Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

uprawnienia budowlane

22.09.08, 10:03

Obserwuj wątek
      • murowany Re: uprawnienia budowlane 23.09.08, 20:17
        Wg mojej wiedzy to nie bardzo. Musisz pelnic na konkretnej budowie funkcje techniczna. Oczywiscie inspektor nadzoru inwestorskiego moze podpisywac praktyke - pelni on samodzielna funkcje techniczna na budowie co wypelnia wymogi prawa budowlanego co do potwierdzania praktyki. Osobiscie korzystalem z tej mozliwosci i prawie rok praktyki potwierdzal mi inspektor nadzoru.
      • fasolinda13 Re: uprawnienia budowlane 27.09.08, 12:02
        raczej nie,
        musisz być zatrudniona jako: inż.budowy, majster budowy, asystent projektanta, projektant - tak to jest wg mojej wiedzy
        weż do reki dziennik inż i tam na wstępie jest wszystko ładnie opisane, ja niestety nie mogę teraz looknąć bo zostawiłam go w pracy:)
      • gosiakoni Re: uprawnienia budowlane 30.09.08, 18:46
        Z tego co się orientuję to nadzór tylko wtedy kiedy jesteś zatrudniona w
        Powiatowym Inspektoracie Budowlanym, inne urzędy odpadają. Wtedy do uprawnień
        liczy sie połowa przepracowanego czasu, czyli robisz uprawnienia dwa razy
        dłużej.Najlepiej zasięgnąć opinii w Izbie Inżynierów, tam dokładnie wszystko
        wyjaśnią.
      • gonzo32bit Re: uprawnienia budowlane 04.11.08, 18:17
        Zadzwoń do izby i zapytaj , wg. mnie nie , ale mogło się coś zmienić.
      • jezior23 Re: uprawnienia budowlane 15.11.08, 11:44
        Koleżanko niestety nie ma takiej możliwości chyba że pracujesz w wydziale dróg.
        Sam tak rok pracowałem w urzędzie miasta na stanowisku ds. inwestycji
        kubaturowych i remontów więc i wiem na 100 % że to się nie wlicza.
        Moim zdaniem powinno przynajmniej w jakiejś części się liczyć bo często do tej
        pracy przy naborach wymagają uprawnień. Nie jest to typowo urzędnicze stanowisko
        daje lepszy kontakt z budową i całą otoczką i o wiele szersze spojrzenie na
        naszą branżę niż praca na budowie czy w organach nadzoru.
        Reprezentujesz inwestora, czyli miasto w procesie inwestycyjnym od pomysłu do
        realizacji czyli tak jakbyś sama dla siebie ten obiekt budowała. W biurze jesteś
        pod okiem kierownika i starszych pracowników którzy często posiadają uprawnienia
        bez ograniczeń (tak było u mnie) a na budowę często wyjeżdżasz z inspektorem
        nadzoru a niekiedy musisz go zastępować.
        Natomiast jeśli pracujesz w inwestycjach drogowych to możesz łapać się na taki
        przepis z rozporządzenia:
        "Do praktyki zawodowej na budowie zalicza się pracę w organach administracji
        rządowej albo jednostek samorządu terytorialnego realizujących zadania zarządcy
        drogi publicznej, polegającą na wykonywaniu czynności na terenie budowy i
        obejmującą konieczność fachowej oceny zjawisk lub samodzielnego rozwiązywania
        zagadnień architektonicznych oraz techniczno-organizacyjnych w wymiarze
        stanowiącym nie więcej niż połowę wymaganego okresu".

Swoją drogą dziwne czemu w drogach można a w kubaturówce nie..
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka