ek1111 15.02.08, 13:43 i chwała bogom! www.kurierpoludniowy.pl/?wyd=pno&page=artykul&id=1718 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zibis7 Odszkodowanie za działania Dąbka zapłacą podatnicy 15.02.08, 13:51 Słowika przywrócą do pracy i zapłącą za każdy miesiac od zwolnienia do procesu. Tak jest jak zwolni się członka włądz związku zawodowego bez zgody związku, radnego bez zgody rady, osobę której brakuje 4 lata do emerytury czy kobiete w cuiąży. Możemy tylko pozazdrościć, bedzie siedział w domu 9brał kase za radnego) a kasa z powiatu popłynie po procesie z odsetkami. Odpowiedz Link Zgłoś
sedzia65 Re: Odszkodowanie za działania Dąbka zapłacą poda 15.02.08, 14:00 zibis7 napisał: > > Słowika przywrócą do pracy i zapłącą za każdy miesiac od zwolnienia To prawda. W Kurierze była informacja, ze pan Słowik powołuje się na Uchwałę Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego. Ma rację, odnalazłem ja w LexPolonica nr 304660. Ponizej ja kopiuje moze się komuś przyda, kto jest pracownikiem podlegajacym szczególnej ochronie o czym pisał zibis7: Uchwała Składu Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 24 listopada 1992 r. I PZP 55/92 LexPolonica nr 304660 OSNCP 1993/7-8 poz. 116 Przewodniczący: Prezes SN J. Wasilewski. Sędziowie SN: J. Iwulski, K. Kolasiński, W. Masewicz, T. Romer (sprawozdawca), W. Sanetra, J. Skibińska-Adamowicz (współsprawozdawca). Sąd Najwyższy, z udziałem prokuratora I. Kaszczyszyn, po rozpoznaniu w dniu 24 listopada 1992 r. wniosku Rzecznika Praw Obywatelskich, skierowanego przez Pierwszego Prezesa Sądu Najwyższego do rozpoznania przez skład siedmiu sędziów Izby Administracyjnej, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Sądu Najwyższego, podjął następującą uchwałę. 1. „Artykuł 25 ust. 2 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie terytorialnym (Dz. U. 1990 r. Nr 16 poz. 95 ze zm.) ma zastosowanie do pracowników, z którymi nawiązano stosunek pracy na podstawie powołania. 2. Pracownikowi-radnemu odwołanemu ze stanowiska ze skutkiem równoznacznym z wypowiedzeniem umowy o pracę, bez zgody rady gminy, przysługują odpowiednio roszczenia przewidziane w art. 45 kp”. pracy radnego obejmuje także pracowników, których stosunek pracy powstaje na podstawie powołania (art. 69 zdanie 1 kp). Odpowiedz Link Zgłoś
sedzia65 Re: Odszkodowanie za działania Dąbka zapłacą poda 15.02.08, 14:03 Wkleje najważniejszy fragment uzasadnienia, bo wyżej nie wszystko się wkleiło: "Podstawowym roszczeniem przysługującym pracownikowi powołanemu - radnemu w razie odwołania go bez zgody rady gminy ze względu na istotę stosunku pracy z powołania powinno być odszkodowanie (tj. wynagrodzenie przypadające za cały okres od rozwiązania stosunku pracy do uprawomocnienia się wyroku), o którym mowa w art. 45 § 1 kp. Nie można jednak odrzucić dochodzenia przez takiego pracownika również przywrócenia do pracy (wraz z uregulowaniem zaległego wynagrodzenia za cały okres od rozwiązania stosunku pracy do uprawomocnienia się wyroku) na podstawie art. 45 kp, szczególnie wówczas, gdy podstawą odwołania prowadzącą do rozwiązania stosunku pracy były zdarzenia związane z wykonywaniem przez radnego mandatu (art. 25 ust. 2 ustawy o samorzadzie gminnym). Odpowiedz Link Zgłoś
ek1111 Re: Odszkodowanie za działania Dąbka zapłacą poda 15.02.08, 14:50 Faktycznie, Słowik ma mnóstwo czasu :))) Zobaczyć wściekłość w jego oczach - bezcenne! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zibis7 Ja widze w oczach kamienny spokój, aż dziwnie spok 15.02.08, 16:18 ek1111 napisała: > Faktycznie, Słowik ma mnóstwo czasu :))) > Zobaczyć wściekłość w jego oczach - bezcenne! :))) Ciekawe? Moze się nie znam, ale na pierwszy rzut oka mi się wydawało, ze z oczu mu bije kamienny spokój, aż sie zdziwiłem, bo przecież go odwoływali, ja wściekłosci nijak nie widze. A co sądzą inni? moze wymieńmy poglądy? Odpowiedz Link Zgłoś
mahony2109 Re: Ja widze w oczach kamienny spokój, aż dziwnie 15.02.08, 16:36 Obawiam się, że lwia część innych ma już dosyć tego całego sporu, nie popiera ani Dąbka ani Słowika i generalnie chciałaby widzieć tu posty o wymiernych skutkach pracy radnych a nie o awanturach :P Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś