Dodaj do ulubionych

Certyfikat ISO

11.10.05, 20:32
Witam, ciekawi mnie problem czy Urząd Gminy Bircza stara sie o uzyskanie
certyfikatu ISO - tyczący podniesienia jakości obsługi petentów tego urzędu?
Obserwuj wątek
    • stodrugi Re: Certyfikat ISO 12.10.05, 12:41
      hej,
      problem jest dosyc zlozony, chec posiadania iso naklada na instytucje
      przygotowania i wdrozenia w zycie dosyc skomplkowanych procedur jakosci,
      zarzadzania dokumentacja, szkolenia pracownikow w tym niestety eliminacja tych
      ktorzy nie spelniaja odpowiednich kwalifikacji, np. wymaganego wyksztalcenia,
      poza tym konieczny jest audyt specjalistycznej firmy uprawionej do kontroli i
      wydawania certyfikatu iso. calosc przedsiewziecia pociaga za soba spore naklady
      finansowe wiec szczerze watpie czy komukolwiek w gminie zalezy zeby to robic
      tym bardziej ze dla niektorych pracownikow oznacza to koniecznosc zmiany
      miejsca pracy a dla wszystkich pozostalych staje sie przyslowiowa kula u nogi,
      przeciez w panujacym ogolnie balaganie latwo ukryc wlasne braki i
      niekompetencje i jak tu wtedy olac potencjalnego petenta gdy da mu sie do reki
      tak skuteczne narzedzie egzekwownia profesjonalnej obslugi jak zapewnienie ze
      gmina ma certyfkat iso???
    • darino inne urzędy walczą o certyfikację ... 30.10.05, 07:18
      "Jasło: 18 października, Urząd Miasta Jasła otrzymał odnowiony certyfikat
      jakości ISO 9001.
      Pierwszy certyfikat jasielski urząd otrzymał w 2002 roku po wdrożeniu Systemu
      Zarządzania Jakością. System został poddany badaniu przez zewnętrzną jednostkę
      certyfikującą, która potwierdziła zgodność systemu z zapisami międzynarodowej
      normy jakości – ISO 9001 wydanie z 2000 roku. Certyfikat jakości w zakresie
      całej działalności Urząd otrzymał na trzy lata. W tym okresie system był
      doskonalony w wyniku przeprowadzanych auditów wewnętrznych, przeglądów
      kierownictwa oraz corocznych auditów wykonywanych przez jednostkę zewnętrzną.
      Na bieżąco wprowadzano zmiany w procedurach i instrukcjach jakości oraz
      wdrażano działania korygujące i zapobiegawcze.

- We wrześniu br. auditorzy z Polskiego Rejestru Statków S.A. z Gdańska
      przeprowadzili w urzędzie bardzo szczegółowy audit recertyfikacyjny.
      Potwierdzili, że jako cały urząd spełniamy wszystkie wymagania normy ISO 9001
      wydanie 2000 - wyjaśnia Roman Marek, pełnomocnik ds. ISO. Wdrożenie Systemu
      Zarządzania Jakością umożliwia każdemu przedsiębiorstwu dbanie o jakość wyrobów
      i oferowanych usług. Przedsiębiorstwa, które otrzymały certyfikat jakości, są
      postrzegane przez klienta jako pewniejsze i lepsze."
      www.podkarpacie.media.pl/
      Nie wiem tylko, ile taka certyfikacja kosztuje ???
      • holejnik Re: inne urzędy walczą o certyfikację ... 30.10.05, 09:41
        Witam, cieszę się że temat powrócił na forum, choć nie cieszy mnie fakt że do
        dziś faktycznie nie mamy żadnej infirmacji od "URZĘDU" lub przedstawiciela
        gminy - szkoda, choć jak się domyślam odpowiedzi w tej sprawie oczywiscie nie
        będzie. Serdecznie pozdrawiam tradycyjnie - WSZYSTKICH .
        • upowiec marzą mi się odpowiedzi rzecznika UG 30.10.05, 20:29
          Miło byłoby, gdyby ktoś z Urzędu Gminy, nazywam go umownie "rzecznikiem",
          odpowiadał na pytania i propozycje umieszczane na forum.
          Po ukaaniu się pierwszego numeru "Biuletynu Samorządowego" miałem nadzieję, że
          w tym wydawnictwie będą zamieszczene odpowiedzi na propozycje tutaj umieszczane.
          Nic bardziej błędnego - skończyło się na numerze nr 1, a dalszych nie widać :(((
          Jak ma się to do zmiany (na lepsze) polityki informacyjnej Urzędu Gminy,
          zapowiadanej w programie "Przejrzysta Polska" ?
          • stodrugi Re: marzą mi się odpowiedzi rzecznika UG 02.11.05, 09:04
            po opublikowaniu na forum info o spedzaniu przez pracownice UG czasu pracy na
            przymierzaniu wdzianek od lokalnych domokrazcow wladze UG zakazaly stosowania
            takowych praktych (dlaczego takie rzeczy nalezy tlumaczyc doroslym ludziom he
            he he) wiec....FORUMOWICZE!!!! jestesmy juz calkiem duzym osrodkiem
            opiniotworczym z ktorEego zdaniem licza sie nawet lokalne wladze, TAK
            TRZYMAC!!! patrzmy wladzy na rece, nagradzajmy za pozytywne dzialania ale tez
            pietnujmy wszelkie patologie zwiazane z niewlasciwym wykorzystywaniem
            piastowanych stanowisk, moze w koncu wszyscy nieuczciwi urzednicy zaczna sie
            troche bac!!!
            • darino Re: marzą mi się odpowiedzi rzecznika UG 02.11.05, 13:05
              Miło to wiedzieć !
              Mam trochę zastrzeżeń do polityki informacyjnej Urzędy Gminy ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka