Gość: Damian IP: *.wroclaw.hypnet.pl 02.03.13, 06:26 Jutro ma przejść przez nasze miasto kibolska procesja. Będzie darcie ryja i tworzenie swojej wersji historii. Mam nadzieje, że chętnych na takie spacery dużo nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
playolawa Re: Procesja kiboli. 02.03.13, 14:20 Nie pisz głupot koleżko. Tak bardzo boli chęć upamiętnienia Żołnierzy Wyklętych, którzy walczyli z komunistami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mig Re: Procesja kiboli. IP: *.215.200.89.otvk.pl 02.03.13, 21:43 Cel szlachetny, ale Damian ma rację, już dzisiaj hołota kibolska była we Wrocławiu a jutro ma być w Oławie. Już widzę spokojny marsz kiboli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Remake Re: Procesja kiboli. IP: *.centertel.pl 03.03.13, 05:16 Rozmawiałem z moim dziadkiem o tzw. żołnierzach wyklętych. Miał o nich nie najlepsze zdanie. Opowiadał, że po wojnie ludzie mieli już dość walk. Chcieli spokojnie żyć, bali się że wrócą Niemcy, bali się szabrowników. Mało kto słyszał o tych żołnierzach. Wielu z nich nie umiało, żyć w cywilu, więc szukali tzw. guza. Nikt nie słyszał, aby walczyli z stacjonującymi wojskami sowieckimi. Dziadek mówił, że należy uszanować żołnierzy walczących z Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Procesja kiboli. IP: *.ronus.pl 03.03.13, 07:59 Teraż to można dopisywać historię mw obie strony tro takie polskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorba Re: Procesja kiboli. IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.13, 12:11 Nie podoba mi się, że takie manifestacje są nie dla uszanowania poległych ale do opluwania przeciwników politycznych. Dlatego na takie maskarady nie chodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przeciw Re: Procesja kiboli. IP: *.ronus.pl 03.03.13, 15:56 "...Józef Pinior ma rację, apelując „nie lękajcie się!”, ale w praktyce nie można wymagać od zwyczajnych ludzi, żeby się bili z brunatnymi osiłkami..." Osiłki górą! passent.blog.polityka.pl/2013/02/28/osilki-gora/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olewiani Re: Procesja kiboli. IP: *.208.38.84.otvk.pl 03.03.13, 21:24 Marsz spełnił wszelkie oczekiwania: Po 1 - inicjatorami byli młodzi ludzie, Po 2 -frekwencja dopisała ok.200-300 osób Po 3- flagi narodowe, transparenty przypominające tych którzy zginęli w katowniach UB za wolna Polskę, Po 4- obyło się bez prowokacji, Po 5- powaga patriotyzmu i pamięci historycznej w pełni zachowana i za to WIELKIE BRAWA dla organizatorów, No Franiu, będziesz miał dylemat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzambi Re: Procesja kiboli. IP: *.wroclaw.hypnet.pl 05.03.13, 22:28 Czyje oczekiwania spełnił? Na pewno nie normalnych ludzi z Oławy. Odpowiedz Link Zgłoś
playolawa Re: Procesja kiboli. 06.03.13, 08:59 Marsz spełnił oczekiwania mieszkańców-patriotów. Nie wierzę, że jesteście (Wy przeciwnicy tej akcji) tak ograniczeni, by nie widzieć innych aspektów tego marszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samson Re: Procesja kiboli. IP: *.wroclaw.hypnet.pl 06.03.13, 18:29 Prawdziwy patriota jest to człowiek, który dba i jest dumny ze swojej małej ojczyzny. Dlatego ja nie chcę być sterowany przez ogólnopolskich polityków. Ja chcę, aby nazwać rondo od nazwiska kogoś związanego z Oławą. Takim człowiekiem był Pan Kazimierz Domański. On rozsławił Oławę na cały kraj i pozostawił po sobie kompleks w Nowym Otoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olewianin Re: Procesja kiboli. IP: *.208.38.84.otvk.pl 06.03.13, 20:10 Samson ty jaja sobie robisz czy na poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Procesja kiboli. IP: *.centertel.pl 06.03.13, 20:21 Ja uważam podobnie jak Samson. Dlaczego nie możemy upamiętnić kogoś z Oławy? Pomysł nadania nazwy Żołnierzy Wyklętych nie podoba mi się. Ci żołnierze nie byli z Olawy i nie działali ma terenie naszego powiatu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Micz Re: Procesja kiboli. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.13, 09:05 200-300 osób to znaczy że mamy tyle kibiców w Oławie. Poza tym wielu polityków podpięło się aby zaistnieć medialnie. W Oławie mieszka 32 tysiące mieszkańców, więc akcję poparło 0,01%. Wynik rewelacyjny. Ile wlepek ponaklejali na mieście, to już nie liczę, czy to jest sposób na kulturalne propagowanie akcji? Też bym wolał aby to była jakaś oławska nazwa a nie brudna polityczna hamówa. Niech nasz wspaniały Wydział Promocji ogłosi konkurs na nazwy rond, będzie demokratycznie i każdy będzie mógł zaproponować swoją nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
playolawa Re: Procesja kiboli. 07.03.13, 09:39 Micz, nie pisz głupot. Ja również brałem udział w marszu, podobnie jak inni mieszkańców (moi znajomi także). Kibicem nie jestem (jakimkolwiek, słabo się sportem interesuję), politykiem także. Obaliłem więc Twoją teorię. Mówisz, że wolałbyś rondo im. Oberasbach? Pozdrawiam Łukasz N. Odpowiedz Link Zgłoś
asczech Re: Procesja kiboli. 24.03.13, 22:56 Jaki związek mieli Żołnierze wyklęci z Oławą? Pod wysoką ścianą koło fontanny "Mózgu"" byli w '45-'47 rozstrzeliwani, mało wam? Zróbcie manifestacje swoich poglądów, chyba, że jest was mniej iż 0,000000001 promila mieszkańców;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: Procesja kiboli. IP: *.airmax.pl 07.03.13, 17:12 Historia Zolnierzy Wykletych jest dostepna w sieci, ale trzeba podjac wysilek wiekszy niz skrolowanie po najpopularniejszych portalach. Wystarczy sobie przypomniec jakie sily zostaly skierowane na ziemie zachodnie przez armie radziecka by zrozumiec dlaczego brak tu tradycji z nimi zwiazanymi... ale sa lubelszczyzna, bialostoczczyzna, okolice zakopanego... dlatego warto gdy sie podejmuje temat stwierdzeniem "procesja kiboli" poswiecic mu wczesniej kilka minut... lub posluchac wypowiedzi wiecej niz jednego dziadka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mak Re: Procesja kiboli. IP: *.215.200.89.otvk.pl 10.03.13, 12:07 wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,13535069,Z_okrzykiem__jeb____lewakow__napadli_wieczorem_na.html#hpnews=wroclaw Tak się zachowują kibice, ich patriotyczne zachowanie i wartości "żołnierzy wyklętych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: Procesja kiboli. IP: *.airmax.pl 10.03.13, 20:23 Nie wiem jaki to ma związek z pamięcią i szacunkiem dla Żołnierzy Wyklętych. Idąc podobnym tokiem myślenia można stworzyć coś takiego: wszyscy którzy przekraczają dozwoloną prędkość to przestępcy i jeżeli duża ich część czyta Słowackiego to o jego twórczości należy jak najszybciej zapomnieć... bzdury Odnośnie artykułu zacytowanego powyżej, delikatnie mówiąc nie trzyma się kupy: najpierw: Wedle relacji świadków napastnicy mieli klubowe szaliki i czapki Śląska Wrocław. Prawdopodobnie byli to kibice wracający z meczu z Ruchem Chorzów. trochę później: Policja nie potwierdza, że napastnicy wywodzili się z kręgu kibiców Śląska. - Ustalamy, kim byli. Z zeznań świadków nie wynika, że mieli na sobie jakiekolwiek emblematy klubowe. Odpowiedz Link Zgłoś