20.06.06, 16:08
Mam takie właśnie bratki na balkonie. Co mam zrobić, aby mieć je również na
przyszły rok? Zebrać jakieś nasiona? Wnieść skrzynkę do domu?

Pytam, bo już raz się u was na forum pytałem o aksamitki i oto teraz mam cudne
aksamitki na balkonie. Pozdrawiam i dziekuje!
Obserwuj wątek
    • lustroo Re: Bratki 21.06.06, 10:56
      Bratki to roślina dwiuletnia. Siana z nasion w pierszym roku jest
      tylko "zielskiem", a kwitnie w drugim. Po przekwitnięciu wyrzucamy. Można
      zebrać nasiona. Albo w przyszlym roku kupić kwitnące sadzonki, sa niedrogie a
      jakie piękne. Mam w ogródku. Co roku kupuję kwitnące sadzonki. Z nasion też
      posiałam, ale jakieś tycie coś tam jest, na razie nie wiadomo co to, bo i inne
      kwiatki tez posiałam :)
      • krzycza Re: Bratki 21.06.06, 14:07
        A nasiona ich, to są z kwiatów takie małe brązowe kuleczki? Zebrać je rozumiem
        można już nawet teraz, bo sa jakieś takie :)

Może głupio się pytam, ale dopiero się uczę :]
        • lustroo Re: Bratki 22.06.06, 07:28
          :) Nasiona są pod tym, gdzie był kwiat :) Nigdy nie zbierałam. sadziłam już
          kwitnące sadzonki. A te co posiałam,z kupionych nasion, o ile mi się utrzymają
          do następnego roku wyrosły i mają wielkość krótkiego paznokcia, wczoraj
          sprawdzałam :)
        • onnanoko Re: Bratki 23.06.06, 13:13
          Owszem, małe brązowe! Najlepiej zbierać, gdy torebka nasienna jest już
          pęknięta, ale nie rób tego w czasie wilgotnej pogody, bo nasiona mogą
          zapleśnieć.
          Wiesz, jak to mawiają - nie ma głupich pytań. O, odpowiedzi to co innego! ;)
          • krzycza Re: Bratki 23.06.06, 17:54
            Dzieki wielkie za pomoc :)

A nasiona wkladac najlepiej do ziemi gdzies w maju? Na okolo pol cm do ziemi?

A nawet jak beda male, tak jak mowisz, to zawsze lepiej niz gola ziemia. Choc
            niby mozna kupic sadzonki, ale jaka satysfakcja pozniej, gdy moje wychodowane
            aksamitki mają juz tyle kwiatow :)

Tylko pewnie, jak Ty takie male bratki masz, to ja z moimi umiejetnosciami, bede
            miec jeszcze 2 razy mniejsze :D
            • lustroo Re: Bratki 26.06.06, 07:26
              Tylko pamiętaj, że te co posiejesz zakwitną dopiero na drugi rok :)
              Moje drobinki urosły o milimetr :)
              • kasik_w11 Re: Bratki 26.06.06, 13:02
                Witma
                Nie konieczne w przyszłym roku. Ja w styczniu zasiałam bratki Rokoko i już mi kwitną. od chwili posiania do rozsadzenia siedziały w domu na parapecie przykryte folią żeby miały wilgoć ale nie szczelnie żeby powietrze dochodziło. I na dzień dzisiejszy cieszę oko ich kolorowymi kwaituszkami.
      • ania1022 Re: Bratki 28.06.06, 18:48
        Nie wydaje mi sie zeby bratki mogly prztrwac zime wiec to nie jest roslina
        dwuletnia. Moje same sie rozsiewaja i kwitna tego samego roku kiedy sie
        wysieja. Kwitna pozniej niz te kupione juz z kwiatami ale kwitna az je mroz
        zmrozi.
        • krzycza Re: Bratki 28.06.06, 20:36
          Czyli najlepiej co zrobić? Zebrać te nasiona i posiać w przyszłym roku? Czy już
          w tym? Czy też same przetrwają? :)))

• hania48 Re: Bratki 29.06.06, 01:46
      Bratki doskonale przetrwają zimę, ale w gruncie.Mam wątpliwości czy uda im się to w skrzynkach balkonowych. Tegoroczne samosiejki zakwitną w przyszłym roku. Jeżeli masz je jak przechować przez zimę, to pozwól wysiać się nasionkom do ziemi, a za rok będziesz miała własne. Wielokrotnie praktykowałam to, ale na grządce.
      Powodzenia.
      • krzycza Re: Bratki 08.07.06, 21:42
        Znaczy jak mam je trzymać przez zimę najlepiej? Wstawić na klatkę schodową do
        domu, czy mają stać na balkonie?

Dziękuję bardzo za odpowiedź!
        • lustroo Re: Bratki 10.07.06, 07:36
          W domu. Jak bedzie mróz, wszystko co delikatne w skrzynkach na balkonie
          zmarznie, za mało ziemi. Moje maciupeństwa w gruncie rosną, aż miło, już mają
          około 2 cm :)
        • biegiem Re: Bratki 13.07.06, 09:05
          Mam skrzynkę pięknych, kwitnących bratków na balkonie. Wysiewałam je prosto do
          balkonowej skrzynki w kwietniu :) Tego roku oczywiście. Może to kwestia
          nawożenia? Ja nawożę i pelargonie, i bratki. Pozdrawiam!
          • lustroo Re: Bratki 27.07.06, 14:19
            Cud :)

2 bratki w ogródku zakwitły. Myślałam, że dopiero zakwitną w przyszłym roku :)
            Ciekawe jak reszta :) Pozdrówka :)
            • diabla Re: Bratki 27.07.06, 18:36
              Moje bratki posadzone w weekend majowy też już kwitną (od około 2 tygodni), co mnie zaskoczyło zupełnie, bo przecież teoretycznie powiny zakwitnąć dopiero w przyszłym roku. Szok :) Natura jest nieprzewidywalna :)))
              • lustroo Re: Bratki 28.07.06, 07:42
                Nom :) Trzeci zakwitł :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka