza obsluge, wieksze zaangazowanie i motywacje medykow i mniejsze kolejki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Re: Skanda! Lekarz po 12 latach nauki dostaje 100 IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.08, 15:40 po tym co piszesz to widac ze ty w cale do szkoly nie chodziles ewentualnie zalatwiles to za pieniadze a nie za wiedze i nie zapominaj ze jestes oplacany z pieniedzy podatnikow darmozjadzie i jak by nie kopalnie to w szpitalu bys swiecil chyba swieczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz Re: Skanda! Lekarz po 12 latach nauki dostaje 100 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 19:31 Jakby nie pielęgniarki, nie miałby się Wami kto zająć po wypadku, czy w czasie pobytu w szpitalu. Jakby nie informatyk, nie miałbyś komputera, żeby wypisywać takie głupoty. Twój post jedynie pokazuje, za jakie święte krowy się uważacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porządek Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.elsat.net.pl 04.01.08, 11:11 Pracownicy dołowi powinni pracować rzeczywiście na dole a nie na powierzchni w biurach i w warsztatach. Ci którzy pracują na powierzchni powinni być opłacani z stawek powierzchniowych a ich czas pracy na powierzchni nie powinien być wliczany do 25-letniego stażu pracy dołowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kxiadz Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 11:20 Padlo tutaj kilka zapytan dlaczego gornicy nie zmienia pracy i ani jednej sensowenej odpowiedzi,DLACZEGO?(jedyna wzmianka cos na temat braku kwalfikacji gornikow ale ot nie wazne).Nie ma pracy dla nich? Mozna w miedzy bajki wlozyc!Jest masa wolncyh miejsc jak np: -ochroniarz -parkingowy -prace porzadkowe itp. I jakie te prace bezpiecznie o popatrz! Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw1 Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 11:53 kxiadz napisał: > Padlo tutaj kilka zapytan dlaczego gornicy nie zmienia pracy i ani > jednej sensowenej odpowiedzi,DLACZEGO?(jedyna wzmianka cos na temat Kiedyś górnicy dostawali po chyba 50tys. by rezygnowali z pracy.Sporo z nich próbowało potem załapać się do Policji.Po kilku dniach krzyk co za taką kasę ja mam przez tyle godzin chodniki szlifować,byc na każde zawołanie,szarpać się z lumpami.W życiu.Każdy zawód ma blaski i cienie.Do pracy górnika wlicza się chyba i zjazd na dół,kiedy je i kiedy się kąpie po szychcie.Na pewno zagrożenie życia jest większe w górnictwie,ale oni zrezygnowali z pracy w policji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jana Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.adsl.elcuk.pl 04.01.08, 11:32 Jak zwykle jeśli tylko pojawia się temat górniczy w ślad za nim następuje istny wysyp rozwścieczonych "liberalfachowców" żądających natychmiastowej likwidacji kopalń. Jako profesjonalista tej branży nie będę nawet usiłował tłumaczyć forumowym "specjalistom" od wszystkiego meandrów jej uprawiania, ale za to poproszę o odpowiedź na jedno, mam nadzieję nie przekraczające ich intelektualnie, pytanie - jak myślicie - co jest dla gospodarki racjonalniejsze - czy dotować wydobycie w kwocie około 800 milionów PLN rocznie, czy też zalać kopalnie, posłać na trawkę ze wszystkimi tego faktu konsekwencjami 100 tysięcy górników plus 400 tyś. innych pracowników przemysłów okołogórniczych i wywalać rok w rok pięć miliardów PLN na paliwo stałe dla energetyki zawodowej? O kosztach transportu i pochodnych, oraz o konieczności zatąpienia czymś 30 milionów ton węgla grubego dla odbiorców indywidualnych z litości zamilczę - w końcu każdy liberał dobrze wie, że zamiast nim, można sobie opalać domki chrustem, albo suszonym krowim łajnem jeśli właściciela nie stać na gaz czy mazut.... Odpowiedz Link Zgłoś
kxiadz Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 11:39 Jana nie sposob sie z toba nie zgodzic ;).Ale jak rowniez to ze nie odpowiedziales na najwaznieszje pytanie w tym watku. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 05.01.08, 10:08 "wywalać rok w rok pięć miliardów PLN na paliwo stałe dla energetyki zawodowej?" Skąd wziąłeś te pięć miliardów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 11:48 Całe szczęście, że w Anglii, Niemczech i Francji nie mają takich fachowców w temacie bo wyglądałyby ekonomicznie tak jak nasze polskie bajorko. A tak przynajmniej młodzież ma gdzie wiać, aby zarabiać głównie na siebie. Bo jeżeli się nie mylę to w przeszłości w tych krajach górnictwo węgla kamiennego kiedyś istniało (w niemczech są nawet jakieś resztki), ale jakoś u nich ten rachunek ekonomiczny wygląda inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.polkomtel.com.pl 04.01.08, 13:03 Wybór wydaje się byc oczywisty, gdyby taki tylko był. Ale coś tutaj przesadzasz. Ceny węgla sa takie (dla wielu kopalni zbyt małe) bo konkurencyjny węgiel z zagranicy tyle właśnie kosztuje włacznie z kosztami transportu, tu nie ma centralnego planowania cen komuna minęła. Tak więc węgla nie zabraknie, poprostu kto inny go dostarczy po zbliżonej cenie i nie ma co tworzyć jakiś wizji palenia krowim łajnem bo niby "węgla zabraknie". Po drugie, nie wszystkie kopalnie są nierentowne czyli nie twórz wrażenia że cały sektor solidarnie padnie :). Po trzecie upadek kilku nierentownych kopalni spowoduje ze inne dziś nieretnowne staną się rentowne (przejmą odbiorców i co po niektórzy np: zarząd + związki zawodowe będa mieli więcej oleju w głowie gdy zobaczą upadek sąsiada). Podsumowując "Wywalać na paliwo" dla energetyki .., czy zastąpienie węgla .., tutaj nic się nie zmieni jeśli pozwoli się na zamknięcie tej czy innej kopalni, jak juz opisałem powyżej dlaczego. Śląsk to nie jedyne miejsce na ziemi gdzie możemy pozyskać węgiel po cenie obowiązującej na Polskim rynku, bo to nie jest cena tylko dla Polski. Inna sprawa że dlaczego nasi obywatele nie mieliby tego robić, mieć zarobek, i płacić podatki zamiast je konsumowac. To prawda, ale nie za wszelką cenę. Gdyby tak było że Śląsk wydobywa węgiel najdrożej wśród otaczających nasz sąsiadów mimo nawet kosztów transportu to niestety, ale tak długo trzeba reformować ten sektor az wszyscy górnicy znajdą zatrudnienie w innych bardziej opłacalnych sektorach, albo nowoczesnych tanich/wydajnych kopalniach. A nie sztucznie podtrzymywać nierentowną gałąź obciążając budżet państwa. Swoją drogą zastanawia mnie szy w tych 800 milianach o których wspomniałeś są wkalkulowane dopłaty do emerytur górników? Nie powiesz chyba że z tych niskich płac po tak krótkim okresie udało się nazbierać na drugie tyle lat życia emerytowanych górników z godną emeryturą? Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Twoj post jest przykladem demagogi 04.01.08, 19:52 << pytanie - jak myślicie - co jest dla gospodarki racjonalniejsze - czy dotować wydobycie w kwocie około 800 milionów PLN rocznie, czy też zalać kopalnie, posłać na trawkę ze wszystkimi tego faktu konsekwencjami 100 tysięcy górników plus 400 tyś. innych pracowników przemysłów okołogórniczych i wywalać rok w rok pięć miliardów PLN na paliwo stałe dla energetyki zawodowej? >> Jakby pomiedzy obecna sytuacja gornictwa (i rowniez sektora stoczniowego) w Polsce, ktora jest spuścizna ekonomiczno-pracownicza prl-owskiego górniczo-stoczniowo propagandowego "robotniczego" kociokwiku, a zamknięciem kopaln czy stoczni nie bylo zadnych innych mozliwosci. Te sektory wymagaja przede wszystkim zdecydowanych reform. Kazda podwyzce plac w tych sektorach towarzyszyc powinien wynegocjowany pakiet reform przybliżający je do gospodarki rynkowej. Dotyczy to zreszta wszelkich nagocjacji placowych z rzadem. Nic za nic. Nie ma innej metody przybliżenia nas do krajow europejskich jak szukanie takich kompromisów, które wymaja dwustronnych ustępstw. Podwyżka tak za nic jest demoralizującą jako ze relatywizuje wartość pracy. Dzisiaj za to samo dostają więcej. Dlaczego w takim razie jutro maja się nie domagać jeszcze więcej ? Oprocz stosowanej w Polsce najtanszej ale gangsterskiej metodzie zamykania nierentownych kopaln i zalewania ich istnieja inne pozwalajace, w zaleznosci od wzrastajacych cen surowcow energetycznych, na stopniowe uruchamianie tych, ktore staja sie w zwiazku z tym rentowne. Tak czy inaczej, wcześniej czy później, jedyna szansa przetrwania polskiego górnictwa węglowego będzie jego zdolność do adaptacji rynkowej (nie tej polskiej folwarczno-targowiskowej ktorej przykladem sa Twoje argumenty). Im wczesniej tego dokonamy tym wieksze sa szanse by nasza obecna rozrzutna niegospodarność jednym z nielicznych naszych bogactw naturalnych zastapic racjonalnym gospodarowaniem o ktorym piszesz. Twoj argument "racjonalnosci" pozbawiony jest najwazniejszego elementu a jest nim ksztaltowanie takich postaw pracowniczych w Polsce w ktorych wieksze place nie sa zwiazna z sila "przebicia" chuliganeri gorniczej, stoczniowej czy pielegniarskiej, ktora wykorzystuja zarowno zwiazkowcy jak i dyrekcje by podwyzszyc sobie dochody ale ze zwiekszona wydajnoscia i efektywnoscia pracy poszczegolnych pracownikow jak i calych sektorow gospodarki. Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divak2 Re: Twoj post jest przykladem demagogi IP: *.generacja.pl 04.01.08, 23:42 1europejczyk napisał: > << pytanie - jak myślicie - co jest dla gospodarki > racjonalniejsze - czy dotować wydobycie w kwocie około 800 milionów > PLN rocznie, czy też zalać kopalnie, posłać na trawkę ze wszystkimi > tego faktu konsekwencjami 100 tysięcy górników plus 400 tyś. innych > pracowników przemysłów okołogórniczych i wywalać rok w rok pięć > miliardów PLN na paliwo stałe dla energetyki zawodowej? >> taaa, a na niedokończoną elektrownie w Żarnowcu wywaliliśmy dwa miliardy $, Z Twoich rachunków wynika że oszczędzając na węglu uzbieralibyśmy tyle w dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Uwaga, profesjonalista, odsuńta się ludziska ! IP: *.e-wro.net.pl 04.01.08, 23:20 > konieczności zatąpienia czymś 30 milionów ton węgla Jako profesjonalista w tej branży wiesz zapewne, że 30 milionów ton węgla może zastąpić kilkadziesiąt kilo uranu, z którego jest duuuużo ciepła i prundu. Ale to ty jesteś profesjonalistą, a ja nie jestem godzien cię pouczać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.08, 12:56 800 mln to tylko dopłaty, a te 5 miliardów to "zyski" które płacimy im niby za węgiel Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw1 Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 11:40 Jeżeli szefów związków jest tyle samo co górników pracujących na dole i co jakiś czas jakaś centrala związkowa ogłasza strajk inne się podłączają bo nie chcą być gorsze i windują żądania jeszcze bardziej.Szefostwo zamiast inwestować w bezpieczeństwo i wydajność wykłada kasę na podwyżki,a to odbija się mniejszą efektywnością i większymi kosztami pracy.Górnictwo to gałąź z którą zaden rząd do tej pory nie poradził.Poncyliusz w rządzie PIS został wysmiany i nie chciano z nim rozmawiać.Ciekawe jaka będzie polityka w górnictwie tego rządu?Rozwiązania są proste tylko jak to wprowadzić trzeba mieć charakter "Żelaznej Damy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris A Rachunek ekonomiczny? IP: *.polkomtel.com.pl 04.01.08, 11:44 A tak naprawde pensje górników powinny wynikać z rachunku ekonomicznego. Czyli wynosić tyle aby byli skłonni podjąć się tej pracy przy założeniu, że ich emerytury będa uzależnione tyko od ich składek a nie dopłat społeczeństwa. Czy przejdą po tylu czy tylu latach wpłynie na wysokość uskładanej składki - Ich sprawa ile to lat będzie a i prasa nie będzie miała się czym podniecać gdy przestaną siedzieć w kieszeni podatników. Teraz ktoś powie że ciężka praca, powinny być dopłaty bo jest im niesprawiedliwie, myślenie z od d. strony.., przecież w normalnym systemie a nie chorym kopalnie powinny sprzedawać węgiel i za te pieniądze mieć z czego opłacić własne koszty oraz fundusz płac górników którzy nareszcie to powiem Powinni zarabiać poprostu tak dużo aby starczyło na: godziwe życie i godziwą emeryturę z WŁASNYCH składek. Jakby jeszcze ktoś nie zrozumiał, pieniądze z przychodów wypracowanych przez kopalnie, jak w każdej normalnej firmie i w normalnej gospodarce bez wspierania się podatnikami. To nie jest służba publiczna! aby społeczeństwo miało powód dofinansowywać ten sektor, ja rozumiem że tak się dzieje tylko z powodu reformy górnictwa i przejściowo. Troska kolejnych rządów o olbrzymią rzeszę górników + ich rodziny = problem społeczny -> problem rządu. Mam zrozumienie bo takie działania są i mają być tylko przejściowe. Jeśli ta czy inna kopalnia nie ma pieniędzy na "godziwe" wynagrodzenia (z uwzględnieniem składek emerytalnych) niech zmieniają zarząd kopalni albo ją restrukturyzują albo i niech rząd spróbuje pomóc przetrwać okres przejściowy (POZYCZKA na -okresowe spadki cen węgla), po tylu latach myślę ze mamy te sprawy już za sobą, jak już i to na dzisiaj widać nie pomogło to przecież należy zamknąć tą czy inną kopalnię i podziękować górnikom za ciężką ale jak się okazuje nie wartą ich harówki pracę a nie udawać ze ich praca komuś po za nimi samymi jest potrzebna i w kółko dofinansowywać. Co do zasady jak się pracuje zarobkowo to korzyści z naszej pracy muszą być cenione przez społeczeństwo na godziwym dla nas poziomie (tutaj cena węgla na rynku), jeśli tak nie jest to należy zmienić pracodawce albo oczekiwania. Podsumowując jak już górnicy strajkują to przynajmniej niech się domagają zmian w ramach własnej kopalni – zarząd, fundusz płac, organizacja, restrukturyzacja, bez widoków na pomoc państwa. Jeśli mają racje że sa niedoceniani, kopalnia znajdzie pieniądze aby ich zadowolić, jeśli nie wykończą własnego pracodawcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jana Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.adsl.elcuk.pl 04.01.08, 12:00 Na podstawowe pytanie Kxięże, odpowiedzi właściwie nie ma, bo z jednej stony skoro już wlazło się w liberalną politykę gospodarczą, to wysokość płac wyznacza rynek pracy, a z drugiej - co jest zresztą też tejże polityki pochodną - w górnictwie są gigantyczne dysproporcje płacowe w wyniku których gros pracowników dołowych faktycznie zarabia grosze. Jestem na emeryturze dwa lata, ale z czasów kiedy jeszcze pracowałem, dla przykładu - jako nadsztygar maszynowy na dole zarabiałem na rękę plus minus 5 tyś. (w zależności od premii), natomiast moi ślusarze w granicach 1600-2000 złociszów. Sztygar maszynowy - w okolicach 2500. Oczywiście kwoty pracowników szeregowych i sztygarskich obejmują pracę co najmniej trzech sobót lub niedziel miesięcznie. I na koniec jeszcze jedno - otóż ktoś tu wspomniał, że jeśli górnikom się nie poboba, to niech nie pracują - i to liberalne słowo ciałem się stało - załogi się wykruszają, starzeją, a niezbyt atrakcyjne płace skutecznie odstraszają młodych adeptów górniczej profesji - ergo - pracodawcom zaczyna świtać, że jeśli nie pójdą na pewne ustępstwa wobec strajkujących załóg, to wkrótce przyjdzie im samym zakasać rękawy, wdziać gumowe obuwie i ruszyć w ściany - rynek działa w obie strony mości panowie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans hebron Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 15:58 zgadzam sie z toba- jak nie wzrosna place zabraknie rak do pracy. tylko jak zabraknie- place wzrosna, bo prezes nie pojdzie do kopalni. i wtedy znowu przyplyw pracownikow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emhyr2 Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.streamnet.pl 04.01.08, 12:09 a dlaczego podajecie średnią płacę w górnictwie a nie średnią płacę górnika , podajecie płace tak by pokazać jacy to zchłanni są górnicy i to dlatego uśredniacie ich płace o płace pracowników kompani i centrów wydobywczych w których 99% nigdy nie była na dole bo siedzą za biurkiem i wymyślają co zrobić by tego pracownika kopalni jeszcze bardziej wycyckać. żądania płacowe i strajk zaczeły się wtedy gdy górnicy dowiedzieli się o podwyżkach dla pracowników kompani i centrów wydobywczych 0 45% a dla pracowników fizycznych podwyżek w górnictwie niebyło od 1991roku bo nielicze tej z 1994 roku bo to było całe 0.04% . i pwiedzćie sami komu bardziej należą sie podwyżki górnikom na dole co z kilkoma sobotami i niedzielami zarabiali po 1400 - 1700 zł czy biurokratom co zarabiali po 7000 - 9500 zł ?? kto w końcu pracuje na te pieniądze górnicy na dole czy nieroby którzy wymyślają strategie dla górnictwa?? tyle że te strategie sejm zatwierdził już dawno , ale im to nieprzeszkadza wszak oni pracują za biurkiem dlatego że należa do zwycienskiej partii . i tak w koło macieju po każdych wyborach biurka sie zmieniają i zarabiają co roku coraz wiencej a górnikowi nie dają bo on tylko te pieniądze wydobywa a nie należy do" panów świata" z ostatnich wyborów Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 04.01.08, 12:21 średnie płace wszędzie są liczone wraz z zarządem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartii Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.chello.pl 04.01.08, 12:26 Wszedzie place sa usrednione, u ksiegowych sa kierownicy, u kierowcow szefowie, na uczelniach profesorowie... itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skrzat Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 12:30 jakoś nigdy nie słyszałem, żeby samych górników obchodziło, co dzieje się w spółkach węglowych. JEDYNE O CO WALCZĄ TO KASA DLA SIEBIE. Więc jak nie robi się porządku na swoim podwórku tylko wyciąga rękę po pieniążki od ludzi /bo budżet to nasze pieniądze/ to i taki jest rezultat i opinia. ZRÓBCIE PORZĄDEK U SIEBIE. TEGO CO JEST NIKT ROZSĄDNY NIE BĘDZIE POPIERAŁ Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Czy górnicy rzeczywiście zarabiają za mało? 05.01.08, 00:52 Przy całym szacunku dla Ciebie, bredzisz. Zajrzyj na tę stronę: www.wnp.pl/pliki/1324_g.html a następnie pokaż mi, gdzie tam jest napisane, że "biurokraci" zarabiają 7000-9500? Dane te są porównywalne dla wszystkich kategorii pracowników. Przypomnę też Ci, że menedżerowie kopalń i spółek węglowych jako spółek Skarbu Państwa są objęci tzw. ustawą kominową, więc ich zarobki ograniczone są do 6-krotności przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. Nawet więc w oficjalnie podawanych statystykach, mniej szczegółowych niż ta, do której podałem link, zarobki członków zarządu nie mogą zawyżać średniej, ponieważ takich członków zarządu jest co najwyżej parę osób, a górników w jednej kopalni kilkaset lub kilka tysięcy! A tzw. "biurokraci" podawane zazwyczaj średnie raczej zaniżają! Tak przynajmniej wynika to z podanych linków. Więc za przeproszeniem, przestań pieprzyć. Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Rozpuszczona grupa zawodowa 04.01.08, 12:21 Czas kiedy górnictwo dawało solidny zysk gospodarce narodowej dawno się skończył. Górnikom zostały przywileje i muchy w nosie. Okazuje się ,że najsłabiej wykształcona grupa pracowników zarabia najwięcej i zachowuje się jak wandale. / demonstracje w Warszawie i wizyta w budynku swojej dyrekcji/Co do zagrożeń to nie jest to jedyny niebezpieczny fach. Wśród budowlańców i kierowców zawodowych wypadków ciężkich jest więcej. Warto żeby ktoś górnikom przypomniał , że kopalnia to nie obóz koncentracyjny do tej pracy idzie się z WŁASNEGO wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shaq-u Górnicy jesteście okradani przez związkowców!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 12:21 Szanuję Górników za Ich pracę. Dlatego powtarzam: Górnicy pracujący w kopalniach spójrzcie na swoje paski i popatrzcie co jest ściągane z pensji brutto!!! Jesteście okradani przez związkowców, którzy nie pracują pod ziemią, tylko przerzucają papierki!!! To skandal, żeby związkowiec dostawał jakieś uposażenia, przecież powinien działać w czynie społecznym!!!! Podczas tegorocznych strajków dowiedziałem się, że górnicy, którzy pracujom pod ziemią nie wzięli urlopów na czas strajku. Więc, zgodnie z przepisami, NIE DOSTANĄ PENSJI za okres strajku. A kilku ZWIĄZKOWCÓW, pobrało urlopy, zwolnienia, więc ZWIĄZKOWCY DOSTANĄ PENSJĘ. Górnicy nie mówcie, że jesteście okradani przez władze kopalni. To związki zawodowe najwięcej dostają z tego tortu! Odpowiedz Link Zgłoś