Gość: z616 Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: 213.199.198.* 30.05.08, 11:15 przestancie okradac ciezko pracujacych obywateli, wtedy wszyscy zaczna sie garnac do roboty..... a jak legalnie mam robic i zeby te zlodzieje z rzadu mialy mi zabrac 80% to mowie NIE i nie robie... przynjamniej legalnie... wy socjalisci musicie miec kogo utrzymywac, inaczej stracicie posady:P i wzrosnie bezrobocie.... wy pasozyty ku*wa kego mac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 11:18 niech poda wlasciciel firmy ogrodniczej,jakie jest rzeczywiste wynagrodzenie dla pracownikow fizycznych(bez kwalifikacji),bo 10-14zl za godzine w ogrodnictwie nie chce sie wierzyc,za takie stawki nie miec pracownikow to musi byc jakis haczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
risteard Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? 30.05.08, 11:29 10-14 zł to ok.€3-4. Czy to jest na rękę? Ja w Niemczech miałem kiedyś za podobną pracę €6, w takim razie za te €3-4 przychodzę w ciemno, tym bardziej że w biurze mam teraz €1,63. Podaj adres i kontakt. Tylko, że mam wyższe. Nie będzie to dla Ciebie przszkodą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voodoo Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.domainunused.net 30.05.08, 11:59 Nie poda adresu, bo "ogrodnik" z artykułu jest wymyślony przez autora. Ale to nic, ostatnio w GW wyimaginowali sobie właściciela firmy budowlanej który nie umie znaleźć pomocnika za 22 zł/h :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drive_safe Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 11:58 Mieszkam w prawie milionowym mieście, jestem ze średni-zamożnej rodziny. Pierwszą pracę podjełem w wieku 17 lat. Zawód wolny, instruktor sportu. Pracowałem po zajeciach w liceum. Uczciwy układ, praca na umowe-zlecenie, ile wypracujesz, tyle zarobisz.. 13 lat temu 800 PLN netto było wielkimi pieniedzmi :) Skończyłem studia (komunikacja w biznesie). Pod koniec lat 90-tych poszukiwania pracy były walką z wiatrakami.. bez znajomości mozna było CV-kami wytapetować sobie mieszkanie. W końcu trafiam do znajomego taty , salon samochody. POdstawa ? 1000 brutto, reszta premie od sprzedazy, wykonanego planu itp.... szczyt ? 1800 netto w grudniu pewnego roku. Mimo że praca była miła i przyjemna, jednak wyczerpująca, to pracodawca robił uniki jak najmniej zapłacic. Kosztu ubrania sie w garnitur, koszule krawaty go nigdy nie interesowały... Przecież zarabiasz - mówił....3 lata na umowe-zlecenie mnie wykonczyły, zrezygnowałem z dnia na dzien. Nastepna praca - u znajomego w firmie handlujacej czesciami zamiennymi - miało być super, telefon, samochód, 2500 netto (ale z działalnościa swoja. Żyć nie umierać... po pół roku mnie uziemił bo kasy na delegacje nie było, potem zaczał płacic w ratach, potem zniknął samochód i telefon, potem zwolnił 3/4 firmy i sam zaczał siadac za kasą... Dom budował przecież... Samochó kupił.. Polska. Teraz pracuję w rodzinnym biznesie, wypłate mam jak reszta pracowników, dodatkowo wykonuję wolny zawód, z któego własciwie żyje. Tata, mój szef też mnie kiwa, ZUS mam na 1/2 etatu... To jest Polska własnie , kiedyś ktoś tak śpiewał. Mój dobry kolega otworzył drugi sklep. Zatrudnia 2 panie które pracują po 8 godzin dziennie (sklep otwarty od 8-19). Na castingu oferuje 1500 netto, placi 1000 netto, na pytanie czy za sobote jest osobno platne, mówi że przecież pracowała pani wczesniej za 800 7 dni w tygodniu, oczywiscie umowa-zlecenie bo ZUS trzeba płacić.... Ale on ma się świetnie.....Bananowe księstwo dorobkiewiczów i cwaniaczków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotna Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.5com.pl 30.05.08, 12:02 Za takie teksty jak Twój nagrody powinni dawać. Szczery i prawdziwy do bólu. Ludzie wyłączcie telewizory i komputery, wyjdźcie do ludzi. Dowiecie się więcej o prawdziwym życiu. Nie słuchajcie kłamstw redaktorków i innych ludzi na stołkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia bezrobotna ciezki czas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! IP: 212.244.248.* 30.05.08, 11:24 Naprawde ciezki zasy naataly. ludzie sa po studiach mecza sie tyle lt ucza a potem siedza na bezrobotym kisza sie w domu po co tyle nauki jak teraz tym dyplomem mozna sie podetrzec taka prawda!!! ludzie po zawodowce wiecej potrafia zarobic niz ci po studiach, bo taki po zawodowce pojdzie na produkcje i za robi przeszlo 2 tys a taka osoba po studiach 1500 zl, wiec po co studia???? Takie sa nasze polskie realia. i kto mi napisze ze napisalam nie prawde????????????? nikt bo to prawda co napisalam. pozdrawiam wszystkich bezrobotnych i pracujacych:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotna Re: ciezki czas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! IP: *.5com.pl 30.05.08, 11:26 prawda... smutna prawda... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejna bezrobotna Re: ciezki czas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! IP: *.inowroclaw.mm.pl 30.05.08, 13:17 Święta prawda:/...ja jestem 2 lata bez pracy z krótką przerwą na półroczny staż w urzędzie( wcześniej tylko prace dorywcze),setki wysłanych aplikacji ,sporo rozmów kawlifikacyjnych, mam wykształcenie techniczne na poziomie szkoły średniej i wyższe humanistyczne do tego różnego rodzaju kursy.Uważam się za osobę bardzo elastczną jeśli chodzi o pracę.Teraz jestem w pułapce "wyższego wykształcenia" nigdy nie przeszło mi przez myśl ,że będę musiała wstydzić własnych ambicji i cięzko zarobionych pieniędzy na własną edukację:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: 213.172.177.* 30.05.08, 11:26 A ja znam bezrobotnego od paru miesięcy doktora, wcale nie wybrednego, zdolnego tak jak każdy w wykształceniem akademickim, za każdym razem słyszy kiedy wróci na uczelnie albo w podtekście kompleksy gorzej wyedukowanych szefów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wald Skutki propagandy sukcesu IP: *.satfilm.net.pl 30.05.08, 11:28 Te opinie Polaków to wynik propagandy sukcesu uprawianej ostatnimi czasy bez opamiętania w naszym kraju. A że polskie społeczeństwo wie tyle, co usłyszy w telewizorni, więc te oceny nie mogą dziwić. Niestety rozmijają się one z prawdą (delikatnie mówiąc). Sam szukam pracy (studia ukończone z wyróżnieniem) i widzę, że na każde stanowisko zgłasza się co najmniej kilkunastu chętnych. W Polsce nadal nie ma pracy i gdyby z zagranicy powrócili emigranci zarobkowi znów byśmy mieli 20% bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stann Re: Skutki propagandy sukcesu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 11:34 Masz rację, naród otumaniony gorzej jak za PRLu. Wtedy wszsstko polepszalo sie z dnia na dzien, roslo wydobycie, przemysl, dobrobyt, ale tylko w gazetach i DTV. Na pólkach był tylko ocet. Teraz jest doklanie to samo, jesli chopdzi o poropagande "ze nie ma bezrobocia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooop Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.acn.waw.pl 30.05.08, 11:30 Po co pracować? Ja gram w totolotka i już niedługo będę milionerem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gal.gal Bezrobotni to lenie i nieuki? 30.05.08, 11:31 Opinia o wysokiej pomocy z opieki społecznej dotyczy, niestety, tylko większych ośrodków. Moja krewna mieszkając w byłym powiatowym miasteczku, poważnie chorująca a przez to mająca ograniczone możliwości w zdobyciu pracy, z pomocy społecznej otrzymywała czasem 50,-zł i to po udokumentowaniu potrze. Wyjechała do Warszawy, w czasie pierwszej choroby i niemożności pracy otrzymała bez ceregieli 500,- zł. Małe miejscowości to wylęgarnia biedy, nawet kursy dla bezrobotnych nie są tutaj organizowane, praca za góra 1.000,- zł i to po 14 godzin za dobe, najczęściej 1/2 etatu oficjalnie reszta na czarno,bo tak chce pracodawca-koszty.O czym tu mówić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.chello.pl 30.05.08, 12:56 bo prawda jest taka w tym beznadziejnym kraju, ze naprawde poszkodowany nie dostanie tylko len i kombinator,,,, ja mieszkam w powiatowym miasteczku i widze mnostwo dostaje wszelkie zasilki a maja po kilka samochodow i stac ich na wszystko a ten co nie dostaje to sam mysli o sobie i roznie u niego bywa, a sa tez tacy jak Pani mowi np. chorzy a maja pomoc w postaci 50zl/m-c, ale takimi to wlasnie nikt sobie glowy nie zawraca, taka jest smutna prawda,,,,,,,, moze cud sie zdarzy,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: 217.153.72.* 30.05.08, 11:49 Tak, do dzisiaj pracuje się trochę oficjalnie- reszta na czarno. Mój pracodawca tak robi: grosze na umowie, dużo pod stołem. Tylko co ja będę jeść na takiej emeryturze? Znów chleb, margaryna, herbata i cukier jako luksus... Nie godzić się na takie płacenie= nie mieć pracy wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
b33rk W sprawie leni i nieuków : 30.05.08, 12:21 Opowiem na swoim przykładzie; W szkole średniej byłem jednym z najlepszych w nauce i najlepszym z przedmiotów ścisłych ( matematyka ). Inni znajomi ogólnie słabo się uczyli ( nie wiem czy z lenistwa czy z innego powodu ), gra w karty na lekcjach itp. Po szkole niestety nie było mnie stać na studia dzienne ani zaoczne ( mieszkam w małym miasteczku i dochód w rodzinie był niestety za wysoki by otrzymać stypendium ) więc poszedłem do UP na staż. Dostałem ofertę stażu jako stolarz , murarz lub sprzedawca w sklepie z materiałami budowlanymi. Ci sami znajomi którzy w szkole mieli " pod górkę " dostali staże biurowe ( jeden w urzędzie miasta , drugi w biurze obrachunkowym ). Ja nie pracuję dlatego , że mi się nie chce czy z powodu niskich zarobków... Po prostu się boję.. Od kilku lat leczę fobię społeczną depresję. Proszę nie wkładajcie wszystkich bezrobotnych do jednego worka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksy1978 W sprawie fobii. 30.05.08, 12:57 Czytalem swietny artykul w Polityce na temat fobii spolecznej i chorobliwej niesmialosci. Tam byly przyklady praktycznych cwiczen i wynikalo z tego,ze najlepsza jest terapia wstrzasowa np.(isc do baru mlecznego i specjalnie zrzucic talerz z zupa po czym przeprosic wszystkich dookola, albo w kinie po powrocie z WC zapytac obca osobe co sie wydarzylo w filmie ). Na swoim przykladzie wiem,ze to dziala !!!(moim cwiczeniem bylo spiewanie karaoke trudnych piosenek,trzeba bylo wyjsc na srodek pubu). Pozdrawiam!!! Glowa do gory!!! -) -) -) Odpowiedz Link Zgłoś
kaspaz Re: W sprawie leni i nieuków : 30.05.08, 13:07 b33rk napisał: > Opowiem na swoim przykładzie; > W szkole średniej byłem jednym z najlepszych w nauce i najlepszym z przedmiotów > ścisłych ( matematyka ). > Inni znajomi ogólnie słabo się uczyli ( nie wiem czy z lenistwa czy z innego > powodu ), gra w karty na lekcjach itp. > Po szkole niestety nie było mnie stać na studia dzienne ani zaoczne ( mieszkam > w małym miasteczku i dochód w rodzinie był niestety za wysoki by otrzymać > stypendium ) więc poszedłem do UP na staż. > Dostałem ofertę stażu jako stolarz , murarz lub sprzedawca w sklepie z > materiałami budowlanymi. > Ci sami znajomi którzy w szkole mieli " pod górkę " dostali staże biurowe ( > jeden w urzędzie miasta , drugi w biurze obrachunkowym ). > > Ja nie pracuję dlatego , że mi się nie chce czy z powodu niskich zarobków... > Po prostu się boję.. > Od kilku lat leczę fobię społeczną depresję. > Proszę nie wkładajcie wszystkich bezrobotnych do jednego worka. > > Pozdrawiam. SPOKOJNIE.. metodą małych kroczków alex1978 dał dobry przykład. Na pewno dasz radę tylko w siebie uwierz. Nie każdy jest od razu mistrzem świata i okolic. zrób sobie plan działania zakładający małe postępy - małe ale konsekwentne. Każdy kolejny dzień postaraj się traktować jak wyzwanie - a nie jak konieczność przetrwania do wieczora. ODWAGI, głowa do góry i do dzieła. I nie bój sie - "strach zabija duszę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: W sprawie leni i nieuków : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 14:13 I tak państwo utrzymuje takich nierobów,leni ,nieuków i pseudorencistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joka Re: W sprawie leni i nieuków : IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 12.06.08, 22:15 A niby w jaki sposob? Napisz ! Chetnie skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robol Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.sti.net.pl 30.05.08, 12:12 to nie do konca prawda bo w pośrdniaku tylko chca cie wydyma pozbyc się daja ci niby prace i co ??? = 3 zł na godzinę i co za to masz rodzine utrzymac !! Odpowiedz Link Zgłoś
risteard Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? 30.05.08, 12:15 To po co się rejestrujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abcd 55 Dyrektor Jurkowska ! IP: 89.204.247.* 30.05.08, 12:17 Najpierw proszę spróbować *pożyć sobie całkiem nieżle* na opiece socjalnej a potem wypowiadać się w tym temacie. Nie masz babo bladego pojęcia o faktycznej opiece socjalnej w Polsce.życzę Ci abyś szybko straciła pracę, miała na utrzymaniu 2 dzieci w wieku szkolnym i latała po prośbie do opieki społecznej po zasiłki. Życzę przyjemnego dnia i latania do socjalki z dzieciakami pod pachą oczywiście !!! Ja na szczęście moje nie muszę latać do socjalki ale widzę co się dzieje wokoło i szlag mnie trafia na to jak są traktowani ludzie przez *urzędasów* od których zależy czy rodzina z 2 czy trójką dzieci dostanie jałmużnę w wys.48zł na jedno dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
risteard Re: Dyrektor Jurkowska ! 30.05.08, 12:21 To głównie wynik fatalnego ustawodawstwa. Powinno być tak, jak w innych krajach - jeśli spełniasz określone kryteria (np. brak pracy czy niski dochód) nie musisz biegać i prosić się w urzędach. Zasiłek automatycznie Ci się należy i żaden urzędnik nic do tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joka Re: Dyrektor Jurkowska ! IP: *.dsl.emhril.sbcglobal.net 12.06.08, 22:17 Bzdura na resorach! Nie mam biegania. Sami daja. Jeszcze moze zakupy robia i rachunki oplacaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.chelmnet.pl 30.05.08, 12:48 jestem bez robotny i nie pójde z moim wykrztałcenie za 1500pln do pracy. Dopóki pracodawcy nie zmienią podejścia swojego to przyszłego pracownika będę szukał pracy i będę bez robotny. Pracodawcy nie interesują się tym że człowiek ma opłaty że żywność drożeje że życie drożeje. Pracodawca czeka aż przyjdzie człowiek który się zgodzi na jego warunki i poźniej ludzie którzy chcą pracować i są uczciwi i mają wykrztałcenie nie mają pracy wogóle. Masa ludzi GŁUPICH idzie do pracy za marne pieniądze i dają sie r.... w d... a ja mówię DOŚĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 14:06 to osiwec mnie za co w takim razie zyjesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.if-pan.krakow.pl 30.05.08, 12:51 A przepraszam, dlaczego elektryk, ktory kladzie instalacje w piwnicach i zarabia 1,2 tys i nie chce mu sie dupy ruszyc do pracy w sklepie jako sprzedawca, w ogole sie wypowiada???? Przeciez pracuje! - jako elektryk wlasnie! Ze go nie stac na ryzyko zwiazane z zalozeniem wlasnej firmy, to juz jego roblem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 13:12 Nie zgadzam się z tą opinią.Dlaczego nasze Państwo kocha budżetówkę,a nie kocha tych, którzy ciężko pracując muszą zarobić na sferę budżetową,emerytów i rencistów zdolnych do pracy i pracujących.Proponuję rozpocząć likwidację urzędów pracy,bo jeżeli nie ma już bezrobotnych chcących pracować , to urzędy pracy w takim wymiarze sa niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
risteard Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? 30.05.08, 13:25 Gość portalu: daria napisał(a): > Nie zgadzam się z tą opinią.Dlaczego nasze Państwo kocha > budżetówkę,a nie kocha tych.... A jeśli droga Dario tak potoczą się Twoje losy, że kiedyś będziesz pracować w budżetówce, to wciąż będziesz mieć takie zdanie? Obawiam się, że nie. Jeszcze raz mówię: nie sprowadzajmy dyskusji na poziom ile jakiej grupie zawodowej się należy, a uznajmy wreszcie, że generalnie zarobki w Polsce są drastycznie za niskie jeśli nie wykraczają poza poziom 2000 PLN netto. I nie rozstrząsajmy, czy elektryk, murarz, nauczyciel czy urzędnik i jaka jest ich przydatność dla gospodarki. Bo idąc tym tokiem rozumowania, to nie tylko urzędy pracy musimy zlikwidować, ale także przedszkola, szkoły, urzędy miast, zakłady komunalne, sądy i wszystkie te placówki, w których nie ma produkcji. I przywróćmy przy okazji współzawodnictwo pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkrystynam Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: 212.182.68.* 30.05.08, 13:15 Autor tego artykułu powinien zmienić pracę bo pisze bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tropiciel absurdów Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 12:53 czyli całe społeczeństwo powinno zmienić pracę, bo tekst jest o tym co pokazało badanie społeczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.08, 13:33 Spotykam znajomego z Solidarności.Pytam się jak mu się powodzi?odpowiada, ale to nie tak mialo być.Na plecach robotników znależli stolki i pieniądze.Odpowiedziałem, a co może ty byś chciał być jaśnie panem i mieć niewolników pracujących na pograniczu egzystencji biologicznej.To się nazywa bandycki kapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
risteard Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? 30.05.08, 14:06 I jeszcze jeden kamyczek do ogródka pracodawców: Właśnie do sąsiedniego stanowiska (pracuję w UP) podszedł właściciel firmy zainteresowany stażystą. Koleżanka wytłumaczyła mu nz czym polega staż, że to duże korzyści dla pracodawcy, bo ma w sumie pracownika za darmo (niejako to państwo płaci stażyście). Staż trwa pół roku. I jakie było pierwsze pytanie pracodawcy? "Ale po tym pół roku to nie muszę przypadkiem zatrudniać tego stażysty na stałe?" Oczywiście, nie. Jest to mile widziane, ale nie musi pan. Może pan się starać o kolejnego stażystę. Jakaś następna ofiara będzie dla pana pracować za 700 zł. I to jest szacunek dla pracownika? Odpowiedz Link Zgłoś
marekjaniak Bezrobotni to lenie i nieuki? 30.05.08, 14:10 Jestem magistrem, mam ukończone 3 studia podyplomowe, przepracowałem 17 lat głównie w edukacji, IT, reklamie. Zwolniono mnie we wrześniu ubiegłego roku. Do chwili obecnej nie mam pracy pomimo przejeżdżonych setek kilometrów, złożonych setek podań i wysłaniu tyluż samo maili. Powód: najczęstszy to ten, że mam 39 lat; nikogo nie interesuje moje doświadczenie, dobra znajomość sngielskiego, świetna komputerów itd, itp. Zasiłku nie mam - nie należał mi się, zresztą choćby nawet to i tak po niego bym nie poszedł; na rozpoczęcie własnej działalności nie mam pieniędzy - kredytu nikt mi nie udzieli, a wniosek o dofinansowanie z UP - nie wiadomo kiedy, nie ma kasy.szlag mnie trafia kiedy czytam takie artykuły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podo0bny Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.n4u.airbites.pl 10.06.08, 22:59 skad jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra220 Bezrobotni to lenie i nieuki? 30.05.08, 14:10 nastepny artykul od debila napisany po to zeby wyrazic opinie o kims - chyba osoista - a nie cos wiecej.. w gazecie pierwsza strona rządzi przyglup.. jak mozna ocenic w taki sposob wypowiedz osoby ktora od kilku lat nie pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesław Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 14:10 bzdury pisze gazeta, niech napisze ile kosztuje metr mieszkania. oferty pracy z urzędu pracy często się powtarzają, szkolenia na własny biznes są dla ludzi, którzy za porady kasują po 100 zł, wtedy mozna firmę zakładać ale nie można ludziom wody z mózgu wody robić, że na własna firma to dobry interes,trzeba wiedzieć,żeby utrzymać firmę trzeba zarobić więcej niż wynoszą koszty działalności jak prąd,paliwo itd.życie pokazuje, ze najlepiej odnajdują się w tym ludzie, którzy zaczynali karierę na państwowym w prl-u, lub byli pracownikami służb specjalnych ale nie ktoś kto jest na bezrobociu. z bezrobotnego nie bedzie biznesmena ale może być odwrotnie. Ludzie Wyjechali a firmy nie załozyli własnej po za tym trzeba przecież z czegoś żyć więc każdy chce mieć lepiej nawet ten bezdomny chce mieć lepiej Urząd Pracy ma pomagać w znalezieniu pracy ale pracy nie takiej,że trzeba otworzyć działalność gospopdarczą a my podpiszemy umowę o współpracy a tak naprawdę samemu ma się firmę a umowa o współpracy może zostać rozwiązana ze skutkiem natychmiastowym, dużo ofert pracy to nie oferty pracy tylko dorobienie na wakacje lub niezgodne z prawem. Zus wie co to jest praca kiedy obliczy emeryturę a byle jakie prace nawet nie liczą się do niczego nie ma ciągłości czy lat pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra220 Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? 30.05.08, 14:12 pewnie ma.. jeste tepa baba jak i autor tego artykulu i nie rozumie ze potrzebny jest wzrost gospodarczy i spadek bezrobocia.. ale takie ograniczone niunki nie potrafia powiedziec niczego poza malym klamstewkiem Gość portalu: hiperrobociarz napisał(a): > ta p. Jurkowska to ma jakies rozdwojenie jazni chyba. z jednej strony mowi ze s > ocjal jest zlem (to akurat prawda) a z drugiej strony sama przeciez zyje z prac > y w urzedzie ktory sie tym socjalem zajmuje. dla wlasnego dobra powinna chyba u > wazac ze zasilki socjalne sa niezbedne bo dzieki temu ona sama ma zajecie. bezm > yslnosc urzednicza nie zna granic :) Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra220 Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? 30.05.08, 14:14 dodatkowo o nic tu nie chodzi poza tymz ze bezrobotni maja tluste brzuchy jak jej znajoma aleksandra, bo nic im sie nie chce i debil potrafi ci zrobic z tego artykul na pierwszej stronie Gość portalu: hiperrobociarz napisał(a): > ta p. Jurkowska to ma jakies rozdwojenie jazni chyba. z jednej strony mowi ze s > ocjal jest zlem (to akurat prawda) a z drugiej strony sama przeciez zyje z prac > y w urzedzie ktory sie tym socjalem zajmuje. dla wlasnego dobra powinna chyba u > wazac ze zasilki socjalne sa niezbedne bo dzieki temu ona sama ma zajecie. bezm > yslnosc urzednicza nie zna granic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tropiciel absurdów Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 12:56 Skąd tyl frustracji Olu??? Nie masz pracy? To teraz wiesz, co sądzą o Tobie Twoi RODACY - bo o tym jest artykuł, a nie o tym co sądzi jakiś dziennikarzyk. Komentuję już chyba piątą wypowiedź osoby, która NIE ZROZUMIAŁA ARTYKUŁU... Jak wy chcecie znaleźć pracę, skoro nawet czytać nie umiecie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karaczan Pracownicy tzw. pośredniaków-dumnie: urzędów pracy IP: *.chello.pl 30.05.08, 14:25 Można ich scharakteryzować posługując się cytatem z pewnej strony internetowej: "BIURWA (larvus biurokratus): Niezwykle groźny pasożyt. Występujący w miastach i wsiach. Aktywny przez cały rok. Łatwo rozpoznawalna na tle innych zwierząt. Charakteryzuje się przede wszystkim tym, że ma przerost formy nad treścią. Żyje w stadach (pokój 301, 302 i 303) zamieszkując potężne biurowiska (urzędus biurokratus), potocznie zwane biurowcami. Wśród naukowców od lat trwają spory, do jakiej grupy zaliczyć biurwy – pasożytów czy drapieżników. Niezaprzeczalnym zaś faktem jest, ze biurwa jest stworzeniem niezwykle żywotnym, mimo ze posiada wokół mnóstwo naturalnych wrogów. Niezdolnych jednak do tego, aby w najmniejszy sposób im zagrozić. Podlewane codzienną dawką kawy. Charakterystyczną cechą budowy biurwy jest głowotułów, którego najważniejszym elementem jest naturalnie podgardle. Wielkość podgardla świadczy o sile biurwy. Im większe podgardle, tym większa rola biurwy w stadzie. Biurwy maja również bardzo dobrze rozwinięty otwór gębowy, którym wydają ostre dźwięki, paraliżujące ofiarę. Posiadają także dwie tłuste macki służące do unoszenia gorącego wywaru z liści herbaty do otworu gębowego. Macki te są zakończone zwykle czerwonymi pazurami. Odnóża dolne biurwy są raczej w zaniku i służą jej jedynie do przemieszczania się w ustronne miejsca, gdzie biurwa załatwia swoje potrzeby fizjologiczne. Biurwy żywią się przede wszystkim petentami (petentus bombonierkus). Część petentów sama wpada do biurowca nieświadoma grożącego niebezpieczeństwa. Inne ofiary wabione są urzędowymi pismami, które dają im nadzieję na rozwiązanie problemów. Jednak biurwy bezlitośnie wykorzystują tę naiwność wysysając z petentów resztki zdrowego rozsądku i doprowadzając ich do obłędu." Nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
turaj1 Bezrobotni to lenie i nieuki? 30.05.08, 14:55 a słyszeliście co to projekcja :) właśnie tego typu bełkot cwaniaków którym tylko wychodzi jak kogoś wyrąbią na kasę i nadgodziny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m W Łodzi jest robota za 900 dla każdego mgr :) IP: *.toya.net.pl 07.06.08, 09:28 A Pan presidą Kropensztajn wyciera się z inwestycjami. Myślę że to wielka ściema. Są regiony gdzie można zarobić ale są i takie gdzie się nie da... Pierniczą potem ci co mają katedry po znajomości albo dziedziczeniu, pierniczą farmazony piętrowe. Niestety ten kraj to nadal kupa gówna i to podzielonego między kartele. Partie nic nie zmienią im jest dobrze ciągną z państwowego cyca. A Polacy mają pracę od 800 do 1100. I UWAGA KWALIFIKACJE SIĘ NIE LICZĄ, JAKBY KIEDYŚ SIĘ LICZYŁY... BEZROBOTNI NIE STRAJKUJĄ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebcio220889@wp.pl Re: Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 22:19 Lenie - jak najbardziej. Nieuki - hmmm... tacy nawet wlasne firmy zakladaja. Jesli komus naprawde chce sie pracowac, to bedzie pracowal niezaleznie od tego, jaka to bedzie praca (od sprzataczki po budowlanca) nawet i za ten 1000zl na poczatek. Ludzie, nawet na ulotkach mozna cos zarobic. Ale coz, kazdy powod jest dobry. Czemu prywatni przedsiebiorcy twierdza, ze bezrobotni to lenie? Bo gdy nie mieli miejsca pracy, to sami je sobie stworzyli. Bełkot cwaniaków, ktorym wychodzi jak kogoś wyrąbią na kasę? Tak właśnie mówi spora część bezrobotnych. "Wszyscy inni bogatsi kradną, mają układy, są oszustami wyłudzającymi pieniądze. A ja jestem uczciwy, więc nie będę robić nic." Nie robić nic i wyciągać tym samym m.in. z mojej kieszeni pieniądze na zasiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wciążz szukaajacy Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 15:01 Jestem bezrobotnym od ok. roku. wysłałem ponad 100 maili z ogłoszeń. w branży finansowej I co ? Dalej jestem bez pracy, bo skończyłem już 45 lat, a że mam wyższe wyksztalcenie, biegły angielski, znajomość komputera, wieloletnie doswiadczenie, to nic nie znaczy bo dla pracodawcy jestem już za stary. Chcącx niechcąc chyba wyjadę za granicę, bo w kraju za płacę 120 brutto jednak nię podejmę, bo wyżej swoje umiejętności cenię. Ja mam być robotnikem fiż., to za granicę, gdzie chociaż lepiej płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Bezrobotni to lenie i nieuki? IP: *.mtnet.eu 30.05.08, 15:03 Ileż prawdy w ostatniej wypowiedzi na samym końcu artykułu U nas w kraju wciąż nie docenia się wagi wyposażania ludzi w wędkę, a zamiast tego wciska się kilak ryb do łapy. Najgorzej właśnie będzie z nowymi pokoleniami wrastającymi w zasiłkową rzeczywistość. Nie dość że pracować nie będą, to jeszcze pewnie najłatwiej części z nich będzie po prostu wejść na drogę przestępstwa. Miałam takich sąsiadów. Niestety tacy ludzie dość często płodzą się bez pojęcia. Ci, których znam, wyciągają rękę o pomoc, narzekają, że na nic ich nie stać, ale nie oferują w zamian społeczeństwu za ich dary, oprócz brudu, hałasu, nocnych burd i złodziejstwa. Tam jest siedmioro młodych złodziei i jedna k...ka. Całkiem ciekawa przyszłość narodu :/ Oczywiście nie uogólniam, ale lekko rozwalił mnie też ten pan, który mówi, że za pracę w sklepie wyciągnąłby co najwyżej 1200 na rekę. To prawda, że to za mało, aby godnie żyć przy obecnych cenach, ale niech się zapyta nauczycieli, czy salowych i pielęgniarek, ile one wyciągaja, a ich kwalifikacje często sa wyższe... No ale ten facet chociaż się stara, a nie żłopie piwo pod budką i pozwala kobiecie chodzić po zapomogę, potem obijając jej twarz, by wyrwać grosz na wieczorną wódę. hiperrobiciarz, mylisz się. Jesli ktokolwiek jest bezmyślny, to już prędzej Ty. Pani Jurkowska myśli i to bardzo dobrze. Wcale nie podciona gałęzi, na której siedzi, tylko nawołuje do zmiany profilu pomocy społecznej - jak wygrzebać potomstwo zasiedziałych, zaskorupiałych bezrobotnych z tej samej doli, którą bez naszej pomocy na pewno będą za kilka lat podzielać. A pomocą taką też mogą się zajmować te same komórki urzędnicze, tylko jak narazie mało jest takich programów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amos zyc z opieki spolecznej? IP: 195.114.160.* 30.05.08, 15:27 Ja znam taki osoby..i te pieniadze ktore dostaja... nie wystarcza na zycie!!! skad takie wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: zyc z opieki spolecznej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 16:44 gdyby wystarczały na zycie to nikt by nie pracował tylko brał Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: zyc z opieki spolecznej? 30.05.08, 22:07 Chodzi w tym sporcie o to żeby brać socjal i do tego pracowac na czarno, bez podatku, ZUSu itd. Razem sie uzbiera całkiem niezła kaska jak umiesz coś robić. Na pewno więcej masz pieniędzy w ręku niz pracując u kogoś na pełny etat. Odpowiedz Link Zgłoś