aleksizuzia 04.03.08, 13:04 dlaczego co jakiś czas opadają mi wszystkie liście a potem na nowo wypuszczają ;także liśćie często dostają brązowe plamy;czy starsze okazy trzeba odmładzać i w jaki sposób? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: róża chińska 04.03.08, 16:41 Ketmia pochodzi z Azji poludniowo-wschodniej. Jej naturalne warunki, to cieplo i wilgotno. Moze ma zbyt suche powietrze. Odpowiedz Link
margot50 Re: róża chińska 05.03.08, 19:58 Roza chinska zle znosi przebywania w suchych i cieplych pomieszczeniach.Ja mam 5 letni krzak ktory cale lato spedza na tarasie obficie podlewany i zasilany kwitnie jak szalony.Przed przeniesieniem go do domu przycinam tegoroczne galazki dosc mocno ok.3/4 przyrostow. Przetrzymuje ja w zimie w zimnym pokoju przy oknie-temp.15C Podlewam wtedy umiarkowanie niedopuszczajac do przesuszenia podloza. Od marca zwiekszam ilosc wody i zaczynam zasilanie nawozem do roslin kwitnacych.Teraz wypuszcza juz paki kwiatowe i nowe delikatne listki Odpowiedz Link
margot50 Re: róża chińska 05.03.08, 20:03 Przyciete pedy mozesz ukorzenic ale trzeba to zrobic teraz. Ja swojej rozy nie odmladzam, ma ladny pokroj kulisty dzieki takiemu przycinaniu.Kwiaty zawiazuje na tegorocznych przyrostach, zycze sukcesow w uprawie, pozdr. M Odpowiedz Link