Dodaj do ulubionych

poszukuję informacji o papierze Stamperii

15.03.05, 19:28
Kolega w przyszłym tygodniu jedzie do Rzymu i obiecał mi, ze przywiezie mi,
co bedę potrzebowała do decoupage.
Ale zadaje proste pytania, na które ja nie znam odpowiedzi!
1. jaki w dotyku jest papier Stamperii? gruby cienki czy cienki, jaki ma
kupić. Czy jest jak bibuła niekarbowana, czy grubszy?
2. ile kosztuje papier, bo muszę dać kasę odpowiednią. Pisałyście ze w
Bocianie arkusz jest po 8 zł duży mniejsze chyba po 6 zł. Czy to znaczy, ze
arkusz rodem z Włoch moze kosztować grosze? tzn. nie powyzej euro? Czy ktoś z
was już kupował tam papier?
3. jaki tytuł ma czasopismo o decoupage (wraz z papierem), o którym ostatnio
pisałyście i na oko ile moze kosztować?
4. gdzie szukać tych rzeczy, w kioskach? czy to są specjalistyczne sklepy
typu nasz plastyk?

Kolega jedzie do dziewczyny i mam nadzieję, że ona pomoże zrobić mu zakupy.
Będe bardzo wdzieczna za każdą odpowiedź.
Ania
Obserwuj wątek
    • pasjonatka1 Re: poszukuję informacji o papierze Stamperii 15.03.05, 19:38
      Może zajrzyj na stronę stamperii, są tam chyba adresy sklepów i napewno
      asyrtymant. Może to Ci coś pomoże. A książka o której tu było tak głośno to
      wydawnictwo Casamii: Grande de libro decoupage. Gdzie można kupić - tego nie
      wiem. Sama o nim marzę ..........
      www.stamperia.com
      • aniani3 Re: poszukuję informacji o papierze Stamperii 15.03.05, 20:03
        przeszukałam ten link, cen nie widzę w ogóle, czasopis żadnych nie znalazłam,
        widać jam nieuczona chyba jakaś.
      • sasanka21 do Pasjonatki 16.03.05, 16:10
        Pasjonatko, widziałam niedawno Casamię - numer marcowy :o - w Empiku
        wrocławskim, cena cos pomiędzy 32-36 ale już nie pamiętam dokładnie, bo
        oglądałam kilka czasopism i trochę mi się wymieszało. Był tam też papier -
        niestety wszystko zafoliowane i nie mogłam pomacać sad ale może to i dobrze, bo
        jakby każdy macał...

sasanka
        • rafciu007 sasanko, pewnie widziałaś zwykły numer... 16.03.05, 16:16
          Casamii, bo ten chyba można dostać w Polsce, ale problem jest z tym wydaniem
          specjalnym, który był przywożony dla dziewczyn z Włoch smile
          • sasanka21 Re: sasanko, pewnie widziałaś zwykły numer... 16.03.05, 16:22
            być może smile
            jak dla mnie, to i tak za drogo, za tą kaskę wolałabym kupić farby albo klej,
            czy lakier albo odłożyc na tusz do drukarki smile chyba, że to wydanie specjalne
            jest jakieś wypasione...

sasanka
            • rafciu007 jest wypasione - 1000 wzorów!!! zobacz tutaj... 16.03.05, 16:28
              Z tego co wyczytałem z okładki (nie mam tej gazety) to jest tam 1000 wzorów. smile))
              Tysiąc wzorów za 32 zł, nie wydaje mi się, aż tak dużo.
              A tu, na forum foto jest kilka zdjęć z tej gazety.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=20815486&v=2&s=0
              Patrz i podziwiaj smile)))
              • sasanka21 Re: jest wypasione - 1000 wzorów!!! zobacz tutaj. 16.03.05, 16:31
                o jasne kurczaki, a dlaczego ja wogóle przegapiłam tamten wątek?

Dzięki Rafciu smile
                • rafciu007 może byłaś akurat... 16.03.05, 16:35
                  offline i dlatego nie widziałaś tych zdjęć. Teraz już wiesz za czym dziewczyny
                  chorują i ja, po czasie, bo to rozkupiony numer z listopada.... sad(((

Nie ma za co, "choruj" razem z nami smile))
    • zielony_listek Re: poszukuję informacji o papierze Stamperii 16.03.05, 08:05
      Papier Stamperii wygląda jak kolorowy papier do pakowania, może trochę cieńszy
      (ale facet i tak nie wyczuje różnicy). I ma napis na sobie "Stamperia" itp.
      A te małe arkusze to jak połówki dużego i wyglądają trochę jak papier
      śniadaniowy z nadrukiem.
      Nie sądzę, żeby w kioskach był. raczej w sklepach czy stoiskach specjalnych,
      tyle że pewnie tam takich miejsc jest dużo.
      Pozdrawiam
      zielony_listek
      • zeberka2 Re: poszukuję informacji o papierze Stamperii 16.03.05, 16:04
        Papier we włoszech będzie kosztował między 2,40 - 4 euro, niestety nie kosztuje
        taniej niż u nas. Pozostałe produkty tak samo.
        Książka o którą pytasz to zapewne CasaMia, dołączone do niej wzory to nie
        papier a wzory wydrukowane w książce, które możesz zeskanować i wydrukować, lub
        oddać na xero. O ile dobrze pamiętam kosztuje 7 euro.
        Stamperia ma różne papiery, 50x70 jest dość cienki, typu pakowego ale cieńszy,
        są też małe arkusze papieru typu bibułowego i pakowane w folię akusze "papieru
        ryżowego".
        • rafciu007 zeberko, jesteś pewna? 16.03.05, 16:12
          Widziałem skany kilku stron z wydania specjalnego Casamii i z jednej strony był
          nadruk, a z drugiej biała strona, więc wydaje mi się, że ten papier się wycina,
          a nie skanuje, no chyba, że komuś szkoda zużyć wzór i chce mieć kilka takich samych.

• aniani3 Re: zeberko, jesteś pewna? 17.03.05, 16:03
            Casamie kupuję regularnie. Ten papier załączony do czasopisma to jakby papier
            kredowy, dość gruby. Gdzieś tam przeczytałam, że ten papier się moczy aż się
            zwinie w rulonik, później się prostuje, należy go wyjąć z wody i odsączyć i
            naklejać.
            Nie próbowałam, bo boję się trochę tej grubości. Jednak to co innego niż
            serwetka czy wydruk z komputera.
            Czytałam też gdzieś, że stamperia produkuje również cieniutkie jak bibuła
            arkusze.
            Ale dzięki za wszystkie cenne rady.
            Kurcze, trochę drogie te papiery, 2,5 - 4 euro - a chciałam ich dużooooo....
          • zeberka2 Re: zeberko, jesteś pewna? 17.03.05, 17:03
            wyciąć i przykleić można wszystko, ale jest tak jak pisze aniani. Papier jest
            gruby i typu kredowego - ja bym wolała go zeskanować i wydrukować na czymś
            cieńszym.
            Majka
            • rafciu007 ale papier... 17.03.05, 17:12
              jest do wycinania, jak już wspominałem.
              A to czy ktoś wykorzysta wzór naklejając grubszy papier,
              czy go sobie wydrukuje na czymś cieńszym, to już jego sprawa.
              Ale chyba nie możemy mówić ludziom o wzorach do wycinania, że one są do
              skanowania czy odbijania na ksero smile))
              • aniani3 Re: ale papier... 17.03.05, 22:24
                nawiązujac do tego, o czym wczesniej juz pisałam uzupełniam informacje jak
                postępować z grubym papierem do decoupage:

za ksiażką- włoską zresztą)
                - należy namoczyć motywy
                - na początku papier zwinie sie w rulon, ale po jakimś czasie odzyska
                poczatkowy kształt, w ten sposób eliminujemy klej, który sprawiał, że papier
                był sztywny
                - wyjąć motyw z wody i odsączyć szybko na papierze kuchennym, z jednej i z
                drugiej strony.

czyli ten grubawy papier jest nasączony klejem!

I uwaga:
                Zawsze tak postępujemy, chyba, że mamy do czynienia z motywami, gdzie jest dużo
                cienkich, delikatnych i wystających elementów, które w wodzie mogłyby sie
                zniszczyć.

A ja głupia naklejałam żywcem jak leci bez moczenia.
                Człowiek uczy się całe życie, ale jakież to odkrywcze!!!!
                • pepe27 Re: ale papier... 17.03.05, 22:44
                  Anni- male sprostowanie. Papier Stamperii nie jest nasączony klejem . Moczymy
                  go, i delikatnie ukladamy na cienko posmarowanej ( np. haftgruntem)
                  powierzchni, palcem pozbywamy sie nadmiaru powietrza i suszymy. Stamperia ma
                  jeszcze cieniutki papier ( nie ryżowy) który nie wymaga moczenia i oczywiście
                  ryżowy, który sie pieknie przesącza klejem z wierzchu.
                  • aniani3 Re: ale papier... 17.03.05, 23:18
                    wiem wiem, ale pisałam wyzej o papierze z Casami - taki kredowaty
                    • aniani3 Re: ale papier... 17.03.05, 23:48
                      pepe27- powiedz mi jeszcze, jak długo moczysz papier stamp? chwilę, zeby zmiękł
                      czy dłuzej, odsączasz itd.?
                      a kleisz jak jest wilgotny czy podsuszony odrobinkę?
                      • pepe27 Re: ale papier... 18.03.05, 10:09
                        Papier z Casamii moczę , aż tył cały sie przesączy delikatnie układam na
                        seretce, żeby ociekł i na powierzchnię LEKKO posmarowaną klejem do serwetek.
                        • aniani3 Re: ale papier... 18.03.05, 11:24
                          pepe27 -wieeeeeeeeeeeelkie dzieki smile))))
                          co to znaczy fachowa porada!
              • lola211 Re: Rafal, masz racje 03.04.05, 08:49
                Przeciez to normalne, ze taki papier nie bedzie tak cienki jak serwetka.
                W koncu wykorzystalam pare motywow- wycielam, namoczylam, nakleilam i jestem
                zachwycona.Przede wszystkim przy tej grubosci papierze odpadaja problemy z
                marszczeniem sie, jak przy serwetkach.Przeciaga sie halfgruntem i nic wiecej
                sie z tym nie robi, jesli chodzi o ten caly cyrk z wygladzaniem.NA koniec
                trzeba dac wiecej warstw lakieru.
    • milak13 Re: poszukuję informacji o papierze Stamperii 03.04.05, 11:13
      Nurtuje mnie to od pewnego czasu - może mi pomożecie. Bardzo, bardzo dawno
      temu, gdy Polska była krajem zgrzebnych zeszytów i paskudnych NRD-owskich
      kalkomanii, Tatuś przywoził mi z zagranicy takie obrazki: malutkie, połączone
      wąskim paseczkami w arkusiki. Były dla mnie tak nieziemsko piękne, że chowałam
      je z szacunkiem, z takim szacunkiem, że .... mam je do dziś! Obejrzałam je - i
      kurcze, takie same widziałm na którejś ze stron o papierach do decoupage. Do
      czego one do diaska służą?! Są przecież dość grube, z lekkim połyskiem, czasami
      z brokatem - więc chyba nie do decoupage? Proszę, jeżeli coś wiecie -
      napiszcie.
      • karolaus Re: poszukuję informacji o papierze Stamperii 03.04.05, 14:36
        Myślę, że są to takie obrazki do scrapbookingu. Ale nie jestem ekspertem w tej
        dziedzinie. Są takie np. w ofercie Rayhera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka