darino 08.10.13, 17:12 Film o siostrach Podgórskich z Lipy/Starej Birczy, które w czasie wojny przechowywały w Przemyślu 13 Żydów. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moniabircza Re: "Hidden in silence" (1996) 18.10.13, 18:28 Ogladalam, ale ztego co wiem to one byly z Przemysla.. Odpowiedz Link
darino Re: "Hidden in silence" (1996) 19.10.13, 04:11 > Ogladalam, ale ztego co wiem to one byly z Przemysla. Stefania na pewno urodziła się według jednego źródła na Starej Birczy, a według drugiego w Lipie, więc pewnie było to w połowie drogi, na przysiółku Kuzie. Odpowiedz Link
moniabircza Re: "Hidden in silence" (1996) 16.11.13, 16:46 Moze warto byloby przedstawic historie tych mieszkancow naszych terenow, ktorzy oddali zycie za ukrywanie Zydow w czasie wojny? Historii takich jest mnostwo, a malo osob o nich wie. A takich odwaznych bylo u nas wielu. Odpowiedz Link
wiahor Honorowe obywatelstwo gminy 18.11.13, 12:12 Gdyby brały od Żydów pieniądze za ich przechowywanie, to mogłyby zostać honorowymi obywatelami gminy Bircza, tak jak pan wójt, który otrzymał tytuł za to, co wykonywał w ramach swoich obowiązków służbowych, i za co brał pieniądze. A tak, to nic z tego. Odpowiedz Link
moniabircza Re: Honorowe obywatelstwo gminy 20.11.13, 17:55 Ja powaznie mowie, a Ty mi z wojtem wyjezdzasz. Nalezaloby docenic tych, ktorzy oddali za innych zycie. Pewnie niewiele osob wie, ze niektorzy z nich zostali odznaczeni przez instytut Yad Vashem. Kurcze niech ktos zabierze sie porzadnie za cala historie Birczy, bo warto to wszystki opisac. Mamy sie czym chwalic, a ta dzisiejsza mlodziez, jakby sie cokolwiek o historie Birczy zapytac, pojecia zielonego nie ma. Odpowiedz Link
darino Re: Honorowe obywatelstwo gminy 20.11.13, 19:19 Stefania Podgórska jest "Sprawiedliwym Wśród Narodów Świata". Odpowiedz Link