Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

obowiązki sekretarki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.09, 15:49
    Niedługo zaczynam pracę w tym zawodzie. Poradźcie mi czego mam unikać, a na co
    mam zwracać szczególną uwagę i co robić żeby sprawdzic się jako dobry
    pracownik. Dodam, że nie mam doświadczenia na tym stanowisku.
    Obserwuj wątek
      • polla4 Re: obowiązki sekretarki 02.01.09, 22:11
        nie ma na tym forum zadnych sekretarek? ; )
        • Gość: gosc Re: obowiązki sekretarki IP: *.eranet.pl 02.01.09, 22:46
          robienia loda szefowi to obowiazek jesli chceszpracowac w tym
          zawodzie
          • Gość: MissKiss Re: obowiązki sekretarki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.09, 22:50
            Hm chyba nie każdy szef jest facetem:D chyba za duzo filmow sie
            naoglądales/as..Nie kazdy facet jest świnią!!!!
            • Gość: misio68 Re: obowiązki sekretarki IP: *.sta.asta-net.com.pl 02.01.09, 23:19
              A no jest jedna.Tak z grubsza:
              1.Zwsze punktualna.
              2.Przed przyj sciem Prezesa korespondencja przych. zwykła i meilowa
              w paluszku.
              3. Przypomnienie zadań na cały dzień.
              4. Herbatka czekajaca juz na biurku.
              5. Prowadzenie dziennika korespondencji przychodzącej i wychodzącej.
              5. Odbieranie tel.itp.
              7. Umawianie spotkań z interesentami.
              8.PIlnowanie wszelkich ważnych dat spotkań itp.
              9. Plinowanie by niezkłucano pracy Prezesa podczas wżnych spotkań
              itp.
              10.Pisanie pism itp.
              11.Obsługa gości przych. (kawa itp.)
              12.Wysyłanie korespondencji.
              13. Zawsze schludny ubiór.
              Staram się być o krok przed Prezesem, przewidywać poprostu pewne
              rzeczy czy sytuacje.

• Gość: misio68 Re: obowiązki sekretarki IP: *.sta.asta-net.com.pl 02.01.09, 23:21
                i oczywiście obsługa sprzętu biurowego ksero fax itp.
                • Gość: polla4 Re: obowiązki sekretarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 23:37
                  Ha! Wstyd się przyznac, ale nigdy nie wysyłałam ani nie odbierałam faxu i jestem
                  antytechniczna. Po prostu nigdy nie musiałam tego robic w poprzedniej pracy. Mam
                  nadzieję ze sie nie skompromituje przez te braki ;-P
                  • Gość: misio68 Re: obowiązki sekretarki IP: *.sta.asta-net.com.pl 02.01.09, 23:41
                    fax i ksero to mały pikuś:)5 latek niemiałby z tym problemów
              • Gość: polla4 Re: obowiązki sekretarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 23:23
                Duzo informacji, dziekuję :)
                • Gość: polla4 Re: obowiązki sekretarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 23:26
                  I jeszcze kolejne pytania - co do tych wszystkich zadan jak poczta, telefony,
                  kalendarz, pisanie pism...to jest dla mnie jasne, tylko nie wiem czy moge nosic
                  stroj mniej oficjalny, bo srednio lubuje sie w zakietach itp. I co do podawania
                  kawy/herbaty szefowi - czy mam podawac ja tylko jemu czy tez powinnam proponowac
                  ja pracownikom firmy (ok. 7 osob)?
                  • Gość: misio Re: obowiązki sekretarki IP: *.sta.asta-net.com.pl 02.01.09, 23:37
                    Ubiór zależy od miejsca w którym pracujesz inaczej wygląda
                    sekretariat i praca w dużej firmie a inaczej w jednoosobowej.

Ja pracuję w średniej firmie ale przychodzą ważne osobistości że tak
                    powiem. Saram się być przeważnie ubrana w jakąś elegancką koszulę
                    czy jakiś fajny komplecik zwłaszcza że wiem np. że ma odbyć się
                    jakieś ważne spotkanie. Jeśli wiem że dzień będzie lużniejszy to
                    fajne dżinsy sweterek wystarczy. Ale ogólnie lubię wyglądac
                    elegancko.

Oprócz Prezesa, Kierownika i mnie są jeszce księgowe.Zawsze jak z
                    ranka robię Herbatkę to oczywoiścię pytam wszyskich.
                  • Gość: aga Re: obowiązki sekretarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 00:56
                    To jak dostałaś pracę skoro nie masz o niej zielonego pojęcia? Praca
                    sekretarki w jednej firmie różni się od pracy sekretarki w drugiej.
                    Nie wydaje mi się, żeby robienie kawy innym pracownikom należało do
                    Twoich obowiązków. Jesteś sekretarką a nie służącą. Powiedzą Ci
                    jakie są Twoje obowiązki. Jeansy i sweterek - tak nie wypada się
                    ubrać będąc jakimkolwiek pracownikiem administracyjnym, a co dopiero
                    sekretarką. Pamiętaj, że "jak Cię widzą, tak Cię piszą". Oprócz tych
                    podstawowych zwykłych spraw jakie zostały podane wcześniej, do
                    obowiązków sekretarki może należeć:
                    - przyjmowanie zamówień, fakturowanie, kontakt z kurierami
                    - obsługa kasy
                    - dokumentacja kadrowa - akta osobowe, ewidencje czasu pracy,
                    urlopów, zarobków, tworzenie grafiku, regulaminów etc.
                    - obsługa strony internetowej czy sklepu internetowego, ogłoszenia w
                    mediach
                    - drobne tłumaczenia
                    - tworzenie raportów i prezentacji
                    i szereg innych zadań - jak to bywa w małych firmach. Skoro w firmie
                    jest 7 osób, to możesz się spodziewać, że będziesz prawą ręką szefa
                    i po kilku miesiącach gdy szef wyjedzie na wakacje, funkcjonowanie
                    firmy będzie na Twojej głowie.
                    a i faksem się nie przejmuj - powiedz, że w poprzedniej firmie był
                    całkowicie inny. Pracowałam w kilku firmach i w każdej to urządzenie
                    wprawiało mnie w osłupienie. To jak z telefonem komórkowym - jak się
                    do jednego przyzwyczaisz, to trudno wysłać smsa z innego :)
                    powodzenia
                    • Gość: polla4 Re: obowiązki sekretarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 01:18
                      Aga! Sama nie wiem jak, chyba ze względu na pewne cechy charakteru -jestem
                      konkretna, małomowna, rzeczowa. Podejrzewam, ze brak doświadczenia nie był dla
                      prezesa problemem nie do przeskoczenia skoro zdecydował sie jednak na mnie.
                      Pojęcie mam tylko teoretyczne, ale od czegoś trzeba zacząc, a zresztą kazdy był
                      kiedys nowicjuszem w swoim zawodzie ; ) Będę sie bardzo starac, żeby jak
                      najszybciej załapac wszystko. Kadry nie sa mi obce, więc mogłabym prowadzic je
                      dla tych paru osób. Dziekuję za wszystkie cenne rady, nie spodziewałam się az
                      tylu :)
                • Gość: misio68 Re: obowiązki sekretarki IP: *.sta.asta-net.com.pl 02.01.09, 23:27
                  Też nie miałam doswiadczenia i jakoś poszło.
                  Jeszcze jedna rada nie zostawiaj nic na potem ,jutro,wszystko rób od
                  ręki i na bieżąco wszystko sobie notój wszelkie polecenia itp.
                  • annataylor Re: obowiązki sekretarki 03.01.09, 17:32
                    a ja mam doswiadczenie jako sekretarka, ale pracy nie moge znalezc. wydaje mi
                    sie, ze przyczyna moze byc skonczenie dwoch kierunkow studiow :/
      • iberia.pl Re: obowiązki sekretarki 03.01.09, 18:36
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30422
      • Gość: Hania Re: obowiązki sekretarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 19:37
        Pracowałam jako sekretarka w radio. Nie musiałam mieć eleganckiego stroju, bo wyglądała bym wręcz dziwnie. Ubiór dopasuj do miejsca pracy. Zapytaj jaki strój obowiązuje, a jeżeli nie chcesz pytać, 2-3 dni przyjdź "pod krawatem" i poobserwuj jak inni są ubrani.

Co do obowiązków to oprócz wymienionych powyżej, do moich należało również uzupełnianie zapasów spożywczych i biurowych, tzn. kupowanie na bieżąco i dbanie, aby nie zabrakło: kawy, cukru, śmietanek do kawy, papieru i folii do faksu, długopisów, druków KP i KW, segregatorów, koszulek do dokumentów itp.
      • Gość: Asystentka Dyra Re: obowiązki sekretarki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.09, 09:57
        Przede wszystkim nie wpadaj w panikę, bo niektórzy lubią
        wykorzystywać nowych, wystraszonych pracowników i to nie włącznie w
        kwestii parzenia kawy. Jeśli jesteś sekretarką działu/asystentką
        biura to trudno, żebyś robiła kawę/herbatę wszystkim pracownikom;
        jeśli jesteś np. asystentką dyrektora/prezesa czy innego ważniaka to
        możesz mu to zaproponować. Ale propozycje robienia loda, jak tu
        jakiś przygłup napisał, odpadają!!
        Ja też nie jestem techniczna, a sobie poradziłam i z kserem, i z
        faksem; takie urządzenia obsługują sekretarki w małych firmach po
        maturze a nawet bez, więc bez nerwówki.
        Co do stroju - umiar przede wszystkim. Nie musisz chodzić w
        garsonkach, ale zapomnij o wielkiej biżuterii, tipsach, mocnym
        makijażu (bardzo źle widziana jest tona pudru i kolorowe, np.
        turkusowe cienie na powiekach).
        Pozdraiwam i życze powodzenia!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka