Dodaj do ulubionych

czechizacja polszczyzny

15.09.25, 09:21
W szkole uczono mnie (w każdym razie tyle mi zostało w głowie z tej nauki), że
    wyrazy trzy i więcej sylabowe ,,akcentujemy'' (to taka szkolna rozkazująca 1.os.l.mn.) na drugą
    sylabę od końca, z wyjątkiem kończących się na ,,-yka'' lub ,,-ika'', które ,,akcentujemy'' na
    przedostatnią.
Np. ,,co z tego wynika, że mantyka się potyka?'' Może coś w tej zasadzie pomyliłem, ale tak to już jest ze szkolnymi zasadami nieużywanymi przez wiele lat.

Jednak kiedy słucham dziennikarzy radiowych, to mam wrażenie, że zmieniają się zasady akcentowania polskich słów. Otóż wielosylabowe wyrazy coraz częściej akcentowane są na pierwszą sylabę; szczególnie, kiedy redaktor mówi z naciskiem. Np.
    ,,Ameryka i pozostałe kraje NATO pogodziły się już z atakiem Rosji na Ukrainę.''
Nie ustaliło się jeszcze, czy ten akcent ma być przyciskowy (sylaba wypowiedziana głośniej), czy toniczny (sylaba wypowiedziana wyżej) — mówcy różnią się w tej sprawie.

- Stefan
Obserwuj wątek
    • zbyfauch Re: czechizacja polszczyzny 15.09.25, 09:59
      Być może dziennikarze przejęli melodykę językową reklam?
    • kornel-1 Re: czechizacja polszczyzny 15.09.25, 14:48
      stefan4 napisał:

>     wyrazy trzy i więcej sylabowe ,,akcentujemy'' (to taka szkolna rozkazująca 1.os.l.mn.) na drugą
      >     sylabę od końca, z wyjątkiem kończących się na ,,-yka'' lub ,,-i ka'', które ,,akcentujemy'' na
      >     przedostatnią.
      .

Wydaje mi się, że sylaba przedostatnia jest zarazem drugą od końca.

> Nie ustaliło się jeszcze, czy ten akcent ma być przyciskowy (sylaba wypowiedziana głośniej), czy toniczny (sylaba wypowiedziana wyżej) — mówcy różnią się w tej sprawie.

Tak to jest, gdy ktoś chce mówić DObitnie wink
      Słychać to w przemówieniu Gierka: "i CHEmików", także tu: CZŁOwiekowi (ale u Gomułki - już nie).

Kornel
      • stefan4 Re: czechizacja polszczyzny 15.09.25, 15:41
        kornel-1:
        > Wydaje mi się, że sylaba przedostatnia jest zarazem drugą od końca.

smile
        Przepraszam za przeklawiaturzenie... Ale i tak pewnie wszyscy kumają, bo wszystkich uczyli tej samej Prawdy (przez wielkie ,,P'').

- Stefan
    • randybvain Re: czechizacja polszczyzny 16.09.25, 15:34
      To może być kwestia melodii wypowiedzi wziętej z poezji:
      ! - - / ! - - / ! - - /
      zamiast
      - ! - / - ! - / - ! - /
    • ytartu Tak akcentują górale podhalańscy 07.12.25, 16:54
      stefan4 napisał:
      ...
      > Jednak kiedy słucham dziennikarzy radiowych, to mam wrażenie, że zmieniają się
      > zasady akcentowania polskich słów. Otóż wielosylabowe wyrazy coraz częściej ak
      > centowane są na pierwszą sylabę; szczególnie, kiedy redaktor mówi z naci
      > skiem. Np.
      >     ,,Ameryka i pozostałe kraje NATO pogodziły s
      > ię już z atakiem Rosji na Ukrainę.''
      > Nie ustaliło się jeszcze, czy ten akcent ma być przyciskowy (sylaba wypowiedzia
      > na głośniej), czy toniczny (sylaba wypowiedziana wyżej) — mówcy różnią si
      > ę w tej sprawie.

Tak akcentują górale podhalańscy. "Autobus DOkrakowa odjedzie z peronu pierwszego."
      • dar61 Słowacyzacja góralszczyzny 09.12.25, 07:46
        '...Tak akcentują górale podhalańscy. [„]Autobus DOkrakowa odjedzie z peronu pierwszego[”.]...'

A jak wymawiają to ich krewniacy z samiućkiej Słowacyjej, jakich ci górale w tym kopiują, heeej?

* * *
        Wygenerowana przez nas myśl może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka