Dodaj do ulubionych

NIE asfaltowni w Piasecznie

11.08.09, 23:11
Więcej informacji na forum:
forum.powiat-piaseczynski.info/viewtopic.php?t=2922

Nie trać czasu i podpisz protest! Formularz do złożenia podpisu pod protestem
przeciwko budowie asfaltowni w Piasecznie jest na stronie:
www.powiat-piaseczynski.info/podpisy-protest-asfaltownia-w-piasecznie.php

Zachęcam mieszkańców do poparcia protestu, oraz przesłania linku do formularza
do swoich znajomych.

Dziękuję
Marcin
Obserwuj wątek
    • aganowi1 Re: NIE asfaltowni w Piasecznie 12.08.09, 15:04
      Z tego co zobaczyłem to podana lokalizacja jest poza centrum miasta i z dala od
      powstałych osiedli powiem więcej że jest zaraz koło istniejącej już oczyszczalni
      ścieków więc nie sądzę żeby była to aż taka najgorsza lokalizacja na tego typu
      zakład.
      Zastanawiam się gdzie wszyscy protestujący widzieli by taki zakład prosił bym o
      konkretną lokalizację ,bo łatwo jest krzyczeć tutaj niech nie budują wszędzie
      indziej ale nie koło mojej działki, zawsze taki zakład będzie komuś przeszkadzał.
      A może wogule nie produkować asfaltu i robić drogi tak jak kiedyś brukowane i
      nie będzie problemu ze smrodzącą asfalciarnią.
      Też mieszkam w Piasecznie ale dla mnie ta lokalizacja nie jest najgorsza.
      • dominiker Re: NIE asfaltowni w Piasecznie 12.08.09, 15:12
        Nienajgorsza lokalizacja 2km od centrum i zaraz koło parku?
      • lazy_dog Re: NIE asfaltowni w Piasecznie 12.08.09, 15:28
        Ja nie byłem w miejscu gdzie ma powstać ta asfaltownia, ale czytałem wypowiedzi
        osób które utrzymują że asfaltownia ma powstać na sąsiedniej działce. Więc nie
        do końca prawdą jest że powstania z dala od osiedli.
        Nie mówiąc już o tym że ma powstać niedaleko od samego centrum miasta.

Generalnie w przypadku inwestycji tego typu powinno to wyglądać tak że buduje
        się to zdala od osiedli. W tym wypadku to wygląda tak że ludzie już tam
        mieszkają i nagle dowiadują się że po sąsiedzku powstaje coś takiego - uważasz
        że to jest w porządku ?

A co do argumentu że obok jest już oczyszczalnia - i co z tego ? Byłeś kiedyś w
        okolicy tej oczyszczalni ? A może mieszkasz tam ? Ja kilka razy jadąc
        Chyliczkowską miałem okazję poczuć moc oczyszczalni i nie było to przyjemne.
        Może po rozbudowie przestanie śmierdzieć ale na pewno nie można powiedzieć że
        oczyszczalnia nie była uciążliwa lub wręcz szkodliwa dla okolicznych mieszkańców.
        • aganowi1 Re: NIE asfaltowni w Piasecznie 12.08.09, 15:40
          Ja nie pisałem że oczyszczalnie nie jest szkodliwa lub ze nie śmierdzi
          stwierdziłem że wybudowanie takiego zakładu w pobliżu oczyszczalni to chyba
          lepiej niż np. z drugiej strony Piaseczna żeby z jednej strony była
          oczyszczalnia a z drugiej asfaltownia.
          Nie uważam że w porządku jest budowanie takiego zakładu jest na działce obok
          mieszkających tam już ludzi ale tak jak pisałem wcześniej zawsze znajdzie się
          ktoś komu będzie za blisko zabudowań lub parku albo jego pola bo w pobliżu ma
          łąkę i teraz będzie taki zakład mu trawę zatruwał.

Dlatego napisałem żeby krytycy powstania takiego zakładu podali jaka ich zdaniem
          była by lepsza lokalizacja niż ta która jest w tej chwili i nie pisali że gdzieś
          tam z daleka tylko spojrzeli na mapę i podali konkretną lokalizacje która by
          nikomu nie przeszkadzała.
          • lazy_dog Re: NIE asfaltowni w Piasecznie 12.08.09, 15:56
            Zgadzam się z tym że zawsze znajdzie się ktoś komu będzie to przeszkadzało.
            Jednak są chyba lepsze miejsca niż centrum miasta.

A jeżeli chodzi o wskazywanie dogodnych terenów pod tego typu inwestycje to
            chyba nie jest to zadanie mieszkańców. To urzędasy biorą kasę za to żeby np.
            przestudiować plany zagospodarowania, przemyśleć wszystkie za i przeciw oraz
            wybrać odpowiednie miejsce. Ja nie wiem i nie muszę wiedzieć do kogo należy dana
            działka oraz jakie są plany zagospodarowania danego terenu. A tylko posiadając
            taką wiedzę na temat całego Piaseczna i okolic mógłbym wskazać dogodne miejsce.
            Bez tych informacji wszelkie propozycje to jest strzelanie kulą w płot.
            A to że nie czuję się kompetentny aby wskazać miejsce pod inwestycję nie oznacza
            że nie mam prawa nie zgodzić się z decyzją urzędników i ją oprotestować.
            • aganowi1 Re: NIE asfaltowni w Piasecznie 12.08.09, 16:23
              Chyba się nie zrozumieliśmy ja też nie mówię żeby powiedzieć że należy napisać (
              lepsza lokalizacja to działka przy Karola Maczka 42) tylko podać lokalizacje np.
              teren po byłym zakładzie polkolor lub okolice wysypiska w Łubnej.
              Oczywiście że wszyscy mogą się wypowiadać i być na tak lub nie z tym że nie mogę
              przywyknąć do krzyczących przeciwników autostrad ,obwodnic, zakładów
              przemysłowych i argumentami są smród hałas itp i oczywiście przeciwnicy zgadzają
              się na budowe ale w innej lokalizacji i niech urzędasy wymyślą gdzie to ma być
              bo biorą za to pieniądze.
              A może przeniesiemy fabryki pod ziemie a autostrady zbudujemy ponad chmurami.
              Więc albo pogodzimy się z utrudnieniami w życiu cywilizacyjnym albo wracajmy do
              epoki kamienia i jeździjmy leśnymi duktami na koniach. Innego rozwiązania nie
              widzę bo tak jak pisałem zawsze znajdzie się ktoś komu będzie przeszkadzało.
              • miki.i.asik Re: NIE asfaltowni w Piasecznie 13.08.09, 01:54
                aganowi1 napisała:

> Więc albo pogodzimy się z utrudnieniami w życiu cywilizacyjnym
                albo wracajmy do
                > epoki kamienia i jeździjmy leśnymi duktami na koniach. Innego
                rozwiązania nie
                > widzę bo tak jak pisałem zawsze znajdzie się ktoś komu będzie
                przeszkadzało.
                >
                Moim zdaniem to nie są UTRUDNIENIA tylko narażenie na utratę
                zdrowia, i to być może na bardzo poważną utratę....

Jeżeli bęziemy sie jak barany godzić na wszystko co urzędasy nam
                zgotują, to będą nam włazić nagłowę z najdurniejszymi pomysłami....
                co własnie się dzieje....

Precz z durnotą i asfaltownią w środku miasta.
                Ja się juz podpisałam.... :)
    • marcin-borkowski Re: NIE asfaltowni w Piasecznie 16.08.09, 12:52
      Informacja otrzymana od Zbigniewa Mucha
      (radny Rady Miejskiej Piaseczno, oraz członek Komitetu Protestacyjnego)

Dzisiaj tj. 16 sierpnia 2009 roku o godz. 17:45 i 21:30 TVN Warszawa nada
      krotki reportaż na temat asfaltowni w Piasecznie. Przy okazji przypominam, że 18
      sierpnia (wtorek) w godz. od 15:00 do 17:00 na Skwerze KISIELA w Piasecznie
      odbędzie się publiczna zbiórka podpisów protestu przeciwko budowie asfaltowni.
      Obecność w tych godzinach na Skwerze KISIELA, to również poparcie protestu.
      Zapraszamy !!!

Marcin
    • marcin-borkowski Re: NIE asfaltowni w Piasecznie 17.08.09, 16:58
      Informacja otrzymana od Zbigniewa Mucha
      (radny Rady Miejskiej Piaseczno, oraz członek Komitetu Protestacyjnego)

Dzisiaj tj. 17 sierpnia (poniedziałek) o godzinie 17:30 tvp3 - Kurier Mazowiecki
      nada krótki reportaż na temat budowy asfaltowni w Piasecznie. Jutro tj. 18
      sierpnia, w Życiu Warszawy ukaże się artykuł o budowie asfaltowni w naszym
      mieście. Na jutrzejszą publiczną zbiórkę podpisów na Skwerze Kisiela w godzinach
      15:00 - 17:00, swoje przybycie zapowiedzieli: Radio dla Ciebie, TVN Warszawa,
      iTV Piaseczno, Kurier Południowy i Gazeta Nad Wisłą. Jeszcze raz zapraszamy
      mieszkańców Piaseczna do wsparcia protestu poprzez swoją obecność na Skwerze
      Kisiela. Zapraszamy !!!

Miłego dnia
      Marcin
      • misiania Re: NIE asfaltowni w Piasecznie 17.08.09, 17:37
        od trzeciej do piątej. fajowe godziny - np. dla bezrobotnych i
        młodzieży uczącej się.
    • kod05500 Re: NIE asfaltowni w Piasecznie 18.08.09, 00:14
      Na internetowej stronie Życia Warszawy ukazał się adekwatny artykuł:

www.zw.com.pl/artykul/1,393232_Kominy_nad_Piasecznem.html
    • marcin-borkowski Program w TVN Warszawa 18.08.09, 22:09
      Program z dzisiejszego spotkania na Skwerze Kisiela w TVN Warszawa:
      www.tvnwarszawa.pl/-1,1615289,0,,mieszkancy_piaseczna_asfaltownia_to_cichy_zabojca,wiadomosc.html

Marcin
    • marcin.brzezinski Re: NIE asfaltowni w Piasecznie 21.08.09, 12:02
      Ja rozumiem niezadowolenie właścicieli sąsiedniej działki.
      Również miałbym kwaśną minę gdybym był właścicielem jakiejś działki a ktoś by mi zbudował fabrykę na sąsiedniej.
      Z drugiej jednak strony taki zakład to miejsca pracy dla ludzi, rozwój miasta, większe podatki w gminie itd. Nie rozumiem dlaczego miałbym protestować.
      Czy argumenty o szkodliwości fabryki są poparte jakąś obiektywną analizą, czy też po prostu wynikają z czysto ludzkich obaw sąsiadów?
      Wiadomo powszechnie że w Polsce realizacja jakiejkolwiek inwestycji w sposób spokojny i legalny jest bardzo trudna. Zawsze znajdzie się jakiś "sąsiad" a jak sąsiada nia ma to inny "ekolog". Gdy dochodzi do konkretów to wielu myśli tylko o swoim interesie i ma w nosie dobro ogólne. Po co utrudniać rozwój miasta?

PS.
      A może by tak zacząć zbierac podpisy pod petycją o zlikwidowanie lotniska na Okęciu? Strasznie hałasują te samoloty a pewno również są rakotwórcze.
    • marcin-borkowski do końca sierpnia zbierane podpisy 25.08.09, 07:25
      Informuję, że Komitet Protestacyjny zbiera podpisy do końca sierpnia 2009 roku.
      Jeżeli chcesz poprzeć protest, zachęcam do podpisania się:
      www.powiat-piaseczynski.info/podpisy-protest-asfaltownia-w-piasecznie.php

Marcin
    • marcin-borkowski Inwestor wycofał się z budowy asfalciarni 08.06.10, 18:58
      Inwestor wycofał się z budowy asfalciarni w Piasecznie
      www.powiat-piaseczynski.info/informacja-inwestor-wycofal-sie-z-budowy-asfalciarni-w-piasecznie,2484.html

Marcin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka