Dodaj do ulubionych

Prezydent Chodorowski i jego "autorytet"

29.09.04, 19:48
W czerwcu br. w Rzeczpospolitej jak co roku ukazuje sie ranking miast,
ranking ich atrakcyjnosci, oraz prospolecznego nastawienia poszczegolnych
samorzadow. Mielec ze swym "mociumpanem" Chodorowskim wypada blado. Ani
wladza prezydencka nie wypada dobrze czy chocby przyzwoicie ani Mielec
zarzadzany przez czerwono - rozowa koalicje nie jest doceniany przez
prstizowy i opiniotworczy dzinnik "Rzeczpospolita". Wiec Mielec ze swym
prezydentem Chodorowskim - w Polsce znaczy NIC!!!

Przykladem jest sparwa zupelnego braku dzialan w sprawie fatalnych polaczen
kolejowych Mieleca z Polska. Kazdy widzi jak to wyglada. Prezydent markuje w
tym zakresie dzialania - ostrzegaja zurnalisci TR Korso, pasazerowie,
forumowicze. Znalazl tysiace powodow by nie zajac sie tak naprawde koleja.
Albo sie mowi ze to sprawa PKP, albo ze tory "do kitu" albo ze
spisek "Rzeszowiakow". Tylko nawet w sprawie tych "kitowych torow" prezydent
Chodorowski robi wielkie NIC. Inne maista (nie mowie ze wszystkie) potrafia
sobie z tym poradzic (np. Wadowice, Przemysl , Tranobrzeg). U nas
jest "dziura zabita dechami" a Chodorowski puszy sie jak dumny paw.. Ile
jeszcze???!!!
W Mielcu natomiast Chodorowski markuje profesjonaliste i przywodce ludu. Jak
to sie mowi dba o popularnosc.... Czyli jest zwyczajnym populista i niczym
wiecej...
A moze sie myle moze czerwono- rozowa czyli SLDowsko - UWecka koalicja jest
zbawieniem dla Mielca i dzieki niej nie toniemy w szponach Samoobrony Czy LPR-
u?
W ktorych dziedzinach Mielec wyroznia sie Waszym zdaniem wsrod samorzadow
chocby Podkarpacia? Prosze o konketne przyklady a nie o porownywanie wynikow
dzialan Chodorowskiego z outsiderami wsrod samorzadowcow...

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • konev3 Co ranking to inny wynik :) 29.09.04, 20:19
      Miasto:

1 Piła
      2 Gniezno
      3 Cieszyn
      4 Kołobrzeg
      5 Piaseczno
      6 Tarnowskie Góry
      7 Kutno
      8 Ciechanów
      9 Ostrów Wlkp.
      11 Puławy
      12Mielec
      13 Stalowa Wola
      14 Kędzierzyn-Koźle
      15 Jarosław
      16 Stargard Szcz.

Już po raz trzeci Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową prowadzi ranking
      atrakcyjności inwestycyjnej miast, oddzielnie w czterech grupach:

miasta wojewódzkie (ranking zaprezentowany w styczniu 2001),
      miasta na prawach powiatu (tzw. powiaty grodzkie) (ranking zaprezentowany w
      styczniu 2001),
      stolice powiatów ziemskich (objęte niniejszym raportem),
      pozostałe miasta (prezentacja przewidywana jest w lecie 2001).
      Obecny raport obejmuje 260 miast powiatowych. Dominują wśród nich te liczące od
      15 tys. do 40 tys. mieszkańców (ponad połowa wszystkich siedzib powiatów), ale
      znajdujemy także liczne miasta poniżej 10 tys. i 30 liczących powyżej 50 tys.
      mieszkańców. Najmniejszy spośród badanych jest Radziejów (woj. kujawskie),
      liczący niespełna 6 tys. mieszkańców. Na przeciwnym ekstremum znajdują się
      Lubin z 83 tys. mieszkańców oraz Inowrocław i Ostrowiec Świętokrzyski z niemal
      80 tysiącami.

Metoda badania

Badanie przeprowadzone zostało za pomocą niemal identycznej metody jak w roku
      ubiegłym. Podstawowym źródłem informacji były dane urzędowe, m.in. GUS, NBP,
      PAIZ, Ministerstwa Finansów. Wykorzystano także strony internetowe
      poszczególnych miast.

Ogółem zgromadzono ponad 70 wskaźników pogrupowanych w dziewięć "czynników
      atrakcyjności inwestycyjnej":

chłonność rynku lokalnego;
      jakość rynku pracy (przede wszystkim poziom wykształcenia, struktura
      szkolnictwa, obecność instytucji naukowych i badawczych);
      klimat społeczny (stabilność lokalnej sceny politycznej i rozwój instytucji
      społeczeństwa obywatelskiego);
      infrastruktura techniczna;
      infrastruktura otoczenia biznesu;
      dostępność komunikacyjna;
      skuteczność dotychczasowej transformacji ustrojowej (dotychczasowe inwestycje
      zagraniczne, stopień zróżnicowania struktury gospodarczej);
      możliwości wypoczynkowe;
      aktywność marketingowa władz samorządowych.
      Na podstawie wskaźników cząstkowych, dotyczących poszczególnych czynników,
      sporządzono wskaźnik syntetyczny atrakcyjności inwestycyjnej. Poszczególne
      miasta zakwalifikowano do klas atrakcyjności inwestycyjnej od A do G, przy czym
      D można rozumieć jako atrakcyjność przeciętną.

Do klasy A (o najwyższej atrakcyjności) zostało zaliczonych 18 miast: Piła,
      Gniezno, Cieszyn, Kołobrzeg, Piaseczno, Tarnowskie Góry, Kutno, Ciechanów,
      Ostrów Wielkopolski, Puławy, Mielec, Stalowa Wola, Kędzierzyn-Koźle, Jarosław,
      Stargard Szczeciński, Świebodzin, Pruszków, Łowicz. Kolejnych 45 miast
      zaliczonych zostało do klasy B, a 31 do klasy C. Rozmieszczenie miast
      najbardziej atrakcyjnych przedstawiają załączone mapki 1 i 2, zaś bardziej
      szczegółowe wyniki znajdują się w tabeli zamieszczonej na końcu.
      • abdankpl Re: Co ranking to inny wynik :) 30.09.04, 15:24
        Moze kiedys bylo lepiej bo o ile sie nie myle 2001 r to rok kampani wyborczej
        chyba lub go poprzedzajacy? Zrezza zobacz sobie pisam w sprawie ego
        nieszcesnego PKP - rwniez wiekszosc z nich to zamieszchle czasy... Zreszta
        chyba juz to zdjeli z www.mielec.pl bo nie moge sie tego doszukac... (prosze
        mnie porawic jesli przeoczylem) Jesli tak to wstydza sie czegos??
    • combo1978 Re: Prezydent Chodorowski i jego "autorytet" 29.09.04, 22:38
      Szczerze powiedziawszy nie uwazam aby jakosc i ilosc lin kolejowych
      przeplywajacych przez Mielec, swiadczyla o jego rozwoju czy prestizu.
      Studiuje zaocznie w Krakowie. Jest nas na roku ok. 50 osob z Mielca.
      Praktycznie nikt nie dojezdza tam pociagiem. Prawie wszyscy zbieramy sie w
      piecioosobowe grupy i jedziemy samochodami. Podroz wychodzi nas ok 15 zlotych w
      dwie strony. PKP chocby niewiem jak sie starala i tak nie przebije tej ceny.
      Nawet bilet na PKS jest tanszy.
      Druga sprawa to kolejowy transport produktow przemyslowych. Powiedzcie mi ile
      firm na strefie z niego korzysta. Wiekszosc przewozi swoje produkty tirami po
      szosach. Mysle, ze raczej na tym drugim srodku transportu powinnismy sie
      skupic. Co zrobic aby stan drog sie polepszyl.
      Na temat prezydenta Chodorowskiego nie mam zadnego zdania. Nic o nim niewiem.
      To chyba swiadczy o tym, ze za bardzo sie nie stara. Za to przed wyborami
      bardzo sie staral. Jak zreszta kazdy polityk. Czekam na kolejny sezon
      przedwyborczy bo jestem pewien, ze wtedy dopiero rusza prawdziwe inwestycje.
      • abdankpl Re: Prezydent Chodorowski i jego "autorytet" 30.09.04, 15:29
        No to zaocznie to moze faktycznie jest wieksza szansa aby sie dogadac. Ja
        studiuje w Krakowie dziennie i zadko ktorzy z moich znajomych robia tak jak w
        Twoim przypadku. Po prostu kazdy jadzie kiedy mu pasuje i nie musi sie
        dostosowywac do innych.
        Zreszta to co napisales jest bardzo dobrym przykladem na to ze w Mielcu
        komunikacja publiczna szwankuje i nie spelnia swoich zadan...O kolei juz nie
        wspomne...
    • makr5 Re: Prezydent Chodorowski i jego "autorytet" 30.09.04, 11:49
      Jeżeli ocenia sie czyjeś działania po kolorach koalicji czy też po na podstawie
      stanu naszych kochany PKP to gratuluję metodyki oceny.
      Na podstawie obserwacji dużo większych miast takich np jak Łódź gdzie miasto
      jest zaniedbane, brak inwestycji, pracy, to mogę powiedzieć że w Mielcu nie
      jest źle, a to raczej pozytywnie świadczy o jego włodarzach. Najprościej jest
      krytykować...
      • abdankpl Re: Prezydent Chodorowski i jego "autorytet" 30.09.04, 15:19
        Jaka tam metodyka - przeciez kazdy ocenia dzialania samorzadu/prezydenta itp.
        pod wlasnym katem stad pewnie nigdy takie oceny nie sa do konca obiektywne.
        Kazdy ma przeciez wlasne zdanie. Ja rowniez i nie ukrywam ze moja ocena jest
        rowniez czesciowa. Nawet nie pretenduje do tego by moja ocena byla calosciowa.
        Jak juz na tym forum piasalem Mielec to "dziura zabita dechami" i jakos nic sie
        w tym temacie nie zmienia na lepsze. Komunikacja publiczna calkowicie zawodzi.
        W pewnych okresach czasowych po prostu jak sie nie ma samochodu to trzeba isc
        piechota lub jechac rowerem... Kiedys bylem w Debicy i spoznilem sie na ostatni
        pociag do Mielca (po nim nie bylo juz zadnego srodka komunikacji). Pozostawalo
        czekac do rana (ponad 8 godzin) ale wybralem podroz pociagiem towrowym dzieki
        uprzejmosci kolejarzy....
        Kiedys wracalem z Bieszczad i zamiast do Mielca musialem jechac do wujka w
        Krakowie bo wolalem spedzic czas na podrozy niz na czekaniu w Debicy na autobus
        czy pociag...
        Co do krytyki wladz to uwazam ze to podstawowy warunek prawdrzadnosci na dole i
        podstawowe prawo obywateli i troche irytuja mnie takie poglady jak Twoj, ze
        krytyka to cos zdroznego. No ale moze gdy spojrzymy w mroczna przeszlosc PRLu i
        polaczymy to z czerwono - rozowa koalicja Mielca to nie bedziesz juz taki pewny
        w twierdzeniu ze "kolor koalicji" nie jest przydatny przy ocenie dzialan
        obecnego prezydenta i stylu sprawowania wladzy. Ja PRLu praktycznie nie
        pamietam ale watpie by mysleniu tych "starych czerwonych mord" (czesto sa/byly
        one czerwone bez przenosni z powodu alkoholizmu wielu dzialaczy komitetow
        partyjnych) cos sie zmienilo...
    • gslawik Re: Prezydent Chodorowski i jego "autorytet" 30.09.04, 18:24
      Wiesz co?
      Nie chce mi się odpowiadać na tak kretyńsko postawione pytanie.
      Kretyńsko z kilku powodów
      1. jednostronnie i monotematycznie ptrzysz na świat
      2. Malkontenctwo, narzekanie - to Twoja specjalność.
      3. Zawiść, jad i opluwanie nim innych - to jedyne Twoje umiejętności (sądząc z
      tego co napisałeś)
      4. Dyskutować można z ludźmi, którzy prezentują sobą określony poziom
      intelektualny i są inteligentni...
      5. Nastawienie wstępu przed postawionym pytaniem - żenujące, płytkie i świadczy
      o braku kultury osobistej i wyrobienia...
      6. Nieskie kompetencje społeczne i brak empatii stawiają treść wstępu na
      poziomie Leppera, a może nawet niżej

Pisząc te punktu i tak już udzieliłem odpowiedzi, więc dopiszę jeszcze żebyś
      nie pisał znowu pierdół - nie jestem proprezydencki, ale logicznie myśle...
      Tobie to chyba z trudnością wychodzi.

I na koniec:
      Czytając Twoje ociekające nienawiścią do wszystkiego co jest inne niż Ty
      wypowiedzi stwierdzam, że nie mam ochoty na jałowe dyskusje z takim osobnikiem.
      Mogę dyskutować o czymś, ale bez manipulacji. Posłużyłeś się manipulacją na
      poziomie lepperowsko - hitlerowskim przedstawiając najpierw przezydneta w
      negatywnym świetle, wyśmiewając dokonania nie tylko jego ale i mioeszkańców, a
      dopiero - po nastawieniu negatywnie czytelnika - zadałeś pytanie. A feeee...

Po tej dość długiej wypowiedzi - jeśli chcesz napisz do mnie na skrzynke bo
      dalszej dyskusji na tym poziomie tu na formum nie podejmę

Pozdrawiam wszystkich katowanych takim podejściem do spraw naszego miasta...
      • darecky111 Re: Prezydent Chodorowski i jego "autorytet" 30.09.04, 18:43
        Coś się Pan tak zajeżył? Z lektury postu wynika, że nic nie można złego o
        Chodorowskim napisać. A niestety Chodorowski najlepszym gospodarzem miasta nie
        jest, rzekłbym więcej, nieudolnym.
        • abdankpl Re: Prezydent Chodorowski i jego "autorytet" 30.09.04, 22:44
          No coz - dzieki za jakies wsparcie bo juz myslalem ze tu na tym forum mozna
          wszytko robic tylko nie krytykowac prezydenta. Zreszta kazdy kto bedzie mial
          czas, moze spojrzec na moja polemike z obroncami prezydenta w watku "Dworzec
          PKP". Kazdy oceni jak to wszytko wyglada i kto jest co... Moge powiedziec tylko
          tyle ze ten gosciu (znaczy sie gslawik) kompletnie nie patrzyl co ja pisze.
          najwazniejsze dla niego bylo by mnie zbluzgac - argumenty kompletnie sie nie
          liczyly. Nie mowie ze jestem swiety i ze nie przegialem w kilku momentach.
          Chcialem tylko zwrocic uwage na to co trapi wiekszosc mieszkancow. Przeciez co
          tu ukrywac jeszzce raz to powiem Mielec to zadupie - opisalem jak musialem
          jechac 111 km do Krakowa bo z Debicy do Mielca nie ma polaczen jakichkolwiek.
          Mozna tylko ubolewac ze jest tu kilka osob, ktore nie dopuszczaja zadnej
          krytyki prezydenta ale mozna sie domyslac dlaczego tak jest...

Pozdrawiam
      • abdankpl Re: Prezydent Chodorowski i jego "autorytet" 30.09.04, 22:49
        Nie bede dyskutowal z Toba na sile - inni ocenia (badz nie) czy ten prezydent
        faktycznie jest taki super...
        • gslawik Re: Prezydent Chodorowski i jego "autorytet" 01.10.04, 09:12
          To że Mielec to zadupie to wina Chodorowskiego... No cóż dość dziwna teoria
          zważywszy, że na takie miano pracuje nie tylko on, ale wielu jemu podobnych.
          A jeśli chodzi o mój poprzedniu tu napisany post jeszcze raz powtarzam z całym
          naciskiem:
          Nie jestem zwolennikiem Chodorowskiego. Nie podoba mi sie wiele rzeczy w jego
          rządach - choćby sprawa mieleckiej oświaty, jednak jestem zdecydowanym
          przeciwnikiem tak niesmacznych i lepperowsko-gebelsowskich manipulacji jakich
          dokonałeś rozpczynając ten wątek, oraz tych jakie stosowałeś właśnie w dyskusji
          o PKP. Kultura i wyrobienie polityczne to to nie jest na pewno.
          Tak czy owak, każdy ma prawo do krytyki działań jakie prezentowane są przez
          innych. Na dowód moich przekonań napiszetu kilka słów dotyczących moich
          zarzutów przeciw prezydentowi - jednak proszę żeby mój głos nie był
          przekłamywany bo brzydzę się określeniami stosowanymi przez Ciebie.

1. Sprawa oświaty.
          Szkoły podstwowe przeładowane (jedyna to chyba szkoła jedynka, gdze nauczyciele
          mają godne warunki pracy). Ponad 30 uczniów w klasie nie pozala na prowadzenie
          prawidłowego toku zajęć. Chroniczny brak pieniędzy na podstwowe rzeczy - na
          inwestycje jakiś tam grosz jest, ale na pomoce naukowe - hmmm nie ma.
          1.1 Przy tej okazji sprawa przedszkoli.
          Też przeładowanych, z których w naszym mieście robi się uniwersytety zmuszając
          dieci do nauki zamiast stosując nowoczesne metody nauki przez zabawę. Jak ktoś
          nie wierzy niech pójdzie do dowolnej placówki i poprosi o dziennik...

2. Sprawa podatku dochodowego od nieruchomości.
          Posunięcie o tyle nietrafione w stosunku do SSE że obiecywano ulgi, a zamiast
          tych podatki się podnosi, bo trzeba łatać dziury budżetowe w kasie miasta.
          Zamiast pozwolić MŚP na rozwój - to tłamsie się ten rozwój nakładając właśnie
          podatek od nieruchomości. (on powinien być, ale czy musi być tak wysoki?)

3. Sprawa wałów nad Wisłoką.
          Przy kładce na Starówce kończy się wał od strony Rzochowa, a na złotnikach koło
          działek zaczyna się dalsza część. Teren pomiędzy - używany jako naturalna
          retencjia wód wylewnych? Wał ochroniłby nie tylko domy w okolicach Teligi, ale
          dalej, nawet i ogródki działkowe Relax.

4. Kostka brukowa...
          Nastała moda kostki brukowej i na hura wszystkie chodniki są przerabiane...
          Ale popatrzeć wystarczy na kostkę kładzioną przy wejści na Pasaż. Jest w
          nienajlepszym stanie... Mówię o tym ponieważ za kilka lat trzeba bedzie wydać
          kolejne pieniądze na remont...

5. Ścieżki rowerowe.
          Rozpocząłem wątek o ścieżkach rowerowych, tam są moje postulaty na ten temat.

6. MOSiR
          Hmmmm... Stoi ością w gardle...
          Piękny stadion chylący się ku upadkowi bo miasto ma pieniądze na pierdoły, nie
          ma na to co ważne.

7. Lotnisko
          Nie bedę się wypowiedał na ten temat, bo emocje zbyt wielkie temu towarzyszą.
          Pytanie: jak można było dopuścić do oddania w ręce prywatne lotniska? Co miasto
          robi żeby je odzyskać.

8. TVK MEDIA PLUS
          TVK padła - oficjalna wersja jest taka jak napisano w wątku rónież przeze mnie
          rozpoczętym...
          Ale pytanie: Jak to się dzieje że w innych, mniejszych ośrodkach TV się
          utrzymały, a w Mielcu nie?
          Tam była współpraca i dotacje z kasy miejskiej i powiatowej, a w Mielcu nie!
          Wszyscy rościli sobie prawo do występowania nie dając nic w zamian...
          Taka instytucja utrzymując się z rekalm musi płacić pracownikom, ponosić koszty
          bieżące, ale wnosić również opłaty za dzierżawę łącza, no i characz do KRRiT...
          Miastu taki nadawca nie był potrzebny... Czy Pan Chodorowski nie miał
          pieniędzy? Odpowiedź na to pytanie można znaleźć w Biurze Promocji i Informacji
          UM. (pracują tam 3 osoby, a co robią? hmmm)

Lista mogłaby być dłuższa... Jednak wydaje mi się że to na razie wystarczy.
          Podkreślam - interesuje mnie dyskusja merytoryczna a nie nastawianoa na
          faszystowskie zgnojenie człowieka - jak masz to w zwyczaju...
          Pozdrawiam
          • abdankpl Re: Prezydent Chodorowski i jego "autorytet" 01.10.04, 10:08
            > To że Mielec to zadupie to wina Chodorowskiego... No cóż dość dziwna teoria
            > zważywszy, że na takie miano pracuje nie tylko on, ale wielu jemu podobnych.
            > A jeśli chodzi o mój poprzedniu tu napisany post jeszcze raz powtarzam z
            całym
            > naciskiem:
            > Nie jestem zwolennikiem Chodorowskiego. Nie podoba mi sie wiele rzeczy w jego
            > rządach - choćby sprawa mieleckiej oświaty, jednak jestem zdecydowanym
            > przeciwnikiem tak niesmacznych i lepperowsko-gebelsowskich manipulacji jakich
            > dokonałeś rozpczynając ten wątek, oraz tych jakie stosowałeś właśnie w
            dyskusji
            >
            > o PKP. Kultura i wyrobienie polityczne to to nie jest na pewno.

Jakich manipulacji?? Po prostu nie lubie tego prezydenta i tyle... Manipulacji
            to mozna dokonywac w gazetach a nie na forum gdzie czesto sie pisze bez ladu i
            skaldu ad hoc.
            Co do PKP to jednak nie zgodze sie ze dokonywalem tam jakichs manipulacji -
            napisalem wiele argumentow na ktore nijak nie potrafiles mi odpowiedziec.
            Atakowales tylko moja osobe a nie dyskutowales z argumentami. Zobacz jak to
            robil konev3 jesli nie wiesz co to jest dyskusja na argumenty...

> Tak czy owak, każdy ma prawo do krytyki działań jakie prezentowane są przez
            > innych. Na dowód moich przekonań napiszetu kilka słów dotyczących moich
            > zarzutów przeciw prezydentowi - jednak proszę żeby mój głos nie był
            > przekłamywany bo brzydzę się określeniami stosowanymi przez Ciebie.

To sie brzydz dalej - nie bede dyskutowal z Toba o tym o czym sie nie znam.

Dyskusja o PKP (czyli w temacie w ktorym cos niecos wiem) wykazala ze to Ty
            stosujesz lepperowsko - gebelsowska propagande (oczywiscie okreslenie zostalo
            uzyte w znaczeniu w jakim Ty je pojmujesz i uzywasz).
            Zreszta nie uwazam by takie obzucanie sie epitetami bylo wlasciwe. na dowod
            tego dyskusja na temat polaczen kolejowych i PKP. Przytoczylem tam (ja i inni)
            wiele argumetow z ktorymi staral sie dyskutowac jedynie konew3. Ty obrzucales
            mnie jedynie blotem nie podejmujac merytorycznej dyskusji dlatego szczerze
            wydawalo mi sie ze jestes jakims pracownikiem UM zainteresowanym w obronie
            prezydenta. A ze podchodzilem troche emocjonalnie do sprawy to inna kwestia...
            • darecky111 Re: Prezydent Chodorowski i jego "autorytet" 01.10.04, 12:11
              No to i ja dorzucę parę uwag nt. działalności Chodorowskiego:
              1. nieszczęsne przebicie na Wisłokę - trwa to już, nie wiem bo straciłem
              rachubę, 5, 8 lat? Totalna kompromitacja nie tylko Chodorwskiego ale i
              poprzedników.
              2. ronda - kolejna totalna pomyłka urzędników
              3. Tesco - całe miasto wiedzialo, że to będzie tesco, tylko urząd miasta nic
              nie wiedział. Do tego powstanie komunikacyjny bałagan w obrębie dworca PKS i
              wiaduktu. Ale kto by się tym przejmował, a najmniej nasz prezydent.
              4. Jezdnie wołają o pomstę do nieba. Dziury jak bo bombardowaniach.
              4. Olewcze podejście do nowej drogi przez Wisłę na Kielce - post Koneva3. Za to
              powninien Chodorowski i reszta podać się do dymisji, no ale trzeba mieć jaja.
              • gslawik Re: Prezydent Chodorowski i jego "autorytet" 01.10.04, 14:58
                no i wreszcie Cie zrozumiałem! :)
                Napisałeś kilka konkretnych argumentów, z którymi sioę zgadzam, a gdybym mógł
                głosować za lub przeciw dymisji Chodorowskiego - głosowałbym za!
                I to z przyczyn o których napisałem, o których Ty napisałeś (wreszcie bez
                obrzucania błotem Chodorowskiego i bez manipulacji słownych).

Dziękuje Ci za wkład w rzeczową dyskusję, tylko zastanawia mnie fakt, dlaczego
                musiałem posunąć się do wyjechania z "ciężką artylerią słowną"...

Cieszę się że wreszcie moge powiedzieć że się zagadzamy.
                A co do dyskusji o PKP - nie czytałeś uważnie mich postów. Tam są przdstawione
                postulaty dotyczące linii.

Dziękując Ci za powyższy Twój post pozdrawiam gorąco

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka