Dodaj do ulubionych

Procesja kiboli.

IP: *.wroclaw.hypnet.pl 02.03.13, 06:26
Jutro ma przejść przez nasze miasto kibolska procesja. Będzie darcie ryja i tworzenie swojej wersji historii. Mam nadzieje, że chętnych na takie spacery dużo nie będzie.
Obserwuj wątek
    • playolawa Re: Procesja kiboli. 02.03.13, 14:20
      Nie pisz głupot koleżko. Tak bardzo boli chęć upamiętnienia Żołnierzy Wyklętych, którzy walczyli z komunistami?
      • Gość: Mig Re: Procesja kiboli. IP: *.215.200.89.otvk.pl 02.03.13, 21:43
        Cel szlachetny, ale Damian ma rację, już dzisiaj hołota kibolska była we Wrocławiu a jutro ma być w Oławie.
        Już widzę spokojny marsz kiboli.
        • Gość: Remake Re: Procesja kiboli. IP: *.centertel.pl 03.03.13, 05:16
          Rozmawiałem z moim dziadkiem o tzw. żołnierzach wyklętych. Miał o nich nie najlepsze zdanie. Opowiadał, że po wojnie ludzie mieli już dość walk. Chcieli spokojnie żyć, bali się że wrócą Niemcy, bali się szabrowników. Mało kto słyszał o tych żołnierzach. Wielu z nich nie umiało, żyć w cywilu, więc szukali tzw. guza. Nikt nie słyszał, aby walczyli z stacjonującymi wojskami sowieckimi. Dziadek mówił, że należy uszanować żołnierzy walczących z Niemcami.
          • Gość: gość Re: Procesja kiboli. IP: *.ronus.pl 03.03.13, 07:59
            Teraż to można dopisywać historię mw obie strony tro takie polskie
            • Gość: Zorba Re: Procesja kiboli. IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.13, 12:11
              Nie podoba mi się, że takie manifestacje są nie dla uszanowania poległych ale do opluwania przeciwników politycznych. Dlatego na takie maskarady nie chodzę.
              • Gość: przeciw Re: Procesja kiboli. IP: *.ronus.pl 03.03.13, 15:56
                "...Józef Pinior ma rację, apelując „nie lękajcie się!”, ale w praktyce nie można wymagać od zwyczajnych ludzi, żeby się bili z brunatnymi osiłkami..."
                Osiłki górą! passent.blog.polityka.pl/2013/02/28/osilki-gora/
                • Gość: olewiani Re: Procesja kiboli. IP: *.208.38.84.otvk.pl 03.03.13, 21:24
                  Marsz spełnił wszelkie oczekiwania:
                  Po 1 - inicjatorami byli młodzi ludzie,
                  Po 2 -frekwencja dopisała ok.200-300 osób
                  Po 3- flagi narodowe, transparenty przypominające tych którzy zginęli w katowniach UB za wolna Polskę,
                  Po 4- obyło się bez prowokacji,
                  Po 5- powaga patriotyzmu i pamięci historycznej w pełni zachowana i za to WIELKIE BRAWA dla organizatorów,
                  No Franiu, będziesz miał dylemat?
                  • Gość: Zuzambi Re: Procesja kiboli. IP: *.wroclaw.hypnet.pl 05.03.13, 22:28
                    Czyje oczekiwania spełnił?
                    Na pewno nie normalnych ludzi z Oławy.
                    • playolawa Re: Procesja kiboli. 06.03.13, 08:59
                      Marsz spełnił oczekiwania mieszkańców-patriotów.

Nie wierzę, że jesteście (Wy przeciwnicy tej akcji) tak ograniczeni, by nie widzieć innych aspektów tego marszu.
                      • Gość: Samson Re: Procesja kiboli. IP: *.wroclaw.hypnet.pl 06.03.13, 18:29
                        Prawdziwy patriota jest to człowiek, który dba i jest dumny ze swojej małej ojczyzny. Dlatego ja nie chcę być sterowany przez ogólnopolskich polityków. Ja chcę, aby nazwać rondo od nazwiska kogoś związanego z Oławą. Takim człowiekiem był Pan Kazimierz Domański. On rozsławił Oławę na cały kraj i pozostawił po sobie kompleks w Nowym Otoku.
                        • Gość: olewianin Re: Procesja kiboli. IP: *.208.38.84.otvk.pl 06.03.13, 20:10
                          Samson ty jaja sobie robisz czy na poważnie?
                          • Gość: Emeryt Re: Procesja kiboli. IP: *.centertel.pl 06.03.13, 20:21
                            Ja uważam podobnie jak Samson. Dlaczego nie możemy upamiętnić kogoś z Oławy? Pomysł nadania nazwy Żołnierzy Wyklętych nie podoba mi się. Ci żołnierze nie byli z Olawy i nie działali ma terenie naszego powiatu.
                            • Gość: Micz Re: Procesja kiboli. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.13, 09:05
                              200-300 osób to znaczy że mamy tyle kibiców w Oławie.
                              Poza tym wielu polityków podpięło się aby zaistnieć medialnie.
                              W Oławie mieszka 32 tysiące mieszkańców, więc akcję poparło 0,01%.
                              Wynik rewelacyjny.
                              Ile wlepek ponaklejali na mieście, to już nie liczę, czy to jest sposób na kulturalne propagowanie akcji?
                              Też bym wolał aby to była jakaś oławska nazwa a nie brudna polityczna hamówa.
                              Niech nasz wspaniały Wydział Promocji ogłosi konkurs na nazwy rond, będzie demokratycznie i każdy będzie mógł zaproponować swoją nazwę.
                              • playolawa Re: Procesja kiboli. 07.03.13, 09:39
                                Micz, nie pisz głupot. Ja również brałem udział w marszu, podobnie jak inni mieszkańców (moi znajomi także). Kibicem nie jestem (jakimkolwiek, słabo się sportem interesuję), politykiem także.

Obaliłem więc Twoją teorię. Mówisz, że wolałbyś rondo im. Oberasbach?

Pozdrawiam
                                Łukasz N.
                                • asczech Re: Procesja kiboli. 24.03.13, 22:56
                                  Jaki związek mieli Żołnierze wyklęci z Oławą? Pod wysoką ścianą koło fontanny "Mózgu"" byli w '45-'47 rozstrzeliwani, mało wam? Zróbcie manifestacje swoich poglądów, chyba, że jest was mniej iż 0,000000001 promila mieszkańców;D
    • Gość: PP Re: Procesja kiboli. IP: *.airmax.pl 07.03.13, 17:12
      Historia Zolnierzy Wykletych jest dostepna w sieci, ale trzeba podjac wysilek wiekszy niz skrolowanie po najpopularniejszych portalach. Wystarczy sobie przypomniec jakie sily zostaly skierowane na ziemie zachodnie przez armie radziecka by zrozumiec dlaczego brak tu tradycji z nimi zwiazanymi... ale sa lubelszczyzna, bialostoczczyzna, okolice zakopanego... dlatego warto gdy sie podejmuje temat stwierdzeniem "procesja kiboli" poswiecic mu wczesniej kilka minut... lub posluchac wypowiedzi wiecej niz jednego dziadka...
      • Gość: Mak Re: Procesja kiboli. IP: *.215.200.89.otvk.pl 10.03.13, 12:07
        wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,13535069,Z_okrzykiem__jeb____lewakow__napadli_wieczorem_na.html#hpnews=wroclaw
        Tak się zachowują kibice, ich patriotyczne zachowanie i wartości "żołnierzy wyklętych".
        • Gość: PP Re: Procesja kiboli. IP: *.airmax.pl 10.03.13, 20:23
          Nie wiem jaki to ma związek z pamięcią i szacunkiem dla Żołnierzy
          Wyklętych.

Idąc podobnym tokiem myślenia można stworzyć coś takiego: wszyscy którzy przekraczają dozwoloną prędkość to przestępcy i jeżeli duża ich część czyta Słowackiego to o jego twórczości należy jak najszybciej zapomnieć... bzdury

Odnośnie artykułu zacytowanego powyżej, delikatnie mówiąc nie trzyma się kupy:
          najpierw:
          Wedle relacji świadków napastnicy mieli klubowe szaliki i czapki Śląska Wrocław. Prawdopodobnie byli to kibice wracający z meczu z Ruchem Chorzów.
          trochę później:
          Policja nie potwierdza, że napastnicy wywodzili się z kręgu kibiców Śląska. - Ustalamy, kim byli. Z zeznań świadków nie wynika, że mieli na sobie jakiekolwiek emblematy klubowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka