asdaa 02.02.07, 14:48 Widziałam w supermarkecie roślinę w kształcie zielonego serca, nazywała się hoya k...(niestety nie pamiętam jak dalej. W niczym nie przypominała znanych mi hoji. Czy ktoś może wie coś na ten temat? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muka77 Re: Hoya? 03.02.07, 10:10 Znam takie odmiany: Hoja różowa "Alba" - odmiana o kwiatach zupełnie białych. Hoja różowa "Compacta" - liście muszelkowato wygięte i przylegające do pędu. Odmiana trudna w uprawie i rzadko kwitnąca. Hoja różowa "Compacta Regalis"- liście muszelkowato wygięte i przylegające do pędu. Liście obrzeżone są na żółto lub zupełnie żółte. Odmiana trudna w uprawie i rzadko kwitnąca. Hoja różowa "Exotica"- ma liście cytrynowożółte z zielonym brzegiem. Hoja różowa "Tricolor"- ma liście z zielonym środkiem i kremoworóżowym brzegiem. Hoja różowa "Variegata"- ma liście żółto plamiste z czerwonym brzegiem, kwitnie rzadko. wiecej na stronie: www.pnacza.info/cgi/frame.cgi?hoja Odpowiedz Link
asdaa Re: Hoya? 04.02.07, 12:36 dzięki doroq, to była Hoya Kerri. Bardzo fajna stronka. pozdro Odpowiedz Link
asdaa Re: Hoya? 05.02.07, 09:23 Może ktoś wie jak hodować Hoya Kerri? Niestety, nie udało mi się znależć szczegółowych informacji o tej roślince. pozdro Odpowiedz Link
doroq Re: Hoya? 05.02.07, 11:42 Nie ma za co. Jak coś znajdę to napiszę .Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link
doroq Re: Hoya? 02.06.07, 09:04 Kwww.bystrupplanter.dk/findhoya.aspx przesyłam link o odmianach a pozatym tak samo się z nią postępuje jak z innymi gatunkami . Odpowiedz Link
asdaa Re: Hoya? 02.06.07, 13:01 Dzięki doroq, to jest właśnie moja hoya, na razie w postaci jednego zielonego serduszka tkwiącego w ziemi, ale cierpliwie czekam, co będzie dalej ( już 3,5 m- ca). Mam nadzieję, że zacznie rosnąć. pozdro Ania Odpowiedz Link
doroq Re: Hoya? 02.06.07, 14:09 Ja też mam Kerri i wczoraj zauważyłam że ma korzonki więc może coś z tego będzie uwielbiam hoje.Czekałam od listopada to najdłużej ukorzeniająca się hoja.Pozdrawiam Dorota.Cierpliwości Odpowiedz Link
asdaa Re: Hoya? 02.06.07, 16:44 Moja miała od razu korzonki, kupiłam ją za "psie pieniądze" w hipermarkecie, przesadziłam po 2 tygodniach w doniczkę podobnej wielkości z otworem w dnie, bo sklepowa nie miała i od tamtej pory nic. Odpowiedz Link