Gość: koleś
IP: *.master.pl
25.08.08, 10:14
Witam,
Jestem w klasie maturalnej ogólniaka (jeden z lepszych w województwie). Przede mną wybór przyszłości. Jeszcze kilka lat temu myślałem o akademii ekonomicznej, ale chyba przeszło, za dużo osób na to idzie.
Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad Wyższą Szkołą Logistyki w Poznaniu, bo spotykam się z opiniami, że wystarczy ją ukończyć i najważniejsze jest potem przyuczenie - praktyka już w zawodzie. Ale przy obecnym kursie Euro trzeba mieć szczęście, talent i znajomości, żeby zająć dobrze płatne stanowisko, bo nie po to bym studiował, żeby zarabiać 2000 zł.
No i najświeższy pomysł: zawodowy żołnierz! Od 6 lat trenuje kolarstwo, więc organizm byłby na pewno przygotowany, a i może jakieś plusy mi to da za sam papierek i sukcesy wcześniej osiągniete. Są dwa rodzaje uczelni: podoficerska i oficerska. Nie mogę znaleźć za dużo, czym się różnią, czy po prostu na tej drugiej jest trudniej? No i najważniejsze. Jeżeli wybrałbym ten kierunek to jak to jest z życiem prywatnym? Jeśli teraz nie jestem związany i "nie zdążę", to czy pozostanę kawalerem? Jakieś godziny spędzane w jednostce, a potem czas wolny? Jak to jest, z góry dziękuje za odpowiedzi i ogólne odniesienie się do moich rozważań. Dodam, że z językami obcymi nie jest najlepiej, francuski i angielski jeśli chodzi o pisanie i czytanie raczej bez problemu, ale żeby kogoś zrozumieć jak mówi, to już są schody, a to przecież ważniejsze. A na Akademie potrzebny język i na WSL też, bo międzynarodówka by interesowała. Do woja jeśli chciałbym się starać o posadę w strukturach NATO.
Pozdrawiam