joankb 14.08.09, 09:52 Te statystyki w istocie dotyczą przedsiębiorstw co najmniej średnich. W małych to ja sobie nie wyobrażam tylu dyrektorów. W znanych mi - nawet nie ma takich stanowisk. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lotson1 Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy MŚP 14.08.09, 10:00 jak to ładnie wszystko wyglada w zestawieniach przyjedż panie redaktorze do małego miasta np. sandomierz i spytaj się ile zarabiaja sprzedawcy w niedawno otwartej galeri albo w jakim kolwiek innym miejscu i na jakich warunkach sa zatrudnieni a i ile ludzi zwiało z tego raju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: brutto czy netto? IP: *.zax.pl 14.08.09, 10:23 wszelkie kwoty ZAWSZE brutto... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy MŚP IP: *.les.ar.krakow.pl 14.08.09, 10:42 No i po co robiłem ten doktorat i wygłupiam się jako adiunkt/naukowiec na wyższej uczelni, skoro zarobkiem przewyższam o 500 złotych 10 najgorzej opłacanych stanowisk w Polsce? A nasi zajefajni politycy myślą, że w Polsce gdziekolwiek rozwinie się nauka. Pisanie, że oni myślą to pewnie spora przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy IP: 62.73.210.* 14.08.09, 11:07 Skoro jesteś taki mądry to dlaczego jesteś taki biedny? Swoim doktoratem zrobionym na uniwerku mieszczącym się poza pięćsetką najlepszych światowych uczelni to nawet tyłka sobie nie podetrzesz bo papier nieodpowiedni. Nie szkoda ci czasu na takie głupota jak pseudoedukacja? Odpowiedz Link Zgłoś
rob-one Re: Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy 14.08.09, 12:41 hmmm, trochę głupie rozumowanie znam ludzi, którzy od zawsze marzyli o pracy naukowej - są pracownikami naukowymi, pracują na uczelniach, zajmują się tym o czym marzyli, czyli Twoim zdaniem to kretyni bo zarabiają mniej niż Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan2 Re: Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 13:36 Mieć...albo być :-) Bywają takie wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy IP: 193.111.147.* 16.03.10, 07:16 mieć albo być... powiedz to dziecku, które chce razem z całą klasą jechać na wycieczkę, a ty nie masz na jej opłacenie. Powiedz to matce, która za godne przedszkole lub szkołę musi płacić czesne wielkości 1/3 jej pensji - bo też jest pracownikiem naukowym z marną pensją - z doktoratem bynajmniej nie marnego w Polsce SGH... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Co do podcierania... IP: *.les.ar.krakow.pl 14.08.09, 14:28 Rozumiem, że ty świadectwami swoich życiowych osiągnięć podcierasz się regularnie, dzięki czemu jesteś niezwykle majętny. To prawda,że uniwersytet, na którym pracuję nie lokuje się wśród najlepszych światowych uczelni, ale w skali Polski prezentuje się całkiem dobrze. Gdyby pracownikom naszych uczelni płacono chociaż przyzwoicie mieliby motywację, żeby wciągać swoje uczelnie do grona najlepszych w świecie. Ale u nas nikogo to nie interesuje, bo politycy pieniądze lubią rozdawać tylko sobie i swoim znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: Co do podcierania... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.09, 16:57 Dokładnie, jakby lekarzom płacili więcej to by naród był zdrowszy, jakby policjantom płacili płacili więcej to by było bezpieczniej, jakby politykom płacili więcej to by żyło się lepiej! ps. napisał niedoszły naukowiec bioscience... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Co do podcierania... IP: 193.160.251.* 14.08.09, 17:58 Sam o sobie napisales per 'glupi', ja tylko trzymam sie konwencji. Gdyby > pracownikom naszych uczelni płacono chociaż przyzwoicie mieliby motywację, Gdyby twoja pracas byla wiecej warta to placiliby za nia wiecej. A tak to skromnie zyjesz z moich podatkow. Moze wreszcie wezmiesz sprawy w swoje rece? Ale u nas nikogo to nie > interesuje, bo politycy pieniądze lubią rozdawać tylko sobie i swoim znajomym. A ty regularnie na tych politykow (PO, PiS, SLD czy inni socjalisci) glosujesz, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Co do podcierania... IP: *.adsl.alicedsl.de 14.08.09, 20:27 TO czemu nie wymyslisz czegos co da ci miliony? Nie mozesz opatentowac swoich super wynalazkow? Zrobiles doktorat na kiepskiej uczelni to masz kiepskie zarobki. O co chodzi? Wymysl cos to bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chory kraj!!!! Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy MŚP IP: *.dhcp.bluecom.no 14.08.09, 15:20 To jest chore - ja tyle zarabiam za granicą jako fizyczny (z nadgodzinami więcej:). Oni dzisiaj są dyrektorami a jutro mogą już nie być a jaki stres związany z danym stanowiskiem - jak ja się cieszę, że już nie mieszkam w tym złodziejskim kraju.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans hebron hola hola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 15:41 porównanie bezwzględne nie ma sensu- musisz uwzględnić poziom wydatków miesięcznych. Gość portalu: chory kraj!!!! napisał(a): > To jest chore - ja tyle zarabiam za granicą jako fizyczny (z nadgodzinami > więcej:). Oni dzisiaj są dyrektorami a jutro mogą już nie być a jaki stres > związany z danym stanowiskiem - jak ja się cieszę, że już nie mieszkam w tym > złodziejskim kraju.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chory kraj!!!! Re: hola hola IP: *.dhcp.bluecom.no 14.08.09, 21:14 koszty mam mniejsze jak przeciętny pracownik w W-wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WDR Re: hola hola IP: *.chello.pl 14.08.09, 23:16 14000 powiadasz? i mniejsze koszty? www.norwegia.pl/node/5274 "ceny wynajmu osiągnęły niebotyczne wręcz kwoty. Za mieszkanie jednopokojowe 29 m² płaciło się 6000 NOK, za mieszkanie dwupokojowe (z jedną sypialnią) – 8000 NOK i więcej" 1 NOK = 0,47 ... czyli wynajem małego mieszkanka to koszt ok 4000 zł dalej: www.gazetapodatnika.pl/artykuly/skandynawskie_eldorado_czy_warto_pracowac_w_norwegii-a_1340.htm "Przeciętne ceny są o 200 - 300 proc. wyższe niż w naszym kraju. Za norweską koronę płacimy obecnie około 0,465 złotego. Oto kilka przykładowych cen: chleb to 10 - 25 kr, mleko – 10 kr, jogurt – 5 kr, piwo 0,33 l to 20 - 45 kr, 1 kg mięsa – 100 kr, czekolada – 20 kr." Teraz powiedz, że życie w Norwegii jest tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy IP: 89.106.184.* 14.08.09, 15:46 to prawda w niemczech np. srednia krajowa to ok. 3000 euro brutto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toro Re: A ile ma Michnik, nierob, SBecja, kanalia Urba IP: *.hsd1.ca.comcast.net 14.08.09, 16:44 n i inna cholota, ktora powinna kiblowac w pierdlu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WDR Re: Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy IP: *.chello.pl 14.08.09, 19:25 "To jest chore - ja tyle zarabiam za granicą jako fizyczny (z nadgodzinami więcej:)" Napisz jeszcze ile możesz oszczędzić miesięcznie samemu wynajmować mieszkanie, na jakie w PL stać np. dyrektora finansowego (liczmy 80-100 m2 w dużym mieście) w wysokim standardzie. To już gorzej, right? Jak wypadasz finansowo w porównaniu do innych Norwegów? Chyba nie zapraszaliby Cie do swojego kraju, gdyby chcieli tyrać za pieniądze, które Tobie płacą. " Oni dzisiaj są dyrektorami a jutro mogą już nie być " Ty dziś masz siłę zapierniczać rękoma, jutro możesz mieć wypadek (nie życzę), za kilka- kilkanaście lat nie będziesz miał siły pracować fizycznie, a doświadczony specjalista (umysłowy) zawsze będzie w cenie. Typowe polskie krótkowzroczne myślenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bogumil.bogumil Zakładam, że chodzi o zarobki netto 14.08.09, 15:59 Bo żaden z redaktorzyków nie zadbał sobie trudu o tym poinformować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zakładam, że chodzi o zarobki netto IP: *.aster.pl 14.08.09, 17:55 To źle zakładasz. W tego typu badaniach ZAWSZE prezentowane są zarobki brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Re: Zakładam, że chodzi o zarobki netto IP: *.zone7.bethere.co.uk 15.08.09, 10:35 uwazam ze w/w zarobki sa brutto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chrzypek Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy MŚP IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.08.09, 17:09 wiadomo - fizjoterapeuta, czy opiekunka do dzieci żadnych umiejętność nie trzeba, żadnej odpowiedzialności nie ma... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.08.09, 19:40 a najlepsze, że sprzątaczka więcej zarabia niż sekretarka medyczna czy fizjoterapeuta. Takie cuda tylko w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy IP: *.adsl.alicedsl.de 14.08.09, 20:31 Nie tylko. Sekretarka medyczna to zadna robota. Pracuje w Niemczech jako analityk i kiedys przez przypadek zobaczylem liste plac "administracji" czyli sprzataczek, recepcjonistki i zlotej raczki i sprzataczki zarabialy wiecej. Ale nie dziwie sie bo robota gorsza, w dodatku zaczyna sie o 16 jak ludzie zaczynaja wychodzic z pracy i konczy pewnie okolo 20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy MŚP IP: *.as.kn.pl 14.08.09, 18:24 14 koła dyrektor? Zwykły inżynier oprogramowania tyle zarabia w niektórych firmach w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy IP: *.adsl.alicedsl.de 14.08.09, 20:32 Male przedsiebiorstwa to w unii do 50 osob. Srednie do 250. Nie mow mi, ze w firmie ktora ma 200 osob nie ma dyrektora sprzedazy. Jestem pewien, ze jest takze w firmie ktora ma 40. Moze nazywa sie inaczej, ale robi to samo. Tak samo ktos odpowiedzialny za finanse (nie ksiegowosc, ale finanse)!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jA Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy MŚP IP: *.magma-net.pl 14.08.09, 23:58 tez szukalem inforamcji o tym czy to netto czy brutto - a powinna to byc informacja dolaczona do kazdego wykresu osobno - a jej brak swiadczy o braku zrozumienia redaktorow dla czytajacych te dane - A FE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WDR Re: Najlepiej i najgorzej wynagradzani pracownicy IP: *.chello.pl 15.08.09, 00:22 Domyślnie jest brutto. Każdy logicznie myślący czytający wie, że jeśli ktoś zarabia 10.000 netto/m-c, to przy tej samej odpowiedniej kwocie brutto (ok 14,200), po kilku (tu: 6) miesiącach będzie zarabiał więcej (bo przestanie płacić ZUS), a po następnych mniej niż 10.000 bo wejdzie w kolejny próg podatkowy. Pytania czy w analizach zarabia się netto, czy brutto, to głupie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Czyli brygada Rogala 15.08.09, 07:47 jeden robi a reszta się op-dala I spróbuj tu człowieku utrzymać tę całą chołotę, zupełnie jak w Parlamencie, samo sk-syństwo Odpowiedz Link Zgłoś