darino 27.12.06, 09:57 Czy to prawda, że pierwszym Państwa posunięciem było podniesienie sobie diet z 300 na 500 zł ? A mnie od dziecka uczono, że najpierw praca, a później płaca ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
holejnik Re: o, tak ! 27.12.06, 21:32 Nie bardzo chce mi się w to wierzyć, gdyby jednak była to prawda to jakiej użyto argumentacji aby ten postulat został spełniony ( jest to bardzo ciekawe) Funkcja radnego nie powinna przynosić korzyści finansowych ponieważ jest to służba dla mieszkańców gminy i tak ją należy postrzegać. Moim zdaniem wszyscy radni powinni zrzec sie diety np. na rzecz dożywiania biednych dzieci, których w tym rejonie niestety nie brakuje. Kto jest za tą propozycją niech się wpisuje. Ciekawi mnie w tej sprawie głos Radnego.Pozdrawiam Odpowiedz Link
1000m Re: o, tak ! 27.12.06, 21:38 Nie jestem radnym , ale bardzo popieram ten pomysł. Oczywiście jako realista i człowiek nie mający złudzeń nie wierzę , że jakikolwiek radny będzie miał odwagę wypowiedziec się i ustosunkowac do tej , jakże szczytnej i godnej poparcia propozycji.Pozdro. Odpowiedz Link
asolo Re: o, tak ! 24.01.07, 14:26 zdaje się że jednak są radni którzy w całości przeznaczyli swoje diety na cele społeczne i sie tym ani nie chwalą ani też tego nie manifestują.Ty kolego ile dałeś w swoim życiu drugiemu człowiekowi oprócz goryczy i osądów.,Bóg rozliczy Cię z tego co zrobiłeś dla drugiego człowieka a nie co na niego napisałeś. Odpowiedz Link
holejnik Re: o, tak ! 03.01.07, 00:13 Witam wprawdzie już o tym pisałem wcześniej niemniej odczuwam iż temat staje się problemem bo gdzież uzasadnienie takich wysokich apanaży dla radnych gdzie wokoło bieda. Moje megazdziwienie jest o tyle uzasadnione tym bardziej iż w ościennych gminach diety są mniejsze i to za posiedzenie a w Birczy czy posiedzi czy nie kaskę dostanie (przypadkowo mi sie zrymowało). Mój apel aby w tej sprawie odezwał się Radny (jakiś) narazie spełzło na niczym, oby ten apel nie pozostał głuchy. A tak w ogóle to jak sie z tym czuje Pan Zbigniew Urban - w końcu Przewodniczący zacnej Rady. Pozdrawiam Odpowiedz Link
stodrugi Re: o, tak ! 03.01.07, 08:55 wybacz Henryku ale wymagac przyzwoitosci od ludzi, ktorzy zawarli koalicje tylko po to by rzucac klody pod nogi nowego wojta - jaki by on nie byl, wybrany w koncu w demokratycznych wyborach - to daleko posunieta naiwnosc, bardzo dobitnie wyrazil to jeden z gminnych soltysow ktory w protescie przeciwko podwyzce diet radnych zlozyl wniosek o solidarne obnizenie uposazenia soltysow :) tylko dlaczego tacy uczciwi ludzie nie zasiadaja na stanowiskach radnych??? pytanie do nas...do wyborcow Odpowiedz Link
upowiec Nie jest tak źle 31.12.06, 10:26 1. Ustala się miesięczną dietę w formie zryczałtowanej dla Przewodniczącego Rady Gminy w Birczy za udział w pracach organów gminy i wykonywanie innych prac związanych z pełnieniem niniejszej funkcji w wysokości 94 % minimalnego wynagrodzenia za pracę, o którym mowa w odrębnej ustawie. 2. Ustala się miesięczną dietę w formie zryczałtowanej dla Wiceprzewodniczącego Rady Gminy w Birczy i Przewodniczących komisji Rady Gminy w Birczy za udział w pracach organów gminy i wykonywanie innych prac związanych z pełnieniem niniejszej funkcji w wysokości 62 % minimalnego wynagrodzenia za pracę, o którym mowa w odrębnej ustawie. 3. Ustala się miesięczną dietę w formie zryczałtowanej dla Członków stałych komisji Rady Gminy w Birczy oraz Radnych Rady Gminy w Birczy za udział w pracach organów gminy i wykonywanie innych prac związanych z pełnieniem niniejszych funkcji w wysokości 57 % minimalnego wynagrodzenia za pracę, o którym mowa w odrębnej ustawie. Jest to ryczałt miesięczny, a nie dieta za sesję, więc według mnie nie jest to wygórowana opłata. www.ug-bircza.e-zet.pl/default.php?menu=33;82;;;1;507 Odpowiedz Link
stodrugi Re: pierwsze pytanie do birczańskich radnych 02.01.07, 09:24 niestety to prawda, uchwalona dieta to dokladnie 530PLN/osobe i jest to kwota stala, niezalezna od ilosci posiedzen, dodam tylko ze przeglosowali ja ludzie z obozu bylego wojta, zwolennicy obecnego wlodarza byli przeciw, to takze wymowny fakt... swoja droga to skandal, przepisy przepisami ale w tak biednej gminie przyznanie sobie takich pensji jest niemoralne...w osciennych gminach, np. w tyrawie radni dostaja 60PLN brutto za kazde posiedzenie. Odpowiedz Link
1000m Re: pierwsze pytanie do birczańskich radnych 02.01.07, 09:51 A mówi się ,że funkcja radnego to praca społeczna. HEHEHE! Odpowiedz Link
darino zaglądają przecież tutaj radni ? 02.01.07, 10:06 Może ktoś z Państwa napisze jakieś rozsądne uzasadnienie tej podwyżki ? Odpowiedz Link
walarczyk Re: zaglądają przecież tutaj radni ? 05.01.07, 08:03 znowu zajmujesz się plotkami darino Odpowiedz Link
walarczyk Re: zaglądają przecież tutaj radni ? 05.01.07, 08:08 ciebie też wyborcy nie docenili :) Odpowiedz Link
1000m Re: zaglądają przecież tutaj radni ? 05.01.07, 09:37 To nie było pytanie retoryczne... Odpowiedz Link
darino czy te podwyżki to plotka ? 05.01.07, 09:00 Przecież uchwała na ten temat podana jest w gminnym BIP-ie ? Odpowiedz Link
walarczyk Re: czy te podwyżki to plotka ? 05.01.07, 10:58 Czy to prawda, że pierwszym Państwa posunięciem było podniesienie sobie diet z 300 na 500 zł ? > Przecież uchwała na ten temat podana jest w gminnym BIP-ie ? darino, czy ty jeszcze potrafisz sam siebie kontrolować ? Odpowiedz Link
upowiec Jest rozwiązanie tej sytuacji ! 08.01.07, 12:14 Państwo radni mogą zadeklarować wpłatę połowy diet na fundusz stypendialny dla młodzieży z naszej gminy, albo na działalność charytatywną - działało takie Stowarzyszenie "Birka" ? Odpowiedz Link
currara2 Re: Jest rozwiązanie tej sytuacji ! 08.01.07, 17:30 Chyba sam nie wierzysz w to ,co piszesz? Odpowiedz Link
1000m Re: Jest rozwiązanie tej sytuacji ! 08.01.07, 20:45 Nic nie wiadomo o takim stowarzyszeniu. Chyba ,że działa w konspiracji , lub istnieje na papierze tylko. Odpowiedz Link
darino było kiedyś takie stowarzyszenie ... 09.01.07, 02:35 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23313&w=26546581&a=26546581 Ale w sumie nic się nie dowiedziałem na jego temat. Odpowiedz Link
carexic Re: Jest rozwiązanie tej sytuacji ! 14.01.07, 10:57 Może szanowni radni przekażą połowę swoich diet na zakup sprzętu dla zespołu który ma powstać w Birczy. Nie wiem ilu jest radnych w naszej Gminie ale jakieś 4-5 tys. By się uzbierało a to już sporo bo można kupić dużą część sprzętu bez którego ani rusz.. Co myślicie o tej sugestii???????? Odpowiedz Link
holejnik Re: Jest rozwiązanie tej sytuacji ! 14.01.07, 18:37 Wprawdzie nie mogę powiedzieć że Gmina Bircza to moja gmina ale jako osoba wspierająca (póki co) popieram postulat aby połowę diety przeznaczyć na zakup sprzętu muzycznego dla zespołu. Dla przypomnienia pisałem wcześniej że Radni powinni zrzec sie całości diet radnych dla wsparcia biednych dzieci - pozostało to w fazie milczenia i tyle. Z tego można wysnuć wniosek że się jednak nie uda, choć naprawdę chciał bym sie mylić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
1000m Re: pierwsze pytanie do birczańskich radnych 14.01.07, 19:15 A odzewu jak nie było , tak nie ma... Odpowiedz Link
walarczyk Re: pierwsze pytanie do birczańskich radnych 09.02.07, 09:34 pytanie zasadnicze, komu mają odpowiać na pytania birczańscy radni - "upowcowi" ? czy surowicznemu ? Odpowiedz Link
surowiczny czcigłodny pan walarczyk 10.02.07, 20:40 żeś pokazał klasę....................... hehehhehehehehehheheheehehehheeheheh Odpowiedz Link
walarczyk Re: czcigłodny pan walarczyk 11.02.07, 10:07 surowiczny!, jako wyborca możesz sam zapytać wójta albo udać się do któregoś z radnych, po co ci do tego internet ? Odpowiedz Link
surowiczny Re: czcigłodny pan walarczyk 11.02.07, 19:57 wskaż mi chociaż jedno pytanie które zadałem wójtowi lub radnym Odpowiedz Link
walarczyk Re: czcigłodny pan walarczyk 13.02.07, 10:23 to po co się wogóle wypowiadasz skoro to ciebie niedotyczy ? Odpowiedz Link
surowiczny walarczyk amnezja? 13.02.07, 14:13 coś z Tobą jest chyba nie tak, najpierw sam mnie wywołujesz, a potem się dziwisz, że śmiem się odezwać a tak dla przypomnienia: "pytanie zasadnicze, komu mają odpowiać na pytania birczańscy radni - "upowcowi" ? czy surowicznemu ? " (walarczyk) Odpowiedz Link
senior_kinio Re: pierwsze pytanie do birczańskich radnych 04.11.07, 14:30 darino napisał: > Czy to prawda, że pierwszym Państwa posunięciem było podniesienie sobie diet > z 300 na 500 zł ? > A mnie od dziecka uczono, że najpierw praca, a później płaca ... Odpowiedz Link
qwert500 Re: pierwsze pytanie do birczańskich radnych 16.11.07, 14:15 DOBRE PYTANIE ciekawe jaka odp była Odpowiedz Link
1000m Re: pierwsze pytanie do birczańskich radnych 16.11.07, 18:08 odpowiedzi nie było Odpowiedz Link
darino w bogatszym Dubiecku ... 04.05.08, 16:09 W bogatszym Dubiecku radni miesięcznie uzyskują 200-300 zł. "Sama dieta zasadnicza to niewiele ponad sto złotych za sesję, do tego dodatki za komisje, co łącznie średnio daje między dwieście a trzysta złotych." www.zycie.pl/aktualnosci.php?nr=308 Odpowiedz Link