filip671 01.04.06, 22:10 Ponoć prace mają ruszyć od września. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oscarmielec Re: Metro w Mielcu! 01.04.06, 22:46 taaaaa tez o tym slyszalem lol pierwsza stacja ma byc na starowce druga i ostatnia na smoczce :D:D::D bardziej kretyńskiego pomysłu nie slyszalem heheheh niezle sie ubawiłem świetny żart na pryma aprilis :D Odpowiedz Link Zgłoś
agajac Re: Metro w Mielcu! 02.04.06, 00:12 Wcale nie taki glupi pomysl. Bylem kiedys w Bielefeld, miasto w Niemczech niewiele wieksze od Mielca i co? I metro ma :) Tzn. to jest tak, ze to są linie tramwajowe, ktore w scislym centrum zjezdzaja pod ziemie i funkcjonuja jak metro, a poza centrum jak normalne tramwaje :) Pozdrawiam J. Odpowiedz Link Zgłoś
anahitaa Re: Metro w Mielcu! 03.04.06, 11:44 Mamy Tesco - do metropolii brakuje tylko metro-tramwajów :) To kiedy uroczyste otwarcie linii nr 1? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
inesita3 Re: Metro w Mielcu! 02.04.06, 00:14 Bzdury! Budowa już prawie ruszyła! Biedni już od dawna szukają odpowiednich materiałów do budowy po śmietnikach! Odpowiedz Link Zgłoś
oscarmielec Re: Metro w Mielcu! 02.04.06, 22:32 tak dokladnie szukaja osczednosci na materiałach a przy okazji niezły recycling :) Odpowiedz Link Zgłoś
nina_love Re: Metro w Mielcu! 03.04.06, 00:39 a może taksówkę powietrzną ??? I będzie pomysł na rowój lotniska :) Odpowiedz Link Zgłoś
karma1 Re: Metro w Mielcu! 03.04.06, 18:13 Sęk w tym, że taksówką powietrzną można latac z lotniska ..na lotnisko, więc jako transport miejski odpada. Za to możlwość dotarcia do Rzeszowa w 10 minut, do Krakowa w pół godziny a do Warszawy w godzine brzmi kusząco, tyle że ceny chyba nie byłyby kuszące Odpowiedz Link Zgłoś
konev3 Re: Metro w Mielcu! 11.04.06, 13:58 Metro pomysł raczej bajkowy :) Ale jak już dyskutujemy na takim poziomie to ja widziałbym w Mielcu Szybki Tramwaj. Trasa: Park Oborskich(zajezdnia)-Rynek Starego Miasta- Papilon- Poczta- wjazd na wiadukt (wiadukt i tak się sypie, trzeba będzie za kilka lat postawić nowy, więc i torowisko by się zmieściło)- Pasaż- Dom Kultury (torowisko zapełni po części wygon jakim jest Aleja Niepodległości)- Górka Cyranowska- później z racji tego, że to szybki tramwaj brak przystanku, aż do Strefy (zapewniłby bardzo szybką komunikację między terenami przemysłowymi a resztą częścią miasta). Odpowiedz Link Zgłoś
inesita3 Re: Metro w Mielcu! 11.04.06, 15:39 Lepszy byłby trolejbus; nie trzeba budować torów. Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: Metro w Mielcu! 11.04.06, 20:43 ..mam inny pomysł ..w miejsce metra ,linia która byłaby obsługiwana przez to duże białe amerykańskie auto wypożyczane przez pewnego restauratora do obsługi wesel .... ..to by była linia !!!!.. znaleźlibyśmy się na pewno w gazetach ..ale promocja !!!!....warto spróbować..to może być też pomysł na uratowanie MKS. ..julek.. Odpowiedz Link Zgłoś
filip671 Re: Metro w Mielcu! 11.04.06, 21:42 A może tak wykorzystać szynobus,który"mknie"przez nasze miasto i wozi powietrze..chyba wystarczy założyczyć mu tylko jakieś gumy na koła.I wygląda on na miarę czasów a nie te pamiętające dawne czasy autosany. Odpowiedz Link Zgłoś
anahitaa Re: Metro w Mielcu! 13.04.06, 23:49 Ale wcześniej wypadałoby załatać dziurzyska na mieleckich drogach żeby gumowe "buty" szynobusu nie utknęły w tej dziurawej otchłani.. Amortyzatory mojego autka niedługo się zbuntują - na razie mój Pan Samochodzik przeżywa inny bunt - ANTYBIBMOTOWY! I ja trzymam jego stronę... Odpowiedz Link Zgłoś
konev3 Re: Metro w Mielcu! 15.04.06, 23:04 emes133 napisał: > Brak mi słów na taką głupotę... Podałem tylko pomysł, który z rzeczywistością nie ma na razie wiele wspólnego. Choć nie jest tak całkowicie oderwany od niej. Tramwaje powoli wracają do miast. I to nie wiele większych od naszego miasta, nie jestem znawcą miejskiej komunikacji publicznej, ale z tego co mi się obiło o uszy, tramwaje z powodzeniem jeżdżą w Elblągu, a pomysły ich wprowadzenia/przywrócenia pojawiają się w Kielcach, Tarnowie. Nie mówiąc o zachodzie Europy, gdzie z pewnością dałoby się znaleźć tramwaj w miastach podobnej lub mniejszej wielkości jak Mielec. Oczywiście jeśli idzie o funkcjonalność/wydajność komunikacji miejskiej z pewnością wystarczyłaby dobrze zorganizowana sieć autobusowa. Ale czy do końca w tym rzecz? Każde miasto szuka jakieś atrakcji/bajeru, którym mogłoby się pochwalić na zewnątrz, zainteresować społeczność lokalną. Do tego dochodzi kwestia organizacji przestrzenii publicznej na "Starówce+ ul.Legionów,Mickiewicza czy też na Aleji Niepodległości. Moim zdaniem tramwaj świetnie współgrałby z proponowanymi zmianami.Zresztą mógłby to być jeden duży projekt. Wg. niektórych to głupota,jednak ja słyszałem o lepszych pomysłach, że przypomnę pomysł zakopania w tunel Aleji Niepodległości :) Osobiśćie jestem realistą i generalnie podoba mi się racjonalna polityka inwestycyjna naszego miasta. Taka potrzeba chwili, brak środków, ale może jak już wyremontują wszystkie drogi, zbudują oczyszczalnie i ten basen na Smoczce, a kasa z Unii będzie do wzięcia i to w milionach euro to porwą się na coś cikawego. Pomysł science fiction, ale poważnie chciałbym go zobaczyć na ulicach naszego miasta, choćby i po 2020 roku. Odpowiedz Link Zgłoś