Dodaj do ulubionych

Projekt przebudowy centrum...

03.11.05, 10:59
Projekt przebudowy Al Niepodległości i otoczenia w rejonie centrum, który
ukazał się w naszym regionalnym brukowcu pokazuje nam geniusz naszych władz
miasta i nawiedzonego architekta.
Sprowadzenia tejże ulicy ulicy jednopasmowej prz wzrastającej ilości
samochodów to podobnie chory pomysł jak nasze lilipucie ronda. Argument
wyprowadzenia ruchu poza centrum, obwodnice itd. owszem trochę ruch rozładuje
ale tylko trochę. I tak większość wybierze najkrótszą drogę to jedno, a
nieustanny wzrost pojazdów to drugie. To podobnie jakby w stolicy pobudować
obwodnice i zamknąć Al. Jerozolimskie i Marszałkowską.
To równie genialny pomysł jak wydanie kupy pieniędzy na wyłożenie kostkami
łuków skrzyżowania Niepodległośći i Kochanowskiego co w sumie nic nie wniosło
oprócz zaciągniętego na ten cel kredytu, czyżby same wysepki nie wystarczyły?
Ktoś za wszelką cenę chce spieprzyć to co jest i wydać publiczne pieniądze
tylko po to aby za parę lat znowu budować 2 pasmową jezdnię bo samochodów
przybyło i nic to, że w szczycie juz tworzą się korki i jazda nie jest zbyt
bezpiecznia.
Cóż zepsuć dobre rozwiązanie komunikacyjne i na to psucie wyłożyć ciężkie
miliony, sprowadzić rozwiązania komunikacyjne do początku lat70-tych a Mielec
do roli prowincjonalnej dziury chyba o to chodzi...
Obserwuj wątek
    • roman1232 Re: Projekt przebudowy centrum... 03.11.05, 11:40
      Zgadzam się z tobą. Są to chore pomysły naszego pana Chodorows i jego świty. Zobacz na co idą pieniądze z naszych podatków przejdź się do kościoła MBNP na osiedlu tak urząd mista ma nieformalne poparcie i zaplecze. Wiem co mówię bo działałem z proboszczem Czesak... ale nie mogę się ujawniać. Uwierz mi że miastem rządzi Chodor..., Smacz... i parafia MBNP. Wszelkie inwestycje głównie są na osiedlu, przypatrz się na parkingi, chodniki i nowe asfalty na osiedlu to zrozumiesz. Cieszę się że teki ktoś jak ty dostrzegł ten problem. Jak pytam się ludzi to jest coraz więcej ludzi niezadowolonych z rządów obecnej ekipy mieleckiej. A brukowec Korso jest na zleceniach prezudenta miasta i policji. Jak sie rozwinie forum to jeszcze wiele rzeczy napisze bo mam informacje. Poza tym przebicie na most jest wąskie i tworzą się już korki.
      • warsovia80 Re: Projekt przebudowy centrum... 04.11.05, 17:11
        Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego macie w Mielcu taki fatalny dworzec PKP?
        Byłem w Mielcu w ostatni weekend i naprawde Wasze miasto wygląda fatalnie -
        szcególnie okolice dworca PKP. Nie mówię już o połączeniach kolejowych bo tych
        praktycznie nie macie. To naprawdę wpływa negatywnie na obraz Waszego miasta.

Pozdrawiam
    • mmeva Re: Projekt przebudowy centrum... 03.11.05, 20:36
      Możęsz napisać coś więcej o tym projekcie? Niestety nie ma dostepu do Korso, a
      na ich stronie nic nie znalazłam. Niepodległości jednopasmowa - to którędy
      będzie puszczony ruch? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić...
      • mani1 Re: Projekt przebudowy centrum... 04.11.05, 09:10
        Projekt jest taki że od wiaduktu do ulicy Biernackiego ma byż zlikwidowana jedna
        nitka jezdni i na tym odcinku droga ma być jednojezdniowa, a ruch ma gdzieś być
        skierowany "krajem bokiem" najprawdopodobnie między inne bloki. W miejsce
        zlikwidowanego pasa ulicy mają być trawniki i rabaty... a smrodek będą wąchali
        mieszkańcy innych bloków bo jakby nie kombinował ruchu poza miasto całkiem nie
        da się wyprowadzić natomiast będzie trzeba wydać worek publicznych pieniędzy na
        likwidację tego układu komunikacyjnego który jest i budowę jakiegoś nowego,
        który "uszczęśliwi" mieszkańców innych ulic...
        • roni33 Re: Projekt przebudowy centrum... 04.11.05, 10:00
          oczywiście że to totalna bzdura. Pokażcie mi miasto
          w Polsce gdzie zamyka sie główną ulice. Główny ciąg komunikacyjny.
          Paranoja. Mam nadzieje że do przyszłego roku
          nie zdążą. Po wyborach może ktoś zacznie rządzic naszym
          miastem po gospodarsku i nie będzie realizował swoich
          chorych pomysłów sprzed kilku lat.
          • stary_mielczanin Re: Projekt przebudowy centrum... 04.11.05, 11:42
            Np. główna ulica Łodzi - Piotrkowska jest wyłączona z ruchu.
            Chętnie bym zamknął w Mielcu: Niepodległości, Mickiewicza, Kościuszki, 3-Maja.
            I spacerował bym tam sobie z wnukami.
            • roni33 Re: Projekt przebudowy centrum... 04.11.05, 12:15
              tylko że tam mają alternatywę. A w mielcu niestety nie ma.
              Nie wyobrażam sobie ruchu o takim natężeniu między blokami
              na os. Kopernika. A do tego to zmierza.
    • roman1232 Re: Projekt przebudowy centrum... 04.11.05, 22:24
      Masz rację. Popieram cię. Trzeba o tym mówić między ludźmi i znajomymi. Więcej głupota mieleckiego architekta i świty pana prezydenta nie może się powtórzyć. Zwężenie Niepodległości oznacza PARALIŻ MIASTA. I na pewno nie pomogą jakieś obwodnice 3,4 razy dłuższe od drogi przez miasto na których jest 4 ronda, jedne światła i trzy tory!!! Przez to wszystko trzeba przejechać niwelując prędkość praktycznie do zera. Czas przejechania wydłuża się kilka razy! TO nie jest obwodnica tylko droga miejska. Nigdy więcej złych rządów w Mielcu. Myślmy przy następnych wyborach.
      • strzelec1 Re: Projekt przebudowy centrum... 05.11.05, 10:57
        No wlasnie mysle ze tu jest sedno sprawy. Projekt zakłada zwezenie Al.
        Niepodległosci do drgi jednojezdniowej. Nie przewiduje sie jednak ograniczenia
        liczby pojazdow uprawnionych do wjazdu na aleje a przewiduje jeszcze budowe
        kolejnego ronda dla krasnoludków co w konsekwencji doprowadzi do tego ze na al
        Niepodległosci bedzie w kazdy dzien roboczy po prostu jeden wielki korek.
        Mieszkancy natomiast na zaczna unikac tego miejsca jak ognia bo samochody
        stojace w korku emituja o wiele wiecej spalin niz te sprawnie przejezdzajace
        dany odcinkek.
        Na poczatku planowano w ogole zamkniecie tego odcinka dla ruchu kolowego.
        Spowodowaloby to przeniesienie ruchu korkow na ul Zeromskiego - Chopina,
        Grunwaldzka i Staffa, ktore sie do togo kompletnie nie nadaja.
        Tak podsumowujac ani jeden ani drugi pomysl nie jest trafiony.
        Chodorowski i Wdowiarz mowia, ze obwodnica przejmie caly ruch. Jak to slysze to
        zaczynam watpic czy oni w ogole kiedykolwiek widzieli aleje w godzinach szczytu
        i skofrontowali ten widok z ta ich obwodnica. Jak taka wąziutka uliczka mialaby
        przjac ruch z ktorym w godzinach szczytu nie radzi sobie dwujezniowa droga. Nie
        rozumieja tez tego ze ta obwodnica przejmie ruch glownie z ul Wolnosci ktora
        teraz jezdza na strefe tiry.
        Ruch na tej obwodnicy w godzinch szczytu beda tamowały następujace rzeczy:
        Skrecajacy w lewo w ul Cyranowska, Skrecajacy w lewo w ul Boguszewskiej,
        przejazd kolejowy niestrzeony, skrecajacy w ul Jagiellonczyka i w koncu przejazd
        kolejowy strzezony i malutkie rondko.
        W tym rejonie mozna jedynie zamknac ruch a ul Konopnickiej przy placu AK i
        zlikwidowac tamtejsze parkingi. Postoj Taxi mozna przeniesc do zatoczki pod
        domem kultury. Dalo by to troche wieksza przestrzen na placu AK.
        Potrzena tez natychmiast postawic swiatla na skrzyzowaniu z ul Kochanowskiego a
        na pozostalych dodac sygnalizatory na wysepkach lub wysiegnikach. W tej chwili
        swiatla czesto zaslaniaja autobusy i dochodzi do wielu niebezpiecznych sytuacji.
        Kolejna rzecza przeciwko przebudowie jest koszt. Tyle ulic w Mieclu czeka na
        nawierzchnie asfaltowa lub chodnik ale Chodorowski nie widzi nic poza scislym
        centrum miasta. Przykladem moze byc ul Jagiełły tak wazna dla osiedla Borek,
        ktora nie moze sie doczekac asfaltu.

• strzelec1 Re: Projekt przebudowy centrum... 06.11.05, 12:38
        Projektanci chcieli z poczatku w ogle zamnknąc al. Niepodległości dla ruchu.
        Spowodowaloby to przniesienia calego ruchu na ul Chopina-Zeromskiego,
        Grunwaldzka czy Staffa ktore kompletnie by sie wtedy zakorkowały. A okolice
        kosciola MBNP, SP nr 3, II LO stałyby sie dosc niebezpieczne.
        W koncu jednak stanelo na tym ze droga bedzie zwezona do jednej jezdzni co
        spowoduje ze na alei norma bedzie jeden wielki korek. Samochody stojace w korku
        beda emitowaly o wiel wiecej spalin niz sprawnie przejzdzajace przez Osiedle.
        Mielcanie zatem beda raczej unikac zasmrodzonego centrum.
        Oba rozwiazania sa zatem jednakowo zle.
        Wdowiarz i Chodorowski twierdza ze cały ruch przejmie obwodnica. Oni chyba nie
        widzieli tego dziela swoich rzadowi nie porownali z dwujezdniowa aleja
        Niepodległości. Nie wiem jak mozna twierdzic, ze ta waska drozyna przejmie caly
        ruch z Niepodleglosci.
        Ta obwodnice beda korkowac samochody skrecające w lewo w Cyranowska, skrecajace
        w lewo w Boguszewskiej, zatrzymujace sie przed przejazdem niestrzezonym z
        bocznica Eurokol, samochody skrecajace w lewo w Jagiellonczyka a potem przejazd
        i rondo dla krasnoludków.
        • darecky111 Re: Projekt przebudowy centrum... 06.11.05, 16:22
          Nie ma co biadolic, tylko nalezy podjac konkretne kroki aby ten idiotyczny
          pomysl wybic z glowy naszym wlodarzom.
          • strzelec1 Re: Projekt przebudowy centrum... 06.11.05, 16:50
            Zgadzam sie! Tylko jak to zrobic??
            • roni33 Re: Projekt przebudowy centrum... 07.11.05, 10:52
              zróbmy protest. Zablokujmy swoimi samochodami po jednym pasie
              z każdej strony przy Niepodległości w godz. szczytu i zaprośmy pana
              prezydenta, niech zobaczy jak to będzie wyglądała rzeczywistość.
              Albo trochę łagodniej: zasypujmy p. Chorowskiego i cały UM e-mailami
              odwodzącymi go o tego pomysłu. Powiedzmy każdy z nas po 100 dziennie.
              • darecky111 Re: Projekt przebudowy centrum... 07.11.05, 15:52
                Dokladnie tak. Niech wlodarze miasta przyjma w koncu do wiadomosci, ze to jest
                takze nasze miasto i nie kazde dzialanie wladz musi sie nam podobac. Dobrym
                pomyslem byloby spotkanie z prezydentem miasta i przedstawienie mu swoich
                racji. W koncu pieniadze na ten projekt pojda z naszych podatkow (kieszeni)
                wiec trudno oczekiwac od Nas abysmy dawali pieniadze nie majac wplywu na
                koncowy efekt.
              • roni33 Re: Projekt przebudowy centrum... 07.11.05, 16:14
                czeski błąd: 10 dziennie. 100 to chyba byłaby przesada
              • roman1232 Re: Projekt przebudowy centrum... 07.11.05, 17:10
                Dobra myśl, tylko niech ktoś rzuci adres e-mali do prezydenta i UM i jego świty. Z chęcia będę pisał. Najlepiej niech ktoś gotowy list umieści na stronie internetowej lub tutaj na forum na głównej stronie zatytułowany Apel do prezydenta, czy jakoś tam.

Przydłoby się jeszcze zablokowac ronda wystarczy 2 do 5 samochodów które będą jeździć w kółko. Mogę sie do takiej akcji w weekend włączyć. Bedzie to zgodne z prawem.
    • gslawik Re: Projekt przebudowy centrum... 09.11.05, 22:17
      Chore! chore!chore!chore!chore!chore!chore!chore!chore!chore!

Te pomysły już mi bokami wyłażą. Zaściankowość aż wyziera z myślenia władz. Na
      siłę chcą zrobić coś, co nigdy metropolii nie będzie przypominało. Na siłę
      tworzenie centrum w mieście, które nie ma i nie będzie miało swojego centrum, bo
      to nie możliwoe z socjologicznego punktu widzenia. Poza tym... Jest mnóstwo
      innych rzeczy do zrobienia, a nie wydawanie kasy na pierdoły...
      A nauczyciele zarabiają najmniej w Polsce - bo wszystkie dodatki zależne od
      samorządu są ucięte na idiotyczne pomysły władz miasta...
      To jest żałosne...

Mam nadzieję że wybory przyszłoroczne wprowadzą zmiany we władzach, że kolejne
      władze przestaną wydziwiać, zajmą się na prawdę koniecznymi rzeczami a nie
      psuciem i nieszczeniem.
      • roman1232 Re: Projekt przebudowy centrum... 13.11.05, 23:42
        Cieszę się ze sa osoby w Mielcu takie jak ty. Trzeba mówić wśród znajomych o głupotach naszych radnych, prezydencie i starosty. Aby w następnych wyborach wybrać innych polityków którzy chcę rozwoju miasta a nie zamykać i ograniczać ruch dlatego że się ma znajomych na osiedlu którzy chca mieć ciszej.
    • strzelec1 Re: Projekt przebudowy centrum... 13.11.05, 17:58
      A czy UM zrezygnował już z budowy ul Obrońców Westerplatte?? Bo zabudowa okolic
      ul Baczyńskiego na to wskazuje jednak przy Cyranowskiej trzeba by wyburzyć
      bodajże 3 domy. Poza tym budując obwodnice zrobili takie małe skrzyżowanie, tak
      jakby dalej o tym myśleli.
      Jeżeli to kiedyś miałoby być skrzyżowanie tak ważnych ulic to ja dziękuję
      • roman1232 Re: Projekt przebudowy centrum... 13.11.05, 23:37
        Sam widzisz że Urząd Miasta nie ma zagospodarowania prestrzennego i można sobie budowac gdzie się chce!!! W przyszłości nie będzie rezerwacji terenu pod budowę obwodnicy ekspresowej tak jak jest to w rozwinietych miastach europejskich!!!!! CO wtedy zrobi pan Chodorow... i jego świta? Należy się tym zając i zainteresować sąd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka