radbak4 16.04.09, 16:24 coraz więcej ludzi ubywa z Brzeżawy jak tak dalej będzie to będzie to wioska zapomniana. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brzezawianin Re: Brzeżawa 17.04.09, 07:41 Może nie będzie aż tak źle. Wiadomo mi, że Urząd Gminy raz po raz sprzedaje działki budowlane w Brzeżawie co rokuje nadzieję, że kupujący wybudują tu domy i sprowadzą się do tej pięknej miejscowości. Poza tym wiadomo mi, że już niektórzy poczynili tego rodzaju przygotowania. Po powrocie z USA na Klimetówce ( przysiółek) wybudował się pan K.H. a na dawnym placu PGR wybudowała sie osoba z Sanoka a także dwie osoby mieszkające na Śląsku postwiły drewniane domy i czekają aż przejdą na emeryturę by następnie zamieszkać w Brzeżawie. Oby tylko wreszcie dokończono godziwy dojazd ! Pozdrawiam zatroskanych o los naszej wsi. Odpowiedz Link
radbak4 Re: Brzeżawa 17.04.09, 09:13 zgodze się z tym że ludzie wracają na Brzeżawe ale za 10-20 lat średnia wieku będzie 60 lat bo młodzi wyjechali i pewnie niektórzy kiedyś wrócą na emeryturę.A droga to jest fatalna może kiedyś ją dokończą . Odpowiedz Link
darino Re: Brzeżawa 17.04.09, 10:31 Gmina mogłaby wypromować Brzeżawę, tworząc nowe ścieżki turystyczne, i umieszczając ich opisy w internecie. Na pewno warto utworzyć ścieżkę do naturalnego wypływu ropy naftowej, bo to ciekawostka przyrodnicza. Myślę, że pewnie w okolicy można też poszukać źródeł z solanką. Można byłoby również opisać "nadsański" szlak cerkiewny - Kotów, Lipa, Brzeżawa, no i przede wszystkim Jawornik Ruski. Po sąsiedzku cerkiew w Piątkowej, no i cerkwie doliny Sanu, w górę jego biegu, i w dół. Wystarczyłaby mapka i tablice z opisami przed cerkwiami, tak jak to zrobiono w sąsiedniej gminie Tyrawa Wołoska. Odpowiedz Link
brzezawianin Re: Brzeżawa 17.04.09, 10:55 Myśl godna uwagi, ale znając realia nie widzę desperatów którzy kierując się lokalnym patriotyzmem byliby gotowi wprowadzić ją w czyn. Szlak cerkiewny o którym mowa we wpisie Darino byłby z całą pewnością godny uwagi a to tym bardziej, że cerkiew brzeżawska przeszła ostatnio gruntowny remon tak wnętrza jak i dachu. Usunięto również obrzydliwa, murowana totalnie nie pasująca do całości dzwonicę stawiając na jej miejsce stylową,drewnianą. Szkoda tylko, że równa brzeżawskiej wiekiem cerkiew w Lipie ulega systematycznej ruinie. Stoi jak smutny pomnik dawniejszej świetności o który nie dba nikt w tym i wcześniejsi użytkownicy. Odpowiedz Link
radbak4 Re: Brzeżawa 17.04.09, 15:35 Pomysł super z Ropy przez Faniów na Ulucz do cerkwi potem Borownica do pomnika i tak dalej. ścieżka byłaby jak się patrzy. tylko jeszcze musiałoby powstać parę gospodarstw agroturystycznych a w Brzeżawie jest pare domów w których mogłoby powstać takie gospodarstwo. sama Ropa to już jest coś . jak opowiadam znajomym że coś takiego płynie w lesie to uwierzyć nie mogą. Odpowiedz Link
darino źródła 17.04.09, 16:03 W otoczeniu wysięków i wypływów ropy mogą występować źródła solankowe. Warto się rozejrzeć ... Odpowiedz Link
brzezawianin Re: źródła 11.05.09, 15:26 Słyszałem, że ostatnio do Brzeżawy dotarł kolejny, nowy transport z pomocą charytatywna. Oto co znaczy dbanie o sąsiadów przez byłych mieszkańców Brzeżawy którzy dysponują możliwościami pomocowymi. Byłoby chyba właściwe aby odpowiednie czynniki zadbały o to, by z tego samego lub innego źródła mogła - jesli to jest możliwe - dotrzeć pomoc i do innych ubogich miejscowości birczańskiej gminy. Część darów z ostatnich transportów brzeżawianie przekazywali także do Malawy, Lipy i Borownicy. Przypuszczam, że i tym razem będzie podobnie. Odpowiedz Link
birczapest Re: szlak 15.05.09, 09:32 Jak ma przebiegać ten szlak i kiedy zostanie wykonany? Pytam bo nic o tym nie słyszałem, a to bardzo dobry pomysł. Odpowiedz Link
jodla14 Re: Brzeżawa 12.05.09, 00:03 Już o tym myślimy. Mało tego, dzisiaj odbyło się spotkanie grupy doradczej LOT "Wrota Karpat Wschodnich" poświęcone rozplanowaniu i wycenie prac związanych z wytyczeniem nowego szlaku turystycznego, którego robocza nazwa brzmi "Pętla Birczańska" i przebiega jako pętle między istniejącymi szlakami PTTK-owskimi: czerwonym i niebieskim. Chcemy sfinansować ten nowy szlak z funduszy unijnych. A ponieważ jesteśmy profesjonalistami, zaplanowaliśmy następujący zakres prac: oznakowanie szlaku w terenie, wykonanie i ustawienie drogowskazów, Wykonanie i ustawienie tablic informacyjnych przy głównych atrakcjach turystycznych, wykonanie i ustawienie wiatro- i deszczochronów w punktach widokowych razem z tablicami prezentującymi panoramę z opisem, wydanie przewodnika i mapy. Oczywiście uwzględniliśmy cerkiew w Brzeżawie, Lipie i Malawie oraz dojściówki do Piątkowej, Ulucza i Posady Rybotyckiej. Jeśli wiecie o jakichś atrakcjach, ciekawych miejscach tj. cerkwiska, stare cmentarze, huty szkła, odkrywki geologiczne, itp. - NAPISZCIE. Odpowiedz Link
brzezawianin Re: Brzeżawa 12.05.09, 07:49 Jeśli chodzi o Brzeżawę, to oprócz cerkwi godnym polecenia i oznakowania miejscem są źródła wycieku ropy naftowej w byłej wsi Ropa. Jej mieskańcy zostali wywiezieni zarówno na wschód jak i zachód. Pozostały tylko zdziczałe sady i wspomniane źródła z których ciągle sączy się ropa. Przed wojną ówczesny dziedzic Brzeżawy wykorzystywał je do celów gospodarczych. Potem szyby zostały rozebrane a studnie zasypane. Nie mniej jednak ślady eksploatacji pozostały. Jedynym tylko problemem może być konieczność dokonania przecinki bo dojście (ścieżki i drogi) zupełnie zarosły drzewami. Odpowiedz Link
tawnyroberts Przysiółek Ropa a szlak 12.05.09, 08:14 Pierwotnie szlak rzeczywiście miał prowadzić przez przysiółek Ropa, ale w czasie przecierania trasy, w listopadzie ubiegłego roku, uznałem, że z powodów o których napisałeś, lepiej będzie poprowadzić go przez Brzeżawę i Wolę Brzeżawską. Dodatkowo za takim rozwiązaniem przemawiały piękne panoramy z Woli Brzeżawskiej i obecność brzeżawskiej cerkwi bezpośrednio na szlaku, bez żadnej "dojściówki". Odpowiedz Link
darino szlak a ... 13.05.09, 16:48 Warto wspomnieć również o wpadce z kopalnią węgla kamiennego w naszej gminie :))) Odpowiedz Link
darino Re: szlak a ... 14.05.09, 07:37 Tutaj wspominałem o tym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23313&w=19110612&a=19414761 Jak już pisałem, mój dziadek przed wojną pozyskiwał nawet te bryły węgla na własne potrzeby. Odpowiedz Link
besalel Re: szlak a ... 14.05.09, 09:34 Dziękuję Darino za sensacyjną wiadomość o węglu birczańskim. Choć jestem brzeżawianinem ( nie mieszkającym od lat w tej miejscowości) nigdy nie słyszałem, że bogactwem tej ziemi jest także węgiel. O ropie owszem, bo w dzieciństwie sam wykorzystywałem ją do konserwacji sztachet w płocie ogrodowym Odpowiedz Link
darino birczański węgiel 14.05.09, 10:18 To są właściwie bryły węgla znajdujące się w innych skałach, a nie pokłady jak na Śląsku. Nie mają znaczenia gospodarczego, ale używano ich do ogrzewania domów, bo jednak wartość energetyczna znacznie wyższa niż drewna. Odpowiedz Link
jodla14 Re: birczański węgiel 14.05.09, 20:16 Może znacie jakieś wychodnie tych warstw węglonośnych w okolicach Łazów, Łodzinki, Panieńskiego Czuba, Huty Brzuskiej lub Leczszawy? Odpowiedz Link
darino Re: birczański węgiel 29.09.13, 07:32 jodla14 napisała: > Może znacie jakieś wychodnie tych warstw węglonośnych w okolicach Łazów, > Łodzinki, Panieńskiego Czuba, Huty Brzuskiej lub Leczszawy? Szyb został zbudowany w Woli Korzenieckiej, ale mój dziadek kopał węgiel koło Lipy (przysiółek Kuzie). Odpowiedz Link
ewelinka76 Re: Brzeżawa 03.07.09, 20:14 Witam. A ja właśnie w przyszły weekend planuję odwiedzić Brzeżawę. Będę z 3 małych dzieci. Czy mogłabym prosić o polecenie jakichś ciekawych tras do zwiedzania? A jak tam grzyby, są już? Pozdrawiam z Małopolski. Odpowiedz Link
brzezawianin Re: Brzeżawa 03.07.09, 20:35 Jako brzeżawianin, proponuję wyjść na wierzchołek góry zwanej "Leców" od strony południowo- wschodniej z której rozciąga się piękny widok na całą wieś. Następnie można przejść na przysiółek Wola i obejrzeć panoramę Brzeżawy z tej miejsowości. Innego dnia można pójść na nie istniejący przysiółek Bukowina a stamtąd zejść do Dobry Szlacheckiej i koniecznie Ulucza by obejrzeć tamt. cerkiew. Warto także przedrzeć się przez zarośla do byłej miejscowości Ropa i odnaleść dawne studnie z których przed wojną czerpano ropę dla celów gospodarczych. A może uda się także dojść do byłej wsi Lachawa. Co do grzybów, niestety nie potrafię powiedzieć nic bo nie mieszkam w Brzeżawie i nie wiem czy już ma miejsce ich wysyp. W każdym razie miłych wrażeń z pobytu w Brzeżawie w mojej ulubionej miejscowości. Odpowiedz Link
radbak4 Re: Brzeżawa 06.07.09, 20:25 Byłem w Brzeżawie z rodzinką w Boże Ciało i już grzyby się pojawiały. Pojawiły się na Dziale i Bukowinie. Udanego wypoczynku Odpowiedz Link
ewelinka76 Re: Brzeżawa 07.07.09, 09:30 Bardzo dziękuję. Już nie możemy się doczekać wyjazdu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
grupa701 Re: Brzeżawa 28.09.13, 23:22 mieszkam w przemyślu ,brzeżawe znam na podstawie krótkiej wycieczki , znam kilku mieszkańców brzeżawy i bez dwóch zdań -też chciałbym tam kupić działkę , wybudować dom i tam mieszkać :)))))) Okolice piękne a ludzie wspaniali ! Odpowiedz Link