26.09.06, 08:25
dostałąm storczya w donioczce - JAK GO PIELĘGNOWAC??!!
Obserwuj wątek
    • muka77 Re: STORCZYK 26.09.06, 10:29
      Skoro nikt sie nie dzieli opiniami, ja sie podzele linkiem, bo storczykow nie mam
      www.storczyki.org.pl/
      • magwisniewska Re: STORCZYK 19.10.06, 08:11
        Mój storczyk właśnie wypuszcza nowy pęd kwiatowy. jestem bardzo ciekawa czy
        zakwitnie. Starego pędu nie obcinałam po przekwitnięciu. Mam nadzieję, że to
        oznacza, iż podoba mu się u mnie ;-) Pozdrawiam
    • ciepluszek Re: STORCZYK 26.09.06, 11:27
      Jeżeli chodzi o podlewanie storczyków to rzadko ale porządnie. Najlepiej zanurzyć doniczkę w wodzie na 15-20 min. Doniczka powinna być przezroczysta, wtedy najlepiej można obserwować korzenie. Ważne jest aby miedzy jednym a następnym podlewaniem zupełnie przeschły. Ja na początku byłam przerażona, bo to prezent urodzinowy, ale z czasem okazało się, że nie jest tak trudno:) pozdrawiam i powodzenia:)
    • taptap Re: STORCZYK 19.10.06, 11:15
      Ja specjalistka od storczykow nie jestem ale podstawa to pilnwac aby po podlaniu
      dobrze wylac nadmiar wody z podstawka bo inaczej zacznie gnic mnie sie tak
      wlasnie stalo .Efekt tago taki ze wszystkie kwiaty po 3 tygodniach odpadly :( z
      4 lisci zostaly 2 ( ponoc po rozmowach z pania kwiaciarka )kwiat jeszcze da sie
      uratowac teraz obcielam mu łodygę na wysokosci 3 oczka i czekam na efekty mam
      nadzieje ze jeszcze go uratuje . dodam Ci jeszcze link tu mozesz poczytac o
      storczykach i uprawie swiatorchidei.boo.pl/forum/index.php
      • zet_11 Re: STORCZYK 27.10.06, 15:25
        storczyki, podobnie jak i inne kwiaty, nie lubją nadmiaru wody.
        Należy je podlewać po lekkim przeschnięciu ziemi. Używać wody deminarelizowanej
        lub gotowanej.
        Proponuje nie ciąć pędów kwiatowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka