Dodaj do ulubionych

ogrod w butelce

19.09.06, 22:24
wlasnie stworzylam sobie maly ogrod tropikalny w 10litrowej butli do wina.
Troche temat zglebilam czytajac ksiazki o roslinach doniczkowych, ale zadna z
nich nie wspominala momentu, ktorego obawiam sie juz teraz tzn. za ok. 1.5-2
lata; kiedy rosliny zrobia sie zbyt duze... ciagle chodzi mi po glowie
dylemat: przyszlosc butli czy roslin... prosze o doswiadczenia.
Obserwuj wątek
    • alvia Re: ogrod w butelce 19.09.06, 23:25
      No to bede Ci kibicować, bo coś takiego od dawna chodzi mi po głowie. A jeśli
      już będą za duże - przecież można je poprzycinać? Ewentualnie zacząć zabawę od nowa.
      • lustroo Re: ogrod w butelce 20.09.06, 07:45
        A mnie ciekawi jakie rośliny posadziłaś.
        • lanquedoc Re: ogrod w butelce 20.09.06, 21:19
          w ksiazkach radzili przede wszystkim paprocie miniaturki, dodalam tez fitonie
          dla koloru i marante; w sumie wszystkie takie, ktore lubia cien i duzo wilgoci.
          Lepiej zrezygnowac z roslin kwitnacych typu fiolek afrykanski; bo z zasady
          wymagaja wiecej troski, a przeciez nie o to tu chodzi. dobre sa tez peperomie,
          itp.
          • lustroo Re: ogrod w butelce 21.09.06, 07:47
            Fajnie :) Życzę powodzenia :)
            • rozalia29 Re: ogrod w butelce 21.09.06, 11:05
              A mogłabyś zamieścić zdjęcie swojego butelkowego ogrodu? Szukałam w internecie
              i nie znalazłam, tylko jeden krótki opis jak zrobić taki ogród? Bardzo podoba
              mi się taki pomysł.
              • lanquedoc Re: ogrod w butelce 21.09.06, 20:42
                niestety, z braku sprzetu, nie da rady... w skrocie wyglada to tak: 3 cm
                kamyszkow + 5 cm ziemi z dodatkiem torfu i sproszkowanego wegla drzewnego,
                uformowanej z gorka w tyle, zeby wszystkie rosliny bylo widac. Pozostaje tylko
                przecisnac kwiatki ustawic je gdzie sie chce. A, niezbedne narzedzia to widelec
                przytwierdzony do patyczka z bambusa, lyzeczka, itp. uwaga na wode; zeby nie
                przelac. jesli szybki sa zaparowane tylko rano po zatkaniu korkiem, jest ok;
                jesli caly czas, wyjac korek i czekac, az sie wyrowna.
    • kama_bs Re: ogrod w butelce 21.09.06, 14:37
      Parę lat temu zrobiłam taki "ogród" w baniaku do robienia wina. Gdy rośliny
      przerosną pojemnik można je uprawiać w normalnych warunkach, ale trzeba je
      stopniowo przyzwyczajać do warunków panujących w pokojowej uprawie. Np. można
      rośliny przenieść do akwarium, spryskać wodą, nakryć folią i odkrywać (na
      początku np. 2 razy dziennie po 5 min), aż się przyzwyczają do nowego, suchego
      powietrza lub otwierać butlę na jakiś czas podczas dnia.
      • lanquedoc Re: ogrod w butelce 21.09.06, 20:32
        ciesze sie, ze ktos juz prze to przeszedl. dalej hodowalas rosliny, tzn. ze
        rozbilas baniak? Czytalam, ze akwaria i terraria sa praktyczniejsze, bo latwiej
        manipulowac kziatami; ale butla moim zdaniem ma swoj urok, no i latwiej bylo ja
        zdobyc niz terrarium. Jak dlugo trwal twoj ogrod?
        • kama_bs Re: ogrod w butelce 22.09.06, 13:53
          Tak, zmuszona byłam go rozbić, inaczej nie wyjełabym roślin. Akwarium jest
          łatwiejsze, ale wg mnie brzydsze. Nie pamiętam dokładnie, ale w tak dobrych
          warunkach rosliny rosły bardzo szybko.
          • lanquedoc Re: ogrod w butelce 22.09.06, 21:39
            podzielam Twoje zdanie co do akwarium. jakie roslinki posadzilas?
            • kama_bs Re: ogrod w butelce 25.09.06, 12:17
              witam,
              wybrałam paprocie i ficus pumila (2 odmiany).
              • alvia Re: ogrod w butelce 25.09.06, 20:45
                Czy skrzydłokwiat się do tego nadaje? Rośnie dość wolno i lubi wilgotną atmosferę.
                • kama_bs Re: ogrod w butelce 26.09.06, 10:58
                  Skrzydłokwiatowi będzie w takich warunkach dobrze. Jedyny problem jest taki, że
                  jeśli pojawi się kwiat i potem przekwitnie, nie będzie jak go usunąć. Ale to
                  kwestia estetyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka