Dodaj do ulubionych

Geoportal.gov.pl

27.01.13, 20:49
Zachęcam do korzystania materiały aktualne w miarę solidne, nawiasem jest tam cząsteczka mojej pracy.
Obserwuj wątek
    • czesio48 Re: Geoportal- uzupełnienie 27.01.13, 21:22
      zapomniałem dodać że aktualne są warstwy: dane o charakterze katastralnym i baza danych obiektów topograficznych oraz ortofotomapa reszta starsza.
    • darino Re: Geoportal.gov.pl 28.01.13, 02:15
      Korzystam, jestem bardzo zadowolony.
      • galileo11 Re: Geoportal.gov.pl 29.01.13, 00:05
        Witam!
        Bardzo dobra rzecz, potrenowałem trochę na mapie, przy odpowiednim powiększeniu widać dobrze poszczególne zagrody. Pomierzyłem odległości, powierzchnie działek i tak np. działka w realu ma 20a i z mapy tej tak wychodzi 19 z hakiem, 20 z hakiem - to zależy jak precyzyjnie pozaczepia się poszczególne punkty wzdłuż granicy działki (aproksymacja linii granicznej na odcinki proste). Jest to pomiar oczywiście szacunkowy, przy małych działkach z tolerancją ok. +/- 5% jest to b. dobry wynik.
        Korzystałem z mapy z zakładką "Topo" - do Pana Czesia mam takie pytanie (może krótkie wyjaśnienie): te poszczególne powiększenia (rozumiem, że jest ich kilka) to poszczególne warstwy w tej mapie - jedna warstwa odpowiada jednej skali, czyż tak. Czyli ta mapa jest wykonana w technice "bitmapa" (rastrowo) a nie wektorowo (powiększanie w sposób płynny). Przy mapach na tak dużych obszarach realizacja wektorowa byłaby chyba niemożliwa - musiałyby być wtedy astronomiczne ilości danych i przeogromne moce obliczeniowe procesorów. To tyle chyba, tak tylko zapytałem.
        • czesio48 Re: Geoportal.gov.pl 03.02.13, 19:43
          Do Galileo rozumię że korzystasz z Geoportalu bo wersja Geoportal 2 to jeszcze w fazie dopracowań. Powiększenia to można różnie okienkiem gdzie są płynne lub plusem minusem. Dane warstwy map możesz oglądać w różnych powiększeniach, przedstawienia w rastrach, wektorowe, GML i jeszcze inne. Korzystanie najlepiej przećwiczyć praktycznie. Co do pomiaru działek to zalecam dużą ostrożność by nie wejść w spory z sąsiadami. Granice działek nawet na mapach do tego celu bazowych jakimi są mapy ewidencji gruntów (katastralne) w wielu miejscowościach są wykazane z dokładnością 1 do 3 m.
    • michoonek Re: Geoportal.gov.pl 01.02.14, 12:27
      Podoba mi się. Przydał się !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka