Dodaj do ulubionych

Metro w Mielcu!

01.04.06, 22:10
Ponoć prace mają ruszyć od września.
Obserwuj wątek
    • oscarmielec Re: Metro w Mielcu! 01.04.06, 22:46
      taaaaa
      tez o tym slyszalem lol
      pierwsza stacja ma byc na starowce druga i ostatnia na smoczce :D:D::D

bardziej kretyńskiego pomysłu nie slyszalem
      heheheh niezle sie ubawiłem
      świetny żart na pryma aprilis :D
      • agajac Re: Metro w Mielcu! 02.04.06, 00:12
        Wcale nie taki glupi pomysl. Bylem kiedys w Bielefeld, miasto w Niemczech
        niewiele wieksze od Mielca i co? I metro ma :) Tzn. to jest tak, ze to są linie
        tramwajowe, ktore w scislym centrum zjezdzaja pod ziemie i funkcjonuja jak
        metro, a poza centrum jak normalne tramwaje :)
        Pozdrawiam
        J.
        • anahitaa Re: Metro w Mielcu! 03.04.06, 11:44
          Mamy Tesco - do metropolii brakuje tylko metro-tramwajów :) To kiedy uroczyste
          otwarcie linii nr 1? ;)
    • inesita3 Re: Metro w Mielcu! 02.04.06, 00:14
      Bzdury! Budowa już prawie ruszyła! Biedni już od dawna szukają odpowiednich materiałów do budowy po śmietnikach!
      • oscarmielec Re: Metro w Mielcu! 02.04.06, 22:32
        tak dokladnie
        szukaja osczednosci na materiałach
        a przy okazji niezły recycling :)
    • nina_love Re: Metro w Mielcu! 03.04.06, 00:39
      a może taksówkę powietrzną ??? I będzie pomysł na rowój lotniska :)
      • karma1 Re: Metro w Mielcu! 03.04.06, 18:13
        Sęk w tym, że taksówką powietrzną można latac z lotniska ..na lotnisko, więc
        jako transport miejski odpada. Za to możlwość dotarcia do Rzeszowa w 10 minut,
        do Krakowa w pół godziny a do Warszawy w godzine brzmi kusząco, tyle że ceny
        chyba nie byłyby kuszące
    • konev3 Re: Metro w Mielcu! 11.04.06, 13:58
      Metro pomysł raczej bajkowy :) Ale jak już dyskutujemy na takim poziomie to ja
      widziałbym w Mielcu Szybki Tramwaj. Trasa: Park Oborskich(zajezdnia)-Rynek
      Starego Miasta- Papilon- Poczta- wjazd na wiadukt (wiadukt i tak się sypie,
      trzeba będzie za kilka lat postawić nowy, więc i torowisko by się zmieściło)-
      Pasaż- Dom Kultury (torowisko zapełni po części wygon jakim jest Aleja
      Niepodległości)- Górka Cyranowska- później z racji tego, że to szybki tramwaj
      brak przystanku, aż do Strefy (zapewniłby bardzo szybką komunikację między
      terenami przemysłowymi a resztą częścią miasta).
      • inesita3 Re: Metro w Mielcu! 11.04.06, 15:39
        Lepszy byłby trolejbus; nie trzeba budować torów.
      • emes133 Re: Metro w Mielcu! 11.04.06, 19:52
        Brak mi słów na taką głupotę...
        • jul.s Re: Metro w Mielcu! 11.04.06, 20:43
          ..mam inny pomysł ..w miejsce metra ,linia która byłaby obsługiwana przez to
          duże białe amerykańskie auto wypożyczane przez pewnego restauratora do obsługi
          wesel ....

..to by była linia !!!!.. znaleźlibyśmy się na pewno w gazetach ..ale
          promocja !!!!....warto spróbować..to może być też pomysł na uratowanie MKS.

..julek..
          • filip671 Re: Metro w Mielcu! 11.04.06, 21:42
            A może tak wykorzystać szynobus,który"mknie"przez nasze miasto i wozi
            powietrze..chyba wystarczy założyczyć mu tylko jakieś gumy na koła.I wygląda on
            na miarę czasów a nie te pamiętające dawne czasy autosany.
            • anahitaa Re: Metro w Mielcu! 13.04.06, 23:49
              Ale wcześniej wypadałoby załatać dziurzyska na mieleckich drogach żeby
              gumowe "buty" szynobusu nie utknęły w tej dziurawej otchłani..

Amortyzatory mojego autka niedługo się zbuntują - na razie mój Pan Samochodzik
              przeżywa inny bunt - ANTYBIBMOTOWY! I ja trzymam jego stronę...
        • konev3 Re: Metro w Mielcu! 15.04.06, 23:04
          emes133 napisał:

> Brak mi słów na taką głupotę...

Podałem tylko pomysł, który z rzeczywistością nie ma na razie wiele wspólnego.
          Choć nie jest tak całkowicie oderwany od niej. Tramwaje powoli wracają do
          miast. I to nie wiele większych od naszego miasta, nie jestem znawcą miejskiej
          komunikacji publicznej, ale z tego co mi się obiło o uszy, tramwaje z
          powodzeniem jeżdżą w Elblągu, a pomysły ich wprowadzenia/przywrócenia
          pojawiają się w Kielcach, Tarnowie. Nie mówiąc o zachodzie Europy, gdzie z
          pewnością dałoby się znaleźć tramwaj w miastach podobnej lub mniejszej
          wielkości jak Mielec. Oczywiście jeśli idzie o funkcjonalność/wydajność
          komunikacji miejskiej z pewnością wystarczyłaby dobrze zorganizowana sieć
          autobusowa. Ale czy do końca w tym rzecz? Każde miasto szuka jakieś
          atrakcji/bajeru, którym mogłoby się pochwalić na zewnątrz, zainteresować
          społeczność lokalną. Do tego dochodzi kwestia organizacji przestrzenii
          publicznej na "Starówce+ ul.Legionów,Mickiewicza czy też na Aleji
          Niepodległości. Moim zdaniem tramwaj świetnie współgrałby z proponowanymi
          zmianami.Zresztą mógłby to być jeden duży projekt. Wg. niektórych to
          głupota,jednak ja słyszałem o lepszych pomysłach, że przypomnę pomysł zakopania
          w tunel Aleji Niepodległości :)
          Osobiśćie jestem realistą i generalnie podoba mi się racjonalna polityka
          inwestycyjna naszego miasta. Taka potrzeba chwili, brak środków, ale może jak
          już wyremontują wszystkie drogi, zbudują oczyszczalnie i ten basen na Smoczce,
          a kasa z Unii będzie do wzięcia i to w milionach euro to porwą się na coś
          cikawego. Pomysł science fiction, ale poważnie chciałbym go zobaczyć na ulicach
          naszego miasta, choćby i po 2020 roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka