Dodaj do ulubionych

Samochody księży

IP: 79.162.165.* 17.07.13, 18:22
Księża mówią na kazaniach o tym, że należy wystrzegać się konsumpcjonizmu, że należy żyć skromnie, a sami mają najdroższe samochody, za które płaci państwo i wierni.

wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/papiez-ma-starego-forda-a-czym-jezdza-polscy-ksiez,5562630,14752144,fotoreportaz-maly.html
Obserwuj wątek
    • Gość: pawcio1979 Re: Samochody księży IP: *.212.38.84.otvk.pl 17.07.13, 20:21
      Mafia zawsze ma dobre auta. Jeszcze 20 lat i będą jeździć starymi gruchotami.Niech tylko stary elektorat przeniesie się na drugą stronę tęczy.
    • Gość: gość Re: Samochody księży IP: *.ronus.pl 17.07.13, 20:44
      A kto bogatemu zabroni
      • Gość: Anka Re: Samochody księży IP: *.wroclaw.hypnet.pl 17.07.13, 23:05
        Dobry temat. Jak nasi księża, jakimi furami jeżdżą?
        • Gość: Duchovny David Re: Samochody księży IP: *.215.200.89.otvk.pl 21.07.13, 16:03
          Karol, pochwal się czym jeździsz?
          • Gość: Maxio Re: Samochody księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.13, 13:09
            Cały problem w tym temacie jest taki ze to nie Wy dajecie tym duchownym na te samochody. To tak jak byś Cię mówili ,, mój sąsiad jezdzi drogim samochodem, ma wileki dom itd ponieważ ludzie pracuja u niego za grosze albo ich wyzyskuje''(ale nie Wy). Jeżeli Wam się to nie podoba to poprosty nie dawajcie na tacę, po kolędzie itd. I jeżeli więcej ludzi tak zacznie postrzegać sprawę to napewno ta sytuacja się zmieni. To tak jak ja jako Katolik krytykował bym Islam albo Judaizm za budowę swoich świątyń albo za styl życia ich duchownych, którzy utrzymywani są z datków swoich wiernych. Reasumując u kogoś widzicie drzazgę w oku a u siebie nie widzicie belki!
            • Gość: Anka Re: Samochody księży IP: *.wroclaw.hypnet.pl 23.07.13, 14:32
              Jakim autem jeździ ksiądz Musztarda?
              • Gość: Karol Re: Samochody księży IP: 79.162.166.* 24.07.13, 10:31
                Oczywiście księża także mają prawo posiadać auto, nawet na potrzeby dotarcia do potrzebującego, ale jako ksiądz powinien mieć np. fiata punto, itd. małe auto, bez obnoszenia się wypasioną furą.
                Auto, które Nie kosztuje 40 tys. zł, gdyż wierni mogą mieć wątpliwości, czy dawać na tacę,
                na kolędę.

• Gość: Maxio Re: Samochody księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.13, 11:41
                  Ale to jest tylko ich sprawa, jak im przestaną dawać to będzie ich wina i będą na rowerach jeździć. To jak ja bym powiedział wasz szef daje wam za dużo pieniędzy bo..... i powinien dawać wam mniej, wtedy będziecie zyć skromnie, sąsiadów nie będzie boleć wasz stan majątku. Jak komuś się nie podoba to nie daje im pieniędzy.
    • swiatelko13 Re: Samochody księży 24.07.13, 22:24
      nie płaci państwo ani wierni,mam brata i wujka księdza i księża ,żeby cokolwiek sobie kupić jeżdżą tak jak w mojej Rodzinie do Włoch albo do Niemiec i po 12 godzin spowiadają ,bo tam za spowiedź się płaci...chcesz się wyspowiadać,to płacisz,albo do Częstochowy pomagają spowiadać Paulinom,płacą Paulini....albo maja bogatych Rodziców jak kolega mojego brata,wszystko mu kupili ....
      • Gość: Anka Re: Samochody księży IP: *.wroclaw.hypnet.pl 25.07.13, 19:27
        Niech służą Bogu, a nie mamonie.
    • Gość: wierny tylko zazdrościcie! IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.14, 14:13
      Ja mam przyjaciela księdza i nie rozumiem dlaczego on miałby jeździć gorszym samochodem od Ciebie zazdrośniku!!! 6 lat studiował ( a Ty? ) ...a teraz na parafii pracuje w czasie nielimitowanym, bo jako kapłan jest dostępny w duszpasterstwie całą dobę. Księża z reguły są to ludzie inteligentni i zaradni. Często są rozsiani po parafiach daleko od domu rodzinnego. Mamy XXI wiek - więc nie potrafię sobie wyobrazić, żeby taki ksiądz przyjeżdżał do rodziców na osiołku a Ty zazdrośniku zabiegał o jak najlepsze dobra dla siebie. Kim jesteś, że osądzasz i krytykujesz innych nic nie wiedząc o ich życiu!!!
      • przystojna Re: tylko zazdrościcie! 16.02.14, 11:05
        Jeżeli założymy, że ksiądz to zawód jak każdy inny to OK. Jeśli jednak bycie księdzem to służba Bogu, oddanie, które nastąpiło po powołaniu, to doczesne dobra nie powinny mieć dla księży żadnego znaczenia. Pomęczą się na tym ziemskim padole chwilkę, a pózniej czeka ich wieczne niebo.
        • Gość: wierny Re: tylko zazdrościcie! IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.14, 20:24
          Ludzie często zapominają albo nawet nie wiedzą, że księża diecezjalni nie składają ślubów ubóstwa. Owszem składają swoje życie w ofierze Bogu, ale każde ich wyrzeczenie - jeśli ma miejsce w ich życiu - to ich prywatna, duchowa sprawa. Tak jak każdego z nas wierzącego człowieka. Dlatego ksiądz nie musi sobie niczego odmawiać a nawet jeśli posiada jakieś wyrzeczenia to na pewno nie podlegają one naszemu osądowi, który i tak de facto byłby nie na miejscu.
          • Gość: ekonomista Re: tylko zazdrościcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.14, 22:07
            Jeżeli każdy ksiądz wybudowałby po 3 domy i kupił po 5 samochodów, to nasze PKB poprawiłoby się o 60%. Jak mają kasę, to niech wydają i pobudzają gospodarkę.
            • Gość: ekonomista Re: tylko zazdrościcie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.14, 22:08
              re:
              tylko, żeby dzieci nie dotykali!!!
              • Gość: wierny Re: tylko zazdrościcie! IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.14, 00:28
                "Ekonomisto" ...z tego co wyczytałem z Twojego komentarza dochodzę do wniosku, że posiadasz wiedzę na temat pojęcia ekonomicznego oznaczającego jeden z podstawowych mierników dochodu narodowego stosowanych w rachunkach narodowych. Jednak przykro mnie się zrobiło kiedy doczytałem Twój komentarz, który dotykał problem "złego" dotykania dzieci. Szkoda że nie zdajesz sobie sprawy jak wiele zamętu można narobić wypowiadając czy wypisując takie słowa. Trzeba zawsze za nie brać odpowiedzialność. Aby udowodnić, że jest to kolejny temat antyklerykalny polegający na osłabieniu autorytetu Kościoła i poniżeniu kapłanów - zacytuję fragment pisma podsekretarza stanu Stanisława Chmieleckiego odczytany w imieniu Ministra Sprawiedliwości: "Według posiadanych danych na dzień 18 listopada 2013 r., w jednostkach penitencjarnych, karę pozbawienia wolności za przestępstwa o charakterze pedofilskim odbywało 1468 skazanych. Z posiadanych danych wynika, że na wskazaną liczbę osadzonych blisko 900 osób nie posiadało wyuczonego zawodu, około 70 osób wykonywało zawód murarza, 40 pracowników dorywczych, około 30 ślusarza, około 30 rolnika, 25 mechanika samochodowego. Spośród nich zawód inżyniera, lekarza, nauczyciela, pedagoga, wychowawców w placówkach oświatowych, wychowawczych i opiekuńczych oraz DUCHOWNEGO wyznania rzymskokatolickiego wykonywały POJEDYNCZE osoby".
                Ale ludzie i tak słyszą w mediach tylko o duchownych. Dlatego musimy mieć swój własny rozum i nauczyć się roztropności w używaniu pojęć i wypisywania "słów" na temat księży. Pozdrawiam.
      • Gość: mjr.doc. hab. mec Re: tylko zazdrościcie! Tak i mam do tego PRAWO! IP: *.213.38.84.otvk.pl 18.03.14, 22:39
        Kolego też bym był zaradny żeby z mojej pensji nie oddawał państwu podatku. Nie broń tej czarnej stonki bo oni nie wypracowują żadnego dochodu krajowego. Z mojej pensji jakbym płacił 200 zł miesięcznie zus-u to bym był bogaczem. Księża mają w Polsce przywileje nie płacą podatków, dostają ziemię za darmo, na żarcie auto i na media dają wierni. Dlaczego taki ksiądz nie pójdzie pracować na produkcję do fabryki albo na budowę do prywaciarza?????????????
        Łapki im uschną czy z wrażenia odpadną im wszystkie guziczki z sutanny. Każdego kto przyjmuje świecenia kapłańskie powinni kastrować zobaczylibyście ilu chętnych by było do wstąpienia w szeregi kapłańskie.
        Teraz coraz więcej młodych ludzi jest po studiach i potrafi odróżnić religię od bredni przekazywanych co tydzień na mszy.
        • makler4 Re: tylko zazdrościcie! Tak i mam do tego PRAWO! 19.03.14, 06:28
          Papież Franciszek pokazuje, że trzeba być skromnym księdzem. U nas nikt tego nie słucha. Najlepiej to odciąć ich od kasy. Po porostu nie dawać, ja od pewnego czasu przestałem chodzić do kościoła. Wolę poczytać Biblię i poźniej porozmyslać na spacerze niż się denerwować tym co usłyszę i zobaczę w kościele.
        • Gość: wierny Re: tylko zazdrościcie! Tak i mam do tego PRAWO! IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.14, 00:25
          A jednak w dalszym ciągu temat kręci się wokół posiadania i pieniądza. To najbardziej boli. Nie oczekuj, że ktoś przeprosi Cię za to, że Ci wciąż mało. Tym bardziej żaden ksiądz na to nic nie poradzi. Każdy z nas odpowiedzialny jest za siebie. Natomiast pomysły o kastracji wprowadzaj, jeśli chcesz, ale w swoje życie, a najlepiej w swojej rodzinie, bo tylko taką sytuację możesz znać najlepiej.
          Pragnę jeszcze podkreślić odnosząc się do innego komentarza, że wykształcenie nie idzie w parze z mądrością, dlatego nikt nie ma prawa nikogo dyskredytować a na pewno poniżać. Proszę więc o zachowanie swoich poglądów i spojrzenia na świat, jednocześnie zachowując przy tym kulturę i osobiste wywarzenie.
          Przytoczę cytat:
          "Cokolwiek złego może uczynić wróg wrogowi, lub nienawistny znienawidzonemu [to] nieopanowany umysł wyrządzi sobie większą krzywdę". Budda Siakjamuni.
          Żadne spojrzenie na świat nie powinno być powodem do walki z innymi. Dlatego jeszcze raz życzę wywarzenia i kontroli. Tak już bywa w życiu, że nienawiść oczy „zamydla” i knucie staje się coraz silniejsze. Większe od realnego sensu.
          Pozdrawiam.
    • Gość: pofik Re: Samochody księży IP: *.218.38.84.otvk.pl 09.04.14, 14:29
      samochody naszych księży są w kolorach pastelowych
      • Gość: Pafik Re: Samochody księży IP: *.broadband.greenlan.pl 11.04.14, 10:47
        Księży trzeba odciąć od kasy. Nie dawać!
        Na razie to bardzo dobrze płatny zawód w naszym kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka