Dodaj do ulubionych

Pelargonia

06.09.07, 12:01
może ktoś wie jak przezimować pelargonie ? kiedy trzeba je zabrać z
balkonu , czy się je przycina ?
nina
Obserwuj wątek
    • irenazu Re: Pelargonia 06.09.07, 16:19
      Ja wybieram te rośliny,które chcę mieć za rok i pod koniec września przenoszę do
      domu.Nie czekam do przymrozków,bo wtedy zwykle w domu już grzeję i pelargonie
      przeżywają szok termiczny.Jeżeli rosną w większych donicach lub skrzynkach,to je
      przesadzam do takich ok 20cm.Zostawiam na zimę po jednej z każdej odmiany,którą
      chcę mieć za rok.Trochę je przycinam,ustawiam na parapecie w najzimniejszym
      miejscu i umiarkowanie podlewam całą zimę.Od lutego obcinam sadzonki takie mniej
      więcej 4-5 listkowe i ukorzeniam albo w wodzie,albo z ukorzeniaczem w ziemi.Jak
      już widzę,że się przyjęła i wystartowała do góry to uszczykuję im czubki.Tym
      sposobem to mam niektóre rośliny już z 15 lat.A te stare wysadzam na wiosnę na
      rabaty w ogrodzie i też cieszą oko jeszcze cały rok.
      • jba3 Re: Pelargonia 07.09.07, 11:31
        Dziękuję bardzo też tak zrobię , tylko nie wiem po co uszczypujesz
        im czubki .
        nina
        • irenazu Re: Pelargonia 07.09.07, 16:36
          Robię to po to,aby ładniej się rozkrzewiały.
          • jba3 Re: Pelargonia 10.09.07, 11:13
            wielkie dzięki
          • katrin.1 Re: Pelargonia 19.01.08, 17:18
            Droga irenazu! mam pytanie o pelargonie bluszczolistne.Czy one
            również nadają się do przechowania na następny rok?Próbowałam już
            dwa razy, ale bez powodzenia.Pewnie coś robię nie tak.Proszę o
            podpowiedż.Z góry dziękuję!
            • irenazu Re: Pelargonia 19.01.08, 18:32
              Dotychczas nie eksperymentowałam z bluszczolistnymi,bo nie za bardzo mi
              odpowiadały(rosły w skrzynkach na balkonie nad tarasem i cały okres kwitnienia
              miałam zaśmiecony taras opadającymi płatkami kwiatów,a,już po deszczu to był
              prawdziwy kłopot) ale w ubiegłym roku rosły gdzie indziej i spróbowałam je
              przetrzymać.Jak na razie widzę,że mogłabym pobrać już z 5 szczepek,bo jakoś
              nieźle wyglądają.Przeniosłam doniczkę do domu również w październiku,trochę
              przycięłam i stały sobie tak ok.1,5m od okna,normalnie w domu w temp.ok.19
              stopni,podlewałam tak jak wszystkie moje rośliny,raz w tygodniu,bez
              odżywki.Trochę,a nawet więcej niż trochę zmarniały,z dwóch całkiem sporych
              roślin zostały prawie kikuty z marnymi odrostami.Na początku stycznia
              przestawiłam na parapet i widzę,że odbijają.Za jakieś 2-3 tygodnie spróbuję je
              ukorzenić-może coś mi z tego wyjdzie.Napiszę,czy sie przyjęły.W tym też czasie
              zacznę już sadzonkowanie tych zwykłych pelargonii,one są zdecydowanymi moimi
              faworytkami.
              • katrin.1 Re: Do Irenazu. 19.01.08, 22:18
                Dziękuję za odpowiedż!Będę czekała na rezultaty eksperymentu.A
                propos,mam córeczkę o imieniu Irenka.
                Pozdrawiam z Poznania!
            • wanda43 Re: Pelargonia 19.01.08, 18:39
              Tez probowalam z bluszczowymi wiele razy i nic. Kupuje nowe do skrzynek co rok.
              Gdy sie cokolwiek zlamie,wtykam w ziemie i mam nowe sadzonki. Ale tylko w
              sezonie to sie udaje.
              • katrin.1 Re: Do Irenazu. 19.01.08, 22:23
                Dziękuję za odpowiedż!Będę czekała na wieści.Pozdrawiam z Poznania!
              • irenazu Re: Pelargonia 20.01.08, 11:10
                Miło mi i pozdrawiam:D
                • irenazu Re: Pelargonia 20.03.08, 11:26
                  Gdzieś zaginęła mój poprzedni post o tym,że zrobiłam sadzonki z pelargonii,ale
                  dziś po około 3-4 tyg.od tego czasu informuję,że udało się.Szczepki
                  potraktowałam ukorzeniaczem i wsadziłam od razu do ziemi. Toteż za rok możecie
                  spróbować.Powinno się udać.Pozdrawiam świątecznie i wiosennie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka