16.04.09, 16:24
coraz więcej ludzi ubywa z Brzeżawy jak tak dalej będzie to będzie
to wioska zapomniana.
Obserwuj wątek
    • brzezawianin Re: Brzeżawa 17.04.09, 07:41
      Może nie będzie aż tak źle. Wiadomo mi, że Urząd Gminy raz po raz sprzedaje działki budowlane w Brzeżawie co rokuje nadzieję, że kupujący wybudują tu domy i sprowadzą się do tej pięknej miejscowości.
      Poza tym wiadomo mi, że już niektórzy poczynili tego rodzaju przygotowania. Po powrocie z USA na Klimetówce ( przysiółek) wybudował się pan K.H. a na dawnym placu PGR wybudowała sie osoba z Sanoka a także dwie osoby mieszkające na Śląsku postwiły drewniane domy i czekają aż przejdą na emeryturę by następnie zamieszkać w Brzeżawie. Oby tylko wreszcie dokończono godziwy dojazd !
      Pozdrawiam zatroskanych o los naszej wsi.
      • radbak4 Re: Brzeżawa 17.04.09, 09:13
        zgodze się z tym że ludzie wracają na Brzeżawe ale za 10-20 lat
        średnia wieku będzie 60 lat bo młodzi wyjechali i pewnie
        niektórzy kiedyś wrócą na emeryturę.A droga to jest fatalna może
        kiedyś ją dokończą .
        • darino Re: Brzeżawa 17.04.09, 10:31
          Gmina mogłaby wypromować Brzeżawę, tworząc nowe ścieżki turystyczne, i
          umieszczając ich opisy w internecie. Na pewno warto utworzyć ścieżkę do
          naturalnego wypływu ropy naftowej, bo to ciekawostka przyrodnicza. Myślę, że
          pewnie w okolicy można też poszukać źródeł z solanką.

Można byłoby również opisać "nadsański" szlak cerkiewny - Kotów, Lipa, Brzeżawa,
          no i przede wszystkim Jawornik Ruski. Po sąsiedzku cerkiew w Piątkowej, no i
          cerkwie doliny Sanu, w górę jego biegu, i w dół. Wystarczyłaby mapka i tablice z
          opisami przed cerkwiami, tak jak to zrobiono w sąsiedniej gminie Tyrawa Wołoska.
          • brzezawianin Re: Brzeżawa 17.04.09, 10:55
            Myśl godna uwagi, ale znając realia nie widzę desperatów którzy kierując się lokalnym patriotyzmem byliby gotowi wprowadzić ją w czyn. Szlak cerkiewny o którym mowa we wpisie Darino byłby z całą pewnością godny uwagi a to tym bardziej, że cerkiew brzeżawska przeszła ostatnio gruntowny remon tak wnętrza jak i dachu. Usunięto również obrzydliwa, murowana totalnie nie pasująca do całości dzwonicę stawiając na jej miejsce stylową,drewnianą.
            Szkoda tylko, że równa brzeżawskiej wiekiem cerkiew w Lipie ulega systematycznej ruinie. Stoi jak smutny pomnik dawniejszej świetności o który nie dba nikt w tym i wcześniejsi użytkownicy.
          • radbak4 Re: Brzeżawa 17.04.09, 15:35
            Pomysł super z Ropy przez Faniów na Ulucz do cerkwi potem Borownica
            do pomnika i tak dalej. ścieżka byłaby jak się patrzy. tylko jeszcze
            musiałoby powstać parę gospodarstw agroturystycznych a w Brzeżawie
            jest pare domów w których mogłoby powstać takie gospodarstwo. sama
            Ropa to już jest coś . jak opowiadam znajomym że coś takiego płynie
            w lesie to uwierzyć nie mogą.
            • darino źródła 17.04.09, 16:03
              W otoczeniu wysięków i wypływów ropy mogą występować źródła solankowe. Warto się
              rozejrzeć ...
              • brzezawianin Re: źródła 11.05.09, 15:26
                Słyszałem, że ostatnio do Brzeżawy dotarł kolejny, nowy transport z pomocą charytatywna. Oto co znaczy dbanie o sąsiadów przez byłych mieszkańców Brzeżawy którzy dysponują możliwościami pomocowymi. Byłoby chyba właściwe aby odpowiednie czynniki zadbały o to, by z tego samego lub innego źródła mogła - jesli to jest możliwe - dotrzeć pomoc i do innych ubogich miejscowości birczańskiej gminy.
                Część darów z ostatnich transportów brzeżawianie przekazywali także do Malawy, Lipy i Borownicy. Przypuszczam, że i tym razem będzie podobnie.
                • birczapest Re: szlak 15.05.09, 09:32
                  Jak ma przebiegać ten szlak i kiedy zostanie wykonany? Pytam bo nic
                  o tym nie słyszałem, a to bardzo dobry pomysł.
            • jodla14 Re: Brzeżawa 12.05.09, 00:03
              Już o tym myślimy. Mało tego, dzisiaj odbyło się spotkanie grupy doradczej LOT
              "Wrota Karpat Wschodnich" poświęcone rozplanowaniu i wycenie prac związanych z
              wytyczeniem nowego szlaku turystycznego, którego robocza nazwa brzmi "Pętla
              Birczańska" i przebiega jako pętle między istniejącymi szlakami PTTK-owskimi:
              czerwonym i niebieskim. Chcemy sfinansować ten nowy szlak z funduszy unijnych. A
              ponieważ jesteśmy profesjonalistami, zaplanowaliśmy następujący zakres prac:
              oznakowanie szlaku w terenie, wykonanie i ustawienie drogowskazów, Wykonanie i
              ustawienie tablic informacyjnych przy głównych atrakcjach turystycznych,
              wykonanie i ustawienie wiatro- i deszczochronów w punktach widokowych razem z
              tablicami prezentującymi panoramę z opisem, wydanie przewodnika i mapy.
              Oczywiście uwzględniliśmy cerkiew w Brzeżawie, Lipie i Malawie oraz dojściówki
              do Piątkowej, Ulucza i Posady Rybotyckiej. Jeśli wiecie o jakichś atrakcjach,
              ciekawych miejscach tj. cerkwiska, stare cmentarze, huty szkła, odkrywki
              geologiczne, itp. - NAPISZCIE.
              • brzezawianin Re: Brzeżawa 12.05.09, 07:49
                Jeśli chodzi o Brzeżawę, to oprócz cerkwi godnym polecenia i oznakowania miejscem są źródła wycieku ropy naftowej w byłej wsi Ropa. Jej mieskańcy zostali wywiezieni zarówno na wschód jak i zachód. Pozostały tylko zdziczałe sady i wspomniane źródła z których ciągle sączy się ropa. Przed wojną ówczesny dziedzic Brzeżawy wykorzystywał je do celów gospodarczych. Potem szyby zostały rozebrane a studnie zasypane. Nie mniej jednak ślady eksploatacji pozostały.
                Jedynym tylko problemem może być konieczność dokonania przecinki bo dojście (ścieżki i drogi) zupełnie zarosły drzewami.
                • tawnyroberts Przysiółek Ropa a szlak 12.05.09, 08:14
                  Pierwotnie szlak rzeczywiście miał prowadzić przez przysiółek Ropa,
                  ale w czasie przecierania trasy, w listopadzie ubiegłego roku,
                  uznałem, że z powodów o których napisałeś, lepiej będzie poprowadzić
                  go przez Brzeżawę i Wolę Brzeżawską. Dodatkowo za takim rozwiązaniem
                  przemawiały piękne panoramy z Woli Brzeżawskiej i obecność
                  brzeżawskiej cerkwi bezpośrednio na szlaku, bez żadnej "dojściówki".
                  • darino szlak a ... 13.05.09, 16:48
                    Warto wspomnieć również o wpadce z kopalnią węgla kamiennego w naszej gminie :)))
                    • jodla14 Re: szlak a ... 13.05.09, 23:15
                      O czym mówisz? Bo nie wiem.
                      • darino Re: szlak a ... 14.05.09, 07:37
                        Tutaj wspominałem o tym:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23313&w=19110612&a=19414761
                        Jak już pisałem, mój dziadek przed wojną pozyskiwał nawet te bryły węgla na
                        własne potrzeby.
                        • besalel Re: szlak a ... 14.05.09, 09:34
                          Dziękuję Darino za sensacyjną wiadomość o węglu birczańskim. Choć
                          jestem brzeżawianinem ( nie mieszkającym od lat w tej miejscowości)
                          nigdy nie słyszałem, że bogactwem tej ziemi jest także węgiel. O
                          ropie owszem, bo w dzieciństwie sam wykorzystywałem ją do
                          konserwacji sztachet w płocie ogrodowym
                          • darino birczański węgiel 14.05.09, 10:18
                            To są właściwie bryły węgla znajdujące się w innych skałach, a nie pokłady jak
                            na Śląsku. Nie mają znaczenia gospodarczego, ale używano ich do ogrzewania
                            domów, bo jednak wartość energetyczna znacznie wyższa niż drewna.
                            • jodla14 Re: birczański węgiel 14.05.09, 20:16
                              Może znacie jakieś wychodnie tych warstw węglonośnych w okolicach Łazów,
                              Łodzinki, Panieńskiego Czuba, Huty Brzuskiej lub Leczszawy?
                              • darino Re: birczański węgiel 29.09.13, 07:32
                                jodla14 napisała:

> Może znacie jakieś wychodnie tych warstw węglonośnych w okolicach Łazów,
                                > Łodzinki, Panieńskiego Czuba, Huty Brzuskiej lub Leczszawy?

Szyb został zbudowany w Woli Korzenieckiej, ale mój dziadek kopał węgiel koło Lipy (przysiółek Kuzie).
    • ewelinka76 Re: Brzeżawa 03.07.09, 20:14
      Witam. A ja właśnie w przyszły weekend planuję odwiedzić Brzeżawę. Będę z 3 małych dzieci. Czy mogłabym prosić o polecenie jakichś ciekawych tras do zwiedzania? A jak tam grzyby, są już? Pozdrawiam z Małopolski.
      • brzezawianin Re: Brzeżawa 03.07.09, 20:35
        Jako brzeżawianin, proponuję wyjść na wierzchołek góry zwanej "Leców" od strony południowo- wschodniej z której rozciąga się piękny widok na całą wieś. Następnie można przejść na przysiółek Wola i obejrzeć panoramę Brzeżawy z tej miejsowości. Innego dnia można pójść na nie istniejący przysiółek Bukowina a stamtąd zejść do Dobry Szlacheckiej i koniecznie Ulucza by obejrzeć tamt. cerkiew. Warto także przedrzeć się przez zarośla do byłej miejscowości Ropa i odnaleść dawne studnie z których przed wojną czerpano ropę dla celów gospodarczych. A może uda się także dojść do byłej wsi Lachawa.
        Co do grzybów, niestety nie potrafię powiedzieć nic bo nie mieszkam w Brzeżawie i nie wiem czy już ma miejsce ich wysyp.
        W każdym razie miłych wrażeń z pobytu w Brzeżawie w mojej ulubionej miejscowości.
    • radbak4 Re: Brzeżawa 06.07.09, 20:25
      Byłem w Brzeżawie z rodzinką w Boże Ciało i już grzyby się
      pojawiały. Pojawiły się na Dziale i Bukowinie. Udanego wypoczynku
    • ewelinka76 Re: Brzeżawa 07.07.09, 09:30
      Bardzo dziękuję. Już nie możemy się doczekać wyjazdu. Pozdrawiam.
    • grupa701 Re: Brzeżawa 28.09.13, 23:22
      mieszkam w przemyślu ,brzeżawe znam na podstawie krótkiej wycieczki , znam kilku mieszkańców brzeżawy i bez dwóch zdań -też chciałbym tam kupić działkę , wybudować dom i tam mieszkać :)))))) Okolice piękne a ludzie wspaniali !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka