Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pełnosprawni w pracy

08.09.08, 21:14
    Rząd chce? a mnie się wydaje, że rząd dba o swój PR, a najwyżej to może wytuskować ludzi, bo na niepełnosprawnych wszyscy się wyżywają.
    Szkoda, że z góry tego nie widać co się dzieje na prowincji, a dziennikarzowi (również GW), wygodniej jechać zrobić reportaż w atrakcyjnych miejscach.

Podam mój przykład;
    Stopień niepełnosprawności umiarkowany.
    Zatrudniona w samorządowej instytucji, po okresie próbnym nie przedłużono umowy o pracę.
    Powód? nie podano.
    Na moje miejsce przyjęto osobę, która ma się zajmować m.in. osobami niepełnosprawnymi (sic!). Tylko kto bardziej zna potrzeby osób niepełnosprawnych, jak nie oni sami.
    Nie twierdzę, że ta osoba będzie źle pracować czy też jest niekompetentna.
    Ulgi? a co to jest? przecież pracodawca (w tym przypadku) nie płaci z własnej kieszeni.
    Mogę pospekulować dlaczego tak się stało a nie inaczej, kto żyje w takich miejscowościach, w takich klimatach to wie o co chodzi...
    A tak na marginesie, życzę dziennikarzom dalszych prorządowych pijarowskich tematów.
    A ja przeżyłam następne życiowe doświadczenie (ponoć można dzięki temu stać się silniejszą)
    KTOŚ PODAŁ RĘKĘ A NASTĘPNIE WYMIERZYŁ TAKIEGO KOPNIAKA, ŻE PRZEZ DŁUŻSZY CZAS TRZEBA MASOWAĆ TYLEK
    Tylko tyle.... dla mnie aż tyle...

Obserwuj wątek
      • Gość: Gabor Pełnosprawni w pracy IP: 82.177.111.* 09.09.08, 10:38
        Szkoda tylko ze Autorka artykułu myli podstawowe pojęcia co jak sie
        wydaje moze swiadczyc o wysokim NIECHLUJSTWIE własnego warsztatu.

Pani Katrzyno nie ma czegoś takiego jak stopień niepełnosprawnosci:
        lekki, średni i ciężki jest natomiast LEKKI, UMIARKOWANY I ZNACZNY.

Przypominam takze, iż Urzedy Pracy dysponują PUBLICZNYMI PIENIĘDZMI
        i
        rozdawnicto lekką reką na szczęście nie wchodzi w grę.

Pozdrawiam i sugeruję wiekszą staranność a nie bezrozumne
        realizowanie targetu.
      • jedyny.resistance Urzędy pracy to odskocznie dla partyjnych 11.09.08, 11:58
        gangsterów, ciemnota zacofanie przyjmowanie do pracy na etaty w UP tępotę
        kompletnie nie rozumiejącą o co chodzi.
      • Gość: np Pełnosprawni w pracy IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.08, 12:19
        zmiany ida na lepsze, ale nie dla zakładów pracy chronionej. a przyczyna jest
        taka prosta - w UE nie ma pojęcia "zakładu pracy chronionej". Unia pomoc dla
        takich zakładów uznaje za nieuczciwą konkurencję, bo dofinansowania stawiają te
        zakłady w lepszej sytuacji niż inne nie zatrudniające osób niepełnosprawnych.
        Dlatego zakłady pracy chronionej będą znikać, coraz mniej opłacalne będzie
        ubieganie się o status zpch. Coraz więcej z tych już obecnych będzie rezygnować
        ze statusu. Korzyści płynące z posiadania statusu zpch będą coraz mniejsze w
        porównaniu z obowiązkami nakładanymi na pracodawców.
      • Gość: Gość Pełnosprawni w pracy IP: *.ifmpan.poznan.pl 11.09.08, 14:20
        Zakłady pracy chronionej były pretekstem do kreowania fikcji. Oczywiście można
        było to wyłapać, ale czy np. policja drogowa wyłapuje wszystkich, co
        przekraczają dozwoloną prędkość czy są pijani? Stąd przerażająca demoralizacja i
        wilcze prawa (stosowane). Tylko przemyślane prawo może to uregulować i zasada
        nieuchronności kary. Póki co niepełnosprawnym piasek w oczy.

Zgadzam się, że w tekście niechlujstwo, ale wiadomo, to GW....
      • Gość: kdk Pełnosprawni w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 14:39
        Nawet w tak dużym mieście jak Wrocław nie można łatwo znaleść pracę
        niepełnosprawnemu.Mechanik 49 lat wiedza i doświadczenie i od kliku
        lat nic a nic,każdy ma to gdzieś.
      • Gość: niepelnosprawny Poprosilem kiedys o bezzwrotna pozyczke na rozpocz IP: *.netcologne.de 11.09.08, 15:19
        Poprosilem kiedys o bezzwrotna pozyczke na rozpoczecie dzialalnosci
        gospodarczej. Odmowiono mi uzasadniajac: ze bo ludzie jej potem nie
        oddaja ( pisownia oryginalna )
        Ale dlaczego ta pozyczka nazywa sie bezzwrotna skoro musialbym ja
        zwrocic, pani w PFRONie nie potrafila odpowiedziec.
        Rece, jak sie je ma opadaja...
      • Gość: wwww Wyrzucic z pracy tych urzedasow leni dosc chamstwa IP: *.range81-158.btcentralplus.com 11.09.08, 16:34
        za nasze pieniadze
      • Gość: :))) Pełnosprawni w pracy IP: *.com 11.09.08, 16:54
        Wiecie co to tysiąc polskich urzędników na dnie Bałtyku? Ja też nie
        wiem, ale warto spróbować!
      • Gość: sęk Pełnosprawni w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 18:40
        w nie jednym zakładzie pracy chronionej choży ludzie pracują na
        cięższych stanowiskach niż zdrowi te zakłady to pic
      • Gość: zawiedziona Re: Pełnosprawni w pracy IP: 82.139.34.* 11.09.08, 21:40
        nie jesteś sama z takim problemem, mnie też teraz własnie nie przedłuża
        pracodawca umowy o prace.tylko usiąść i płakac stopień umiarkowany,
        doswiadczenie zawodowe, zostałam okrutnie wykorzystana i oszukana, strace pracę,
        straciłam całe wakacje, bo praca, i co? na bruk, na bruk.
      • Gość: BykApis Klamstwo IP: *.eimperium.pl 11.09.08, 22:30
        15%!!!!!!!!! KLAMSTWO, TAK NAPRAWDE Z TYCH 15% to 95% osoby ktore maja na lewo orzeczenie, tak naprawde w POLSCE pracuje gora 0,5% niepelnosprawnych faktycznie

Wstyd, Wstyd, Niech Bog zniszczy ten kraj zwany Polska!!!!!!!!
      • pro13 Tak funkcjonuje państwo prawa 12.09.08, 08:12
        Nadzorujący ZUS rząd wciąż nie reaguje na sabotowanie polityki
        prozatrudnieniowej państwa przez wrocławskich funkcjonariuszy tej
        instytucji państwowej: Antoniego Malakę, Zbigniewa Raka, Annę
        Kapucińską i Danutę Marciniszyn, którzy ponad 9 miesięcy
        represjonowali bezrobotnego na podstawie przepisu premiującego
        podjęcie przez niego pracy (upodlaliby mnie znacznie dłużej, gdyby
        nie moje zabiegi o przyspieszenie biurokratycznych procedur). O
        rozliczenie winnych bezprawia walczę głównie w internecie, gdyż w
        tej sprawie prokuratura i sąd dają PO-PiS (dotyczy to zarówno
        poprzedniego rządu premiera Jarosława Kaczyńskiego i ministra
        sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry, jak i obecnego gabinetu z Donaldem
        Tuskiem i Zbigniewem Ćwiąkalskim) zadziwiającego kunktatorstwa i
        zastanawiającego lekceważenia.
        Szczegóły: wpisz w wyszukiwarce „Bloger Adam Kłykow” i czytaj „ZUS –
        szczyt głupoty”
      • Gość: DoctorWHO Uwaga od osoby niepelnosprawnej IP: *.eimperium.pl 04.10.08, 17:41
        Europa Zachodnia pracuje 49,7% osob niepelnosprawnych 0,3 to osoby ktore jakims dziwnym trafem maja orzeczenie

Polska 1% niepelnosprawnych pracuje, 14% to lewe zaswiadczenia o niepelnosprawnosci tzn przyznane za lapowki na lewe renty, przyznawane na poczatku lat 90-tych kompu popadnie np znam przypadek zakladu pracy z tego okresu, wzieto altokar i cala zaloga przedsiebiorstwa pojechala do konisji o orzechaniu o niepelnosprawnosci (kazdy dostal ok 500 osob, wieksze miasto)

Kochano Polsko - PRZYZNAJ ORZECzenie o Niepelnosprawnosci wszystkim od nowa, eliminujac wszystkie lewe zaswiadczenia TYM NARPRAWDE POMOZESZ OSOBA NIEPELNOSPRAWNYM
      • Gość: bella96 Pełnosprawni w pracy IP: 91.123.217.* 05.10.08, 11:05
        Pozwolę sobie dorzucić swoje trzy grosze jako przyszły pracodawca (pełnosprawny).

W artykule nie zwrócono uwagi na podstawowe aspekty zatrudniania osób
        niepełnosprawnych. Pracodawcy powinni zrozumieć, że pracownicy niepełnosprawni
        są często "lepszymi" pracownikami w sensie solidności, zaangażowania w pracę i
        poświęcenia dla firmy, a to z dwóch prostych powodów - po pierwsze szanują
        pracę, którą dostali bo aktywizacja zawodowa w grupie osób niepełnosprawnych
        jest niska (vide statystyki) po drugie np. osoba na wózku inwalidzkim nie krąży
        po firmie bez sensu i celu udając pracę tak, jak to robi spora liczba
        pracowników pełnosprawnych, których można spotkać wszędzie, tylko nie tam, gdzie
        powinni być.

Pracownik niepełnosprawny, pod warunkiem, że ma odpowiednio dopasowany charakter
        pracy do swoich możliwości jest nie do zastąpienia i na to należy uczulić
        pracodawców. Rozwiązania ustawowe, dodatki, obniżki, i wszelkiego rodzaju
        finansowe zachęty owszem, są istotne, bo pozwalają np. na dostosowanie miejsc
        pracy dla osób niepełnosprawnych (co najczęściej wiąże się z większymi
        kosztami), ale bez zmiany mentalności pracodawców na nic się zdadzą, niezależnie
        od tego, czy będzie to Rząd PO/PIS/whatever, UE czy jakakolwiek instytucja.

Pozdrawiam,

P.
      • music-boy Zapraszam do testowania systemu ogłoszeń o pracę 26.05.09, 12:11
        Zapraszam na stronę www.pelnosprawniwpracy.info i testowania naszego systemu ogłoszeń. Swoje sugestie i propozycje dotyczące funkcjonowania strony. Proszę przesyłać na adres kontaktowy kontakt@pelnosprawniwpracy.info

Strona działa w trybie testowym.
        • Gość: denis Re: Zapraszam do testowania systemu ogłoszeń o pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.09, 16:09
          Po pierwsze artykuł nieco już przysypany kurzem.
          Po drugie ustawa się zmieniła z dniem 01.01.2009r.
          Po trzecie prawo w tej kwestii jest bardzo mało stabilne, dofinansowania są
          niewielkie, procedury skomplikowane, na pieniądze się długo czeka, a prawa
          pracowników niepełnosprawnych są łamane. Osoby niepełnosprawne w Polsce są
          dyskryminowane na rynku pracy i właściwie dla nich się niewiele robi. Zakłady
          Pracy Chronionej są w Polsce pozostałościami po spółdzielniach inwalidów i
          właściwie jedynym miejscem, gdzie ludzie mają szansę na zatrudnienie, chociaż
          ani pieniędzy ani dostosowanych warunków w rzeczywistości nie mają.
          Nasz najfantastyczniejszy rząd bardzo wiele mówi i na tym się wszystko kończy.
          Wzniosła idea biznesu odpowiedzialnego społecznie to sposób na pozyskanie taniej
          siły roboczej, gdzie osoba niepełnosprawna traktowana jest przedmiotowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka