darino Re: Kto spędził święta w Birczy???????/ 29.03.05, 17:34 Właśnie wróciłem z Birczy - pogoda była przyjemna, choć trochę zimno. W lasach gdzieniegdzie leży śnieg, ale pojawiły się pierwsze wiosenne kwiaty. Gruz po zburzonej synagodze leży jak leżał. Plagą w święta były wałęsające się po drodze psy, byłem świadkiem potrącenia jednego na Boguszówce ! Odpowiedz Link
darino Kamionka 29.03.05, 18:28 Zapomniałem napisać, że wytyczono trasę turystyczną doliną Kamionki. Trasa prowadzi przez Łazy na Panieński Czub, a na początku doliny na Korzeńcu stoi bardzo ładna tablica informacyjna z mapą i opisem trasy. Odpowiedz Link
nina40 Re: Kamionka 29.03.05, 21:16 Dzięki za informacje, następnym razem będąc w Korzeńcu zwrócę uwagę na mapę. Jestem bardzo ciekawa czy trasa pokrywa się z naszymi dawnymi wyprawami. Zresztą zbliża się korzystna pora na wycieczki, trzeba będzie je uskuteczniać. Odpowiedz Link
darino rezurekcja 30.03.05, 18:22 Zapomniałem napisać o rezurekcji - przede wszystkim odbywa się w Wielkanoc rano, tak jak zawsze w Birczy. Niestety w wielu miastach rezurekcje odbywają się w Wielką Sobotę wieczorem, a to nie to samo. Poza tym nie strzela się już w czasie procesji jak w dawnych czasach, ale jednak parę petard wybuchło ! Odpowiedz Link