Dodaj do ulubionych

Bójmy się muzułmanów

24.03.06, 23:12
Czy islam jest zgrożeniem dla naszej cywilizacji, wywiedzionej z żydowskiego
Syjonu a kształtowanej przez dwa tysiące lat europejskiej cywilizacji.
Czy dalsza liberalizacja wszystkiego, unifikacja pod dyktando różnych
telewizji i gazet wyborczych, odchodzenie od kultury narodowej i dekalogu
nie spowoduje, że staniemy się tak nijacy, że za chwilę znikniemy?
Obserwuj wątek
    • malkontent_jeden Re: Bójmy się muzułmanów 24.03.06, 23:36
      Muzułmanie to normalni ludzie. Niebezpiecznych fanatyków i ekstremistów spotkasz
      wszędzie.
    • mmeva NIE bójmy się... 25.03.06, 17:24
      Nie rozumiem - co ma islam do unifikacji? Czy tolerancja i zrozumienie ludzi o
      innym wyznaniu to nie wyraz pluralizmu? Ludzie są różni i nie ma nic dziwnego w
      tym, że jedni wyznaja taką, drudzy inną religię, a jeszcze inny są ateistami...
      Zgadzam się z Malkontentem - w każdej grupie istnieją skrajności, nie tylko
      wśród muzułmanów.
      Pozdrawiam
      • stary_mielczanin Re: NIE bójmy się... 26.03.06, 21:25
        Nie spotkałem we współczesnym świecie katolickim/chrześcijańskim, nawet u
        Giertycha, nawoływania do obcinania głów niewiernym i konwertytom.
        Większość obecnych muzułmanów to niestety fundamentaliści, dążący do powrotu
        najgorszych tradycji średniowiecza
        • mmeva Re: NIE bójmy się... 26.03.06, 22:37
          "Większość" - a skąd masz takie informacje (poproszę o jakieś wiarygodne wyniki
          badań)? Nie generalizuj - na tej samej zasadzie ktoś z zewnątrz może
          powiedzieć, że większość Polaków to pijacy, obiboki i złodzieje a w Polsce
          dzieją się same złe rzeczy (wystarczy dowolne wiadomości obejrzeć). Znasz
          jakiegoś muzułmanina, czy opierasz swój osąd na relacjach telewizyjnych? W
          telewizji słyszysz o skrajnościach, o życiu normalnych ludzi raczej się nie
          mówi, a i wiedza naszych dziennikarzy na temat islamu jest dość ograniczona.

Pozrawiam
        • agajac Re: NIE bójmy się... 26.03.06, 23:52
          stary_mielczanin napisał:

> Nie spotkałem we współczesnym świecie katolickim/chrześcijańskim, nawet u
          > Giertycha, nawoływania do obcinania głów niewiernym i konwertytom.
          > Większość obecnych muzułmanów to niestety fundamentaliści, dążący do powrotu
          > najgorszych tradycji średniowiecza

Przepraszam Cie z góry, ale walnąłeś kolego teraz bzdurę stulecia. Nawet Lepper
          by tego nie wymyslił. Byłes kiedyś w jakimś kraju muzułmańskim? Ja bylem -
          zdecydowana wiekszosc muzulmanow to ludzie niezwykle serdecznie, goscinni,
          zawstydziliby Cie setki razy tym, jak bardzo "in plus" roznia sie od
          chrzescijan, od Europejczykow.

Ekstremisci w KAZDYM społeczenstwie stanowią skrajny jego margines. Niestety
          najglosniejszy, najbardziej atrakcyjny dle mediow, najbardziej wyrazisty i
          najmocniej dajacy znac o swoim istnieniu. Dlatego mamy w umyslach taki obraz jak
          wlasnie przedstawiles. To stereotyp, ktory nie ma wiele wspolnego z prawda.
          Winne sa media, ktore taki obraz wykreowaly, ale tez same spolecznosci
          muzulmanskie, ktore nie potrafia przedstawic nam swojej bogatej kultury od
          lepszej strony, tej prawdziwej.
          Pozdrawiam
          J.
    • nina_love Re: Bójmy się muzułmanów 27.03.06, 01:57
      Już znikamy - najczęściej w Anglii. A co do unifikacji i liberalizmu to ja jak
      na razie widzę tylko zapowiedź powrotu cenzury. Jeżeli ktoś odwołuje po
      naciskach radnych Jedynie Słusznej Partii spektakl "O dwóch takich co ukradli
      księżyc" to dla mnie znak jest dość jasny (spektal dla dzieci). Co to by było
      gdy ktoś chciał puścić w kinie "Przyjaciela Wesołego Diabła" ??? Boję się
      pomyśleć co by sie działo. Jak tak dalej pójdzie to niektóre wzorce
      zaczerpnięte z islamu nasi wspaniali politycy będą chcieli wdrożyć do
      powszechnego użytku (może na początek niech kobiety zasłaniają twarze poza
      domem). Jak dla mnie temat powinien brzmieć "Bójmy się rodzimych fanatyków"
      (wszelkiej maści).
      • mmeva Re: Bójmy się muzułmanów 28.03.06, 18:44
        nina_love napisał:

Jak tak dalej pójdzie to niektóre wzorce
        > zaczerpnięte z islamu nasi wspaniali politycy będą chcieli wdrożyć do
        > powszechnego użytku (może na początek niech kobiety zasłaniają twarze poza
        > domem).

W islamie NIE ma nakazu zakrywania twarzy.

Kobieta powinna być odpowiednio ubrana - strój powinien być raczej luźny i
        zakrywać wszystko oprócz twarzy i dłoni.

Nasze media pokazując muzułmankę z reguły wybierają kobiety ubrane w czarny
        strój, przez który nawet oczu nie widać - tak jest najłatwiej, a dziennikarz
        nie bierze pod uwagę, że nie jest to normą w islamie.

Opisałam to skrótowo, polecam fajny artykuł z opisem ubióru muzułmanki:
        www.arabia.pl/content/view/278731/2/
        Pozdrawiam,
        Ewa.
        • mmeva Re: Bójmy się muzułmanów 28.03.06, 18:48
          Uzupełniając poprzedniego posta -> artykuł do którego podałam linka nie jest
          mojego autorstwa.
        • nina_love Re: Bójmy się muzułmanów 29.03.06, 20:13
          Nic dodać nic ująć - moja wiedza na temat społeczności muzłumańskiej opiera się
          właśnie na przekazie medialnym. Trzeba się "walnąć" w pierś - w kwestii
          merytorycznej jestem całkowitym dyletantem i właśnie się troszkę zbłaźniłem.
          Natomiast podejrzewam, że większość społeczeństwa polskiego ma taką wiedzę jak
          ja (niestety). I to powinno z kolei zastanowić.
          • anahitaa Re: Bójmy się muzułmanów 03.04.06, 12:09
            I w takiej sytuacji fora internetowe mogą zatriumfować jako obiektywne i
            rzeczywiste medium informacyji..
            Faktycznie obraz Islamu, jaki maluja nam dzisiejsze media, jest mocno
            wykrzywiony. Nie od dzisiaj wiadomo, że media stanowią zdecydowanie stronniczy
            nośnik informacji, a szkoda, bo zmanipulowana rzeczywistość dociera do
            olbrzymiej rzeszy odbiorców sugerując im wygodny dla rządów, ekonomistów i
            diabeł wie dla kogo jeszcze, światopogląd pełen nieuzasadnionych stereotypów.
            Zamiast wierzyć ślepo w przekazy medialne warto zasięgnąć wiedzy w źródłach
            obiektywnych i prawdziwych. Szokujące jest to, że najwięcej do powiedzenia na
            temat okrucieństwa Islamu mają Ci, którzy nigdy nie przeczytali nawet jednego
            wersu z Koranu.
            Byłam kiedyś kilka miesięcy w kraju, z którego pochodzą terroryści z pamiętnego
            dnia 11 września.. Nigdy nie widziałam na ulicy tłumu fanatyków (obraz
            najchętniej pokazywany przez światowe telewizje) ani nic, co kojarzyłoby się z
            ekstremizmem. Zapamiętałam ten kraj jako bogactwo kultury i wszechobecny
            uśmiech. Tak, uśmiech! Ci ludzie są niezwykle pogodni, uprzejmi, gościnni -
            oczywiście zdarzają się wyjątki - jak wszędzie. Nie ma dnia żebym nie tęskniła
            za tamtymi chwilami..
            Popatrzmy na "moherowe" wiece w Polsce - są znacznie bardziej niebezpiecznym
            atakiem na nasz światopogląd, a rząd z tym nic nie robi...
            • nina_love Re: Bójmy się muzułmanów 04.04.06, 01:05
              Rząd sam jest nieco "zmocherowany" a może raczej ieco "zgrzybiały a'la rydz". W
              kwestii fanatyzmu to Polska przecież jest krajem ogólnie tolerancyjnym ale jak
              w każdym społeczeństwie mamy pewne głośno wołające Grupy Bojowe np. pewna
              Młodzież co to jest ponoć "wszech"... wiedząca :)
              • karma1 Re: Bójmy się muzułmanów 04.04.06, 17:37
                Ale fakt pozostaje faktem, że nie ma zbyt wielu "terrorystów katolickich,
                protestanckich, prawosławnych, buddystycznych, hinduistycznych itp. którzy
                zabijają za jendym zamachem kilka tysięcy ludzie w imieswojego Boga, a w imię
                Allaha ginie obecnie sporo ludzi, nieporównanie wiecej niz dla wszystkich
                innych bogów razem wziętych
                • nina_love Re: Bójmy się muzułmanów 19.04.06, 14:21
                  Podejrzewam, że Ci "islamscy terroryści" tak na prawdę są żądnymi władzy
                  wywrotowcami a islam to tylko maska. Tak jak "katolicka" IRA, która po
                  wygaszeniu konfliktu zbrojnego zamieniła się w świetnie prosperującą mafię.
                  Religia to tylko uzasadnienie potrzeby ofiary ze strony bezpośrednich
                  wykonawców np. zamachów. Za całą t sprawą stoją politycy chociaż czasem
                  wyglądający jak osoby uduchowione.
                  • karma1 Re: Bójmy się muzułmanów 19.04.06, 20:16
                    Tak, ale to nie zmienia fakty, że muzułmanie są jacyś bardziej podatni na
                    indoktryncje, skoro z "uśmiechem na twarzy" idą się wysadzić w powietrze. I nie
                    jest to jedna osoba tylko co dwa-trzy dni docierają do nas informacje o
                    zamachowach-samobójcach. Normalny człowiek raczej nie ma żadnego interesu w tym
                    żeby się zabić.
                    • nina_love Re: Bójmy się muzułmanów 20.04.06, 10:18
                      Na to się chyba składa rónież kontekst historyczny i społeczny. Istnieją grupy
                      interesów np. w Iraku lub Autonomii, którym jest to na rękę bo daje doskonały
                      efekt medialny. Ludzka bomba w mediach lepiej wygląda niż samochód - pułapka.
                      Tylko trening takiej osoby musi być dobrze zorganizowany żeby nie stchórzyła w
                      ostatniej chwili. A społecny - w Autonomii jest bieda jak piszczy więc można
                      odpowiednie osoby wyłowić - szczególnie takie, które w walkach z "najeźdźcą"
                      straciły kogoś bliskiego. Podobnie (chociaż nie do końca) sprawa się miała z
                      kobietami - samobójcami w Czeczenii. Myślę, że to jest troszkę kwestia
                      odpowidniego prania mózgu zamachowców - samobójców - w Europie raczej się tego
                      nie praktykuje. Możliwe, że np. w Autonomii jest to swojego rodzaju odpoweidź
                      na zaangarzowanie społeczności Izraela w sprawy obrony kraju (osoba, która nie
                      odbyłą służby wojskowej jest traktowana z pogardą).
        • chest1 Re: Bójmy się muzułmanów 29.04.06, 18:48
          Nie wiem skad ci sie wzielo to ze media zakrywaja twarz kobietom muzulmanskim!!
          Widze ich duzo na zywo w metrze na lotniskach i w na ulicach nie muzulmanskich
          krajow .To maja wpojone przez religie choc duszno i goraco nie ma czym
          oddychac twarzy nie odkryje . I duzo ich ma twarze szczelnie zasloniete, moze
          to odlam ale kto im to nakazuje...!? Widzialem jak po usiadnieciu na fotelu
          dentystycznym dopiero sciagnela zaslone twarzy. Ciekawe czy chodza do
          resteuracji i jak sie zachowuja.
    • chest1 Re: Bójmy się muzułmanów 29.04.06, 19:56
      Moim zdaniem nalezy sie bac wszelkich fanatykow , ktorzy zaslepieni wiara i
      posloszenstwem wobec upolitycznionych pseudoprzywodcow duchowych sa sklonni do
      napotworniejszych czynow . Religia, wiara i natura ludzka to bardzo czule
      miejsca, ktorymi manipuluja ci , ktorym czlowiek slepo zaufal.To widac w kazdym
      miejscu ludzkiej historii. Nie trzeba szukac daleko. Jestem katolikiem i nie
      neguje zadnej religi jezeli jej nie znam do konca, i jezeli dana religi nie
      czyni zla wobec innych religii i ich nie poniza uznajac sie za jedyna i
      sluszna, bo to wg zdrowego rozsadku, jakim obdarzyl nas Bog jest bledne.
      Niestety ludzie zadni sa sensacji i emocji daja sie sterowac i wodzic jak te
      barany myslac tylko o swoim ja. Nawet w imie wlasnego zbawienia morduja,
      zabijaja i czynia zlo , bo tak im kaza przywodcy duchowi i przez nich
      ustanawiane prawa.
      Nie szukajmy wrogow daleko, bo jak duzo jadu nienawisci miedzy ludzmi w naszej
      katolickiej Polsce.Wystarczy posluchac wypowiedzi mocherowych beretow w
      rozmowach niedokonczonych Radia Maryja.Az trudno uwierzyc, ze mozna byc tak
      ograniczonym , ze dopuszcza sie do glosu ludzi, tylko tych co maja okreslony z
      gory spowsob widzenia. Przerabialismy to juz przez ponad 40 lat ,gdy nie mozna
      bylo nawet pomyslec glosno inaczej niz KC zadecydowal . Dzis mamy to samo
      tylko ze KC zmienil barwe z czerwonej na czarna .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka