Dodaj do ulubionych

nauki przedmałżeńsakie -oława

IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.07, 08:43
witam wszystkich zainteresowanych tym tematem! jak sie okazuje wiele
osób pyta o nauki w parafii św.piotr i pawła.jestem spoza oławy i
zalezy mi na naprawde szybkim kursie. ktos powie zadzwon i sie
dowiedz..proste. tylko to bardzo utrudnione nie wiem moze z powodu
wakacji trudno sie tam dodzwonic..
wiec jesli ktos z was wie czy w pierwsza sobote wrzesnia bede tam
nauki to bardzo prosze o info.bede bardzo wdzieczna!!!pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.07, 11:34
      tak będą :)
      • Gość: mart-asa Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.08.07, 13:44
        wielkie dzieki za info!!!!! apowioedz mi jeszcze formuła taka sama
        jak poprzednio, tzn. mszaa potem nauki i tak samo w niedziele?
        pozdrawiam
        • Gość: elka Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: 195.68.232.* 25.08.07, 14:00
          Miałam slub w tej parafii ale nie chodzilam na nauki tam wszystko idzie załatwić
          • Gość: mart-asa Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.08.07, 14:04
            wietaj elka...przyznam ze mnie zaintrygowałas to wypowiedzia....może
            ja rozwinąć? jesli nie na forum to umowimy sie na maila.pozdrawiam
    • Gość: morela Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.213.38.84.otvk.pl 30.08.07, 16:06
      Witam,nauki w tej parafii o 18.00 w sobote i niedziele,ale moze ktos
      dac znac czy najpierw msza a potem spotkanie?
      • Gość: mart-asa Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.08.07, 12:16
        witam z tego co wiem (od par które tam chodziły i wypowiadały sie na
        forum) najpierw jest msza a po niej spotkania, kiedys trwały one 30
        min.ale jak teraz jest nie wiem.ponadto nadal próbuje dodzwonic sie
        do parafii mam jakies 4 numery ale nikt nie podnosi słuchawki.my
        jestesmy z wrocławia i wolałabym uniknąć sytuacji gdy przyjedziemy a
        tu nic!pozdrawiam
        • Gość: morela Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.213.38.84.otvk.pl 01.09.07, 00:25
          my nie dzownilismy zeby sie zapisac,bo nie wiem czy trzeba,a mysle
          ze przeciez ksiadz nas nie odesle jak przyjdziemy,a nauki sa napewno
          bo w ostatnia niedziele ksiadz oglaszal,pozdrawiam
          • Gość: mart-asa Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.07, 14:11
            witaj morela! pewnie się spotkałyśmy w sobotę i niedziele.nie wiem
            jak wy ale my jesteśmy bardzo zadowoleni. w ogóle jesteśmy po
            wrażeniem ksiezy pracujących w tej parafii.konkretnie na temat
            interesująco bez polityki z indoktrynacji...super. moj facet który
            nie znosi polityki z ambony i ogólnie miewa różne zdanie na temat
            duchowieństwa był pod mocnym wrażeniem.sama forma nauk niesamowicie
            trafiona miło przyjemnie na temat i szybko.to co trezba wiedziec w
            pogułce, nic dziwnego ze przyjezdzaja tu ludzie z odległych parafii.
            my np zaczeliśmy chodzic na nauki we wrocławiu w parafiina
            grabiszyńskiej.prowadzi je tamatejszy proboszcz..juz od 33 lat jak
            sam twierdzi.trwaja 3 miechy każdy piątejk po godzinie.w zestawieniu
            z oławą wypadają blado. nie chce w tym miejscu obsamarowywac tego
            ksiedza pewnie stara sie jak może. jedni maja dar inni mniejszy a
            inni w ogóle go nie posiadaja. nie zamierza klasyfikowac proboszcza
            z wrocławia do tych grup jedno jest pewne nie nalezy do tej
            pierwszej.jestem zwolennikiem jednak prowadzenia tego typu zajęc
            przez ksiezy młodych, jest to zupełnie inny odbiór... we wrocławiu
            dowiedziałam sie na jednym z pierwszych wykładów ze za kilka lat sie
            zestarzeje i nie bede atrakcyjna dla swoje go męza a on za lat kilak
            nie bedzie sprawny...no cóz..pozostawie bez komentarza.
            mysle ze gdyby oława miła nawet wiecej spotkan a utrzymanych w tym
            samym stopniu atrakcyjności i tak mnostwo ludzi by tam jezdziło.
            pozostaje mi tylko pogratulowac ksiezom!!!bo naprawde jest czego!!!
            wszystkim z którymi rozmawaiłam na tym forum, zwłaszcza tobie
            morelko, samych kolorowych dni, szczescia w małżeństwie i duzo duzo
            miłości!!!pozdrawiam!!!
            • Gość: morela Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.213.38.84.otvk.pl 03.09.07, 14:26
              Witaj Marto,no szkoda,ze nie porozmawialysmy po naukach,ja jestem z
              olawy,ale naleze do innej parafii i ciesze sie ,ze na nauki wybralam
              wlasnie ta. my rowniez jestesmy bardzo zadowoleni,krotko na
              temat,bez zbednych dygresji (no moze pierwszego dnia opowiesci o
              mundurkach :) ) ja rowniez zycze wam duzo milosci i radosci,
              cudownego slubu i wesela i pieknego zycia:)
              • Gość: mart-asa Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.09.07, 12:28
                dzieki morelko!!!!
                a iwesz co napisz mi jak tam u was w tej oławie jest?zastanawiamy
                sie z lubym czy by sie tam nie przenieść z wiadomych wzgledów...ceny
                mieszkań na wrocławskim rynku!!ogólni by.lismy dwa tylko razy i to
                na trasie pkp -pks zachaczając o kościół.wrażenie ogólnie
                pozytywne,jakoś tak czysto i spokojnie.moj luby sewgo czasu znalazł
                na jakims forum opinie tego typu: puby po 23 pozamykane a po tej
                godzinie rządzi PIS i LPR...uśmialismy sie zdrowo!no wiadomo ile
                osób tyle ocen.biorąc pod uwage oławe martwi nas też dojazd w sumie
                nie jest daleko ale w praniu może być różnie.kiedys gdy beda dzieci
                czy to ma sens ...morelo napisz jakie sa twoje odczucia, jesli masz
                w ogóle ochotę na to! pozdrwaim was serdecznie!!!!!
                • Gość: morela Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.213.38.84.otvk.pl 06.09.07, 19:21
                  witaj:) no ja od urodzenia w olawie,a moj narzeczony z wroclawia,a
                  po slubie zamierzamy mieszkac pod olawa:)no fakty sa takie,ze
                  rzeczywiscie jest spokojniej i to duzy plus,co do strony rozrywkowej
                  i kulturalnej no to niestety nie ma sie czym chwalic,oprocz pizzeri,
                  pare knajpek,gdzie mozna spedzic wieczor,ale takie miejsca mozna
                  policzyc na palcach jednej reki,a nawet moze dwoch, czy trzech
                  palcach:)no ale do wroclawia niedaleko,przyznam,ze w olawie
                  odwiedzam jedno moze dwa miejsca, wolimy pjechac do wro i ciekawiej
                  spedzic wieczor. ogolnie wychodzi na plus,spokojniej a do wroclawia
                  rzut beretem:) pozdrawiam i zapraszam do olawy:)a moge wiedziec
                  kiedy Wasz wielki dzien?:)pozdrawiam
                  • Gość: mart-asa Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.09.07, 08:21
                    czesc morela!dzieki za info.nasz wielki dzień wielkimi krokami sie
                    zbliża ...27 października...co wywołuje u mnie potwornego stresa..i
                    nie tylko chodzi o pogode..(bo i tak jej pewnie nie bedzie) ale o
                    organizacje..dopięcie wszystkiego na ostatni guzik..tym bardzie ze
                    oboje nie pochodzimy stad...wszystko dzaic bedzie sie na
                    podkarpaciu..wiec mozna sobie wyobraqzic jak wyglada organiozacja z
                    odległości przeszło 400 km.moj luby uważa ze przesadzam..ale ja
                    lubie jak nawet najmniejszy szczegół gra..morelko a wasz pewnie
                    wcześniej...pozdrawiam
                    • Gość: morela Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.213.38.84.otvk.pl 07.09.07, 17:11
                      czesc:)no nasz dzien dopiero w przyszlym roku w sierpniu:)ale akurat
                      oboje mielismy czas na nauki wiec postanowilismy to
                      wykorzystac.Musze Ci powiedziec,ze mimo tego,ze to jeszcze tyle
                      czasu to ja juz wszystko planuje!niestety w olawie sale tzreba
                      zamawiac rok wczesniej,to samo z zespolem itd. a ja w glowie juz
                      ukladam cala reszte bo musze miec wszystko dopracowane:)wyobraz
                      sobie co na to moj narzeczony,ja co chwile podsuwam nowe pomysly a
                      on tylko kiwa głowa:)ale wyobrazam sobie co Ty przezywasz:)napewno
                      wszystko bedzie pieknie:)i koniecznie potem musisz wszystko
                      opowiedziec:)pozdrawiam
                      • Gość: mart asa Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.09.07, 10:10
                        czesc morelko!!!jak to możliwe ze faceci gdzieś jednak sa ulepieni z
                        tej samej gliny...przynajmniej w naszym przypadku!!ja podobnie jak
                        ty od roku kazdego dnia o czyms mysle...i tak jak ty chciłabym miec
                        wszystko dopracowane, każdy szczegół!to taki wazny dzień, nasz dzień
                        wiec dlaczego nie postarac sie zeby był wyjatkowy i dodac cos od
                        siebie...mogłybysmy zrobic minimum, bez zbedenego stresu i pracy jak
                        to lepper mówi po bandzie i powiedzieć sobie jakos to bedzie...ale
                        ja tak nie chce dlaczego moj slub ma byc jak wiele
                        innych ...taśmowy. dlaczego nie poprośicć ksiedza o jakies
                        urozmaicenie wystarczy ze ktoś zaśpiewa, ze przeczyta, ze dary
                        przyniesiemy..nasz ksiadz akurat jest chcetny do tego typu zabawy!w
                        kościele działa schola, dzieciaki pieknie spiewaja na głosy, a ja
                        znam kilka pieśni wprost do konkretnych momentów ślubu i chce to
                        ustalić z ich szefowa..co na to moj luby...a no to ze to chyba juz
                        przesada..musze przyznac ze duzo walczyłam z tym zeby wyczulic go na
                        te drobiazgi..które wydaje mi sie licza.ktos powie ze nie da sie
                        wszystkiego ogarnac..moze i tak ale można dołozyć wszelichj starań
                        zeby to co możliwe było zrobione ok.oczywiście sa pewne okoliczności
                        których nie da sie przewidziec, np w naszym przypadku
                        pogoda....moimo to jestem zwolenniczka planowania, organiowania,
                        wymyślania i wzbogacania, oczywiście to może być zweryfikowane
                        możliwościami finansowymi, zwyczajami lokalnymi.i myśle ze to jednak
                        dziewczyny maja ten zmysł i upodobanie do szczegółów a faceci nie
                        zaprzataja sobie głowy bzdetami.poprostu my z wenus oni z marsa! tak
                        jest i nie ma co biadolić tylko brać sprawy w swoje rece a i tak oni
                        są "po cichu "z nas dumni i choc czasami nie przyznaja tego wprost
                        to tak własnie jest!!także morelo działaj i nic sie nie martw!spraw
                        by było to najcudowniejszy dzień w waszym życiu, zeby gościom dech w
                        piersi zaparło!!!powodzenia i do następnego!a i zapytam cie jeszcze
                        pierwszy taniec uplanowany juz?pozdrawiam!!!
                        • Gość: morela Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.213.38.84.otvk.pl 11.09.07, 22:26
                          czesc:)no trafilas dokladnie w sedno:)ja tez walcze o rozne
                          urozmaicenia,a to w kosciele-zaprzyjazniona skrzypaczka,a na sali
                          cos ciekawego,a to nawet jeszcze pod kosciolem jakis interesujacy
                          dodatek:)moze moglybysmy wymienic sie mailem,a wtedy moge opisac Ci
                          kazdy szczegol jaki juz mam obmyslony:)a tak pomysl na pierwszy
                          taniec juz tez jest w mojej glowie,mamy idelana piosenke i teraz
                          tylko tzreba dopracowac oprawe:)jezeli masz ochote to daj znac a mam
                          nadzieje, ze sobie pomailujemy o szczegolach,papa
                          • Gość: mart-asa Re: nauki przedmałżeńsakie -oława IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.09.07, 11:32
                            morela jasne!!!! oto on martasa@gazeta.pl
                            koniecznie sie odezwij!!pozdrawiam!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka