dymek25 02.09.08, 12:12 Zajrzyjcie proszę na www.miedzianka.info. Pasjonat Papin dokonał cudu wskrzeszenia nieistniejących miejsc. Kopalnia wiedzy o historii naszej ojczyzny, atrakcje turystyczne, tajemnicze sztolnie.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino Re: Podróż na inne Kresy 02.09.08, 13:23 Bardzo cenię takie strony prowadzone przez pasjonatów. To kopalnia wiedzy nieszablonowej, nie pochodzącej z podręczników, tylko historii lokalnej. Niestety u nas nie ma zapaleńca, który poprowadziłby taką stronę o Pogórzu Przemyskim ... Dla mnie wzorem jest strona o Beskidzie Niskim, prowadzona przez Bartka Wadasa. Odpowiedz Link
dymek25 Re: Podróż na inne Kresy 02.09.08, 14:28 Taki to oto jest mój Heimat,co prawda krótkotrwały, ale jest. A interesujaca jest dyskusja o kronice miasteczka napisanej przez Niemkę. Może to pomóc w rozumieniu dyskusji podkarpackich. Odpowiedz Link
piotrzr Re: Podróż na inne Kresy 05.09.08, 09:14 dymek25 napisała: > Zajrzyjcie proszę na www.miedzianka.info. zaglądnąłem. wygląda fajnie > Pasjonat Papin dokonał cudu wskrzeszenia nieistniejących miejsc. > Kopalnia wiedzy o historii naszej ojczyzny, Historia ojczyzny?? jakiej?? czyjej ?? przecież tamta miejscowość leży na terenach zrabowanych Niemcom po II wojnie - terenach zniszczonych, doprowadzonych do ruiny przez Rosjan i Polaków zgodnie niszczących przejęte dobra :( Odpowiedz Link
azzix.lp tereny zrabowane Niemcom ?? 05.09.08, 16:25 piotrzr napisał: Historia ojczyzny?? jakiej?? czyjej ?? przecież tamta miejscowość leży na > terenach zrabowanych Niemcom po II wojnie - terenach zniszczonych, > doprowadzonych do ruiny przez Rosjan i Polaków zgodnie niszczących przejęte dobra :( "Na terenach zrabowanych Niemcom" ??? Ciekawy jestem, czy analogicznie, tereny, które przed II wojną należały do Polski, po wojnie do ZSRR (Ukraińskiej SRR) a teraz należą do Ukrainy uważasz za "zrabowane" Polakom a następnie doprowadzone do ruiny przez Rosjan i Ukraińców zgodnie niszczących przejęte dobra ???? Odpowiedz Link
piotrzr Re: tereny zrabowane Niemcom ?? 05.09.08, 17:10 azzix.lp napisał: > "Na terenach zrabowanych Niemcom" ??? > Ciekawy jestem, czy analogicznie, tereny, które przed II wojną > należały do Polski, po wojnie do ZSRR (Ukraińskiej SRR) a teraz > należą do Ukrainy uważasz za "zrabowane" Polakom a następnie > doprowadzone do ruiny przez Rosjan i Ukraińców zgodnie niszczących > przejęte dobra ???? Rosjanie po 17 wrzesnia 1939 byli rabusiami - kradnącymi ziemie w gruncie rzeczy należne Ukraińcom. A że ziemie te w ramach działań kolonizatorskich były całkiem dobrze zagospodarowywane przez Polaków ?? to oczywiste!! Siedemnastowieczne zamki "kresowe", miasta i miasteczka, drogi - także !! Pytasz czy sądzę że > doprowadzone do ruiny przez Rosjan i Ukraińców zgodnie niszczącycych przejęte dobra ???? Oczywiście że tak !!!! I tu jest pełna symetria z tym co zrobili Polacy w przejętych Prusach Wschodnich czy Dolnym śląsku !!! Wystarczy zobaczyć zrujnowane dawne gospodarstwa bauerskie !! A los wielu kościołów katolickich i cmentarzy katolickich na wschodzie był bardzo podobny do losu świątyń protestanckich i cmentarzy niemieckich !!! Zrujnowanie i poniżenie!!! W odniesieniu do tzw kresów - jedyny pozytyw "niesymetryczny" to to że na ziemiach ukraińskich już 15 lat funkcjonuje państwo ukraińskie !!!! Odpowiedz Link