aqua 19.10.04, 12:30 Język Polski służy do narzekania, Język Rosyjski do śpiewania, Język Niemiecki do nakazywania, Język Francuski służy do …. Poproszę o uzupełnienie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bartoszcze Re: do czego służy 19.10.04, 12:37 podrywania? "Amerykańskim kobietom mogę czytać książkę telefoniczną po francusku, a i tak są zachwycone" Cytat z pamięci, więc niedokładny - a przy okazji - skąd ten cytat? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: do czego służy 19.10.04, 12:53 Też trafne, ale przyznam, że nie trafiłeś, o czymś innym myślałem:) Twój cytat, to pewno Belmondo, największy amant francuskiego kina:) Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: do czego służy 19.10.04, 12:49 śpiewania o miłości i ma wszelkie jej cechy jest przewrotny - co innego się pisze co innego mówi. Jest niezrozumiały i zarozumiały jak francuzi, którzy uważają, że sztukę da się opisać jedynie w tym języku. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: do czego służy 19.10.04, 12:54 Zgadujcie chłopcy, zgadujcie, przyjdzie Carramba to hasło padnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: do czego służy 19.10.04, 12:59 lizania - lukru na francuskich ciastkach - rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: do czego służy 19.10.04, 15:05 Jezyk slaski sluzy do precyzyjnego pozrozumiewania sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: do czego służy 19.10.04, 15:19 Francuski sluzy do chlania? Wina?:) Swoja droga, czy slyszeliscie o jezyku zwanym "Pennsilfaanisch Deitsch", ciagle uzywanym w niektorych miejscach Pennsylvanii? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: do czego służy 19.10.04, 15:32 Przyklady "Pennsilfaanisch Deitsch"; "Wie mers mocht so hut mers." As we make it, so we have it. "De kinner un die norra sawga de wohert." Children and fools tell the truth. "A nor mocht zaa." One fool makes many (ten). "Wo shmok is is aw feiar." Where there's smoke, there is also fire. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: do czego służy 19.10.04, 15:50 A Very Brief Introduction to the Pennsylvania German Language Pennsilfaanisch Deitsch, Pennsylvania German or Pennsylvania Dutch in English, is a dialect of High German that is related to dialects spoken in the ancestral home of the Pennsylvania Germans in the Rhineland-Palatinate and also contains some elements of other southwestern German and Swiss dialects. Although there are variants of the dialect even within Pennsylvania, native speakers from different regions have no trouble conversing with each other. No one is quite certain when the various dialects spoken in Europe coalesced into what we now know as Pennsylvania German, but the first self-conscious attempts at writing in the dialect occur in the 1830s and '40s. www.pgs.org/dialect.asp Aqua, przepraszam, ale chyba spieprzylem Ci niechcacy watek. Slysze jednak ten jezyk przynajmniej raz w tygodniu, kiedy odwiedzam niemiecki sklep i musze przyznac, ze mnie fascynuje. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: do czego służy 19.10.04, 16:19 Cholera, nie moge sie powstrzymac, ale temat mnie fascynuje. It is sometimes taken from granted by ignorant persons, that the Pennsylvania Germans have no language of their own, that they speak a "provincial dialect," that their language is an admixture of English, or that it is Dutch. Hence a word as to its origin. Martin Luther, in the early part of the XVth Century, by his Bible translations, hymns, and extensive writings in High German, caused that dialect to become the standard language of German literature. But there were also other dialects spoken through all the centuries in different parts of Germany. In the Southern portion Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: do czego służy 19.10.04, 16:29 Temat jest rzeczywiscie ciekawy. Masz jaki link pozwalajacy posluchac, jak ten jezyk brzmi? Odpowiedz Link Zgłoś
kc.kpzr Re: do czego służy 20.10.04, 14:51 Salut! Est-que quiconque de vous parlez francais ici??! - C'est la plus bonne langue, que je connais.. un peu! ;) Je ne suis pas un expert, mais je pourrais dire q.ch. (?) en cette langue et en maintenant je repeter cette langue, que j'ai utilise, Mon Dieu, il y a longtemps, en 80' - Au revoir! ... ... Za ewentualne błędy autor odpowiedzialności nie ponosi, to było tak dawno ..... -- C.P.S.U. still rulez the World ... Realize it ... Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: do czego służy 20.10.04, 15:21 Niestety nie, szukalem wczoraj jakis czas. Jest za to mnostwo artykulow na ten temat, wiekszosc w j. angielskim, troche w niemieckim. Jezyk skodyfikowano w latach 60-tych, choc pierwsze proby pisowni byly juz ok. 1830-1840-go. Na dzien dzisiejszy istnieja dwie formy pisowni, tzw. "PA Dutch" i "Swiss Dutch". Poszukam raz jeszcze, bo wczoraj zmalazlem modlitwe w obu formach i porownanie do wspolczesnego niemieckiego. Mowiac krotko, "PA Dutch" jest znacznie bardziej konserwatywny, niz ten drugi, wystepujacy w srodkowo-zachodniej czesci Stanow. Z kolei "Swiss Dutch" bardziej jest podobny do nowoczesnego niemieckiego. Poszukam raz jeszcze te modlitwe, bo to bylby dobry przyklad owych roznic. Dodam, ze tego swoistego jezyka uzywa ok. 150-200 tys. ludzi, a kilka tysiecy podaje go jako pierwszy i wlasciwie jedyny, jaki znaja sic). To tyle na razie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kc.kpzr Lingwistycznych relikwii poszukiwań c.d. [...] ... 20.10.04, 15:28 Powodzenia, nie omieszkam tego nie przeczytać. ... Cześć! Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Lingwistycznych relikwii poszukiwań c.d. [... 20.10.04, 15:41 Eeeee tam, co Wy mi tu towarzyszu pierdolicie... Odpowiedz Link Zgłoś
kc.kpzr Re: Lingwistycznych relikwii poszukiwań c.d. [... 20.10.04, 15:52 Paniemajesz, tawariszcz???!? Chciałem być uprzejmy, życząc powodzenia, he, he - wszak forum tego typu, jakim jest towarzyskie: "pierdoleniom" takowym właśnie służy, a jakże!... A może nie? ...Co zresztą w statucie sam założyciel unaocznił w czołówce podforum a czego zauważyć zaiste nie sposób!!! ... Pozdrawiam, Towarzyszu (!)... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
somepoint210 Re: Lingwistycznych relikwii poszukiwań c.d. [... 20.10.04, 16:05 Nawet nie wyobrazasz sobie, jak bardzo uprzejmie zabrzmialem w poprzednim poscie:) A mowiac o reliktach lingwistycznych, czy istnieje roznica (jesli tak, to jaka) miedzy slowami; "Putzfrau" i "Raumpflegerin", i ktore slowo w kontekscie tej innosci jest lingwistycznym reliktem? Jak myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
kc.kpzr Re: Lingwistycznych relikwii poszukiwań c.d. [... 21.10.04, 20:38 Wybacz, niemiecki nie jest mym ulubionym językiem. Nie jestem nietolerancyjny, ale nt. języka naszych sąsiadów zachodnich mam niewiele do powiedzenia, być może dlatego, że wolę angielszczyznę okraszoną ew. francuszczyzną. Z tego względu, iż to forum towarzyskie, nie mam zamiaru tutaj właśnie podejmować się "ambitniejszych" tematów, zwłaszcza wspartych źle rozumianą dobrą wolą. Ale racja: mogłem źle ją odebrać, co rację mi w tej chwili rzeczywiście odbiera! ;) ... POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś