Dodaj do ulubionych

Otwieram nowy żłobek i przedszkole

22.11.11, 00:07
Witam
W niedługim czasie planuję otworzyć nową placówkę ośwatową w Piasecznie lub okolicach. Jej charakter będzie zależał od potrzeb lokaknego środowiska. Stąd moja obecność na forum. Proszę o wypowiedzi Państwa co jest bardziej potrzebne żłobek czy przedszkole, a może wg mojego zamysłu przedszkole z oddziałem żłobkowym dla dzieci w wieku 1-2,5 roku? Rodzaje zajęć również zależą od potencjalnego klienta, a więc od Państwa. Czekam na propozycje i sugestie.
Pozdrawiam
Alina
Obserwuj wątek
    • aga_i_oli Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 22.11.11, 00:24
      Wydaje mi się że żłobek - chyba oferta przedszkoli jest spora.
    • alinads Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 22.11.11, 08:07
      Też skłaniamy się w tym kierunku jednak z myślą o rodzicach, ktrzy mają dzieci w wieku przedszkolnym i żłobkowy, bo mogli odwozić je w jedno miejsce chcemy stworzyć jedną lub dwie, w zalżności od potrzeb wiekowych) grupy przedszkolne, a jakie rodzaje zajęć Państwa interesują?
      • liste_k Godziny 22.11.11, 12:13
        A ja mam pytanie, w jakich godzinach żłobek będzie czynny?
        Bo jeżeli od godziny np 7 to moim skromnym zdaniem nie będzie miało racji bytu dla rodziców pociech, którzy pracują w Warszawie i żeby dojechać na 8 do pracy muszą z domu wyjść już ok. 6.30.
        Czy macie już Państwo miejsce, lokal, w którym powstanie żłobek/przedszkole, i jak daleka jest ta "przyszłość"?
        Pozdrawiam
        • alinads Re: Godziny 22.11.11, 12:48
          Witam i dziękuję za reakcję bierzemy pod uwagę własnie taki godziny otwarcia. 6;30-19 Wiemy właśnie jakie są realia i będziemy starali się wyjść na przeciw Państwa oczekiwanion. Mamy kilka lokali upatrzonych a otwarcie planujemy jescze przed wakacjami
          • patjaw Re: Godziny 22.11.11, 13:48
            Złobek ktory chcemy stworzyc ma na celu przede wszystkim dobro dzieci i wygodę rodziców. Chcemy poznac Państwa oczekiwania wcielic je w zycie i funkcjonowanie żłobka. Proszę wiec o wpisywanie w tym wątku takowych propozycji co do Państwa potrzeb. Chętnie tez dowiemy się ilu z Państwa byłoby zainteresowanych oddaniem dziecka do placówki. Jest to tez poniekąd uzależnione od szybkosci stworzenia złobka. serdecznie pozdrawiam i zapraszam do wpisow
            • kat-witt Re: Godziny 23.11.11, 21:25
              w okolicy jest kilka żłobkow, wystarczy poszukac i z tego co sie orientuje nie maja kompletów. zastanowcie sie jeszcze kilka razy. Proponuje wczytac sie w ustawe zlobkowa i zorientowac jakie sa wymagania lokalowe itp.
              Przedszkoli jest sporo, ale mysle ze skoro sa obowiazkowe to zawsze sie znajda chetni a czasem lepiej miec nianie niz sie zwalniac z pracy raz na miesiac jak dziecko choruje.
              z tego co wiem gminy do przedszkoli doplacaja 600 zł a do złobkow tzw 0.
              • alinads Re: Godziny 23.11.11, 22:38
                dziękujemy za te sugestie na pewno je rozważymy, ale mamy parę rzeczy, które umocnią naszą ofertę. Przed rozpoczęciem inwestycji zrobiłyśmy rozenanie na rynku, bo wiemy, że to ważne w robieniu biznesplanu i zapoznałyśmy się z ustawą żłobkową, bo bez tych informacji nie wiedzałybyśmy jakiego lokau szukać jaki wielu innych ważnych rzeczy
                • kat-witt Re: Godziny 24.11.11, 18:17
                  zycze powodzenia.
                  trudno sie domyslac jakie sa te mocne punkty oferty, ale na dzisiejszym rynku nie ukrywajmy ze to cena gra głowna role. osobiscie znam rodzicow ktorzy nijak nie przeskoczyli stawek w naprawde dobrym złobku i oddali do złobka ktory w ich opinii nie jest odpowiedni, ale... jest tanszy niz ten dobry i niania.
                  nie pytajcie o to czy zlobek z przedszkolem bedzie ok, bo bedzie - ale pytajcie ile rodzice sa w stanie przeznaczyc na taka imprezę... bo mozecie miec super oferte na ktora nikogo nie bedzie stac, a przeciez bedziecie ponosic pewnie niemałe koszty.
                  pamietajcie ze do zlobkow nie ma doplat i to rodzice wlasnie beda Was finansowac.
                • malamimuminki Re: Godziny 24.11.11, 19:07
                  Ja osobiście poszukuje przedszkola, które nie będzie w centrum miasta czy przy ruchliwej ulicy, a tu w Piasecznie głównie takie lokalizacje właśnie są. Ponadto szukam przedszkola gdzie będzie zdrowa żywność i owszem znalazłam ale w Wawie :( a mi kompletnie nie po drodze. I nawet ostatnio się zastanawiałam czy tylko ja jestem taka powalona czy jeszcze są u nas jacys rodzice którzy mają fioła na punkcie jedzenia?? Mój syn chodził do przedszkola "X" i jak weszłam do kuchni to sie przeraziłam tym co zobaczyłam. Mleko UHT, płatki z tą łapką ok, najtańszy makaron, jaja "3" itd itp. Wiem, że ja akurat jestem przeczulona ale czy to naprawdę tylko mi przeszkadza??
                  • alinads Re: Godziny 24.11.11, 21:40
                    Dziękujemy za odzew, o to chodziło. Bardzo trafna uwaga dotyczaca tego, zeby rodziców zapytać ile są w stanie zapłacić, ale cieżko będzie się im określić jeżeli nie znaja całe oferty bo na razie my też mamy tylko ogólny zarys. czyli godziny otwarcia od 6;30 rózne dodatkowe zajecia,które na prawdę miały by na celu rozwijać i zaintersować dziecko, a nie tylko ładnie wyglądać na stronie internetowej placówki.

Co do lokalizacji mija się dla mnie z celem stwierdzenie, że 'zapewnimy dziecku wesoły, spokojny i prawidłowy rozwój" gdyby przedszkole miałobybyć przy ruchliwej ulicy, więc naszym celem jest znalezienie miejsca gdzie będzie w miarę po drodze do Wawy, ale nie przy ruchliwej ulicy.
                    Jeżeli chodzi o zdrowe zywienie to w pełni Panią popieram i nie mówię tu tego, aby zyskać przyszłego klienta, ale sama jestem matką i do domu nie kupiłabym produktów, które Pani widziała w tamtej kuchni. Poza tym gdy pracowałam jako nauczyciel i dyrektor w innym przedszkolu również irytowało mnie, że pracodawca oszczędzał kupując produkty tzw trugiej jakości lub kila dni przed terminem co było juz dla mnie karygone.
                    Poza tym posiłki tj obiady bedziemy zamawiać w cateringu który przygotowuje je tylko dla żłobków i przedszkoli pod nadzorem specjalistów. Natomiast śniadania i podwieczorki bedziemy robiły we własnym zakresie i tu tez liczy sie dla nas jakość i smak oczywiscie będziey kosultować sosoby i pory karmienia najmłodych dzieci:)
    • agnieszka.rak1 Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 07.12.11, 16:23
      witam,
      ja niedawno myślałam o przeniesieniu córki z aktualnego punktu do żłobka/przedszkola w Piasecznie. Szukałam, pytałam, sprawdzałam i......i moje dziecko zostało tam gdzie jest mimo że dojeżdżam tam 40minut do godziny.
      Moje dziecko ma w tej chwili niecałe 2 latka. Chodzi do prywatnego przedszkola, które w zamyśle miało mieć grupę żłobkową, ale żłobkowiczów było tylko 4, więc żeby się nie nudziły często spędzały czas ze starszakami. Po bardzo krótkim czasie okazało się, że to świetny pomysł i ku mojej uciesze teraz cała grupa jest razem. Zaznaczę, że przedszkole jest małe, dość kameralne. Łącznie jest tam ok. 15 dzieci. Maluchy gonią starszaki pod względem rozwoju, starszaki natomiast są uczone jak opiekować się młodszymi. Nikt z rodziców nie narzeka - wręcz przeciwnie! Moja córka uwielbia tam przebywać, wręcz nie chce wychodzić. Rozwinęła się w tempie expressowym. Aktualnie bardzo dużo mówi, zaczyna budować krótkie zdania, śpiewa krótkie fragmenty piosenek polskich i angielskich, itd itd. Mogłabym sporo wymieniać. Panie w tej placówce są bardzo dobre dla dzieci, jednocześnie nie rozpieszczają ich a uczą wielu ważnych spraw jak samodzielność, szacunek dla innych i do posiłków, dbanie o zabawki, zachowanie itd. Jednocześnie nie jest drogo, gdyż posiadają status punktu przedszkolnego - płacimy 1000zł/ miesiąc i to jest całość z jedzeniem, angielskim, rytmiką, przedstawieniami od czasu do czasu itd.
      W Piasecznie (od strony Gołkowa) spodobał mi się tylko żłobuś pod dębem, ale jest drożej i kaucja wysoka. Mimo to jeśli musiałabym zmienić miejsce to właśnie na ten żłobek.
      Życzę powodzenia, bo w Piasecznie brakuje jednak miejsc gdzie starszaki żłobkowe czułyby się dobrze!
      • marcowa_nadzieja Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 08.12.11, 08:16
        Ja dojeżdżam do pracy na 7 do W-wy, mąż na 7.30, więc problemem w każdym żłobku/przedszkolu/szkole jest godzina otwarcia właśnie, bo większość jest otwierana między 7 a 8.30 rano :( A są przecież osoby pracujące od 6 rano i co wtedy mają zrobić z dzieckiem? Koszt żłobek/przedszkole + opiekunka jest już znacznym kosztem.
      • dziamalena05 Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 18.01.12, 22:30
        gdzie jest takie fajne miejsce?
    • 6sense Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 18.01.12, 09:05
      Odstąpię przygotowany lokal na żłobek/przedszkole w Piasecznie.
      Proszę o kontakt na maila gazetowego jeśli są Państwo zainteresowani szczegółami.
      Pozdrawiam
      • szulgosia Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 29.08.12, 12:01
        czy ten lokal jest nadal aktualny??
    • okina Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 18.01.12, 13:23
      Jednym słowem mozna rzec ksiązka zyczeń. Super ze ludzie chca miec zlobek najlepiej otwarty od 6.00 - 20.00 z jedzeniem eko i najlepiej zeby zaplacic 600 zl lub mniej za miesiac. Ja ostatnio szukalam przedszkola dla dziecka 2 letniego i to tylko na pół dnia i sie okazalo ze ciezko bo generalnie od 3 lat przyjmuja i na pół dnia nikt chetny nie jest.
      Dla mnie wazne bylo aby przedszkole bylo blisko domu (czyli centrum Piaseczna) bo do Warszawy jezdze autobusem wiec z mojego punktu widzenia przedszkole na "obszarze wiejskim" mijałoby się z celem bo nawet dla dobra dziecka szkoda by mi bylo dodatkowych 40 minut aby dziecko dowiesc na miejsce. Przed rozpoczęciem poszukiwan wychodzilam z zalozenia ze w prywatnych przedszkolach jest pelno wolnych miejsc ale niestety się przeliczyłam. Przy zakladnaiu przedszkoli wazne chyba jest tez aby podworko bylo stosunkowo duze i sale rowniez, aby dzieci sie nie kisily.
      Zastanawiaja mnie te plaowki, ktore np. podworko dla dzieci maja 16 metrow kwadratowych i to przy samej ulicy. Przeciez to powinno byc zabronione.
      • schwinn1 Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 18.01.12, 18:33
        2-letnie dziecko możesz oddać do prywatnego żłobka, na pół dnia jeśli chcesz. w zasadzie to chyba wszystkie albo duża większość przedszkoli przyjmuje dzieci od 3 lat.
    • aga_i_oli Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 18.01.12, 23:29
      I jeszcze podpowiem. Właśnie zmieniliśmy przedszkole.
      Bardzo ważne jest aby nauczycielki nie kłamały, albo mówiły że nie wiedzą.
      W starym przedszkolu codziennie było wszystko dobrze - zero problemów, jednak w domu widzieliśmy że jest coś nie tak :( Kilka razy maluch przychodził do przedszkola przeziębiony (bez leków) i słyszałam że jest wszystko dobrze - tj, brak kataru czy kaszlu - które w domu się nasilały. Itd.
      W nowym przedszkolu - bardzo nie fajne jest oszczędzanie - np. kilka popsutych zabawek na podwórku. Mniejszy kontakt i zainteresowanie dyrektorki, ale są inne plusy. No wiadomo, że nie ma miejsca idealnego...
    • suso Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 01.02.12, 07:30
      Witam,
      bardzo proszę o informację, na jakim Pani jest etapie wdrażania planu w czyn :)
      niedługo przeprowadzamy się do Józka i pilnie poszukuję przedszkola dla córki.
      pozdrawiam,
      • kat-witt Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 10.02.12, 10:32
        suso napisała:

> Witam,
        > bardzo proszę o informację, na jakim Pani jest etapie wdrażania planu w czyn :
        > )
        > niedługo przeprowadzamy się do Józka i pilnie poszukuję przedszkola dla córki.
        > pozdrawiam,

tez sie chcialam dolaczyc do pytania :)
        na jakim sa Panstwo etapie? poki co dowoze dziecko troche dalej do złobka ale jak bedzie w Piasecznie w dobraj lokalizacji to moze pomysle o przeniesieniu.
        • portudal Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 11.02.12, 14:15
          Jestem mamą 6 miesięcznej anusi i 2 letniego Bartoszka. Do pracy musiałam wrócić szybko więc do żłobka synka posłałam w wieku 15 miesięcy. Musze niedługo zdecydować gdzie zapisać córkę. Właściwie z poprzedniego miejsca byłam zadowolona. Ale chętnie podzielę się doświadczeniami wszystkimi plusami i minusami. Prosze o kontakt na maila gazetowego.
          • kat-witt Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 28.02.12, 21:38
            i co? cisza... pewnie potencjalne wlascicielki zostaly przygniecione biurokracja i zrezygnowały... a moze nie?
    • patjaw Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 28.02.12, 21:50
      nie nie, drodzy rodzice, nie przygniotła nas biurakracja, a zniechęciła ilośc placówek dookoła, po rozeznaniu się pod wzgledem ilościowym stwierdziliśmy że jest to inwestycja bardzo ryzykowna, moge myslec ze stworzymy cos extra a w Państwa mniemaniu będzie to totalna klapa, dlatego uważam że aby takowe nowe miejsce powstało powinniśmy dokładnie przyjrzeć się jakości juz istniejących miejsc i nasz plan uzupełnić w to "coś"
      poki co, tyle szczerze w temacie, bez mydlenia oczu :)
      pozdrawiam
      • kat-witt Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 29.02.12, 08:11
        patjaw napisała:

> nie nie, drodzy rodzice, nie przygniotła nas biurakracja, a zniechęciła ilośc p
        > lacówek dookoła, po rozeznaniu się pod wzgledem ilościowym stwierdziliśmy że je
        > st to inwestycja bardzo ryzykowna, moge myslec ze stworzymy cos extra a w Państ
        > wa mniemaniu będzie to totalna klapa, dlatego uważam że aby takowe nowe miejsce
        > powstało powinniśmy dokładnie przyjrzeć się jakości juz istniejących miejsc i
        > nasz plan uzupełnić w to "coś"
        > poki co, tyle szczerze w temacie, bez mydlenia oczu :)
        > pozdrawiam

ja w Piasecznie znam jeden zlobek - brzdac. Reszta jest w okolicach Piaseczna. Chyba ze sie myle :)
        wiadomo ze teraz jak juz ustawa zlobkowa dziala to trzeba dzialac wedlug jej rozporzadzen, ale chyba nie jest trudno.
      • owrank Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 29.02.12, 08:48
        ja też mam wrażenie, że powolutku rynek się nasycił przedszkolami...
        może Cię zaskoczę, ale być może prywatna szkoła podstawowa z czesnym na poziomie 1000 zł mogłaby mieć bardzo duże wzięcie... pytanie czy wtedy business case by się zamknął...
        • kat-witt Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 29.02.12, 10:06
          owrank napisał:

> ja też mam wrażenie, że powolutku rynek się nasycił przedszkolami...
          > może Cię zaskoczę, ale być może prywatna szkoła podstawowa z czesnym na poziomi
          > e 1000 zł mogłaby mieć bardzo duże wzięcie... pytanie czy wtedy business case
          > by się zamknął...

pomysl super, tylko nie wiem czy koszt wynajecia/kupna lokalu nie zabiłby inwestycji...
          jesli chodzi o zlobki to w Piasecznie nie ma zlobkow, jest jeden jedyny Brzdąc ktory ma rozne opinie - jest watek na forum żłobki. A poza tym gmina rezygnuje ze swojego gminnego, poza tym nie ma uchwaly odnosnie dofinansowania wiec pewnie prywatnym inwestorom sie nie oplaca robic zlobkow skoro przedszkola sa dofinansowane...a mlode matki nie maja jak wrocic do pracy bo nie stac ich na nianie za 10 zł za godzine bo wychodzi około 1800 zl...wiem bo przerabialam nianie.
    • szulgosia Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 29.08.12, 11:58
      i co się stało z tym nowym żłobkiem???został otwarty??
    • agagrabiec Re: Otwieram nowy żłobek i przedszkole 30.08.12, 15:47
      Czy byłaby Pani zainteresowana współpraca z logopedą?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka