Dodaj do ulubionych

kolejny obciach w telewizji- kulturalna stolica

27.04.09, 10:28
podobno jesteśmy w tym roku KULTURALNĄ STOLICĄ MAZOWSZA?
ale że w jakim sensie?
inauguracja odbyła się u ksiedza na plebaniii
-żenada!
www.tvnwarszawa.pl/-1,1596305,wiadomosc.html

Obserwuj wątek
    • teqilaa Re: kolejny obciach w telewizji- kulturalna stoli 27.04.09, 10:43
      ?!!!
      buehehehehehehehe żartownisie !
    • marcin-borkowski Re: kolejny obciach w telewizji- kulturalna stoli 27.04.09, 11:20
      drzejms-buond, na ilu koncertach i imprezach organizowanych na terenie powiatu
      piaseczyńskiego byłeś? Jeżeli na chodzisz na takie atrakcje regionalne, to nie
      komentuj czegoś z czego nie korzystasz. Mieszkańcy nie korzystają z oferty
      ośrodków kultury, a potem dziwią się i zadają pytanie - w związku z czym dostają
      te tytuły.

O tytuł ubiegały się powiaty: ostrowski, wołomiński, otwocki, zwoleński,
      radomski, piaseczyński, mławski, nowodworski oraz żyrardowski. Jak widzisz, nie
      ma tutaj Warszawy, która tętni kulturalnym życiem i wszyscy mieszkańcy
      okolicznych miejscowości korzystają z oferty stolicy.

Jak to mówią: CUDZE CHWALICIE A SWEGO NIE ZNACIE !!!

Miłego dnia
      Marcin
      • drzejms-buond Re: kolejny obciach w telewizji- kulturalna stoli 27.04.09, 11:45
        znam. jak cos ciekawego jest na kościuszki - chadzam!
        ale mnie trudno zadowolić. niestety.

wybacz...wszystkie inne powiaty juz chyba były "kulturalne"
        więc po prostu teraz nasza kolej!

dla mnie znaczące jest to,ze naszą "kulturę" wiąże się NIESTETY
        z instytucja koscioła. i tak,
        za każdym razem gdy jest jakaś wieksza impreza to albo MUSI być
        msza albo impreza w oparciu o Kościół!
        nie ma sali na duze imprezy.
        pozostaje PARK i to tylko latem i to tylko gdy jest ładna pogoda.

Osrodek Kultury jest w porządku ale tylko na małe imprezki klubowe. na jazzach
        np. sie sprawdza! ale niepełnosprawni raczej tam się nie dostaną
        fajny był pomysł z kinem dvd ale jakoś ucichło.

ośrodek był fajny gdy piaseczno jeszcze nie było URSYNOWEM
        teraz przybyło nam mieszkańców i nie wszystkim jazzy smakują.
        wiec nie dziwota- jak nas widzą tak nas piszą...

• marcin-borkowski Re: kolejny obciach w telewizji- kulturalna stoli 27.04.09, 12:05
          Oby więcej mieszkańców miało podobną postawę do Ciebie :-) Większość osób, które
          poznaję i pytam się czy korzystają z oferty kulturalnej w Piasecznie:
          odpowiadają, że nie znają i nie korzystają - wolą pojechać do Warszawy. Tak
          więc, nie ma się co dziwić, że kultura w Stolicy rozwija się, a w Piasecznie
          nadal jesteśmy daleko w tyle...

Może ten tytuł sprawi, że urzędnicy zaczną bardziej myśleć na tematu budowy
          miejsc kulturalnych spotkań, a nie otwierają tylko kolejne filie ośrodków.
          Brakuje sal na koncerty z prawdziwego zdarzenia, no ale może kiedyś się tego
          doczekamy. Jestem dobrej myśli i cały czas staram się promować imprezy
          kulturalne, które odbywają się na terenie powiatu piaseczyńskiego... :-)

Moja poprzednia wypowiedz, jest w pewien sposób prowokacją skierowaną do tych
          wszystkich marudzących na forum, którzy nic nie wiedzą o tej okolicy a na
          rozrywkę jadą do Warszawy. Rozejrzyjcie się w naszych okolicach, a na pewno od
          czasu do czasu znajdziecie coś dla siebie i nie chodzi mi o zielone tereny,
          które przyciągają tłumy Warszawiaków... :)

Miłego dnia
          Marcin
          • teqilaa Re: kolejny obciach w telewizji- kulturalna stoli 27.04.09, 12:43
            Marcin, niestety informacja o jakis wydarzeniach kulturalnych
            pojawia sie na forum z czestotliwościa pojawiania sie komety Huleya.
            Co może tez byc jakims miernikiem ilości takich imprez. To po
            pierwsze, po drugie nie kazdy korzysta z internetu i czyta Twój
            serwis...informacja nie internetowa jest praktycznie żadna. W
            zeszłym roku duuuuzo spacerowałam w ciągu dnia po całym Piasecznie
            codziennie i wierz mi informacje o imprezach kulturalnych w naszym
            mieście jakos nie rzucały mi sie do oczu. Poza tym jesli nawet
            informacja jest a małe zainteresowanie to moze jednak nie zawsze to
            ludzi sa źli, niedobrzy i niekulturni, tylko oferta nieciekawa?
            • drzejms-buond Re: kolejny obciach w telewizji- kulturalna stoli 27.04.09, 12:59
              ja wychodze z założenia,ze jak człowiek łaknie kultury, to ją zawsze znajdzie,
              na poziomie jaki mu odpowiada.
              jak będzie chciał to i do berlina na koncert poleci.
              A z drugiej strony my nie z bieszczad, więc jak na miejscu nie ma żywego aktora
              to po polu za łowiecką, z nudów, ganiać nie będziemy.
              co do "stolicy kulturalnej" wydaje mi sie to stwierdzeniem duuuuużo
              na wyrost, acz na tle innych okolicznych ośrodków w PIASECZNIE SIĘ DZIEJE, jednak!
              a wiecie ze w budynku po policji, na rynku ma być (?) sala
              ale na 50 osób? ( po co się buduje nowe, za duze pieniadze dla garstki osób?)
              a wiecie ze 3 maja będzie STRASZNY DWÓR grany...na parkingu?
              (żeby chociaż w poarku!)
              a wiecie ze ma byc Salvador Dali w muzeum?
              Widziałem tę wystawę w Siedlcach-ciekawi mnie jak oni zmieszczą tyle prac w tych
              dwóch salkach...chyba ze znowu część będzie na plebanii?
            • marcin-borkowski Re: kolejny obciach w telewizji- kulturalna stoli 27.04.09, 18:27
              teqilaa napisała:
              > Marcin, niestety informacja o jakis wydarzeniach kulturalnych
              > pojawia sie na forum z czestotliwościa pojawiania sie komety Huleya.

Na tym forum to pojawiają się głównie ogłoszenia i kolejne narzekania na to czy
              tamto, więc na tym forum nie czekaj na ofertę kulturalną w regionie. :) Dobrze
              napisał na ten temat drzejms-buond tj.:

drzejms-buond napisał:
              > ja wychodze z założenia,ze jak człowiek łaknie kultury, to ją zawsze znajdzie,
              > na poziomie jaki mu odpowiada.

DOBRZE TO UJĄŁEŚ!!!
              UWAŻAM, ŻE KTO SZUKA NIE BŁĄDZI I JEST W TEMACIE :)

drzejms-buond napisał:
              > a wiecie ze ma byc Salvador Dali w muzeum?

Oczywiście, że wiem - od 3 maja :)
              Wkrótce napisze o tym w swoim serwisie :)

Miłego dnia
              Marcin
              • teqilaa Re: kolejny obciach w telewizji- kulturalna stoli 28.04.09, 09:24
                marcin-borkowski napisał:

> teqilaa napisała:
                > > Marcin, niestety informacja o jakis wydarzeniach kulturalnych
                > > pojawia sie na forum z czestotliwościa pojawiania sie komety
                Huleya.
                >
                >
                > Na tym forum to pojawiają się głównie ogłoszenia i kolejne
                narzekania na to czy
                > tamto, więc na tym forum nie czekaj na ofertę kulturalną w
                regionie. :) Dobrze
                > napisał na ten temat drzejms-buond tj.:
                >
                >
                > drzejms-buond napisał:
                > > ja wychodze z założenia,ze jak człowiek łaknie kultury, to ją
                zawsze znaj
                > dzie,
                > > na poziomie jaki mu odpowiada.
                >
                > DOBRZE TO UJĄŁEŚ!!!
                > UWAŻAM, ŻE KTO SZUKA NIE BŁĄDZI I JEST W TEMACIE :)

no widzisz, gdybym nie czytała forum to bym nawet nie wiedziała że
                Dali będzie...taaaak informacja o wydarzeniach w naszym miescie
                wprost rzuca się na mnie! i nie chodzi o to żeby krzewic kulture u
                tych którzy sami sobie doskonale z tym radza ale równiez u tych
                którzy może i by chceli ale nie wiedza co, gdzie i jak?
                • marcin-borkowski Re: kolejny obciach w telewizji- kulturalna stoli 28.04.09, 09:40
                  teqilaa napisała:
                  > nie chodzi o to żeby krzewic kulture u
                  > tych którzy sami sobie doskonale z tym radza ale równiez u tych
                  > którzy może i by chceli ale nie wiedza co, gdzie i jak?

Powiedz mi w takim razie, skąd Ci sami ludzie wiedzą: co, gdzie i jak dzieje się
                  w Warszawie? Skoro wiedzą, gdzie szukać informacji w Warszawie, tak samo powinni
                  wykazać odrobiny zainteresowania dookoła swojego miejsca zamieszkania.

Kultura - kulturą, ale identyczny problem jest ze spotkaniami mieszkańców. Cały
                  czas pojawiają się o tym informacje i ile osób na nie przychodzi? Czy mieszkańcy
                  naprawdę są tak ograniczeni tylko do spotykania się w swoim stałym gronie
                  znajomych? Czy mieszkańcy mają klapki na oczach i nie dostrzegają prób ożywienia
                  życia w Piasecznie? Czy Piaseczno jest i ma pozostać noclegownią warszawiaków?
                  Pozostałe kwestie nasuwają się same i zapraszam na kolejne spotkanie 8 maja:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=234&w=94599208 lub 17 maja w plenerze:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=234&w=94112712
                  Miłego dnia ;)
                  Marcin
                  • teqilaa Re: kolejny obciach w telewizji- kulturalna stoli 03.05.09, 23:21
                    ale dalczego zawęzasz temat tylko do ludzi którzy korzystają z
                    internetu?
                    druga sprawa to to co juz pisałam, może oferta niekoniecznie jest
                    atrakcyjna?
                    co do spotkań, tu akurat jestesmy zgodni! :D
                    • marcin-borkowski Re: kolejny obciach w telewizji- kulturalna stoli 04.05.09, 00:41
                      teqilaa napisała:
                      > ale dalczego zawęzasz temat tylko do ludzi którzy korzystają z
                      > internetu?

W dobie internetu, większość z nas ma internet w domu, a jak nie w domu to w
                      pracy... :-) Jeżeli już ktoś naprawdę nie ma netu, to informacje o imprezach
                      można znaleźć na słupach ogłoszeniowych, tablicach Ośrodka Kultury, oraz jest
                      wcześniej podawana informacja w lokalnej prasie. Jeżeli ktoś nie interesuje się
                      lokalną ofertą ośrodków kultury, to niestety - siłą się go nie zaciągnie do
                      Ośrodka czy Muzeum itp... ;-)

teqilaa napisała:
                      > druga sprawa to to co juz pisałam, może oferta niekoniecznie jest
                      > atrakcyjna?

Rozmawiałem o tym z ludźmi, którzy są blisko kreowania atrakcji w regionie.
                      Oferta byłaby atrakcyjniejsza, gdyby ludzie z niej korzystali. Skoro na koncerty
                      przychodzi garstka ludzi, to dla kogo mają organizować lepsze imprezy i ściągać
                      ciekawszych ale i droższych artystów? "Mieszkańcy Piaseczna" traktują to Miasto,
                      jak noclegownię i nie interesują się sprawami oraz ofertą kulturalną tego
                      miasta. NIESTETY :)

teqilaa napisała:
                      > co do spotkań, tu akurat jestesmy zgodni! :D

No właśnie... narzekać mieszkańcy potrafią (nie myślę teraz o Tobie), a jak ktoś
                      stara się zintegrować mieszkańców na organizowanych spotkaniach mieszkańców, to
                      zainteresowanie jest jakie jest... W czym jest problem? :(

Marcin
        • miki.i.asik Re: kolejny obciach w telewizji- kulturalna stoli 27.04.09, 23:17
          drzejms-buond napisał:

> dla mnie znaczące jest to,ze naszą "kulturę" wiąże się NIESTETY
          > z instytucja koscioła. i tak,
          > za każdym razem gdy jest jakaś wieksza impreza to albo MUSI być
          > msza albo impreza w oparciu o Kościół!

I tu się NIESTETY zgadzam. Chociaż wolałabym się nie zgodzić ;).
          W każdym razie jeśli nawet kawałek mojego ukochanego Dalego wcisną
          na plebanię, to wołami mnie tam nie zaciągną.
          • marcin-borkowski Re: kolejny obciach w telewizji- kulturalna stoli 28.04.09, 09:42
            Wystawa jest w Muzeum:
            www.powiat-piaseczynski.info/informacja-wystawa-salvador-dali-boska-komedia-muzeum-piaseczno,1749.html

Miłego dnia
            Marcin
    • andrzej04.02 Na plebanii? 03.05.09, 23:03
      drzejms-buond napisał a miki.i.asik powtarza nieprawdę. Coś gdzieś ktoś
      usłyszał A SAM NIE BYŁ I NIE WIDZIAŁ. Jeśli info czerpią z internetu,jak
      twierdzą niektórzy, to wystarczy poszukać i sprawdzić co w ramach "Powiat
      Piaseczyński Stolicą Kulturalną Mazowsza 2009" się odbędzie :
      www.piaseczno.pl/649-4990014774828.htm.
      A jeśli na imprezę odbywającą się akurat w Piasecznie ks. proboszcz udostępni
      kościół lub sale domu parafialnego to chyba nic w tym złego( jeśli ktoś nie
      cierpi "czarnych" to chcę uspokoić, że księża na tych koncertach nie występują -
      można przyjść na sam występ, obecność na Mszy św. nie jest wymagana). Jak piszą
      internauci nie ma jeszcze w Piasecznie odpowiedniej sali na występy artystów.
      Jeśli będzie, to na pewno artyści nie będą występować w budynkach parafialnych.
      A na plebanii to się nie odbywa tylko w pomieszczeniach DOMU PARAFIALNEGO.
      Imprezy z Tarczyna lub Czerska tam się chyba nie odbędą!?
      • drzejms-buond andrzeju drogi... 04.05.09, 17:08
        ano na plebanii. i podkreślam nie dlatego ze "nie lubię czarnych"
        tylko dlatego,ze mimo konkordatu jakos tego konkordatu nie widać.

jeśli imprezy plenerowe w piasecznie maja sie odbywac, ZAWSZE potrzebna jest
        zgoda KOŚCIOŁA MIEJSCOWEGO
        ponadto zastanawia fakt, ze mimo prężnie działającego ośrodka kultury w
        piasecznie i przygotowaniu przez ośrodek wszelkich papierów zgłoszeniowych ( to
        wiem, na pewno!)
        do konkursu , większość pieniędzy zostaje przekazana na działalność kulturalną w
        parafii św. anny itp działania o niewiadomym pochodzeniu.
        ośrodek odwalił całą robotę a dostał FIGĘ!
        wpisanie w obchody kulturalnej stolicy TEATRALIÓW SOBÓTKOWYCH
        to też jakaś pomyłka, bo pieniądze idą z ośrodka,
        który jest głównym i jedynym jak dotąd, organizatorem imprezy.
        prawda jest taka że Powiat otrzymał kasiorę ale niestety nie ma pojęcia jak ją
        może wydać.
        organizacja ostatnich obchodów majowych pokazała to najlepiej...
        kompletny brak profesjonalizmu podczas organizacji. oczywiscie
        uczestnicy imprez tego nie widzieli. ja, stojąc z boku..widziałem bardzo dokładnie.
        Powiat nie tylko nie moze dogadać sie z Urzędem - oni nie mogą sie dogadać Z
        NIKIM!!!
        (informacje na plakat zmieniane były 4 razy!!!)
        ech, szkoda gadać...
      • ana68 Re: Na plebanii? 06.05.09, 02:10
        Rozumiem że tylko Dom Parafialny dysponuje dużą salą.
        Tylko nie wiem dlaczego tak jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka