Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CV a data urodzenia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 20:52
    Czy w CV konieczne jest umieszczenie daty urodzenia i zdjęcia?
    Szukam pracy od blisko roku...i nic... Ostatnio dowiedziałam się,że
    jedno z moich podań-mimo mojego dużego(6-letniego)doświadczenia w
    branży-nie zostało wogóle wzięte pod uwagę,z powodu mojego wieku.
    Pracodawca zrobił wstepną segregację i kierując się datą urodzenia
    odrzucił podania osób powyżej 25 roku życia. Mam 34 lata,jestem
    zadbana i szczupła, generalnie mam bardzo dobrą prezencję i
    doświadczenie zawodowe...Ale nikt nie chciał mnie ani zobaczyć, ani
    ze mną rozmawiać... Co robić???
    Obserwuj wątek
      • Gość: ewa Re: CV a data urodzenia IP: *.chello.pl 27.05.09, 21:20
        Nie ma obowiązku umieszczania daty urodzenia!
        Ale przecież i tak wpisujesz daty ukończenia szkół, przebieg dotychczasowego
        zatrudnienia.................................
        • Gość: abc Re: CV a data urodzenia IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 21:26
          > Ale przecież i tak wpisujesz daty ukończenia szkół, przebieg dotychczasowego
          > zatrudnienia...
          A może się trafi jakiś pracodawca, co nie umie rachować ;)
        • Gość: Bezrobotna Re: CV a data urodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 21:30
          Dziękuję Ci Ewo:-) Fakt! Masz rację z tymi datami...czyli jestem na
          z góry przegranej pozycji. A najśmieszniejsze jest to, że ja
          naprawdę nie wygladam na swoje lata. Zawsze, kiedy się już przyznam
          do swojego wieku spotykam się z niedowierzaniem...Cóż... Pozdrawiam
          serdecznie i dziekuję za odpowiedź.
          • Gość: Bezrobotna Re: CV a data urodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 21:33
            ABC - Chyba w najlepszym wypadku moge liczyć na to, że trafi się
            pracodawca, któremu nie będzie się chciało porachować:-) Muszę
            liczyć na lenistwo, bo w rozsądek już nie wierzę:-)Pozdrawiam.
            • Gość: ewa Re: CV a data urodzenia IP: *.chello.pl 27.05.09, 21:35
              Lepiej nie pytaj ile ja mam lat-od kilku miesięcy szukam pracy i wiem już, że
              mam "przechlapane"
              • Gość: Bezrobotna Re: CV a data urodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 21:42
                Marne to pocieszenie Ewo:-) A emeryturę dają dopiero po 60-
                ce...Tylko gdzie to wypracować? Życzę Ci Ewuniu powodzenia w
                szukaniu pracy. Trzymam kciuki, żeby...nam się udało...:-)))
            • Gość: abc Re: CV a data urodzenia IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.09, 21:43
              > ABC - Chyba w najlepszym wypadku moge liczyć na to, że trafi się
              > pracodawca, któremu nie będzie się chciało porachować:-) Muszę
              > liczyć na lenistwo, bo w rozsądek już nie wierzę:-)Pozdrawiam.
              Ponieważ masz poczucie humoru, to porada bardziej serio:
              Nie przejmuj się "pseudobyznesmenami", którzy patrzą tylko na wiek. Na szczęście są i normalni pracodawcy, którzy poszukują doświadczonych pracowników. Mam nadzieję, że Ty również wkrótce takiego znajdziesz. Nawiasem mówiąc 34 lata to apogeum młodości!!
              • Gość: Bezrobotna Re: CV a data urodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 21:49
                ABC- dziękuje za miłe słowa pocieszenia i mam nadzieję...mam
                nadzieję. Chociaż to wszystko za długo już trwa. Jeszcze nigdy nie
                szukałam pracy tak długo! Jestem tym już tak zmęczona,że boję się o
                mój entuzjazm do podjęcia nowych obowiazków...bo...gaśnie:-)))
                Pozdrawiam.
      • faguinek Re: CV a data urodzenia 28.05.09, 08:19
        Jeżeli pracodawca obiera kryterium wiekowe to trochę odkrywa swoje
        ograniczenie umysłowe. A ty ciesz się, że u niego nie pracujesz.
        Rozmawiaj z tymi, którzy pytają o twoje umiejętności i kwalifikacje.
        • Gość: Bezrobotna Re: CV a data urodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 10:06
          Przyznam, że okrutnie mnie to zdołowało,że w wieku 34-lat jestem za
          stara do pracy:-( To kropne uczucie i zanim sobie tak naprawdę
          uświadomiłam, że przyjmowanie przez pracodawcę kryterium wieku, jest
          faktycznie mało powazne i nienajlepiej o nim świadczy- miałam doła
          na maksa! Dlatego bardzo Wam wszystkim dziekuję za dobre słowo i
          głos rozsądku.
          • annajustyna Re: CV a data urodzenia 28.05.09, 15:10
            A moze na modelke startowalas? To faktycznie jestes jakies 20 lat za "stara" ;).
      • lukasz2983 Re: CV a data urodzenia 28.05.09, 14:02
        Ja nie podaje takich informacji. Nie podaje rowniez stanu cywilnego ani adresu. Zdjecie mam, ale chyba go wywale. Zamieszczam jedynie (aż) imie, nazwisko, nr telefonu komorkowego i e-mail. To i tak duzo. Nie wiadomo gdzie te nasze CV trafiaja.
        • mijo81 Re: CV a data urodzenia 28.05.09, 15:46
          A trafiają do "firm marketingowych"
          • Gość: Bezrobotna Re: CV a data urodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 22:09
            Annajustyna - jeśli to miał być żart-to kiepski...bo wg mojej wiedzy
            25-latki do modelingu też są już za stare:-)

Jeśli chodzi o te dane osobowe...Faktycznie coś może być na rzeczy.
            Od kiedy szukam pracy znacznie zwiększyła się ilość różnych ulotek
            reklamowych w skrzynce i odbieram telefony z zaproszeniami na jakieś
            prezentacje...Chyba mam odpowiedź skąd Ci ludzie biorą moje dane...
            • annajustyna Re: CV a data urodzenia 29.05.09, 09:43
              To byla ironia pod adresem pracodawcow - 34 to przeciez wspanialy wiek!
              • Gość: Bezrobotna Re: CV a data urodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 10:17
                Annajustyna - rozumiem:-))) Z tą wspaniałością to bym nie
                przesadzała;-), ale napewno ani Ja, ani żadna inna kobieta w tym
                wieku - nie czuje się za stara na ryneku pracy... litośći!!!:-)))
                • Gość: Bartosz Re: CV a data urodzenia IP: 83.238.23.* 29.05.09, 12:09
                  Może nie chcą Pani po prostu przyjąć bo jest Pani za dobra :)
        • Gość: tomeczek Adres w CV / LM ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 18:01
          lukasz2983 napisał:

> Nie podaje rowniez stanu cywilnego ani adresu. (...)
          > Zamieszczam jedynie (aż) imie, nazwisko, nr
          > telefonu komorkowego i e-mail.

W CV to powyższe wystarczy w zupełności. Ale czy w LM (jeżeli go wysyłamy) nie
          powinien być podany pełen adres?
          • Gość: Bezrobotna Re: Adres w CV / LM ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 18:16
            Tomeczku...Sądzę,że w LM adres jest tym bardziej zbędny. Chyba ,że
            oczekujesz od pracodawcy pisemnej odpowiedzi:-) Raczej nie
            liczyłabym na to.
            • Gość: Kalypso Ja kiedyś dostałam pisemną odpowiedź negatywną! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.09.13, 16:16
              Ja kiedyś dostałam pisemną odpowiedź.
              Najpierw telefoniczną. A potem dodatkowo jeszcze na piśmie, tradycyjnym listem!

I to negatywną!
              (Bo przy pozytywnej to jeszcze rozumiem, może chcieliby uroczyście pogratulować, podesłać jakieś materiały nt. firmy i zaprosić do siedziby.)

Jakież było moje zaskoczenie.

• asiuniap Re: CV a data urodzenia 29.05.09, 12:33
        Gość portalu: Bezrobotna napisał(a):

> Pracodawca zrobił wstepną segregację i kierując się datą urodzenia
        > odrzucił podania osób powyżej 25 roku życia.

Bo on nie potrzebowal pracownika do pracy tylko do czegos innego...
        Nie przejmuj sie.
        • Gość: Bezrobotna Re: CV a data urodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 12:38
          napisał Bartek:
          Może nie chcą Pani po prostu przyjąć bo jest Pani za dobra :)

Bartku dziękuję za miłe słowa, ale to byłoby jeszcze bardziej
          kuriozalne niż wiek, nie uważasz?:-)))

Dziekuję Wam wszystkim za opinię. Pozdrawiam.
          • doradca-kariery Re: CV a data urodzenia 29.05.09, 14:25
            Proszę przysłać do mnie na maila swoje cv - przejrzę i doradzę, co zmienić. A czepiam się wszystkiego, niby pracodawca.
      • Gość: gość Re: CV a data urodzenia IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.13, 15:14
        Zrobiłam eksperyment i wysłałam cześć CV z datą ur. i część bez daty i większy odzew miałam w przypadku wysłania CV z datą- jestem w podobnym wieku do Ciebie. Jeśli chodzi o zdjęcie, to zawsze wysyłam CV ze zdjęciem:)
        Coraz częściej niepokoi mnie to, że pracodawcy wypytują już na pierwszej rozmowie o mój stan cywilny, czy mam dzieci, z kim mieszkam, nawet o dodatkowe źródła dochodu! Takie pytania nie powinny w ogóle paść, a jednak ostatnio każdy pracodawca je zadaje. Oferowane wynagrodzenia są żenująco niskie jak dla osoby z dużym już doświadczeniem. Na ostatnich 12 rozmowach zaproponowano mi pracę za 1600-1800 zł brutto! Gdy zapytałam:" Jak z tego się utrzymać?", osoba rekrutująca zapytała zdziwionym tonem: "a mąż/partner pani nie utrzyma?" i kolejna :" czy z rodzicami mieszkam czy osobno?". Wychodzi na to, że praca za żenujące wynagrodzenia jest tylko dla osób mieszkających albo z bogatym mężem albo będących na utrzymaniu rodziców, najlepiej, żeby była bezdzietna i jeszcze przyniosła zaświadczenie o bezpłodności... Chory kraj.
        • Gość: Kalypso Co mowić o sytuacji finansowej? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.09.13, 16:25
          Gość portalu: gość napisał(a):

> Gdy zapytałam:" Jak z tego się utrzymać?", osoba rekrutująca
          > zapytała zdziwionym tonem: "a mąż/partner pani nie utrzyma?" i kolejna :" czy
          > z rodzicami mieszkam czy osobno?".

Po prostu przerzucają koszty posiadania pracownika na innych pracodawców, zatrudniających rodziców lub współmałżonka.

I co w takiej sytuacji odpowiadać?

1. że ma się dobrą sytuację finansową (oszczędności, brak kredytów, dzieci, pracujacych rodziców czy współmałżonka) - źle (nikt nie chce pracownika, który może łatwo odejść, gdy go się będzie żle traktowało).
          2. muszę pracować, bo nie mam pieniędzy - źle (bo proponują niskie stawki wiedząc, że mają niewolnika w garści)
          3. odmówić odpowiedzi - źle (uznają, że na pewno jest tak, jak oni by nie chcieli)
          • Gość: gośc Re: Co mowić o sytuacji finansowej? IP: *.dynamic.chello.pl 06.09.13, 16:55
            Czyli sytuacja bez wyjścia? skoro nie ma dobrych odp. na te pytania.
            Jeśli odpowiem, że jestem na utrzymaniu męża lub/i rodziców- to dobrze czy źle?
            - utrzymuję się niezależnie od rodziców, mąż/partner też nie zarabia kokosów- to też źle, bo wiadomo, że będę szukała lepszej pracy, a tu tylko chce się zahaczyć
            -jeśli powiem, że w ogóle utrzymuję się sama, to źle, bo wiadomo, że nie będzie mnie stać na normalne funkcjonowanie.
            Kwestia dzieci, jeśli powiem, że mam-źle( bo np. dzieci mogą zachorować), nie mam-też źle, bo może będę chciała założyć rodzinę. Chyba najgorzej, jeśli ma się męża i nie ma dzieci- dla pracodawcy to czerwona lampka: na pewno zaraz będzie w ciąży, tylko chce dostać umowę i zaraz idzie na zwolnienie.
            Chyba jedynie satysfakcjonująca byłaby odp., że pracuję dla przyjemności, żeby nie siedzieć w domu, wynagrodzenie-"co łaska", mąż zarabia b. dużo, dzieci nie mamy i nie będziemy mieć, na co przestawimy stosowne papiery:)
      • annajustyna Re: CV a data urodzenia 06.09.13, 22:22
        Zrob sobie taka strone ze zdjeciem do swojego podania i pod swoim zdjeciem wypunktuj swoje atuty (w zaleznosci od stanowiska): dyplom magistra (bez podawania daty ukonczenia uczelni), dosw. 6 lat na stanowisku etc. Jaka kolejny dokument niech bedzie CV.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka