Gość: tomi IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.08, 10:16 witam od przyszłego tygodnia zmianiam pracę i zastanawiam się co się stanie z 5 dniami urlopu które mam w dotychczasowej pracy. Czy przechodzą one razem ze mną do nowego pracodawcy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Zmiana pracy a urlop 01.03.08, 10:58 Aktualna firma powinna wyplacic Ci ekwiwalent za niewykorzystany urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Zmiana pracy a urlop IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.08, 11:12 hmmm to chyba w konia chcą mnie zrobić bo kierownik mówił że urlop przechodzi razem ze mną. Szkoda że nie istnieje taka możliwość aby te 5 dni wykorzystać w nowej firmie i np. w wakacje na plaży poopalać się ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Zmiana pracy a urlop 01.03.08, 11:17 Przechodzi reszta urlopu rocznego (np. przyslugiwaloby Ci w sumie 26 dni urlopu w skali rocznej - wykorzystales w aktualnej firmie 1, a powinienes w ciagu 2 miesiecy wykorzystac 2/12 z 26, czyli 5, to za 4 nalezy Ci sie ekwiwalent. I odwrotnie: gdybys wykorzystal juz caly roczny urlop, to na swiadectwie pracy pojaiw sie o tym adnotacja i nie bedzie Ci juz przyslugiwal u nowego pracodawcy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Zmiana pracy a urlop IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.08, 11:19 KP: Art. 171. § 1. W przypadku niewykorzystania przysługującego urlopu w całości lub w części z powodu rozwiązania lub wygaśnięcia stosunku pracy pracownikowi przysługuje ekwiwalent pieniężny. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zmiana pracy a urlop 01.03.08, 13:56 Gość portalu: tomi napisał(a): > od przyszłego tygodnia zmianiam pracę i zastanawiam się co się > stanie z 5 dniami urlopu które mam w dotychczasowej pracy. Czy > przechodzą one razem ze mną do nowego pracodawcy? Co to znaczy "mam 5 dni" ? Czy to znaczy, że 5 dni zostało Ci z całego rocznego urlopu, czy to jest Twój całoroczny urlop (1/4 etatu ?) ? W starej pracy (po złożeniu wymówienia) masz prawo nie do całego urlopu, tylko do jego części proporcjonalnej do okresu zatrudnienia w danym roku. Tylko taki urlop możesz wykorzystać lub dostać za niego ekwiwalent. Reszta urlopu przechodzi do nowej firmy. Tak więc jeśli w tym roku wykorzystałeś 15 dni a 5 Ci zostało, to przejdą one do nowej firmy. Jeśli jednak to jest cały Twój urlop, to tylko jego część przejdzie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMI Re: Zmiana pracy a urlop IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.08, 14:51 mam umowe od 1.01.2008 do 31.03.2008 - wychodzi mi za ten okres 5 dni urlopu. Urlop z tamtego roku wykorzystałem, teraz za porozumieniem stron rezygnuje z pracy i zastanawiam sie co z tymi dniami (teraz rozumiem ze nie należy mi się 5 dni a 2 miesiace * 1,66 = 3 dni) Czyli 3 dni musza mi zapłacić, wysłać na urlop ale napewno nie przejdą one razem ze mna ?? Przepraszam za zagmatwany opis ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zmiana pracy a urlop 02.03.08, 01:20 Gość portalu: TOMI napisał(a): > mam umowe od 1.01.2008 do 31.03.2008 - wychodzi mi za ten okres 5 > dni urlopu. Urlop z tamtego roku wykorzystałem, A, trzeba było tak od razu. :) > teraz za porozumieniem stron rezygnuje z pracy i zastanawiam sie co z tymi > dniami (teraz rozumiem ze nie należy mi się 5 dni a 2 miesiace*1,66 = 3 dni) 3 miesiące * 20 dni / 12 miesięcy = 5 dni urlopu > Czyli 3 dni musza mi zapłacić, wysłać na urlop ale napewno nie > przejdą one razem ze mna ?? Zgadza się. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dei333 Re: Zmiana pracy a urlop 02.03.08, 11:15 nie ma to tamto, albo muszą ci zapłacić albo możesz ten urlop wykorzystać na przykład w ostatnim tygodniu pracy. W pierwszym przypadku będzie adnotacja na świadectwie pracy że otrzymałeś ekwiwalent za 5 dni, a w drugim że wykorzystałeś 5 dni. Nie ma takiej możliwości aby urlop przechodził do następnej pracy (nowa pracodawca ma być jeleniem i ci jeszcze dać dodatkowy urlop??). Jeśli będziesz miał problemy z uzyskaniem ekwiwalentu, to powiedz/wyślij pismo że nie zgadzasz się z decyzją i zwrócisz się do właściwego urzędu (czyli PIP) w celu uzyskania opinii w twojej sprawie. Działa błyskawicznie (pisałam już o tym kilka razy na tym forum, mnie też pracodawca chciał na szaro tak zrobić, ale sie podszkoliłam w kodeksie pracy i wysłałam mu maila z takim tekstem). Btw jeśli nie masz z tym problemu to podaj kwote brutto twojego wynagrodzenia (i czy masz wynagrodzenie zmienne czy stale) to ci wyliczymy tutaj ile powinienes tego ekwiwalentu dostac, bo wiem ze pracodawcy lubia zanizyc co nieco to swiadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMI Re: Zmiana pracy a urlop IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.08, 13:35 ten tydzień bedzie moim ostatnim tygodniem więc w poniedziałek muszę się dowiedzieć jak mój obecny pracodawca chce rozwiązać tą sprawę. Jak wyśle mnie na urlop to od środy odpoczywam a jak nie to ile powinienem dostać przy stałym wynagrodzeniu 1900 zł brutto? I jeszcze czy pieniądze powinny mi wpłynąć wraz z moim odejściem czy będę musiał czekać do końca miesiąca (wtedy dostaje wyplatę) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Zmiana pracy a urlop 02.03.08, 13:44 Skoro ten tydzien byl Twoim ostatnim, to w gre wchodzi tylko ekwiwalent... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMI Re: Zmiana pracy a urlop IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.08, 14:46 ten tydzień (od 3-7 marca) będzie moim ostatnim tygodniem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMI Re: Zmiana pracy a urlop IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.08, 18:06 Dziękuje wszystkim za dyskusje. Już dowiedziałem się wszystkiego w firmie i wyszło na to że mam 5 dni wolnego na który mnie wysyłają. Czemu 5 to dokońca nie rozumiem ale to nic ;-) Dodatkowe pytanie: jak to jest z opłatą za badania lekarskie (słyszałem że niektórzy sami za siebie muszą płacić) - ja zawsze miałem opłacane przez pracodawcę ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Zmiana pracy a urlop IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.08, 18:20 > Czemu 5 to dokońca nie rozumiem ale to nic ;-) Poczytaj KP, to może zrozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Zmiana pracy a urlop IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.08, 18:40 może kiedyś w wolnej chwili ;-) Odpowiedz Link Zgłoś