darino 26.01.11, 10:20 Z informacji pana wójta: www.bircza.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&sub=0&menu=89&artykul=568&akcja=artykul dowiedziałem się, że szkoła w Lipie współpracuje z Fundacją PAUCI. www.pauci.org/pl/ Bardzo pozytywna organizacja. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino szkoła w Sierakoścach staraciła pomoc UPS 07.03.11, 14:43 www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110307/PRZEMYSL/722013269 Odpowiedz Link
mieszaniec7 Re: PAUCI 09.03.11, 11:14 Niech lepiej ta "bardzo pozytywna organizacja" zajmie się lepiej ratowaniem dzieci w swoich szkołach na Ukrainie !!!Eugeniusz Tuzow-Lubański: Rozpijana Ukraina W wieku szkolnym ponad 90% dzieci ukraińskich piją w większym lub mniejszym stopniu alkohol. W wieku od 14 lat dzieci piją mocne alkohole – przede wszystkim wódkę. Regularnie pije alkohol w wieku 13-14 lat ponad 9% dzieci ukraińskich – taką alarmującą statystykę opublikował ukraiński Instytut Badań Socjalnych im. Oleksandra Jaremenki. Około 3% chłopców i 1% dziewcząt ukraińskich mają diagnozę alkoholików. Statystyczny wiek tych alkoholików – 14-15 lat, ale wiek dzieci alkoholików ma tendencję stałego odmładzania. Natomiast w wieku przedmaturalnym 17 lat co piąty chłopiec i co siódma dziewczynka prawie codziennie pije alkohol. Przyczynami rozpijania małoletnich na Ukrainie eksperci medyczni nazywają dostępność alkoholu dla dzieci. Dziecko w wieku nawet 10-12 lat nie ma problemów z nabyciem piwa lub innych napoi alkoholowych w sklepie. Trochę starsi dzieci mogą bez żadnych przeszkód kupić mocne alkohole. Nawet w programach sportowych w telewizji non stop leci reklama wódek i piwa. W tej tragicznej sytuacji – nikt z decydentów ukraińskich nie widzi problemu. Totalne rozpijanie dzieci – to zwykła rzecz w codzienności ukraińskiej. Społeczeństwo, w którym nie ma żadnej różnicy między dobrem a złem, władze patrzą na wielu problemów przez palce, bo ważna jest tylko kasa. Ukraina dziś posiada pierwsze miejsce w Europie po alkoholizmu dzieci. Czyżby dzieci to nie przyszłość narodu, który wymiera w przyspieszonym tempie? Ukraińcy teraz bez różnic wiekowych piją gorzej i więcej niż sławni z tego Moskale. Dno upadku nie ma granic. Ale zamiast winić w takiej degradacji samych siebie, świadomi Ukraińcy obarczają winą Żydów, Rosjan, Chińczyków… Brak krytycznego podejścia do własnego narodu powoduje, iż niczego się nie robi w kraju, aby zapobiec alkoholizmowi i narkomanii. Rozpijane i rozbite rodziny są na każdym kroku tak na zachodzie jak i na wschodzie kraju. I tak strasznie zdegradowana i zdziczała Ukraina widzi siebie w rodzinie narodów europejskich. Czy z tego chaosu nazywanego demokracją ukraińską wyłoni się coś lepszego niż zboczony zbrodniarz Bandera? Ukraińcy to naród bardzo utalentowany, bo potrafi ze wszystkiego złego wybrać zło najgorsze. I dlatego ten naród tyle wieków nie miał własnej państwowości. Ale obecny rządy i powszechna demoralizacja kraju tylko potwierdza fakt, iż Pan Bóg za wcześnie zmiłował się nad Ukraińcami i darował temu narodowi niepodległość, którą ten naród nie potrafi zagospodarować. Eugeniusz Tuzow-Lubański, Kijów Odpowiedz Link
loszak5 Re: PAUCI 11.03.11, 11:12 No,no,naprawdę wielki "procentowy" potencjał do poszerzania U E na Dziki jeszcze Wschód. Odpowiedz Link
wiahor PAUCI a Ukraina 11.03.11, 11:47 Nie wydaje mi się, aby ta organizacja wspierająca szkołę w Lipie była odpowiedzialna za rozpijanie społeczeństwa ukraińskiego. Odpowiedz Link
loszak5 Re: PAUCI a Ukraina 13.03.11, 19:29 wiahor napisała: > Nie wydaje mi się, aby ta organizacja wspierająca szkołę w Lipie była odpowiedz > ialna za rozpijanie społeczeństwa ukraińskiego. A czemu nie.Jak Pani wiadomo,zaborcy jak i hitlerowcy stosowali politykę rozpijania podbitych narodów z dużym sukcesem .Łatwiej jest sterować i manipulować rozpitym społeczeństwem które na domiar złego produkuje bez końca robione po pijaku imbecylne dzieci ,które piją jeszcze więcej od swoich rodziców,i oczywiście produkują przy tym jeszcze więcej zniewolonych debili . Odpowiedz Link
marianludwika Re: PAUCI a Ukraina 18.03.11, 23:55 Uczył Marcin Marcina itd. Jak to jest? - PAUCI zamiast walczyć o dobro dzieci na Ukrainie,chcą się zajmować naszymi dziećmi? Widocznie tam już nie mają wyników i postanowili robić doświadczenia w Polsce. Odpowiedz Link
wiahor Re: PAUCI a Ukraina 19.03.11, 06:59 Znam sprawę pomocy szkole przez fundację tylko z prasy. Jakie właściwie są przeciw niej zarzuty ? W artykułach czytałam, że fundacja ufundowała pracownię komputerową ze sprzętem, pomogła finansowo w budowie sali gimnastycznej i zakupie sprzętu sportowego, fundowała stypendia i wycieczki, opłacała dodatkowych nauczycieli. Czy to wszystko nieprawda ? Odpowiedz Link
loszak5 Re: PAUCI a Ukraina 22.03.11, 21:12 wiahor napisała: > Czy to wszystko nieprawda ? Po naszemu to "gówno prawda". Pani wiahor mimo tak gruntownie otrzymanego wykształcenia / również historycznego /, nie jest w stanie obiektywnie spojrzeć na faktyczne założenia tego amerykańskiego tworu. Wujek Sam tworzy sobie młodocianą ukraińską awangardę przeciwko Rosji ,z zapleczem w Polsce pod płaszczykiem takich pierdołów jak pomoc biednym szkołom.Ale Panią to kręci , bo popiera Pani wszystkich / najbardziej ukraińskich banderowców z UPA / którzy w swoich założeniach mieli wypisaną walkę za wszelką cenę i wszelkimi dostępnymi środkami ze znienawidzoną sowiecką czerwoną zarazą . Odpowiedz Link
wiahor PAUCI w naszej gminie 25.03.11, 08:27 Jeśli Pan uważa, że PAUCI rozpija młodzież oraz szkoli w Lipie nacjonalistów ukraińskich, proszę zgłosić to wójtowi gminy oraz prokuraturze. Są to działania niedopuszczalne ! Ja jednak mam diametralnie różną od Pana wiedzę na temat działań podjętych przez PAUCI, i bardzo wysoko je oceniam. Proszę również o odstąpienie od ocen mojej wiedzy i wykształcenia, bo nie ma Pan w tym zakresie ani wiedzy, ani kwalifikacji. Odpowiedz Link
loszak5 UB-cka cenzura na Forum Bircza 27.03.11, 10:20 Już od dawna zauważono,że każdy kto ma inne poglądy od takich zwolenników UPA jak:darino,tawnyroberts czy wiahor jest po cichu odsuwany z tego forum,a jego teksty są dyskretnie wymazywane bez śladu. Tak jesteście godnymi następcami waszych przodków i idoli z ludobójczej UPA.Oni też podstępnie i po cichu likwidowali to co prawdziwe. Odpowiedz Link